ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ АНГЛИЙСКОГОВОРЯЩИТЕ - ФАКТ
"На мен лично англофоните в Монреал са ми крайно неприятни. Всички "типове", и цигани по улиците са именно англофони.[/quote]
Това е малко преувеличено! Съжалявам, че съм ти "крайно неприятна", но не може да градиш мнението си за даден човек на базата на това какъв език говори. Още повече, че много англофони в Монреал живеят там от няколко поколения и имат много по-голямо право да го наричат свой град от някой, живеещ там от няколко години, независимо от езика на който общуват. Пак ще ме обвиниш, че се хващам за думите ти, но прочети си думите и си помисли дали нямам право.
Лаура
Това е малко преувеличено! Съжалявам, че съм ти "крайно неприятна", но не може да градиш мнението си за даден човек на базата на това какъв език говори. Още повече, че много англофони в Монреал живеят там от няколко поколения и имат много по-голямо право да го наричат свой град от някой, живеещ там от няколко години, независимо от езика на който общуват. Пак ще ме обвиниш, че се хващам за думите ти, но прочети си думите и си помисли дали нямам право.
Лаура
Е сега,laura написа: ... Съжалявам, че съм ти "крайно неприятна" ...
Лаура аз пък съм сигурен че най малко е имала в предвид точно теб. Мисля че това което е искала да каже е че голяма част от потомствените англофони са гола вода, но това в никакъв случай не те нарежда до тях. Никой никаде не е говорил за имигранти от българия говорещи предимно английски. В инерес на истината аз в момента вече позабравих френския и ще се опирам там за начало на английски (факт който не ме кара да се чуствам англофон), но пък в никакъв случай не се чуствам обиден.
Последно промяна от Botzo на Съб Фев 28, 2004 3:51 pm, променено общо 1 път.
Абе вие защо така извръщате думите ми?На който както му изнася...Hemoglobin написа:Не мога да ви разбера господине или госпожо. На няколко пъти посочих заглавието на темата и повторих и потретих какво имам предвид. Не разискваме проблемите за официалните езици, а за ДИСКРИМИНАЦИЯТА, която винаи е била симптом на интелектуално късогледство. Явно на вас ви отърва да ме нахокате, да изопачите думите ми и накрая да се обърнете леко неприлично ултимативно към мен :JOY написа: Официален език в Квебек е ФРЕНСКИЯТ! Харесва ли ти или не.Как по точно ви наскърбих че да заслужа това отношение не ми стана ясно.JOY написа: Харесва ли ти или не.
Извинявайте ако по някакъв начин съм ви дал повод да се обънете към мен по този начин.
Нали точно за дискриминацията ти говоря,Хемоглобин! Не обсъждам кой език е официален,а само това,че при официален ЕДИН език,не може да наричаш дискриминация когато не ти отговарят на ДРУГ! Ако все още не разбираш мисълта ми,нямам повече какво да кажа.Подай оплакване в Страсбург за нарушение на правата ти!
Май не бях казала нищо в твой адрес,нито в чийто и да е друг...Не си градя мнение за човек по това какъв език говори,а си съставям мнение за говорещите даден език по това какви хора са...Съжалявам, че съм ти "крайно неприятна", но не може да градиш мнението си за даден човек на базата на това какъв език говори.
Съжалявам!ТОва са малко национални или в дадения случай по-скоро езикови предразсъдъци,но това е мнението,което все по-настойчиво се оформя в мен за англоговорящите в Монреал.И като казвам това,разбира се,нямам впредвид всички,а само по-голямата част,така че,не ми скачайте сега всички англоговорящи-нямам никого конкретно впредвид,но болшинството от една не малка част население.
Botzo написа:Е сега,laura написа: ... Съжалявам, че съм ти "крайно неприятна" ...
Лаура аз пък съм сигурен че най малко е имала в предвид точно теб. Мисля че това което е искала да каже е че голяма част от потомствените англофони са гола вода, но това в никакъв случай не те нарежда до тях. Никой никаде не е говорил за имигранти от българия говорещи предимно английски. В инерес на истината аз в момента вече позабравих френския и ще се опирам там за начало на английски (факт който не ме кара да се чуствам англофон), но пък в никакъв случай не се чуствам обиден.
Така е, обаче не бива да се обобщава, защото потомствените англофони са точно толкова "гола вода", колкото и потомствените франкофони. Просто не бива да правим такива гигантски обобщения на базата на вторични белези като език, религиозна и етническа принадлежност, цвят на кожата и т.н. Приех го лично, защото четири години работих в Монреал във френско-говоряща среда, но болшинството от колегите ми, вкл. и шефа ми, бяха англофони. Същото се отнася и за приятелите ми - потомствени англофони от Монреал; много интелигентни и приятни хора с които продължавам да поддържам връзка, въпреки че вече не живея там. Вярно е, че т.нар. "франкофони" и "англофони" се различават по език, култура, традиции и манталитет, без обаче това да прави едните "по-добри" от другите. Просто са различни. Нека ги приемем такива, каквито са, за да можем да очакваме и от тях да направят същото по отношение на нашата култура, език и възпитание.
Лаура
Hemoglobin написа:Не мога да ви разбера господине или госпожо. На няколко пъти посочих заглавието на темата и повторих и потретих какво имам предвид. Не разискваме проблемите за официалните езици, а за ДИСКРИМИНАЦИЯТА, която винаи е била симптом на интелектуално късогледство. Явно на вас ви отърва да ме нахокате, да изопачите думите ми и накрая да се обърнете леко неприлично ултимативно към мен :JOY написа: Официален език в Квебек е ФРЕНСКИЯТ! Харесва ли ти или не.Как по точно ви наскърбих че да заслужа това отношение не ми стана ясно.JOY написа: Харесва ли ти или не.
Извинявайте ако по някакъв начин съм ви дал повод да се обънете към мен по този начин.
Хемоглобин,явно си доста интелигентен човек и исках ти да отговоря надълго и нашироко ,ама съм събрал доста яд и понеже не искам да се вживявам в темата бих ти отговорил само с това:Като цивилизован човек , това което видях не ми се побира в съзнанието как е възможно да съществува на този континент. Защо тези хора не ревнат че това си е чисто нарушаване на Хартата за правата на човека.
Апропо по време на интервю с шефа на комисията по езика в Квибек, последния заяви "Да вярно е че закона за езика е дискриминативен...", това още повече ме закова във фотьойла.
Аз говоря 4 езика. Не ми е проблем да комуникирам на който и да е от тях и честно казано в ежедневните ми работни отношения ги използвам всички. Означавали това че сега и аз съм лош, защото един от тях е английски.
"Да им го н*****м на ш*****те кебекуа"

