Pokupka na prenosim kompiutar v Kanada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
stiga_be

Pokupka na prenosim kompiutar v Kanada

Мнение от stiga_be »

Pitane do znaeshtite:

Kakav laptop moje da si kupi chovek za okolo $1500 (kanadski)? Koia marka predlaga nai-dobroto saotnoshenie tsena/kachestvo v tozi tsenovi klas? Ima li znachenie ot koia veriga magazini se kupuva mashinata? Ima li standartni garantsionen period, sled garantsionno obslujvane i prochie? Niakakav softuer vkliuchen li e v tsenata ili vsichko se kupuva otdelno? MAC ili PC e po-razprostranen v Kanada? Na windows XP li sa ili na neshto drugo? Kak stoi vaprosa s vtorata upotreba?

Vsichko kompetentni i podkrepeni s tsifri i fakti mnenia, kakto i vsiakakva dopalnitelna info po temata sa dobre doshli! :-)

Sas zdrave!
paskalev

Мнение от paskalev »

Zdrasti,

Az oshte ne sym w Canada (nadqwam se do nqkolko meseca da si polucha wizite i da zamina), no weche se oglejdam za Laptop-i. Dosega naj-dobroto syotnoshenie cena/kachestwo sym nameril ot tezi mladeji - www.allienware.com. Srawnqwal sym s online porychka ot www.hp.com, www.dell.com, www.ibm.com, www.toshiba.com. Tam online mojesh da si izberesh konfiguraciq. Zapochwash ot nqkakwa bazowa konfiguraciq i posle kazwash kakwo iskash da se dobawi, mahne ili promeni. Az lichno smqtam da izpolzwam Windows XP Professional kato operacionna sistema za prez powecheto wreme, no shte si ostawq i edin partition, kydeto shte si sloja Linux - shtoto sym developer i shte mi trqbwa i tam da si eksperimentiram.

Mnogo zawisi i za kakwo ti trqbwa mashinata - za Internet, za pisheshta mashina (Word, Excel, ...), za igri, za obrabotka na izobrajeniq, za software development, i t.n.

Nqmam ideq za kopuwane ot magazin ili wtora ryka, taka che shte mi e mnogo interesno i az da naucha. Oswen towa mi e interesno moje li oshte w nachaloto da se wzeme na izplashtane - kakwo e nujno da imash zatowa (kreditna karta, smetka, ...)?

Pozdrawi Krasi
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

za men nai iakite sa DELL,ama az vse pak sym v USA,syvetvam te da proverish na tiahnata stranica,mislia che beshe dell.com,takiva ceni ne sym vijdal dosega(niski),mislia,che po tel.gledah onzi den za okolo 500$(USA) mnogo dobra konfiguracia.pishi kakvo si nameril
Аватар
No667

ceni

Мнение от No667 »

cenite i modelite se meniat neprekasnato,moje niakade da ima promocia v niakoi ot magazinite za elektronika.
Znam che davat i 3 godini garancia za laptop.
Palno e laptopi v Canada,stiga da ti se obikalia da tarsish,da izbirash,a i da imash parite.
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
laura

Мнение от laura »

Защо не изчакаш да започнеш работа и тогава да решиш? Казвам го, защото понякога ти купуват компютър от работата или те подпомагат финансово за закупуването му, ако ти е необходим за работата. Моите впечатления от Канада са, че системите са предимно PC, използва се Windows XP;
Магазините, в които аз бих потърсила са Future Shop и Best Buy (те са една и съща верига), както и Staples. Всъщност, тези вериги са в Онтарио, но преполагам, че съществуват и в Манитоба. Ето ти уебсайт:
http://www.futureshop.ca
В тези магазини може да си направиш кредитна карта и да купуваш на изплащане, но не зная какви са условията за това. Ако смяташ да закупуваш и друга електроника оттам (TV, DVD, etc.), може и да има смисъл от изваждането на карта. При покупка на една стока излиза по-скъпо отколкото с обикновена кредитна карта.
Пропуснах да ти обърна внимание, че когато гледаш цените on-line е необходимо да добавиш и данъците върху основната цена, т.к. те не са включени в показанат цена. Не зная какви са те в Манитоба (някои провинции нямат провиницален данък), но в Онтарио са 15%.
Лаура
Molson

Мнение от Molson »

za teia pari mojesh da si vzemesh nov laptop mnogo iak s instalirana operacionna sistema, moje da izbirash TOSHIBA, DELL, COMPAQ, ACER I DRUGI. MNOGO IAKA MASHINA SHTE IMASH ZA TEZI PARI.
bp_de

Мнение от bp_de »

1 sawet
wzemi si Laptop ot Germany- kato izlizasch - na letisteto ste si wzemesch DDS-to pone 12% ot 16.
po serioznite firmi imat swetowna garanziq -taka 4a ot taq strana nqma problemi.
mislq 4e znaesch 4e ot 2002 w germany zadaljitelno na po4ti wsqkakwa Elektronika ima 2 godini garanziq.
w CAnada za 1500 CAD=890EUR edwali ste namerisch nesto swqsno.

ako si w BC naprimer -14,5% e DDs-to ( za Manitoba ne znam kolko e DDS-to)
ta krainata zena e 1500 CAD-zna4i 1500-14,5% =1282 CAd(760EUR) trqbwa da e zenata w magazina.
za takawa zena se prodawat samo bikluzi.

