ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ АНГЛИЙСКОГОВОРЯЩИТЕ - ФАКТ
- Hemoglobin
- Любим форумец
- Обратна връзка:
ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ АНГЛИЙСКОГОВОРЯЩИТЕ - ФАКТ
През изминалата седмица в едно от предаванията посветени на дискриминацията в Квебек и различните и форми специално внимание бе отделено на силната дискриминация срещу англоговорящите хора в квбек, независимо от произхода им.
За целта журналисти със скрита камера питаха за помощ франкофони по улиците и на няколкоп пъти си ги сиктирдосваха или е било показвано агресивно поведение без да ги упътят въпреки че момичето викаше "много ви моля, помогнете ми, не знам как да стигна до еди къде си, загубих се...".
След това бяха показани примери за административна дискриминация към англоговорящите и нечуваното издаване на наредби за деца които до сега са учили в английски училища да бъдат захвърляни във френски, и никой не обърнал внимание на родителите и техните жалби....
Определено шокиращо е силното ниво на дискриминация и дори репресия на хората които искат да говорят английски, или да образоват децата си на този език (вкл и френскоговорящи).
Аз лично съм завършил английска гимназия и никой не е давал на майка ми заповед да прекратявам да уча на английски.
Вие как мислите, нормално ли е това да се случва в една държава в 21 век.
За целта журналисти със скрита камера питаха за помощ франкофони по улиците и на няколкоп пъти си ги сиктирдосваха или е било показвано агресивно поведение без да ги упътят въпреки че момичето викаше "много ви моля, помогнете ми, не знам как да стигна до еди къде си, загубих се...".
След това бяха показани примери за административна дискриминация към англоговорящите и нечуваното издаване на наредби за деца които до сега са учили в английски училища да бъдат захвърляни във френски, и никой не обърнал внимание на родителите и техните жалби....
Определено шокиращо е силното ниво на дискриминация и дори репресия на хората които искат да говорят английски, или да образоват децата си на този език (вкл и френскоговорящи).
Аз лично съм завършил английска гимназия и никой не е давал на майка ми заповед да прекратявам да уча на английски.
Вие как мислите, нормално ли е това да се случва в една държава в 21 век.
Razbira se, che ima diskriminaciya spryamo anglofonite. No, ne zabrvyayte vse pak, che oficialni ezici v Canada moje i da sa angliyski i frenski, no v Quebec oficialen e SAMO frenskiyat. Az i zatova jiveya v Ontario, shtoto tuk mi e got kato anglofon. Inache mnogo obicham da se razhojdam iz nyakoi chasti na Quebec, no da jiveya tam: non, merci. A, i ne iskam decata mi da badat v unilingual francophone schools. Ot druga strana i s Rosi sam saglasen, shtoto ako idete v Alberta ili BC nyama da sreshtnete mnogo anglofoni. A, i ako se zamislim realistichno, ako kebekarite ne sa takiva fanatici na tema ezik otdavna shtyaha da se zatriyat ili pone shtyaha da sa v Chervenata kniga. Mene lichno ne me drazni, che polzvat glavno frenski, kolkoto neuvajenieto im kanadskite nacionalni simvoli i prestaravento im s prevod na frenski na neshta, za koito i vav Franciya se izpolzvat angliyski termini.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид
Горд канадски гражданин в Мадрид

Именно.
Като сте англоговорящи,какво правите в Квебек?
Това е френскоговоряща провинция и официалният език е френският.
Една тук ми се оплаква как 3 години чакала да я извикат за приравнителен курс на дипломата на английски език и така никой не я повикал,а давността вече изтекла.Така,без думичка френски тръгва във френска група,което е просто абсурд.Чудех се какво да и кажа...За тези 3 години сто пъти да съм научила френски или ако не,да съм се преместила в англофонска провинция.
Наистина какво правят англофони без френски в Квебек?
Това е френскоговоряща провинция и официалният език е френският.
Една тук ми се оплаква как 3 години чакала да я извикат за приравнителен курс на дипломата на английски език и така никой не я повикал,а давността вече изтекла.Така,без думичка френски тръгва във френска група,което е просто абсурд.Чудех се какво да и кажа...За тези 3 години сто пъти да съм научила френски или ако не,да съм се преместила в англофонска провинция.
Наистина какво правят англофони без френски в Квебек?
- Hemoglobin
- Любим форумец
- Обратна връзка:
Господа,
аз не исках да оправдаваме бедния и простичък квебекар който не знае нито един език освен неговия и няма повече от средно образование. Той човечеца горкия за нищо не е виновен.
Моля вижте заглаваието на темата по внимателно. ДИСКРИМИНАЦИЯ! А вие го извъртате че всеки имал право да си говори на езика. Нека си говорят. Темата е за друго, за лошо, агресивно, дискриминативно и ксенофобско отношение към тези хора които говорят английски. За тези хора които искат децата им да са добре образовани, да имат бъдеще.
Нека не забравяме че както вие казахте "всеки има право да говори" който език си иска, защо тогава да се дискриминрат хората. Нима това не е белег на едно средновековно общество.
Като цивилизован човек , това което видях не ми се побира в съзнанието как е възможно да съществува на този континент. Защо тези хора не ревнат че това си е чисто нарушаване на Хартата за правата на човека.
Апропо по време на интервю с шефа на комисията по езика в Квибек, последния заяви "Да вярно е че закона за езика е дискриминативен...", това още повече ме закова във фотьойла.
Аз говоря 4 езика. Не ми е проблем да комуникирам на който и да е от тях и честно казано в ежедневните ми работни отношения ги използвам всички. Означавали това че сега и аз съм лош, защото един от тях е английски.
аз не исках да оправдаваме бедния и простичък квебекар който не знае нито един език освен неговия и няма повече от средно образование. Той човечеца горкия за нищо не е виновен.
Моля вижте заглаваието на темата по внимателно. ДИСКРИМИНАЦИЯ! А вие го извъртате че всеки имал право да си говори на езика. Нека си говорят. Темата е за друго, за лошо, агресивно, дискриминативно и ксенофобско отношение към тези хора които говорят английски. За тези хора които искат децата им да са добре образовани, да имат бъдеще.
Нека не забравяме че както вие казахте "всеки има право да говори" който език си иска, защо тогава да се дискриминрат хората. Нима това не е белег на едно средновековно общество.
Като цивилизован човек , това което видях не ми се побира в съзнанието как е възможно да съществува на този континент. Защо тези хора не ревнат че това си е чисто нарушаване на Хартата за правата на човека.
Апропо по време на интервю с шефа на комисията по езика в Квибек, последния заяви "Да вярно е че закона за езика е дискриминативен...", това още повече ме закова във фотьойла.
Аз говоря 4 езика. Не ми е проблем да комуникирам на който и да е от тях и честно казано в ежедневните ми работни отношения ги използвам всички. Означавали това че сега и аз съм лош, защото един от тях е английски.
- Hemoglobin
- Любим форумец
- Обратна връзка:
1. Защо трябва да сме англоговорящи за да се възмущаваме на абсурдите?JOY написа:Именно.
Аз съм Българоговорящ и говоря един от най старите писмени езици в Европа - 3ти след гръцки и латински (ref. National Geographic, 2000/02)
2. Не знам как е сега, когато аз доидох преди 6 години, имах пари колкото да се усмихна и при това не много широко. Обаче пък имах страшно много дългове. Кацнах и пове4е нямах стотинка да мръдна никъде. Дори и да исках нямаше как.
Може би днешните имигранти идват с много пари, незнам, и ако поискат веднага си хващат самолета и отиват другаде. Ако случая е такъв (тогава защо са се юрнали да емигрират) тогава си прав(а) и те трябва да ти благодарят за съвета. Ако ли не.... това изкаване е просто заяждане.
Но нека наистина обсъдим темата а не да си даваме съвети. Все пак това е нашето общество. Нима не искаме то да е добро, и кой освен нас гражданите в него да се погрижи за това.
Ama tuk e Q-c be hora, kakvo iskate, a tova deto otkazvali da govorqt na english mislq 4e e blaque, ... ma men pak sno6ti edin mi otkaza da mi govori na frenski, predstavete si, sram i pozor, az naprimenr otkazvam da govorq angliiski s neskrito udovolstvie (ama to ne 4e moga da govporq) i im kazvam taka: Sorry Miss, this is Q-c, people speak french, ta taka. Vsa6tnost skrito i az u4a angliiski, tozi proklet ezik, deto hi4 ne mi se otdava...
