Случка в аптеката в изостаналата Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
survivor

Случка в аптеката в изостаналата Канада

Мнение от survivor »

От известно време ми се налага да ходя в болница на прегледи редовно, като след всеки преглед ми правят и разни изследвания. Обаждат ми се в петък от болницата и ме питат кой е телефонът на аптеката ми. Казвам им аз телефона, а те ми казват че до вечерта мога да си взема от там лекарството, което са ми назначили. Отивам аз в кварталната си аптека, показвам си здравната карта, а там лекарството вече ме чака. С още много такива лекарства, подредени в пликчета по азбучен ред според името на човека, за когото са предназначени. Та явно тази система не е някакво изключение. Между другото лекарството беше Витамин 12, да не мислите че е някакво животоспасяващо.
Да си призная, доскоро не ми се е налагало такова редовно медицинско следене и досега практиката беше - аз отивам примерно на годишния си профилактичен преглед, дават ми направление за тестове, правя си ги, а ако в резултатите има нещо което не е наред, сестрата ми се обажда и ми назначава час при лекарката за преглед.
Та така. В изостаналата Канада определено имам усещането че времето ми се цени. Не само за това, за много други неща. Това беше само един малък пример. Приятна неделя на всички :D
Аватар
bat Nicky

Мнение от bat Nicky »

Аз като видях заглавието и веднаха се приготвих да прочета още една простотия за Канада, ама не било така. Правилни са ти наблюденията, сървайвъре. При мен наскоро пък възникна един неочакван проблем заради аптекарската педантичност и бая им се бях заканил, но като поразмислих разбрах, че всъщност така е правилно. Нали знаеш, че рецептите остават в аптеката и ако искаш да си купиш лекарството от друго място следващия път аптеките трябва да контактуват помежду си. Та по една моя стара рецепта исках да си купя едно лекарство за кръвно, което преди това не бях ползвал. Е да, ама те не ми го дадоха, защото рецептата била стара и вече не се знаело дали аз имам нужда от това лекарство. В България аптекарката щеше с радост да ми продаде подобно лекарство дори и да нямах рецепта, все пак това си е търговия и се гони печалба. Но тук това не стана. Трябваше аптеката да контактува с лекаря, предписал лекарството и да получи неговото уверение, че това лекарство ми трябва наистина. Вярно, загубих малко време и трябваше да се разкарвам два пъти, но май така е правилно. Също и като пътувам в чужбина и нося лекарства според изискванията на авиокомпаниите трябва да имам рецепта за лекарствата, които нося. От аптеката ми правят разпечатка какви лекарства имам по рецепти при тях и с нея в случай на нужда бих могъл да докажа, че лекарствата са за мен. До сега не ми се е налагало подобно нещо, но документа си го имам .
Животът е болест, предавана по полов път и със 100% смъртоносен изход. Лекарство все още няма открито !!!
survivor

Мнение от survivor »

Като си помислиш, пак аптеката е контактувала с лекаря, а не ти се е налагало да ходиш специално на лекар, за да си вземеш актуална рецепта.
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

Не между редовете, ами между буквите трябва да се чете този форум :lol:
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
Аватар
dog

Мнение от dog »

peter_pan написа:waw wrazka s aptekite, az edin den mi predpisaha nqkakaw antibiotik za zab, kojto ujasno me boleshe; zabolekarkata, koqto beshe balgarka, kaza che moje da mi go oprawi tozi zab sreshtu 1000 cad, kaza oshte che minimuma moje da e 700 ama nqmalo da se zanimawa za tiq pari waobshte; sled kato otidoh v Jean Coutu da mi dadat antibiotika, chakah na 3 opashki, parwo da mi wzemat receptata, posle na druga da priemat nqkakwo lische ot parwata opashka i naj-mnogo na tretata, kadeto 3 aptekarki se pogrijiha da go slojat w edno shishe na koeto imashe moeto ime i adresa mi; towa wsi4ko moje da wi se stori idealno oswen chakaneto na 3-te opashki, koeto otne kam 30 min. Az nqmam nikakwa ideq kakwo pih za tozi zab i se chuwstwam sashto tolkowa glupaw kolkoto i mesten jitel - na towa shishence pisheshe samo imeto mi i adresa. Moga da kaja ako me pitat che hap4etata bqha malki i oranjewi. Eto taka se stawa dowolno glupaw; wajen e prestoq, kolkoto po-dalgo, tolkowa powe4e.
Аз до сега повече от 5 мин не съм чакал в аптеката. На всяко шишенце с хапчета освен името ми пише и името на лекарството и как да го пия, а са ми давали и специални брошури с какво да го пия и какво да не ям докато го пия. На рецептата също пише името на лекарството. Явно мястото което си си избрал не е най-удачното.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
survivor

