"За" и "Против". Обективно!
-
- Обратна връзка:
"За" и "Против". Обективно!
За тези, които са само в този форум:
Здравейте,
Предлагам да обсъдим въпроса “за” или “против” емигрирането в Канада на базата на конкретни примери за успешно или неуспешно адаптирали се в новата родина наши сънародници.
Предлагам да не се залита в хулене или възвеличаване на страната, просто всеки един да разкаже за себе си - доброто и лошото. Схемата може да бъде:
1.Ник
2.Възраст, семейно положение.
3.Образование, професия в България.
4.От кога е в Канада? В кой град?
5.Статус – работа, учене или социал. След колко време е намерил първата си работа? След колко време е намерил работата, която му допада?
6.Най-общи впечатления за живота и стандарта си в Канада. На базата на сравнения, разбира се с това, което е било в България.
7. Как най-общо вижда бъдещето си? Своето и на децата си.
Идеята ми е този постинг да стане фактическа база за преценка на тези, които са все още в България и се колебаят. Това предполага всеки участник да е максимално откровен и обективен. Информацията може да служи и за база за себеоценка и на тези, които са вече там.
За себе си мога да напиша, че съм все още в България, затова няма какво да споделя.
Здраве и късмет!
Здравейте,
Предлагам да обсъдим въпроса “за” или “против” емигрирането в Канада на базата на конкретни примери за успешно или неуспешно адаптирали се в новата родина наши сънародници.
Предлагам да не се залита в хулене или възвеличаване на страната, просто всеки един да разкаже за себе си - доброто и лошото. Схемата може да бъде:
1.Ник
5.Статус – работа, учене или социал. След колко време е намерил първата си работа? След колко време е намерил работата, която му допада?
6.Най-общи впечатления за живота и стандарта си в Канада. На базата на сравнения, разбира се с това, което е било в България.
Идеята ми е този постинг да стане фактическа база за преценка на тези, които са все още в България и се колебаят. Това предполага всеки участник да е максимално откровен и обективен. Информацията може да служи и за база за себеоценка и на тези, които са вече там.
За себе си мога да напиша, че съм все още в България, затова няма какво да споделя.
Здраве и късмет!
- Sneji
- Най-любезен форумец
Ех, bibco, не се отказваш лесно. Събра учудващо много отговри във форума за Квебек, лично аз бях приятно изненадана. До сега не се бях включила, защото точно моят случай е най-различен от всички и не пожелавам на никой да върви по моя път.
1.Ник - Снежи
2.Възраст, семейно положение. - 31, омъжена с едно дете
3.Образование, професия в България. - Социология; последна работа - "Управление на човешки ресурси"
4.От кога е в Канада? В кой град? - От почти 2 години, от тях година и един месец в Монреал + 9 месеца в Торонто
5.Статус – работа, учене или социал. След колко време е намерил първата си работа? След колко време е намерил работата, която му допада? Нито едно от трите - никога не сме били на социал, не съм учила нищо тук и никога не съм си търсила работа. Социала и ученето не ме вълнуват, а работа не съм си търсила, защото половината от времето в което съм тук, съм го изкарала по болници с детето. Иначе много познати ми се обаждат за да ми кажат, че едикъде си има свободно място, интересува ли ме. Т.е. каква и да е работа мога да започна в момента, в който мога да си го позволя.
6.Най-общи впечатления за живота и стандарта си в Канада. На базата на сравнения, разбира се с това, което е било в България. Много сложни въпроси... В България бях постигнала всичко за което съм си мечтаела някога, имах всичко и все още го имам. За да стигнем тук същото ниво ще трябва да минат поне още 10-15 години и то при условие, че и аз почна работа, защото с един работещ в семейството не става, просто се тъпче на едно място. Колкото до Канада, аз гледам много да не се замислям - тук съм и значи от мен зависи как ще живея.
7. Как най-общо вижда бъдещето си? Своето и на децата си. Ами не го виждам. Тук се научих да живея ден за ден. Колкото пъти си направя план за нещо, толкова пъти не става - все едно живота потоянно те удря през ръцете - един вид не посягай, изобщо и не си го и помисляй. Позволявам си само от време на всеме да мечтая. Една от мечтите ми е след 20-25 години да се върна в България и да си харча пенсията там. А иначе две неща искам от живота - да сме здрави и да сме заедно, това е най-важното за мен.
