Годишна отпуска-обезщетение?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
мравката Z

Годишна отпуска-обезщетение?

Мнение от мравката Z »

Верни ли са ми сметките?

Изчислявам според официалния сайт
http://www.cnt.gouv.qc.ca/en/normes/annuels.asp

Неизползвана отпуска за 2рата година( причина- напускане) - 10 месеца = 10 дена
Няма отсъствия от работа.
Няма подписан никакъв договор с работодателя.

Обезщетение - 4%
Годишна заплата 31 200$ - За 10 месеца=26 000$

=>обзщетение = 26 000*4%= 1 040$
+ заплата за 10 дена (10дена*8часа*15$/ч)=1 200$
= 2 240$ - сумата за получаване преди данъците

Според сайта - полагат се по един ден отпуска за всеки изработен пълен месец. Така ли е?

Ако сметките ми са верни и не ми платят тази сума какво може да се направи?
Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Там на страницата има един телефонен номер за консултации, според мен най-добре ги питай тях : 1 800 265-1414, (514) 873-7061 или по интернет https://www.cnt.gouv.qc.ca/en/ssl/deman ... ements.asp

Иначе мъжът ми когато напускаше предната си работа му платиха отпуската, но обещитение не защото напускаше по негово желание.
Но не помня дали му се плащаше пълнот работно време или не беше нещо намалено.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Годишна отпуска-обезщетение?

Мнение от bgmontreal »

мравката Z написа:Верни ли са ми сметките?

Изчислявам според официалния сайт
http://www.cnt.gouv.qc.ca/en/normes/annuels.asp

Неизползвана отпуска за 2рата година( причина- напускане) - 10 месеца = 10 дена
Няма отсъствия от работа.
Няма подписан никакъв договор с работодателя.

Обезщетение - 4%
Годишна заплата 31 200$ - За 10 месеца=26 000$

=>обзщетение = 26 000*4%= 1 040$
+ заплата за 10 дена (10дена*8часа*15$/ч)=1 200$
= 2 240$ - сумата за получаване преди данъците

Според сайта - полагат се по един ден отпуска за всеки изработен пълен месец. Така ли е?

Ако сметките ми са верни и не ми платят тази сума какво може да се направи?
4% е за отпуската - някой си я взимат като пари.
обезщетение при доброволно напускане е СТРОГО доброволно - няма никакви задължения
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
мравката Z

Re: Годишна отпуска-обезщетение?

Мнение от мравката Z »

bgmontreal написа:
4% е за отпуската - някой си я взимат като пари.
обезщетение при доброволно напускане е СТРОГО доброволно - няма никакви задължения
Нещо не разбрах.
При доброволно напускане изплащат ли се 4% обезщетение за неползваната отпуска да или не?
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

IRA написа:Там на страницата има един телефонен номер за консултации, според мен най-добре ги питай тях : 1 800 265-1414, (514) 873-7061 или по интернет https://www.cnt.gouv.qc.ca/en/ssl/deman ... ements.asp

Иначе мъжът ми когато напускаше предната си работа му платиха отпуската, но обещитение не защото напускаше по негово желание.
Но не помня дали му се плащаше пълнот работно време или не беше нещо намалено.
А за всеки изработен месец дадоха ли му по един цял ден или по 0,75 дена. Защото счетоводителката твърди че за всеки изработен месец се полагат по 0,75 дена отпуска, и няма да платят 10 а 7,5 дена?
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

естествено, че отпуската ти се изплаща независимо дали напускаш доброволно или не.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Не помня, беше преди 3 години.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

krimon написа:естествено, че отпуската ти се изплаща независимо дали напускаш доброволно или не.
Не става въпрос че не искат да я платят, а че искат вместо 10 дена да платят 7,5 дена и дали трябва да изплатят полагащото се обезщетение от 4% върху заплатата изплатена за този период, заради това че не е ползвана отпуската.
Aries

Мнение от Aries »

мравката Z написа:
krimon написа:естествено, че отпуската ти се изплаща независимо дали напускаш доброволно или не.
Не става въпрос че не искат да я платят, а че искат вместо 10 дена да платят 7,5 дена и дали трябва да изплатят полагащото се обезщетение от 4% върху заплатата изплатена за този период, заради това че не е ползвана отпуската.
Няма ли информация на пейрол чека. (В ВС, където и да съм работил, винаги има инфо колко ти се начислява за отпуска).
Стандартно е 4% от заработената сума. Виждал съм и 6% (но това зависи от договора).
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Мисля, че има значение за %-та колко време си работил в тази фирма.
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

Aries написа:
мравката Z написа:
Няма ли информация на пейрол чека. (В ВС, където и да съм работил, винаги има инфо колко ти се начислява за отпуска).
Стандартно е 4% от заработената сума. Виждал съм и 6% (но това зависи от договора).
Няма инфо колко ти е начислено за отпуска.
4% е когато си работил по-малко от 5 години, после става 6%
Но от това което казваш излиза че при вас тези 4% се начисляват предварително.
Aries

Мнение от Aries »

мравката Z написа:
Aries написа:
мравката Z написа:
Няма инфо колко ти е начислено за отпуска.
4% е когато си работил по-малко от 5 години, после става 6%
Но от това което казваш излиза че при вас тези 4% се начисляват предварително.
Не е задължително да си работил 5 години във фирмата. Това го определя фирмата. Може да започнеш с 4%-тово начисляване, а после да бъде променено на 6% - зависи от фирмата.
Не всички фирми го отразяват в чековете. Има даже форма, където тези 4% директно ти се начисляват в работната заплата и тогава нямаш право на платена отпуска. Обикновено така процедират фирмите, при които не си на фул-тайм. Тогава няма спорове, колко трябва да ти бъдат изплатени при напускане, защото парите вече са ти начислени.
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

Aries написа:Не е задължително да си работил 5 години във фирмата. Това го определя фирмата. Може да започнеш с 4%-тово начисляване, а после да бъде променено на 6% - зависи от фирмата.
Не всички фирми го отразяват в чековете. Има даже форма, където тези 4% директно ти се начисляват в работната заплата и тогава нямаш право на платена отпуска. Обикновено така процедират фирмите, при които не си на фул-тайм. Тогава няма спорове, колко трябва да ти бъдат изплатени при напускане, защото парите вече са ти начислени.
Да не забравяме че става дума за Квебек и че няма подписан трудов договор, следователно важат основните принципи в закона за труда, а там пише 4% до 5тата година и после 6%.
haimana

Мнение от haimana »

На мен при напускането ми изплатиха 4% за неползвана отпуска. Издават ти RELEVE D'EMPLOI (RE) и вътре имаш сумата която си получил за този период. Има си поленце PAYE DE VACANCES и там ти плесват 4% от тотала за периода. На мен поне не са ми писали на колко дни отговаря отпуската ми, ама след като е % от тотала не ме интересува особенно :wink: .
Mr.Gecko

Мнение от Mr.Gecko »

Бабо мравке не се коси.Двапъти съм напускал и винаги си плащат 4%.В предишната работа даже започваха да изплащат 6% след третата година.
Ако нещо те слъжат не се коси.Тутакси ще ги осъдиш и ще си платят като попове до цент.Мисля че ако фирмата ти е сериозна всичко ще мине като по мед имасло.Незабравяй да ги предопредиш за твоето напускане в необходимия срок за твоята фирма.На старата ми работа беше пет работни дни.Ако не спазиш този срок могат и да те цепнат с 4% без право на обжалване.Мисля че мравките не правят толкова груби шеги със себе си.
Аре късмет!
Ако искаш приятел вземи си куче!
Публикувай отговор