Li4nite mi wpe4atleniq ot xorata w futureshop sa absolutno negatiwni - samo gledat ka da ti prodadat nesto - ane da ti otgoworqt na waprosite i nuvdite.
naprimer paradoks besche kato gi pitax kolko struwa Wanschen modem - otgowora e - mi to nqma takiwa!!!!!!!!
bp_de

Мнение от bp_de »

kato dopalnenie -move da pro4etesch towa - ne sam go pisal az - no sam 100% saglasen s awtora.
izto4nika e :
http://www.ilionstudio.com/~bgmontreal/ ... c.php?t=76

loschiti e 4e i w Germany i wglobalno w zeliq swqt zapo4wa da se deitwa na sastiq prinzip.

В Канада е от изключителна важност да се пазят дълги години всички фактури от направени покупки и получени услуги (освен може би тези за хранителни продукти). Причината е не съмо във възможността да върнете без особени обяснения всичко, което не ви харесва (обикновено срока за това е един месец), дори и да е съвсем изправно, но и в т.н. теория за програмирания срок на ползване на стоките, която се прилага масово и навсякъде.

Това означава, че всичко се произвежда не само по най-евтиния начин, за да се постигне най-ниска цена, но то съзнателно и целенасочено се прави така, че да се повреди възможно най-скоро след изтичане на гаранцията. В това има вложена много наука и това е съвсем официална теория, която даже се преподава в някои технически вузове.

Така че не подлежи почти на никакво съмнение, че покупката ви ще се повреди някъде през годината, след изтичане на гаранцията й. Вложено е много ноу-хау, за да ви се наложи да си купувате ново. При цената на ремонтите тука, които започват с 50 долара на час заплащане на техника, това често наистина е по-изгодно. Затова някои канадци профилактично даже връщат и подменят всичко закупено един месец преди да му изтече гаранцията, макар че то още си работи

В тази връзка е интересен въпросът дали не си струва човек да приеме при покупката да плати и т.н. удължена гаранция, която дава допълнителна гаранция от няколко години срещу не много висока сума.

Накои поучителни примери:

- пластмасов маркуч за подвижен душ, който се чупи в основата няколко месеца след покупката - при по-внимателно оглеждане се вижда, че основата изкуствено е утънена на мястото, където се е счупила (именно както е била проектирана). На пръв поглед обаче това утънение изглежда просто като част от добрия дизайн.

- мастилено-струен принтер, който струва 50 долара при някои намаления, един месец след изтичане на гаранцията почва от време на време да не печата добре - 1-2 от дюзите се запушват и след 1-2 процедури на почистване се оправят, за да се запушат отново след няколко седмици. След като човек купи няколоко пъти ново мастило по 35 долара касетата, се усеща, че си е купил още два принтера, без да може да печата надеждно. Тъй като нова печатаща глава струва 230 долара, принтера се налага да се изхвърли

- лес автомобил, купен за 3 години с удължена гаранция, струваща 1500 долара, след 3 години на 120.000 км почва да прави тракащ шум в двигателя, който се оказва че е от износване на разпределителния вал на клапаните. Концесионерът отказва да уважи гаранцията, защото клиентът не си е сменял маслото при него и не си пази фактурите от смените на маслото за тоя период, за да докаже, че го е сменял редовно. Междувременно се оказва, че той изобщо не е дал на клиента си условията на удължената гаранция и не се знае нито какво включва тя , нито при какви условия, така че дори и съдът за дребните искове не може да помогне - няма доказателства

Затова- ПАЗЕТЕ СИ ФАКТУРИТЕ !
todor73

Мнение от todor73 »

za 1500 cad ste si kupish + -

2,4 mhz pentium ili celeron
256 - 512 ram
30-40 gigabaita
dvd, cd zapisvachka.
takova chudo varira ot 1300 do 1600 + taxes, vse niakqde ima promocii i namalenia. osnovni magazini
http://futureshop.com/marketing/_midnig ... 5Fcookie=1
speedy

Мнение от speedy »

bp_de написа: - мастилено-струен принтер, който струва 50 долара при някои намаления, един месец след изтичане на гаранцията почва от време на време да не печата добре - 1-2 от дюзите се запушват и след 1-2 процедури на почистване се оправят, за да се запушат отново след няколко седмици. След като човек купи няколоко пъти ново мастило по 35 долара касетата, се усеща, че си е купил още два принтера, без да може да печата надеждно. Тъй като нова печатаща глава струва 230 долара, принтера се налага да се изхвърли