1.Ник - Снежи
2.Възраст, семейно положение. - 31, омъжена с едно дете
3.Образование, професия в България. - Социология; последна работа - "Управление на човешки ресурси"
4.От кога е в Канада? В кой град? - От почти 2 години, от тях година и един месец в Монреал + 9 месеца в Торонто
5.Статус – работа, учене или социал. След колко време е намерил първата си работа? След колко време е намерил работата, която му допада? Нито едно от трите - никога не сме били на социал, не съм учила нищо тук и никога не съм си търсила работа. Социала и ученето не ме вълнуват, а работа не съм си търсила, защото половината от времето в което съм тук, съм го изкарала по болници с детето. Иначе много познати ми се обаждат за да ми кажат, че едикъде си има свободно място, интересува ли ме. Т.е. каква и да е работа мога да започна в момента, в който мога да си го позволя.
6.Най-общи впечатления за живота и стандарта си в Канада. На базата на сравнения, разбира се с това, което е било в България. Много сложни въпроси... В България бях постигнала всичко за което съм си мечтаела някога, имах всичко и все още го имам. За да стигнем тук същото ниво ще трябва да минат поне още 10-15 години и то при условие, че и аз почна работа, защото с един работещ в семейството не става, просто се тъпче на едно място. Колкото до Канада, аз гледам много да не се замислям - тук съм и значи от мен зависи как ще живея.
7. Как най-общо вижда бъдещето си? Своето и на децата си. Ами не го виждам. Тук се научих да живея ден за ден. Колкото пъти си направя план за нещо, толкова пъти не става - все едно живота потоянно те удря през ръцете - един вид не посягай, изобщо и не си го и помисляй. Позволявам си само от време на всеме да мечтая. Една от мечтите ми е след 20-25 години да се върна в България и да си харча пенсията там. А иначе две неща искам от живота - да сме здрави и да сме заедно, това е най-важното за мен.
Snejke, mnogo kofti zvuchi. A ti si edin ot horata v toia forum deto sa mi po sartse...jalko za deteto. I az edno vreme biah mnogo bolnav...gorkata mi maika e obikolila vsichki Bg bolnitsi s mene...
Dano se opravi, che tova e nai gadnoto neshto za edin roditel.
Siguren sam che kato se opravite Canada shte stane edno hubavo miasto za vas

Dano se opravi, che tova e nai gadnoto neshto za edin roditel.
Siguren sam che kato se opravite Canada shte stane edno hubavo miasto za vas

Nemam...nito griji, nito malki mecheta...samo edin mecho-puber...i toi e iak kato bik (i pochti tolkova vazpriemashtSneji написа:Мерси за пожеланията Пух. Тук преживях най-кошмарните си месеци, но сега малката госпожица е добре и според докторите - здрава, дано така и за напред! Дано и ти да нямаш грижи с малките мечета!

Kara ski, kanki i naduva muskolite s niakakvi giri. be chovek bez rabota. no pone problemi kato tvoite niamam...sega sa drugi- kak da se pazim ot drogata, nekoi tips za sex-a...mi takiva raboti...i vas tova vi chaka

-
- Обратна връзка:
Снежи,
Изкренно съжалявам за вашите беди...Слава Богу, че всичко е отминало с добър край! Имаше ли някаква връзка това с климата в Канада или просто дъщеричката ти имала лош късмет точно в този период? Разбираш ме защо те питам, нали? Аз самият имам малко дете...
И като стана дума за болници – а какво е твоето впечатление от медицинското обслужване в Канада след толкова перипетии в тези среди?
И още нещо – защо толкова дълъг срок си даваш за постигане на удоволетворяващ те стандарт на живот там – цели 10-15 години!!! Та вие тогава в България трябва да сте живяли доста добре? Защо сте тръгнали тогава за Канада?
Здраве и късмет!
Изкренно съжалявам за вашите беди...Слава Богу, че всичко е отминало с добър край! Имаше ли някаква връзка това с климата в Канада или просто дъщеричката ти имала лош късмет точно в този период? Разбираш ме защо те питам, нали? Аз самият имам малко дете...