Аха,и аз отказвам да отговарям на английски,но без особенно удоволствие-просто защото не го знам,пък не ми и трябва да го знам (поне засега).Който е дошъл в Квебек да си е правил сметка да е учил френски!
А колкото до Хартата на човека и нарушаването на правата,нещо си в заблуждение,хемоглобин!
В Монреал има както английски,така и френски училища,за разлика от други провинции,където френски просто няма.Дете на англофони има пълното право да учи в английско училище,ако това е родният му език.
За дискриминация по улиците и на работното място,може да говориш когато си зададеш въпроса ще бъде ли дискриминация ако в България не ти отговарят на турски,цигански или не знам си какъв още...шопски
Официален език в Квебек е ФРЕНСКИЯТ! Харесва ли ти или не.
И неотговаряне на друг език не може да бъде наричано дискриминация.
А отношението към англофоните се дължи именно на тяхното отношение,смятащи,че всички са длъжни с тях именно на английски да общуват и че кебекуа са длъжни с тях да се съобразяват,а не обратното.На мен лично англофоните в Монреал са ми крайно неприятни.Всички "типове", и цигани по улиците са именно англофони.
А колкото до Хартата на човека и нарушаването на правата,нещо си в заблуждение,хемоглобин!
В Монреал има както английски,така и френски училища,за разлика от други провинции,където френски просто няма.Дете на англофони има пълното право да учи в английско училище,ако това е родният му език.
За дискриминация по улиците и на работното място,може да говориш когато си зададеш въпроса ще бъде ли дискриминация ако в България не ти отговарят на турски,цигански или не знам си какъв още...шопски

Официален език в Квебек е ФРЕНСКИЯТ! Харесва ли ти или не.
И неотговаряне на друг език не може да бъде наричано дискриминация.
А отношението към англофоните се дължи именно на тяхното отношение,смятащи,че всички са длъжни с тях именно на английски да общуват и че кебекуа са длъжни с тях да се съобразяват,а не обратното.На мен лично англофоните в Монреал са ми крайно неприятни.Всички "типове", и цигани по улиците са именно англофони.
- Hemoglobin
- Любим форумец
- Обратна връзка:
Не мога да ви разбера господине или госпожо. На няколко пъти посочих заглавието на темата и повторих и потретих какво имам предвид. Не разискваме проблемите за официалните езици, а за ДИСКРИМИНАЦИЯТА, която винаи е била симптом на интелектуално късогледство. Явно на вас ви отърва да ме нахокате, да изопачите думите ми и накрая да се обърнете леко неприлично ултимативно към мен :JOY написа: Официален език в Квебек е ФРЕНСКИЯТ! Харесва ли ти или не.
Как по точно ви наскърбих че да заслужа това отношение не ми стана ясно.JOY написа: Харесва ли ти или не.
Извинявайте ако по някакъв начин съм ви дал повод да се обънете към мен по този начин.
Така и аз да взема страна.
НЕзнам как е там по закон, ама тук в посолството казват че офицялните езици са два. Т.а. секи да се чуства добре съобразно регионалните закони. Интеренсно ми е един франкофон във Ванкувър дали като говори а фреснки ще му отговарят ......... Естествено щом някой е в дадена зона трябва да се съобразява с вече изгрдеинте неписани закони. До кокото знам във Монтреал може и да ти отговорят някъде на английски, ама на север вече не.
тук пъо офицялен език е испанският, ама на север има една област дето не го знаят. Там говорят само т.нар. "ГУАРАНИ". Та без да си научил 2-3 думи просото си загинал.
Та за Квевек - дори и да не знаете френски учете го или си изберете друга провинция.
п.п. Чак пък толова труден не е
НЕзнам как е там по закон, ама тук в посолството казват че офицялните езици са два. Т.а. секи да се чуства добре съобразно регионалните закони. Интеренсно ми е един франкофон във Ванкувър дали като говори а фреснки ще му отговарят ......... Естествено щом някой е в дадена зона трябва да се съобразява с вече изгрдеинте неписани закони. До кокото знам във Монтреал може и да ти отговорят някъде на английски, ама на север вече не.
тук пъо офицялен език е испанският, ама на север има една област дето не го знаят. Там говорят само т.нар. "ГУАРАНИ". Та без да си научил 2-3 думи просото си загинал.
Та за Квевек - дори и да не знаете френски учете го или си изберете друга провинция.
п.п. Чак пък толова труден не е