Мнение от survivor »

Голям карък си в тази Канада, Питър Пане. Къде ги изнамираш тези аптеки с 3 опашки за едно лекарство и без да ти пише на шишенцето името на лекарството, не знам. Не е лесна твоята...
Аватар
agaton

Мнение от agaton »

Освен това, за възрастните хора има и безплатна доставка ( тъй 4е 4овек като е стар и болен няма нужда да се разкарва ) Готино си е. А за това с лекарството без име и 3-те опа6ки - Но комент!
"Une réaction anormale à une situation anormale est une réaction normale."
V.Frankl (1962)
Mr.Gecko

Мнение от Mr.Gecko »

Нищо лично към Канада.Добре че не ти е трябвало ехограв сканер среща със специалист, че кат ти кажат след 6 до 12 месеца чакане и направо можеш да си умреш докто ти доиде реда.Така че за цененето на времето ми звучи като мииииит.В която и аптека да отидеш с рецепта за необходимите медикаменти нема да чакаш повече от 10 минути,е може и по дълго да се чака там шо храна и напитки не липсват.
Ако искаш приятел вземи си куче!
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Сърви, за съжаление не е толкова идилична картинката. :? Преди десетина дена попаднах в имърджинсито с линейка и след около 5 часа благоволи да дойде доктор. :shock: Когато на третия час се пооправих и казах на сестрата, че искам да си ходя и ще се обадя на личния си лекар отнесох първия си скандал на публично място откакто съм в канада и заплахата, че тя лично ще се погрижи да си платя цялата сума по линейката, ако си тръгна. :twisted: Честно казано направо се шокирах! :shock: Казала съм на мъжа ми повече при никакви обстоятелства да не вика линейка. Малко скъпичко такси' излиза това. Та така.... Иначе някои неща им работят добре, но за съжаление други са под всякаква критика. :twisted:
Let it go...
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

Значи говорим за две МНОООООГО раззлични неща- първото на аптеката- ами МНОГО ясно , щом си плащаш, ще получиш и светкавична услуга- демек лекарството. Това е нещо кат билета по интернет- кихаш и веднага дърпат парите и веднага получаваш, еее, супер са тия канадци, пичове от класа, туй в БГ не мое да стане. :lol:
Сега обаче разглеждаме другия случай със спешното на Ивет- там НЕ СИ ПЛАЩАШ, следователно го ДУХАШ и чакаш с часове, дни, месеци/ за по сложни процедури/...
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Сашо, кви ги говориш? Нали си плащаш с данъците? Тая хелт карта не ти е подарък. И въпреки нея пак кихаш 45 кинта за линейката - "остатък" :twisted: И не получаваш НИЩО в замяна. :twisted: Кажи ми частна клиника, където мога да си ПЛАТЯ и да ме погледне лекар при имърджинси ситуация? :twisted:
Let it go...
survivor

Мнение от survivor »