Mtl Гой
Kanada e goliama!
Kanada ima 10 provintzii i 3 teritorii. Edna e frankofonska, a drougite - ne! T.e. 9 provintzii i 3 teritorii sa anglofonski!
Vse pak sred imigrantite ima i hora, na koito im haresva da govoriat frenski....!
Vse pak sred imigrantite ima i hora, na koito im haresva da govoriat frenski....!
- bgmontreal
- Обратна връзка:
Re: Kanada e goliama!
zabrawi che ima i edna (edna edinstwena) provinzia, koiato spazwa federalnia kod i e 2ezichna.Пол Дюре написа:Kanada ima 10 provintzii i 3 teritorii. Edna e frankofonska, a drougite - ne! T.e. 9 provintzii i 3 teritorii sa anglofonski!
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Hemoglobin, vijdam, che si inteligenten chovek, no yavno ne sam bil i az dostatachno yasen, zatova shte ti doizyasnya poziciyata si. Az sam saglasen, che kebekarite se prestaravat, osobeno s izcepki ot roda na ezikova policiya, nadpisvane na znaka STOP, kato ARRET, hambourgeois McPoulet i t.n., no saglasi se, che te ako ne diskriminirat anglofonite, prosto frankofonite shte se prevrnat v malcinstvo mnogo brzo. I az mnogo se kefya na Quebec City i bih jivyal tam s golyamo udovolstvie, no zaradi frenskiya shte si ostana v Ontario, zashtoto iskam decata mi da znayat i dvata oficialni ezika na Canada fluently i tazi politika na kebekarite ya priemam za normalna i shte ti kaja zashto. Do 1971, kogato e priet prochutiyat ezikov zakon 101, imigrantite sa predpochitali angliyski i ne samo tova, no povecheto ot tyah sa prashtali decata si v anglofonski uchilishta. A, poznay kakvo shteshe da prichini tozi imigrantski napliv za 20-30 godini v Quebec, ako i decata na imigrantite se prevrneha v anglofoni. Savsem estestveno, ako i angliyski beshe oficialen ezik i povecheto imigranti si namiraha rabota samo s nego, te prosto nyama da uchat frenski. Az kato sam v Ottawa primerno nikoga ne govorya na frenski, zashtoto tova e estestvena reakciya na vseki chovek da trsi the easy way. Kogato se probvam na frenski, vednaga mi kazvat "Oh, but you can talk in English" i az avtomatichno se myatam na angliyski. Imenno zatova pochnah staj v Gatineau, QC. :idea: Zashtoto, kogato sam v Quebec, iskam ne iskam izmakvam vsyaka frenska duma ot saznanieto si i si podobryavam frenskiya malko po malko, zashtoto prosto sam prinuden. Vij kakvo e stanalo v Louisiana, koyato e bila frankofonska teritoriya, kogato amerikancite ya kupili ot Napoleon, no se zaselili suma ti imigranti anglofoni i takiva, koito predpochitat angliyskiyat i postepenno ffrankofonite bili svedeni do latinskiya kvartal v New Orleans, Baton Rouge i nyakolko fermi vav vtreshnostta. Jalka kartinka, no mislish li, che tova nyama da se sluchi i s QC, ako ne drjat na ezika si?!Taka che, my friend, neka da si go priznaem, DISCRIMINACIYATA NA ANGLOFONITE V QUEBEC E NUJNA, AKO LES QUEBECOIS ISKAT DA OCELEE EZIKAT IM. Razbira se, az ne govorya za grubi izcepki ot roda na globi na businessmen zaradi nadpisi, koito ne sa po-malki ot tezi na frenski ili za grubo otnoshenie kam novi imigrnati i touristi, koito govoryat angliyski, no kato cyalo grch spryamo anglofonite opredeleno tryabva da ima. No, tova e moe mnenie, ne angajiram nikoy s nego.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид
Горд канадски гражданин в Мадрид