- лес автомобил, купен за 3 години с удължена гаранция, струваща 1500 долара, след 3 години на 120.000 км почва да прави тракащ шум в двигателя, който се оказва че е от износване на разпределителния вал на клапаните. Концесионерът отказва да уважи гаранцията, защото клиентът не си е сменял маслото при него и не си пази фактурите от смените на маслото за тоя период, за да докаже, че го е сменял редовно. Междувременно се оказва, че той изобщо не е дал на клиента си условията на удължената гаранция и не се знае нито какво включва тя , нито при какви условия, така че дори и съдът за дребните искове не може да помогне - няма доказателства

Затова- ПАЗЕТЕ СИ ФАКТУРИТЕ !
За маркуча нищо не мога да кажа, не ми се е налагало да сменям, но втория и третия пример са интересни.

Принтери, които имат печатаща глава и отделни касетки за мастило не струват $50. Наистина нов принтер цветна и черно-бяла касетки може да струва 50 долара (доста модели на Lexmark), но това са такива, на които главата и касетката с мастило са едно парче. Случва се да засъхне мастилото. Самата глава/касетка е консуматив. Когато се изхабят касетките, установяваш, че всяка една от тях струва над 40 долара...

За Lexmark е по-добре принтерът да е здрав, а ти да си купуваш касетка след касетка

Естествено, за теб е по-добре да си купиш направо нов принтер.

А за гаранцията на автомобила не е нужно да си сменяш маслото при дилъра. Може да го направиш и в Канадската гума, но наистина трябва да си пазиш бележките, ако ти ги поискат за гаранция. Постави се на мястото и на дилъра, когато му се домъкне някой, който дори и не знае, че маслото трябва да се сменя и се оплаче, че буталото е излезнало през капака. :)
bp_de

Мнение от bp_de »

Speedy-
molq pro4eti po wnimatelno priatelu- towa deto go zitirasch ne sam go pisal az :-))
copy-paste e - poso4il sam i izto4nika.
sega w momenta nqmam wrem da pischa powe4e - no ste se postaraq da izlova faktite zaszo podkrepqm napisanoto .
speedy

Мнение от speedy »

bp_de написа:Speedy-
molq pro4eti po wnimatelno priatelu- towa deto go zitirasch ne sam go pisal az :-))
copy-paste e - poso4il sam i izto4nika.
sega w momenta nqmam wrem da pischa powe4e - no ste se postaraq da izlova faktite zaszo podkrepqm napisanoto .

Знам, че не си го писал, ама е цитат от твоя постинг :)

Та идеята ми е, че и това е една от многото теории за световната конспирация. Ако дадена фирма наистина си позволи подобно нещо, значи не ги е грижа дали ще съществуват след 5 години. Дали няма по-просто обяснение с постоянното гонене на намаляване на разходите, което често води до неприятни изненади?

На мен също ми се е случвало нещо да се скапе малко след гаранционния срок и беше поучителна история. На "микровълната" изгоря магнетрона и я замъкнах набързо в сервиза (посочен от производителя) да ми кажат колко ще струва, с ясното съзнание, че ако ми поискат повече от 50 кинта ще я хвърля и ще си купя нова. Човекът се почеса по главата, пита ме дали имам бележка за гаранцията, аз му казах, че нямам, щото и без това съм я купип преди повече от година. Той пак се почеса, явно усещаше какви са ми намеренията, та накрая рече "Ще я минем като гаранционна..." Ако бях хвърлил печката веднага, той щеше да загуби парите от поправката, а така ухапаният се оказа производителя.
Molson

Мнение от Molson »

ima laptopi Pentium 3
za 600 $
taka che spoko. super iaki. imat i garancia.
inache nov e pone 1500 $.
goliama razlika a.
az si vzeh edin DELL za 600 i sam dovolen. varha sa.
Alina

Мнение от Alina »

Молсон, къде са тия петниум тройки за 600$, щото се изкъртих от ровене и в нета, и от обикаляне на магазини тука, и ще ти кажа, 4е под 1200$ нищо не видях.

Не се заяждам, да не си помислиш така. Тъкмо днес говорих с майка ми да види какви са тсените в БГ и дали не е по-добре да се вземе нещо от там.

Я дай малко инфо, 4е и аз съм на зор и искам да си купя или десктоп, или лаптоп. Е, второто е за предпо4итане, но... кат о4ета тези неща 4е се развалят скоро след като им изте4е гарантсията, направо ме е страх да купувам втора ръка
Alina
Molson

Мнение от Molson »

OT MAGAZIN E. SAMO CHE E REFARBISHED.
NO SI E MNOGO IAK LAPTOP. POCHTI NE SE RAZLICHAVA OT NOV, ZASHTOTO E TESTVAN V DELL.
IMA MNOGO MALKI PC-MAGAZINCHETA, TAM TRIABVA DA TARSISH. V VESTNIK METRO IMA OBIAVI. TUKA SA PO-EVTINI OT BG. LAPTOP TUKA SE KUPUVA, NE V BG.
Заключено