След шести клас в BG?Кои в КАНАДА.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
paco70

След шести клас в BG?Кои в КАНАДА.

Мнение от paco70 »

Привет на вси4ки.Синьт ни завьршва шести клас в BG.Знае много добре Англииски и Немски.Но,Френски уви-НЕ!Кои клас 6те продалжи там и с какьв език? БЛАГОДАРИМ ПРЕДВАРИТЕЛНО :D :D
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Имигрантите задължително учат във франкофонско училище. Децата са разпределяни в "приемен клас", където 1 или 2 години се учи основно френски език. После преминават в нормален клас, според възрастта си.

Ако искаш да продължи синът ви на английски език има вариант частно училище ~ 5000 до 10 000 на година. Друг вариант е да докажете, че поне единият родител е англофон по рождение или е учил в Канада/Квебек 4 години на английски език.
Аватар
dog

Re: След шести клас в BG?Кои в КАНАДА.

Мнение от dog »

paco70 написа:Привет на вси4ки.Синьт ни завьршва шести клас в BG.Знае много добре Англииски и Немски.Но,Френски уви-НЕ!Кои клас 6те продалжи там и с какьв език? БЛАГОДАРИМ ПРЕДВАРИТЕЛНО :D :D
6ти клас в БГ=на 1 секондер тук ( първа година гимназия). Като започне в приемен клас тук, той му се зачита и след това отива в следващия клас, не губи годината. Така че 2ри секондер в приемен клас, 3ти секондер в редовен клас. Няма да има проблеми.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
peshko77

Извинявам се на paco70

Мнение от peshko77 »

Извинявам се на paco70, че ще използвам темата му, но въпросът ми е сходен.
Синът ни завършва 8-ми клас и поназнайва френски (5 ниво във Френския институт).
Че ще учи една година езика, ми е ясно, обаче след това - Licee или какво точно?
Ако дадете и някой линк, ще съм благодарна!
compaq

Re: Извинявам се на paco70

Мнение от compaq »

peshko77 написа:Извинявам се на paco70, че ще използвам темата му, но въпросът ми е сходен.
Синът ни завършва 8-ми клас и поназнайва френски (5 ниво във Френския институт).
Че ще учи една година езика, ми е ясно, обаче след това - Licee или какво точно?

Ето - Образователната система в Квебек:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... index.html
Аватар
dog

Мнение от dog »

peshko77 написа:Извинявам се на paco70, че ще използвам темата му, но въпросът ми е сходен.
Когато го записвате в училищната комисия и кажете че знае френски ще му направят тест и най вероятно е да го запишат директно в редовен клас. По принцип той трябва да започне 4ти секондер. 5ти секондер е последен и след това се кандидатства в колеж - 2 годишен преди университет или 3 годишен с техническа насоченост и после работа. По добрите колежи имат изискване за по-високо ниво на математиката която е учена. Вземат се оценките от математиката от 2ри срок на 3ти секондер, целия 4ти и първи срок на 5ти, защото се кандидатства през февруари и още не са завършили 5ти секондер.
В БГ математиката е на много високо ниво, но как я приравняват нямам представа. Важно е да започне в по-добро училище, това зависи от квартала в който ще се настаните. Длъжни са да го запишат ако е в техния район. Трябва добре да ви обяснят нещата в когато го записвате в училищната комисия.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
survivor

Мнение от survivor »

dog написа:[ Важно е да започне в по-добро училище, това зависи от квартала в който ще се настаните. Длъжни са да го запишат ако е в техния район. Трябва добре да ви обяснят нещата в когато го записвате в училищната комисия.
Всичко е така, с малката уговорка че за гимназията училището може да е в рамките на цялата училищна комисия. В Монреал кварталите са групирани в две франкофонски училищни комисии. Така че една училищна комисия обхваща различни, но точно определени квартали. За гимназията можете да си изберете всяко училище, което влиза в училищната комисия, към която е квартала ви. Чувала съм че със специално разрешение можеш да си запишеш детето в училище от другата училищна комисия, мои приятели го направиха, но аз навремето не успях :?
peshko77

Сърдечно благодаря за полезната информация

Мнение от peshko77 »

Сърдечно благодаря за полезната информация!
Тъй като се очаква да пристигнем юни/юли, имате ли идея и за някаква работа за по няколко часа на ден (по-скоро с възпитателна цел), докато започне училище. Ще съм благодарна и за всякакви идеи за запълване на свободното време. Спортът също се приема като вариант, стига да можем да си го позволим.
Публикувай отговор