Възможности за работа в Квебек за компютърни специ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
CADNM

Възможности за работа в Квебек за компютърни специ?

Мнение от CADNM »

Привет отново на всички съфорумци.
Аз съм компютърен специалист и имам 10 години стаж като такъв като 8 от тях съм изкарал в чуждестранни/западни фирми(с работен език Английски и Руски). Руският беше необходим защото от България обслужвахме клиенти в Рисуя и в Украйна.
Имам съответните сертификати/дипломи от 'Microsoft Corporation' и 'Sun Micro Systems'. Освен това разполагам с референци и препоръки от всичките си до момента западни работодатели.
Единственият проблем е че френският ми език беше достатъчно добър да премина интервюто си с имиграционните власти но не го чуствам толкова добър колкото Английският и Руският ми език.
Въпросът ми е какви са шансовете за работа в Квебек като програмист или администратор на бази данни в тази ситуация.
Моля да бъда посъветван от хора имащи наблюдения върху пазара в Квебек и останлата англофоснка част на Канада.
Предварително благодаря за всяко изказано мнение. :D
Свободата е осъзната необходимост...
Аватар
c200

Мнение от c200 »

В Монреал става, на повечето места в ИТ и без това работният език е английски. Познавам поне трима от бранша, които така и не успяха да научат френски, просто все попадат в англоезична среда.
Виж, ако те влече Кебек Сити например, френският е по-важен.

П.С. Естествено, че ще е още по-лесно извън Кебек, там пък може даже да се хвалиш, че поназнайваш френски

П.П.С. Сега видях, че обичаш да попиташ във всички подфоруми на различни теми.
А дали не е по-добре предварително да помислиш и решиш сам - военен ли ще ставаш, програмист ли, в Кебек ли, в Канада ли :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Шансове разбира се има, зависи колко си добър... Моят съвет обаче е да прецениш в какво си най-добър и какво искаш да правиш, защото тука няма специлисти по-всичко, сиреч избери си едно нещо например, програмист, НТ админ, Юниь Админ, Датабеиз админ - коя база данни по-точно?

Успех
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
ivan1901

Мнение от ivan1901 »

CN (Canadian National) търсят .NET прграмисти, SQL 2005 expert и QA Lead
CADNM

Мнение от CADNM »

Благодаря за усилията Ви и желанието Ви да отговорите на моите запитвания.
Вярно е че аз имам две запитвания за армията и компютърен специалист. До колко съм добър като компютърен специалист мога да кажа че съм Microsoft сертифициран професионалист(MCP),
Microsoft сертифициран технологичен специалист (MCTS), по MS SQL 2005 Server и Microsoft BizTalk 2006 Server и Microsoft сертифицирам администратор на бази данни MS SQL 2005 Server (MCITP).
Освен това съм сертифициран Solaris 10 System Administrator.
Сертифициран с международен сертификат от Американският ниверситет в Благоев град като QA(качествен конторл) на софтуерни проекти.
Както се вижда всичките ми сертификати са в областа на администрацията на софтуерни системи и QA(Quality Assurance) а стжа ми за тези 10 години е като програмист на Borland Delphi, Microsoft Dot.Net Visual Basic(2003/2005) and Microsoft Dot.Net C#(2003/2005) and Microsoft Visual Basic For Office Application.(Excel, MS Access)
Освен това съм изключително добър Oracle DBA administrator с осем години стаж и практика и това, живот и здраве ще е следващият ми сертификат който смятам да покрия.
Добър програмист съм на SQL, PL/SQL and Transact SQL.
А сертификатите ми не случайно са в областа на администрацията за разлика от опита ми в програмирането. Просто по този начин целя да си разширя възможностите за повече отворени работни позиции в областа на IT технологиите. А и освен това тези от нас които пазят "мили" спомени от България и българските работодатели а и чуждите дето идват в България заради качествената и евтина работна ръка/която вече все по-трудно се намрира в БГ че тя избяга по чужбина/ и до една година успешно усвояват висчки български номера от типа "да го начукаме на работника" знаят че един човек изпълнява поне от три до пет функции и позиции.
Ама то май е така в България не само в софтуерният бизнес.
Благодаря отново за вашите откровенни мнения и препоръки.
Относно моят интерес за армията ще отговоря по този въпрос в съответната тема към този форум.
Много здраве на всички мислещи и будни хора и приятно изкарване на Цветница/не знам дали се празнува в Квебек/ и разбира се на Великден.
Ще помоля Иван да даде линк към търсените позиции от CN (Canadian National) .
CaD