И като стана дума за болници – а какво е твоето впечатление от медицинското обслужване в Канада след толкова перипетии в тези среди?
И още нещо – защо толкова дълъг срок си даваш за постигане на удоволетворяващ те стандарт на живот там – цели 10-15 години!!! Та вие тогава в България трябва да сте живяли доста добре? Защо сте тръгнали тогава за Канада?
Здраве и късмет!
- Sneji
- Най-любезен форумец
По-лесно ми е да ти отговоря направо веднага след въпросите ти:
И нещо много важно - недей да се влияеш от чуждите случаи, всичко е много индивидуално. Важно е да знаеш какво искаш ти, защо го искаш и да направиш всичко зависещо от теб за да го постигнеш. А междувременно не пропускай да забелязваш малките, незначителни неща около теб, те правят живота по-хубав и стойностен. Оценявай това което имаш, бъди благодарен за него и по-лесно ще вървиш напред.bibco написа:Снежи,
Изкренно съжалявам за вашите беди...Слава Богу, че всичко е отминало с добър край! Имаше ли някаква връзка това с климата в Канада или просто дъщеричката ти имала лош късмет точно в този период?
Не, климата няма нищо общо, но може стресът от новото място, липсата на приятели, чуждият език, да са допринесли за разболяването. Разболя се на 4-я месец от пристигането ни, както разбираш не добро начало на 'новият ни живот" в Канада. Не се касае за нещо заразно, човек просто се разболява и толкова - може да случи на всеки, никой не е застахован. Аз лично никога не съм си задавала въпроса защо точно на нас се случи, а не на някой друг. Не пожелавам на никой да мине по нашия път.
Разбираш ме защо те питам, нали? Аз самият имам малко дете... Напълно те разбирам. Децата са най-голямата радст, но и най-голямата грижа и тревога за един родител.
И като стана дума за болници – а какво е твоето впечатление от медицинското обслужване в Канада след толкова перипетии в тези среди? Аз много пъти съм писала по въпроса за здравеопазването тук, но явно не си попадал на постингите ми. Смятам, че когато се касае за нещо сериозно, лекарите са добри и веднага се взимат мерки, особено когато се касае за деца. За мен детската монреалска болница е N1 в Канада. Ако имате здравословни проблеми с децата си - вашето място е Монреал. Много често ми повтарят, че сме късметлии, че сега профилактичните прегледи на детето ни се правят в детската болница в Торонто и как много американци плащат за да си лекуват децата тук. Аз обаче съм на коренно различно мнение - тукашната болница изобщо не може да се сравнява с монреалската. Тук няма никака комуникация между лекарите, не си правят труда дори да прочетат какво е написал лекарят, прегледал детето пришния път. Редица изследвания, които би трябвало да се правят (за всеки случай има така наречения протокол, където подробно е описано как се извършва лечението и какви изследвания и кога следва да се правят) изобщо не се правят. Преди месец и половина благополучно приключихме с лечението и по протокол трябваше да се направи едно много важно изследване. Докторът обаче (всеки път е различен) ми обясни, че нямало нужда, но че ако моето дете било негово и той щял да настоява за изследването за да бил по-спокоен. Аз обаче го накарах да прочете какво пише по въпроса в протокола и след половин час трима лекари ми се извиняваха, че грешката била тяхна и ще направят въпросното изследване. Когато попитах какви витамини мога да давам на дъщеря си, докторът изумен ме попита "Поради каква причина искам да й давам витамини". Същата беше и реакцията когато споменах за таблетки "Флуорин". Ужасно ми липсват монреалските лекари - по-добри, по-заинтересовани, вършещи работата си както трябва. Аз смятам, че имахме късмет, че най-важната част от лечението се извърши там.