Незнам как ще си запазят френският.Според мен става все по трудно и трудно за кебекарите.Може би затова приемат токлкова много араби от африка,ама според мен това не в + в никакъв случай.Но в Монтреал е факт 4е ти триабват и двата езика ако искаш да си намериш горе долу свестна работа.Даже в пове4ето слу4ай само английски по добре от колкото само френски. Това е так защото обикновено екипа е франкофонски ,но се работи за USA и останалата 4аст от Canada .
Даже преди известно време гледах едно предаване по някоя от френскате телевизии, разни кебекари да се жалваха от това 4е трябва да говорят английски за да си намерят работа.
Даже преди известно време гледах едно предаване по някоя от френскате телевизии, разни кебекари да се жалваха от това 4е трябва да говорят английски за да си намерят работа.
Бих се радвал ако някой може да каже 2-3 думи за интелектуалното ниво на учасниците в скритата камера, които са проявили откритата си неприязън към англоговорящите...това според мене ще даде много точен отговор на въпроса за дискриминацията. Вчера гледах една реклама на автобус. да рекламата имаше едно магаре и пишеше че дискриминацията е между двете уши /или нещо такова/...май си е баш така. А че франкофоните са дискриминирани си е така. и аз не спъдам към големите фенове на френския, но мисля че те са преживели /и ще преживеят още/ много репресии. какво да се прави. Световни тенденции 

Samo da pripomnia edna stara BG prikazka, che "Koito plashta - toi porachva muzikata."
Quebecois otdavna sa spriali da plashtat kakvoto i da bilo, taka che ne vijdam kakvo se praviat na obideni /I mean discriminated/ gospojici. Za koito ne viarva - spravka Federal Budget of Canada za poslednite 20 godini.

Quebecois otdavna sa spriali da plashtat kakvoto i da bilo, taka che ne vijdam kakvo se praviat na obideni /I mean discriminated/ gospojici. Za koito ne viarva - spravka Federal Budget of Canada za poslednite 20 godini.

"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."
Winston Churchill
Winston Churchill