Днес звъняхме и в ОББ и ни отчаяха, че трябва да изчакаме 20-ина дни и пак не е сигурно ще успеят ли да ги съберат за това време. Моля някой, който скоро е минавал по този път, или вмомента има същия проблем, да сподели къде е успял да намери пътнически чекове в КАД за разумен срок.ОББ имат канадски долари. Имат и пътнически чекове в канадски долари. Отиваш в централния клон (до Св. Неделя), поръчваш ги и след 2 дена си ги взимаш.
Пътнически чекове в CAD - в коя банка намерихте?
Пътнически чекове в CAD - в коя банка намерихте?
Последните два дни звъня по банки да питам за пътнически чекове в CAD. Първо, в клоновете никой не знае как става хватката, казват проверете в централата. В самата централа обикновено има само една колежка, която знае за какво става въпрос и тя или е с клиенти, или е извън офиса.. Когато най-накрая се свържеш с нея, се оказва, че не предлагат в канадски долари...
Това наистина е много кофти ситуация. Аз за съжаление не съм минала по този път, но провери във всички банки.
Тук има доста информация - координати на повечето, да не кажа всички банки в България: http://banki.start.bg/
В сайта на банка Хеброс пише, че издават банкови чекове в рамките на един ден: http://www.hebros.bg/bg/personal_banking/cheques.htm
Предлагат и в канадска валута. Но банковите чекове са различни от пътническите. За пътническите не видях да пише канадкси долари. Все пак не пречи да се пита.
Дано намерите бързо изход от ситуацията
Тук има доста информация - координати на повечето, да не кажа всички банки в България: http://banki.start.bg/
В сайта на банка Хеброс пише, че издават банкови чекове в рамките на един ден: http://www.hebros.bg/bg/personal_banking/cheques.htm
Предлагат и в канадска валута. Но банковите чекове са различни от пътническите. За пътническите не видях да пише канадкси долари. Все пак не пречи да се пита.
Дано намерите бързо изход от ситуацията
Благодаря, Mice, днес Хеброс ни казаха, че нямат в канадски долари
На доста банки звъняхме, в централата на Хеброс ходихме лично.. Надявах се по телефона да получим инфо, че все пак и на работа трябва да се стои
Но са почти толкова неинформирани, колкото съм и аз..
Резервният вариант е Булбанк - пътнически чекове в щатски долари.

Резервният вариант е Булбанк - пътнически чекове в щатски долари.
Re: Пътнически чекове в CAD - в коя банка намерихте?
Идете на място в централата на ОББ и търсете главната касиерка. За съжаление БГ още не е Канада и по телефона май няма да стане номера. А по клоновете пък са маймуни и въобще не знаят за кво става въпрос. Но ОББ издават пътн. чекове в CAD със сигурност. При мен събраха канадските долари за около седмица (ходих на място в централата). Булбанк също трябва да издават пътнически чекове с КАД.zaia написа:Последните два дни звъня по банки да питам за пътнически чекове в CAD. Първо, в клоновете никой не знае как става хватката, казват проверете в централата. В самата централа обикновено има само една колежка, която знае за какво става въпрос и тя или е с клиенти, или е извън офиса.. Когато най-накрая се свържеш с нея, се оказва, че не предлагат в канадски долари...
Тези на American Express струват 0.5% от сумата
Re: Пътнически чекове в CAD - в коя банка намерихте?
Здравейте,miteto написа:Идете на място в централата на ОББ и търсете главната касиерка. За съжаление БГ още не е Канада и по телефона май няма да стане номера. А по клоновете пък са маймуни и въобще не знаят за кво става въпрос. Но ОББ издават пътн. чекове в CAD със сигурност. При мен събраха канадските долари за около седмица (ходих на място в централата). Булбанк също трябва да издават пътнически чекове с КАД.zaia написа:Последните два дни звъня по банки да питам за пътнически чекове в CAD. Първо, в клоновете никой не знае как става хватката, казват проверете в централата. В самата централа обикновено има само една колежка, която знае за какво става въпрос и тя или е с клиенти, или е извън офиса.. Когато най-накрая се свържеш с нея, се оказва, че не предлагат в канадски долари...
Тези на American Express струват 0.5% от сумата
при нас се случи абсолютно същото - ходихме в централния клон на ОББ и главната касиерка ни събра от цяла България необходимата сума в чекове (CAD) за около 1 седмица, не че след пристигането ни тук канадският долар не се "срина" лекичко и ни се искаше да не ни бяха намирали чекове нито в канадски нито в щатски долари, но това е друга тема