И още нещо – защо толкова дълъг срок си даваш за постигане на удоволетворяващ те стандарт на живот там – цели 10-15 години!!! Та вие тогава в България трябва да сте живяли доста добре? Защо сте тръгнали тогава за Канада? Да, имахе всички материялни блага в България и както казах преди, още ги имаме. А 10-15 години са дори кратък срок за да имаш собствена къща (изплатена, иначе не е собствена, а на банката), колите и тук ги имаме (купени със спестяванията от България), за работа по специалността изобщо и не мечтая. А защо сме тук - защото това беше желанието на мъжът ми, а в последствие май се оказва, че това е една от най-умните постъпки в живота ми. Ако бях сама, намах съпруг на който му харесва тук и дете, на което спасиха живота тук и ще продължават да следят профилактично през следващите 10 години, щях да се върна без да се замислям. И не е защото там имам всичко, а защото там бях щастлива, там е душата ми, там са почти всички, които обичам. Само че не съм и за това съм тук и правя всичко възможно семейството ми да е добре, а покрай него и аз.
Здраве и късмет!
Да ти се връщат многократно!
zashtoto tuka se nauchavash da cenish jivota i vsichko koeto si postignal do tozi moment. tuka e istinska shkola za tova da badesh uporit i da prevazmogvash trudnostite i kapanite koito ti predlaga vsiaka edna neizvestnost. inache kvo da vi kaja. tuka v edno otnoshenie e dobre v drugo e zle. kato cialo za edni e dobre za drugi zle. vapros na cennosti, razbirania, mantalitet i nachin na jivot. no opredelno go ima i momenta nostalgia. vse pak moje da se zakluchi che jivota tuk e tejak, kakto i da go poglednesh ne e leko. vse pak tuka e drug sviat drugi zakoni. s dve dumi RAZLICHNO e. elate vijte i ako vi haresa i se prisposobite OSTANETE, ako li ne tarsete novi horizonti. sveta e neobiaten. vsiaka godina da smeniate darjavite ne moje da gi obikolite. no opredeleno tuka e dobre, ako imash predvaritelnata naglasa che shte se borish dokrai i che shte uspeesh. no i tova ne e garancia za uspeh. tuka vsichko se promenia mnogo barzo. stranata e v proces na razvitie, no ne e "razvivashta se", pone taka kazvat. spored men obache ima oshte kakvo da se jelae. ima mnogo vazmojnosti za prosperitet, no svichko s vremeto si. za da si stapi chovek na krakata tuka minavat minimum 5-6 godini, posle moje da misli za neshto poveche. no ne se nadiavaite na mnogo. i tuka polojenieto ne e rozovo, v usa sashto, kvoto tam takova i tuka, v po-malki razmeri i po-mizerno. ako ste dobre v BG nedeite idva, ako imate trapka elate.
Ei, Sneji, znam si az che ima zashto da vlizam v toia forum...pokrai kamarite ot gluposti chovek moje poniakoga da prochete i neshto istinsko. Chestno ti kazvam dosega nikoi ne beshe uspiaval (lichno spored mene) da kaje tolkova mnogo, s tolkova malko dumi.Sneji написа:А защо сме тук - защото това беше желанието на мъжът ми, а в последствие май се оказва, че това е една от най-умните постъпки в живота ми. Ако бях сама, намах съпруг на който му харесва тук и дете, на което спасиха живота тук и ще продължават да следят профилактично през следващите 10 години, щях да се върна без да се замислям. И не е защото там имам всичко, а защото там бях щастлива, там е душата ми, там са почти всички, които обичам. Само че не съм и за това съм тук и правя всичко възможно семейството ми да е добре, а покрай него и аз.
BLAGODARIA TI
-
"za i protiw" Canada
napisanoto ot Sneji me nakara da se registriram i da se wkliu4a w diskusiata.
namiram temata "za i protiw", predlojena ot bibco, za mnogo konstruktiwna i neobhodima ne samo za hora, koito obmislqt idwane nasam, no i za tezi, koito se we4e tuk.
1.Ник - CharlyBarly
2.Възраст, семейно положение. 30, omyjena, sin na 2 g
3.Образование, професия в България. PhD ot USA, MIO ot BG
4.От кога е в Канада? В кой град? ot 6 meseca, Montreal
doidoh w Montreal ot USA sled kato polu4ih predlojenie za rabota w edin ot uniwersitetite tuk.