Мнение от CaD »

Добре си се насочил към сертификатите
не разбрах на къде си се запътил Монреал, Торонто, Ван......
ако идваш към Монреал драсни едно ЛС може пак да има нещо като за тебе
ivan1901

Мнение от ivan1901 »

CN обикновенно обявяват позициите в monster.ca и на собствения си сайт
https://cn.cvmanager.com/careers/home.a ... &B1=Search
CADNM

Мнение от CADNM »

Благодаря на Иван за линка.
Смятам да апликирам за Dot.Net позициите утре неделя 01.Април.2007. Предполагам че шансовете ми от България са минимални но пък в началото на Юни вече ще сме в Монреал. За там сме се запътили защото моят 'шеф" разбирай моята съпруга смята Квебек за една от най-социално ориентираните провинции на Канада а и Монреал за най-европейският град в Канада.
С това отговарян и на въпроса на съфорумеца "CaD" че засега сме се насочили към Монреал.
Благодаря за вашето съдеиствие и мнения.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Ето и още нещо, което може да влезе в употреба - агенции, които бърззо могат да ти намерят работа
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... recruiters

Дали си струва е друга тема, всеки си преценява, тук има дискусия по въпроса.
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... recruiters
Според мен за скоро дошли си е приемлив вариант.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
ivan1901

Мнение от ivan1901 »

Шансовете според мен да почнете работа преди да дойдете тук са минимални. Повечете HR-и няма да пропуснат кандидатурата, без да знаят че сте тук и възможността да ви се обадят по телефона. Големите компании особено държат на персонално интервю и то е често повече от 1.
Аватар
Mark

Re: Възможности за работа в Квебек за компютърни специ?

Мнение от Mark »

CADNM написа:...
Единственият проблем е че френският ми език беше достатъчно добър да премина интервюто си с имиграционните власти но не го чуствам толкова добър ...
Въпросът ми е какви са шансовете за работа в Квебек ...
Golemite rabotodateli iziskwat da ima6 pone "Dobri" poznania po Frenski, ako e po-malka firmata ili raboti6 "s wrazki" moje i da te wzemat samo s edinia ezik.
Towa ne ozna4awa 4e Frenskia zadaljitelno 6te ti triabwa, no moite nabliudenia sa 4e e neobhodim za da prekra4i6 whodnata wrata pone... i zadaljitelen ako iska6 da "izka4wa6 stapala" w Quebec.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Mark написа:
Единственият проблем е че френският ми език беше достатъчно добър да премина интервюто си с имиграционните власти но не го чуствам толкова добър ...
Golemite rabotodateli iziskwat da ima6 pone "Dobri" poznania po Frenski, ako e po-malka firmata ili raboti6 "s wrazki" moje i da te wzemat samo s edinia ezik.
Towa ne ozna4awa 4e Frenskia zadaljitelno 6te ti triabwa, no moite nabliudenia sa 4e e neobhodim za da prekra4i6 whodnata wrata pone...
Грешни са ти наблюденията. В англофонските компании нито те питат дали знаеш френски, нито ти се налага да комуникираш на френски, нито нищо. Дори циркулярните писма се пращат и на двата езика, така че само пропускаш френския и точка.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Independent написа:...Грешни са ти наблюденията. В англофонските компании нито те питат дали знаеш френски, нито ти се налага да комуникираш на френски, нито нищо. Дори циркулярните писма се пращат и на двата езика, така че само пропускаш френския и точка.
Интересно ти как разбра че моите лични наблюдения са грешни ? Да не работиш където работя и аз ?
Ама на твоята да е - моите наблюдения са грешни :roll:

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Mark написа:
Towa ne ozna4awa 4e Frenskia zadaljitelno 6te ti triabwa, no moite nabliudenia sa 4e e neobhodim za da prekra4i6 whodnata wrata pone... i zadaljitelen ako iska6 da "izka4wa6 stapala" w Quebec.
Да, права е Индепендънт, защото генерализираш с "Големите работодатели". Виж ако беше казал "някои големи работодатели" щеше да е друго.

Ериксон, САП Лабс, Моторола са доста големи фирми, но при тях за френски не се пита, и се работи на английски, а има и много други.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола