Проблем с набавяне на СТАЖ

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
Amental
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 11:04 am
Обратна връзка:

Проблем с набавяне на СТАЖ

Мнение от Amental »

Здравейте форумци
тъй като от относително скоро аз и половинката ми решихме да (се опитаме да )поемем по пътя към Квебек в момента сме на етап започваме да учим френски
разгледахме добре позициите по които се дават точки
горе-долу разбрахме основните положения/изисквания.

Проблема при мен (защото аз ще съм master aplicant)е че работя от 7 години без трудов договор какъвто имам от съвсем-съвсем скоро.
Чета по темите че имало и начин да се доказва трудов стаж чрез препоръки-писмо от работодателя.
Моля някой от людете минали през всичките дертове да ми помогне с информация ...има ли такова нещо,имам ли някакъв шанс да докажа заетост през тези години или това с препоръките е вече отпаднало.....и ако не е как точно трябва да изглеждат тези препоръки?
От тези 7 години последните 3 са във фирма на близък роднина така че няма да имам проблем откъм съдействие със всякаква документация от този род.Предишните ми работни места (две на брой освен сегашното) са пак при хора на който мога да разчитам на помощ.
Четох и за такива гимнастики като фалшифициране на стажа и да ви кажа отсега не ми харесва този вариант.Първо никога не съм обичал измамите а знам че и канадците не ги обичат и второ не искам да рискувам доживотна забрана......

От друга страна и не ми се чака още 3-4 години докато го набера този стаж ....аз съм вече на 25 а пък до тогава не се знае живота накъде ще поеме (деца това-онова :roll: )

Благодаря предварително на включилите се

:)
ramone
Мнения: 285
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 12:11 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от ramone »

Здравей Amental! Има два начина да докажеш трудов стаж пред канадците:
1.Чрез трудова книжка
2.Чрез удостоверение от НОИ
Това е възможно да стане само,ако си бил назначен на работа с трудов договор и си бил осигоряван за този период!
Имаш по-вече от 48 месеца доказуем трудов стаж,които са ти достатъчни!
Ако този стаж ти е по професията от средното образование и,ако тя е от търсените не разбирам какво чакаш още и не си пускаш документите! ДЕЙСТВАЙ! :thumbsup:
Какво ще бъде утре,най-лесно се познава в другиден...
Аватар
Amental
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 11:04 am
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

ramone написа: Имаш по-вече от 48 месеца доказуем трудов стаж,които са ти достатъчни!

благодаря за добрите думи

то че имам повече от 48 месеца имам ама точно там е номера
че не знам как да ги докажа :roll:
Аватар
Amental
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 11:04 am
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

Още се двоумя доста :? :roll:
Нямам проблем с това да ми изкарат фалшива трудова книжка от мястото където работя,препоръки също,после да речем мога да ги преведа с норариус .....но пък ако в даден момент ми искат социалната справка от НОИ какво правим - увисваме много много лошо :cry: макар че това е половин лъжа (тъй като аз стажа наистина си го имам) не знам дали няма да ми изиграе лош номер...а и не са хубави тея методи ....макар че човек какво ли не прави заради мечтите си :roll: ...а пък и залога не е малък-една година труд, $ и най-вече надежди ...... :cry:

доста съм объркан .....но пък ако напиша истинския си стаж на документ той ще е по-малко и от година и тогава пък ще трябва да показвам небивали познания на френския и това при положение че изобщо ме допуснат до интервю..... :oops:


Моля ако има някой от по-скоро миналите с подобен опит да сподели

:?:
Панайот
Мнения: 45
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 12:23 pm
Местоположение: България,София

Мнение от Панайот »

В аналогична ситуация съм.Мисля си, че след като можем да покажем "Фалшив" трудов стаж с всичките му препоръки и салтанати-съответно няма нищо през Нои.Канадските власти не могат да ни задължат да сме се осигурявали през НОИ, нали.Работил съм и не съм искал да плащам луди пари на държаваталТака ли е ?Заяждат ли се за това НОИ?
Аватар
Amental
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 11:04 am
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

Ами поне аз доколкото чух
можеш спокойно да им предоставиш фейк книжка с препоръки и бла

обаче от тяхна страна те пък съвсем спокойно АКО се усъмнят могат да ти поискат извлечение от НОИ където да се показва работодателите ти как са те осигурявали социално за периода за които ти ( и аз :wink: ) претендираш за стаж ....а пък като видят че нямаш социално осигуряване за периода директно ще им стане ясно че трудовата ти книжка е фейк .... и оттам нататък предполагам се досещаш какво следва ....


Естествено много се надявам да не съм прав ...ако може някой нека ме поправи......

То е ясно че цялата идея ще е на риск ама нали идеята е да е преценен :roll: :oops:

аз съм на ръба точно заради стажа което доста ме притеснява ....
ivaeva
Мнения: 29
Регистриран на: Пет Дек 08, 2006 6:22 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ivaeva »

трябва да е наистина много съмнително, за да ти искат справка от НОИ, при положение че представяш трудова книжка. Представяш ли си, че хората допускат такова безпрецедентно фалшифициране на трудови документи. Даже си мисля, че трябва някой специално да те е накиснал, за да ти искат справка. При нас следяха трудовия стаж по книжката. Гледаха и служебни бележки, защото ние бяхме и с такива от места, където не бяхме осигурявани, но смятаха само това от книжката.
Аватар
Amental
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 11:04 am
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

@ivaeva:

:P благодаря за добрите думи

:beer:
Панайот
Мнения: 45
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 12:23 pm
Местоположение: България,София

Мнение от Панайот »

И от мен -благодаря :D
ramone
Мнения: 285
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 12:11 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от ramone »

Аментал,доколкото знам спревка от НОИ изискват само на тези които са имали фирма и са се самоосигурявали за известен период от време!
В този ред на мисли би могло да се каже,че по-голям риск поема фирмата,която ти издава трудова книжка с нанесен трудов стаж,без да ти е плащала осигуровките в НОИ! Тоест документа,който ти издават си е напълно редовен,а вече фирмата влиза в противоречие със закона...! :) Хубаво е да изпратиш и препоръки написани върху фирмена бланка,където се вижда логото,адреса,телефоните и уеб-сайта на фирмата! Разбира се да имат и ИЗХОДЯЩ номер!
Какво ще бъде утре,най-лесно се познава в другиден...
Аватар
krassy
Мнения: 98
Регистриран на: Нед Апр 15, 2007 12:32 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от krassy »

Моят опит е малко по-друг, не знам дали ще се съгласите с мен... Относно стажа те искат да можеш да им докажеш, че именно си работил на бяло, а не на черно или доброволно да речем, така че смятам просто няма да ти дадат точки ако кажеш ами не исках да плащам данъци на държава и работих на черно. Това нещо само по себе си е възможно САМО в България и много трудно ще убедиш Канадеца, че наистина си работил и в естеството на работата. Това каза и самия Ву Нолен на срещата в Пловдив -- ако не можеш да докажеш стажа, по-добре не го пиши. Те си имат други канали по които набират информация относно ВСЕКИ кандидат. Ако смятате, че просто така ще вземат за чиста монета всичко, което е писано в формуляра -- не е точно така :) Прави се background check, reference check и други насрещни проверки, за които имат подкрепата на съответните служби, в това число и Български. По-хубаво виж някой познат с фирма да те пише във ведомостта, ти си плащай осигуровките и след 6м имаш напълно законен трудов стаж на каквато си дисциплина искаш, а другото си е рискована работа... Познавам хора, които така мислеха за Щатите с фалшиви студентски книжки, че ще минат и накрая увиснаха с постоянна забрана да получат виза... Ти си решаваш, то е ясно -- но според мен опитай да е нещо полулегално не съвсем измислено, да не извадят трудните въпроси на интервюто и да те разходят по цялата биография докато разберат дали стажа ти е валиден или не. Чувал съм, че по принцип така правят ако се съмняват в нещо, а пък колко е вярно само изпитващите знаят :)
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от ivanko13 »

krassy написа:Моят опит е малко по-друг, не знам дали ще се съгласите с мен... Относно стажа те искат да можеш да им докажеш, че именно си работил на бяло, а не на черно или доброволно да речем, така че смятам просто няма да ти дадат точки ако кажеш ами не исках да плащам данъци на държава и работих на черно.:)
Това е точната приказка. :thumbsup:
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
Amental
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 11:04 am
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

