дипл.хлебар

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
kate_m

дипл.хлебар

Мнение от kate_m »

Здравейте,
отдавна се опитвам да разгадая нещо,явно твърде сложно за мен,моля да ми помогнете.Дипломите които издават тук са от 660 4аса за преквалификация-такъв ни е стандарта,обаче за да имаш точки трябва да имаш 760 часа за 1 година,ок и сега аз питах Лиза и тя ми писа ,че дали ще ни признаят дипломата за хлебар зависи от това колко стаж като такъв имаш и кога си завършил, освен това каза да си я носим и да видим дали ще ни я признаят на място на интевюто.Сега моля някои да ми каже колко стаж минимум ми е нужен /точно като хлебар/,защото друг стаж си имаме достатъчно, за да ми се зачете тази диплома?
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Re: дипл.хлебар

Мнение от Linko »

Лиза Шрайбер не може да ви каже нищо по-различно от това, което казват нормативните документи. А те са категорични. За да се признае една диплома (за хлебар или каквото и да е), то трябва да е покрит изискващия се минимум от учебни часове, включително и учебната практика, по тамошните (в Квебек) стандарти.
Така че щом изискването е 760 часа, то никаква диплома няма да бъде призната, ако е взета след обучение с по-малък брой часове. И обратното - ще бъде призната всяка диплома с по-голяма продължителност на обучението. При това няма никакво значение какъв е стандарта в конкретната държава, където е придобита дипломата. В Индия или Бангладеш може стандарта да 40 часа обучение за хлебар, но това не означава, че Квебек трябва да се съобрази с това.
И ако е изпълнено горното условие, то едва тогава се гледа кога е придобита дипломата. Ако е взета преди повече от 5 г. от датата на подаване на молбата за селекция, то през последните 5 г. кандидата трябва да има минимум 1 г. стаж по специалността.
И последно. Ако дипломата отговаря на условията за минимален хорариум, но не отговаря на условието за време за придобиване и стаж, то тя пак няма да бъде призната. Примерно може човек да е учил за хлебар и 1000 часа, но преди повече от 5 г. и през последните 5 г. не е работил изобщо по специалността или има едва няколко месеца стаж като хлебар, то неговата диплома пак няма да бъде призната.

Та вашият единствен шанс е да се опитате да "допълните" учебните часове по някакъв начин, примерно със стотина часа учебна практика или стаж и т.н. И то при условие, че дипломата отговаря на условията за време за придобиване.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Amental
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

един въпрос:
значи изискването за да е призната дипломата не е ли
да е придобита
в рамките на 5 години предхождащи молбата за кандидатстване или да имате поне 1 г. стаж в рамките на 5 години преди подаване на молбата за имиграция.

а не и двете ?

защото аз например имам диплома преди повече от 5 години НО мога да докажа стаж от поне 1 г. по специалноста от нея за последните 5 години и мисля че няма да има проблем?
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Amental написа:...защото аз например имам диплома преди повече от 5 години НО мога да докажа стаж от поне 1 г. по специалноста от нея за последните 5 години и мисля че няма да има проблем?
Tочно така, това е правилото. Нали и аз това твърдя.
Кои мои думи са те накарали да мислиш обратното?
Аватар
Amental
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

съжалявам
още не съм се събудил и чета между редовете :oops:
kate_m

Мнение от kate_m »

ами каква е твоята диплома която имаш за 1 година?за хлебар ли е?
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

kate_m, не е необходимо да си учила за хлебар непременно 1 година. Достатъчно е да можеш да докажеш, че обучението ти е било с продължителност минимум 795 часа заедно с практиката. Това си е записано в самия списък с образованията - Boulangerie (DEP - 795 hres / 1 an). Иначе в една нормална учебна година в България хорариума е някъде към 1200 учебни часа. Разчета е направен при 6-часов учебен ден и 5-дневна работна седмица. Но при по-интензивен курс с 8 до 10-часов учебен ден и 6-дневна работна седмица примерно, тези 800 часа се покриват за няколко месеца или най-много до 0,5 г.
kate_m

Мнение от kate_m »

мм,да обаче като няма такива дипломи с такъв хорариум тук в БГ какво?Не знам как да имам диплома с 790 4аса като издават само с 660?Ама нищо :( благодаря за отговорите.
Публикувай отговор