На втория ден след пристигането ни в Монтреал, отидохме в препоръчаната ни тук банка и веднага ни усвоиха чековете и ни прехвърлиха парите по сметка. Това е от мен, дано с нещо да съм помогнала.
УСПЕХ!
"Може да си разочарован ако не успееш, но си обречен ако не опиташ"!!!
Идеята на пътническия чек накратко е да платиш 100$ и малко отгоре на една банка, да вземеш чека и после в друга банка/магазин/бюро да получиш срещу него 100$ без малко в брой или в стоки или и в двете. Или пък направо да го депозираш по сметка. Може да се издава в различни номинали (да речем 2 бона = 20 чека по 100$)
Подписва се веднъж при издаване и веднъж на място при осребряване, ако не съвпадат подписите, няма кинти, така че и да ти го откраднат не е болка за умирачка, просто го анулираш с телефонно обаждане.
Доста популярни са чековете на Американ Експрес например.
За целите на имиграцията има смисъл да се ползват за суми над 10 000 КАД (според мен), другото в брой.
Ако е толкова трудно да се намерят чекове в КАД, може и в американски долари, всяка канадска банка ще ги вземе на секундата.
Двете комисиони общо се въртят около 1%, което намирам за културно.
В БГ банките туй тайнство хвърля в смут повечето банкови служители, но поне издаването е сранително лесно, макар и само от "човека с чековете".
Осребряването на чекове в БГ е една друга история, да не дава господ
и не е по темата.
П.С. В БГ има и неголяма такса при издаване, която не зависи от сумата, а дали парите ще излязат накрая 1% или 2 % по-малко мен не ме интересува, по причина че са си ваши, правете им сметката.
Пък и друи сметачи има в темата, аз ко се бутам между шамарите
Подписва се веднъж при издаване и веднъж на място при осребряване, ако не съвпадат подписите, няма кинти, така че и да ти го откраднат не е болка за умирачка, просто го анулираш с телефонно обаждане.
Доста популярни са чековете на Американ Експрес например.
За целите на имиграцията има смисъл да се ползват за суми над 10 000 КАД (според мен), другото в брой.
Ако е толкова трудно да се намерят чекове в КАД, може и в американски долари, всяка канадска банка ще ги вземе на секундата.
Двете комисиони общо се въртят около 1%, което намирам за културно.
В БГ банките туй тайнство хвърля в смут повечето банкови служители, но поне издаването е сранително лесно, макар и само от "човека с чековете".
Осребряването на чекове в БГ е една друга история, да не дава господ

П.С. В БГ има и неголяма такса при издаване, която не зависи от сумата, а дали парите ще излязат накрая 1% или 2 % по-малко мен не ме интересува, по причина че са си ваши, правете им сметката.
Пък и друи сметачи има в темата, аз ко се бутам между шамарите

«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
-
- Обратна връзка:
Здравейте ,
RBC (Royal Bank of Canada) предлагат откриване на сметка докато си в България.Необходимо е да имаш издадена вече виза .Изпращат по e-mail необходимите бланки които се попълват и изпращат по пощата /куриер.Проблема е че се изисква тези документи да са "must be certified true copies by the Canadian Embassy, Canadian Consulate or a Royal Bank employee".Не знам дали Консуството в София може да помогне по въпроса. Иначе в Букурещ става дълга и широка.....
Поздрави
RBC (Royal Bank of Canada) предлагат откриване на сметка докато си в България.Необходимо е да имаш издадена вече виза .Изпращат по e-mail необходимите бланки които се попълват и изпращат по пощата /куриер.Проблема е че се изисква тези документи да са "must be certified true copies by the Canadian Embassy, Canadian Consulate or a Royal Bank employee".Не знам дали Консуството в София може да помогне по въпроса. Иначе в Букурещ става дълга и широка.....
Поздрави
The Truth Is Out There
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Да, май недоверието спрямо която и да е институция се е вкоренило дълбоко в нас. И аз бях прочел това "Canadian Consulate ", ама все пак реших и изрично да си питам дали е верно. Та ето какво ми отговориха от RBC:ivok написа:Не знам дали Консуството в София може да помогне по въпроса. Иначе в Букурещ става дълга и широка....
"Няма проблем.", ми викат.Bonjour,
Oui, il n'ya pas de probleme pour vous presenter a la Consulat du Canada a Sofia pour la validation des cartes.
merci
Nori Maiato pour Christopher Milley
От списъка с документи, който ми изпратиха, само един документ ме притеснява и се чудя как ще го искам от която и да е българска банка. А именно - "Lettre de références de votre istitution financière (où sont précisés vos antécédents bancaires).
Ама може да нямам проблеми и с него. Все пак още не съм ходил да си го искам.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
-
- Обратна връзка:
Здравей Linko
Това за недоверието в институциите си абсолютно прав
Странното за мен е ,че с институции извън Балгария контактувам по-свободно и по - барзо , но да го приемем за грешка на растежа.
Искам да те помоля да споделиш дали освен това "Няма проблем." са ти дали повече информация.Аз писах на general@canada-bg.org в понеделник ,но все още нямам отговор.Интересува ме дали трябва предварително уговорен час и какви са таксите за услугата.Живея вав Варна и идеята да идвам до София за едното "Минете другата седмица " ми е неприятно.Колкото до Писмото от банката мисля че не е толкова важно.Едно писмо със сумата във банката и от кога имаш там сметка ще сварши работа.Не сам сигурен все пак !!
Поздрави
Това за недоверието в институциите си абсолютно прав

Странното за мен е ,че с институции извън Балгария контактувам по-свободно и по - барзо , но да го приемем за грешка на растежа.
Искам да те помоля да споделиш дали освен това "Няма проблем." са ти дали повече информация.Аз писах на general@canada-bg.org в понеделник ,но все още нямам отговор.Интересува ме дали трябва предварително уговорен час и какви са таксите за услугата.Живея вав Варна и идеята да идвам до София за едното "Минете другата седмица " ми е неприятно.Колкото до Писмото от банката мисля че не е толкова важно.Едно писмо със сумата във банката и от кога имаш там сметка ще сварши работа.Не сам сигурен все пак !!
Поздрави
The Truth Is Out There