"Kanada e edna o4ukana Amerika" kaza myja mi kato stypihme na leti6teto w Toronto za pyrwi pyt.
sled 6 meseca jiwot moeto zakliu4enie e slednoto:
Kanada e mqsto za hora, koito ne se stremqt da izkarwat mnogo pari, a im e dostaty4no da imat normalen jiwot i da dadat 6ans na decata si za dobro obrazowanie i wisok na4alen start. Wisokite danyci ne udrqt tolkowa silno horata s po-niski dohodi, srawnitelno dobro i ewtino uniwersitetsko obrazowanie, ewtino i ponosimo ka4estwo na medicinskoto obslujwane, kosmopolitna kultura i t.n.
No USA e mqstoto za hora, koito iskat da izkarwat powe4e pari, da pra6tat w BG na rodnini i priqteli, da pytuwat mnogo, da pratqt deteto si w Ivy Leage Universitet, t.n.
Na praktitka izglegda newyzmojno ili mnogo trudno da preuspee6 w Canada ako zapo4wa6 ot 0. Towa, koeto mojem da naprawim e da dadem na decata si po-dobyr jiwot otkolkoto w BG.
Ako ostanem w Canada predpolagam, 4e s myja mi 6te imame ky6ta sled 15ina godini, 6te pytuwame po 1-2 pyti w godinata s deteto/decata si i pone 6te sme spokoini, 4e nqma da sme breme na nikoi kato ostareem.
no towa s cenata na non-stop ba4kane, nqma pytuwane s ranici po moreto i planinite w BG, nqma improwizirani kuponi s priqteli kakto w BG... pla6tame za izbora si s towa, 4e sme li6eni ot priqteli i obi4ani hora.
wse o6te si me4taem da si prekarame starinite w BG, no wseki den se ubejdawam, 4e hilqdi obekriwni pri4ini go prawqt newyznojno.
w zakliu4enie 6te kaja 4e trqbwa da sme napylno naqsno 4e nqma da e lesno, za da ne se depresirame ot razru6enite iliuzii w posledstwie. az li4no se borq s towa w momenta. razkaza na Sneji me nakara da se setq, 4e da sme zdrawi nie i decata ni e mnogo po-wajno ot towa dali kuponqswame s priqteli ili pytuwame 10 pyti wmesto 2 w godinata. i az sym blagodarna, 4e sina mi raste zdraw i 6tastliw. no nikoga nqma da spre da mi e my4no, 4e wsi4kite mi liubimi hora sa dale4e, propuskam da sym swidetel na tehnite radosti i opora za tehnite myki, kakto i az nqmam powe4e blizki, s koito da spodelqm swoite hubawi i lo6i migowe.
namiram temata "za i protiw", predlojena ot bibco, za mnogo konstruktiwna i neobhodima ne samo za hora, koito obmislqt idwane nasam, no i za tezi, koito se we4e tuk.
1.Ник - CharlyBarly
doidoh w Montreal ot USA sled kato polu4ih predlojenie za rabota w edin ot uniwersitetite tuk.
"Kanada e edna o4ukana Amerika" kaza myja mi kato stypihme na leti6teto w Toronto za pyrwi pyt.
Kanada e mqsto za hora, koito ne se stremqt da izkarwat mnogo pari, a im e dostaty4no da imat normalen jiwot i da dadat 6ans na decata si za dobro obrazowanie i wisok na4alen start. Wisokite danyci ne udrqt tolkowa silno horata s po-niski dohodi, srawnitelno dobro i ewtino uniwersitetsko obrazowanie, ewtino i ponosimo ka4estwo na medicinskoto obslujwane, kosmopolitna kultura i t.n.
No USA e mqstoto za hora, koito iskat da izkarwat powe4e pari, da pra6tat w BG na rodnini i priqteli, da pytuwat mnogo, da pratqt deteto si w Ivy Leage Universitet, t.n.
Na praktitka izglegda newyzmojno ili mnogo trudno da preuspee6 w Canada ako zapo4wa6 ot 0. Towa, koeto mojem da naprawim e da dadem na decata si po-dobyr jiwot otkolkoto w BG.