Ивет, аз просто разказах за една случка в аптеката. Не казвам че навсякъде нещата вървят по мед и масло. Линейка всеки може да си извика и всекиго ще закарат до болницата, но това не значи че случаят е от най-спешните. Това се решава в спешното. Там предполагам че първо си минала през триаж и там са преценили че не си толкова спешен случай. Скоро на моята приятелка майката беше получила силни болки, с линейка в болницата, там на триаж, направили са й основни тестове, но после са чакали 3 часа за лекар. Приятелката ми като видяла че майка й е с болки попитала защо не я прегледа лекар веднага, казали са й че не е от най-спешните случаи. И наистина въпреки болката се оказало че няма нищо сериозно, накрая са й предписали само болкоуспокояващи и за я изписали. Оправила се е напълно, вероятно е било на нервна почва. Та не винаги човек може сам обективно да прецени дали случаят му е от най-спешните. На тези които се смятат за приоритетни в спешното, едва ли ще започне да им поминава от само себе си. Лично аз с дете с астматичен пристъп съм влизала веднага в спешното и след 3-4 часа вече излязохме, като то беше напълно стабилизирано. Но не се съмнявам че други са чакали цялата нощ. Просто затруднение на дишането се смята за приоритетно състояние.
А за линейката аз знам че трябва да се плаща. Понякога можели да опростят сумата, ама наистина за най-тежките случаи и ми казаха че на това не трябва да се разчита. Ако си била в състояние след това сама да си тръгнеш, наистина едва ли би имала някакъв шанс да ти покрият разходите за линейка. Абе съвсем не е идеално във всяко отношение за съжаление, ама специално тази система с аптеките на мен ми се пести много време. За това ми беше думата.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Сърви, тоя случай беше точно затруднение с дишането. :wink: Няма заначение, дори и да беше лек случай, не ми се струва редно в една цивилизована държава да няма достатъчно лекари в спешното отделение. Просто не е редно. Бе направо е абсурдно! :twisted: И защо да не си тръгна? С какво право ме изнудват да чакам? И как така медицински персонал ще си позволява да вдига скандал на пациент? Ей това не го разбирам. :twisted:
Let it go...
Kiwi

Мнение от Kiwi »

Ivet написа:Сърви, тоя случай беше точно затруднение с дишането. :wink: Няма заначение, дори и да беше лек случай, не ми се струва редно в една цивилизована държава да няма достатъчно лекари в спешното отделение. Просто не е редно. Бе направо е абсурдно! :twisted: И защо да не си тръгна? С какво право ме изнудват да чакам? И как така медицински персонал ще си позволява да вдига скандал на пациент? Ей това не го разбирам. :twisted:
Синът ми бе с болки в корема е трябваше да преспат със съпругата ми цяла нощ в детската клиника Монтреал. Нямаше лекари.., сутринта когато дойдоха болките му бяха отминали. Ордени, мордени.. това е положението.
survivor

Мнение от survivor »

Ivet написа:Сърви, тоя случай беше точно затруднение с дишането. :wink: Няма заначение, дори и да беше лек случай, не ми се струва редно в една цивилизована държава да няма достатъчно лекари в спешното отделение. Просто не е редно. Бе направо е абсурдно! :twisted: И защо да не си тръгна? С какво право ме изнудват да чакам? И как така медицински персонал ще си позволява да вдига скандал на пациент? Ей това не го разбирам. :twisted:
Ивет, съгласна съм че може да има много повече лекари. Синът ми е имал и лек астматичен пристъп и в този случай сме минавали без спешното. Изчакахме си без проблем да го заведем при личния му лекар. В случая обаче в който го приеха веднага нито за 3, нито за 5 часа щеше да се оправи сам. Преди това му давах Салбутамол, ама вече и той не действаше. Още преди да минем през триажа, като му показвахме здравната карта на регистратурата, момичето на регистратурата поиска да му дръпнем яката за да му види нещо на шията. Оттам веднага на триажа, веднага на лекар, инхалации и т. н. В спешното отделение системата е такава. Ако не си много спешен, можеш да изгниеш там. За съжаление ние като нямаме медицинско образование не винаги можем да преценим кога е много спешно и кога не :(
Всъщност проблемът е само за нощно време. През деня, дори ако е през уикенда, винаги мога да си намеря клиника, където приемат не по спешност и не се чака дълго. Ама през нощта няма избор :(
Публикувай отговор