но според мен опитай да е нещо полулегално не съвсем измислено, да не извадят трудните въпроси на интервюто и да те разходят по цялата биография докато разберат дали стажа ти е валиден или не

1. Благодаря за отговора :)
2. Какво имаш предвид под "нещо полулегално не съвсем измислено" ?
Значи аз в момента работя вече трета навършена година в настоящата фирма ,идеята е че чак сега вече имам трудова книжка и договор(причините са дълги за обяснение ;) ) обаче пък мога с цената на връзки да си издеиствам нова книжка на която да ми напишат 3 години стаж например......в момента си работя и който и да звънне да пита за мен тук не би трябвало да има проблем....

Иначе за съжаление може и да си прав за това че този номер може и да ми "излезне през носа" ( :( ) именно и това е което ме притеснява и за това пиша и тази тема.....точно защото не съм сигурен иначе да го бях направил със замах.......лошото е че без стаж НА ДОКУМЕНТ съм зле с точките и ще трябва да посоча наистина невероятни нива на френски :?
...Съгласен съм с това че "чистата" работа е най-добре,но не ме разбирайте погрешно аз не съм някакъв лентяй който живурка на гърба на мама и тате ....блъскам се от 7 години :? а пък това че сме в такава държава в която всеки мисли как да cheat-не системата(в това число и аз :oops: :? ) то е ясно .....

Като гледам сайта на НОИ освен проверката по ЕГН за здравно осигуряване която е общодостъпна има и онлайн проверка точно за социално осигуряване която е валидна само ако имаш електроенн подпис/сертификат НО право достъп до тази информация е упоменато че освен дадения гражданин имат и определени институции ...Сега кой са тези институции никой още никъде не упоменава но практически не виждам проблем консулите да могат да те засечат ...даже на интервюто какъв му е проблема на изпитващия да чукне на лаптопа една бърза справчица......................

объркан съм доста ....
Аватар
Amental
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 11:04 am
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

ramone написа: В този ред на мисли би могло да се каже,че по-голям риск поема фирмата,която ти издава трудова книжка с нанесен трудов стаж,без да ти е плащала осигуровките в НОИ! Тоест документа,който ти издават си е напълно редовен,а вече фирмата влиза в противоречие със закона...! :)
и ти си прав ....поне ако стане фал ще мога да си "измия ръцете" с работодателя ..................че ако ме баннат не знам
ramone
Мнения: 285
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 12:11 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от ramone »

Amental написа:
ramone написа: В този ред на мисли би могло да се каже,че по-голям риск поема фирмата,която ти издава трудова книжка с нанесен трудов стаж,без да ти е плащала осигуровките в НОИ! Тоест документа,който ти издават си е напълно редовен,а вече фирмата влиза в противоречие със закона...! :)
и ти си прав ....поне ако стане фал ще мога да си "измия ръцете" с работодателя ..................че ако ме баннат не знам
За това говоря Аментал! Не виждам къде е твоята вина,че работодателят ти не ти е плащал осигуровките в НОИ!?
Канадците ги интересува какъв професионален опит имаш! Едва ли биха допуснали,че на работодателят ти му е хрумнало,че не е необходимо да те осигурява в НОИ! Каква вина имаш ти в цялата тази абсурдна ситуация? Това си е масова практика в България! Всеки работодател гледа,ако не мине номера да работиш без осигуровки,то поне да те осугурява на по-малка заплата!
Какво ще бъде утре,най-лесно се познава в другиден...
Публикувай отговор