Ako ostanem w Canada predpolagam, 4e s myja mi 6te imame ky6ta sled 15ina godini, 6te pytuwame po 1-2 pyti w godinata s deteto/decata si i pone 6te sme spokoini, 4e nqma da sme breme na nikoi kato ostareem.
no towa s cenata na non-stop ba4kane, nqma pytuwane s ranici po moreto i planinite w BG, nqma improwizirani kuponi s priqteli kakto w BG... pla6tame za izbora si s towa, 4e sme li6eni ot priqteli i obi4ani hora.
wse o6te si me4taem da si prekarame starinite w BG, no wseki den se ubejdawam, 4e hilqdi obekriwni pri4ini go prawqt newyznojno.
w zakliu4enie 6te kaja 4e trqbwa da sme napylno naqsno 4e nqma da e lesno, za da ne se depresirame ot razru6enite iliuzii w posledstwie. az li4no se borq s towa w momenta. razkaza na Sneji me nakara da se setq, 4e da sme zdrawi nie i decata ni e mnogo po-wajno ot towa dali kuponqswame s priqteli ili pytuwame 10 pyti wmesto 2 w godinata. i az sym blagodarna, 4e sina mi raste zdraw i 6tastliw. no nikoga nqma da spre da mi e my4no, 4e wsi4kite mi liubimi hora sa dale4e, propuskam da sym swidetel na tehnite radosti i opora za tehnite myki, kakto i az nqmam powe4e blizki, s koito da spodelqm swoite hubawi i lo6i migowe.
"Sy6testwenoto e newidimo za o4ite."
Antoine de St.-Exupery
Antoine de St.-Exupery
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
Re: "za i protiw" Canada
mnogo blagodaria za napisanotoCharlyBarly написа:napisanoto ot Sneji me nakara da se registriram i da se wkliu4a w diskusiata.
1.Ник - CharlyBarly
ama aide pishete neshto po veselo be momicheta - shte me depresirate savsem
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
- bliasaka
- Блясъчко Мечтателник
Re: "За" и "Против". Обективно!
Aide i az da napisha.bibco написа:За тези, които са само в този форум:
Здравейте,
1.Ник
Здраве и късмет!
Nick-Bliasaka
Age-30 godini,nejenen
Obrazovanie-MEI,programist v BG
V kanada ot okolo polovin godina,v Manitoba
Status-rabotia v edin sklad.Zapochnah rabota tam gore-dolu na parvia mesec otkakto biah v Canada
Vpechatlenia-spored men Canada e dobra strana za emigracia.No s cenata na samota,lipsa na priateli,blizki hora i izobshto hora,koito mogat da te razberat bez mnogo-mnogo da im obiasniavash.Sravneno s BG bih kazal,che tuk bih mogal da si kupia poveche neshta,otkolkoto v BG.NO-v BG biah po-shtastliv.Imashe gi kuponite v BG,kafeto scigarka (tuk e zabraneno da se pushi na obshtestveno miasto),imashe gi priatelite...Abe mnogo dobre razbirash za kakvo govoria.
Absoliutno sam saglasen,che tuk jiveia den za den.Canada (moe mnenie) e strana bez socialni kontakti.Kakto vprochem celia zapaden sviat.Niama ia romantikata na kafenetata s chadarite.Tuk zimata e meko kazano brutalna (v Manitoba).Minus 50,minus 60 gradusa.Sledovatelno-socialni kontakti-himera.No bih kazal,che i liatoto ne e neshto po-razlichno.
Az smiatam,che na Canada i triabvat inteligentni chernorabotnici.
Kak vijdam badeshteto si-hmmm,ne go vijdam.Naskoro biah ponastinal.I prosto ei taka se zamislih-ako pukna?E,dobre,che jiveia s roommate,ta toi shte me vidi,che sam puknal.
Sneji, vsiaka inteligentna jena zagarbila kariera, priateli i rodnini za da bade do maja si zaslujava iskrennoto mi uvajenie i vazhishtenie. Ot kade nameri sila???
Pojelavam na teb i tsialoto ti semeistvo mnogo zdrave - ochevidno e che imate v izobilie ot vsichko ostanalo, koeto e vajno v toia jivot...
Pojelavam na teb i tsialoto ti semeistvo mnogo zdrave - ochevidno e che imate v izobilie ot vsichko ostanalo, koeto e vajno v toia jivot...