kak stoi vaprosa s bolnicnite

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
arci

Мнение от arci »

Здравейте,да се включа и аз в темата :lol: Аз също съм самотен родител и много от въпросите които е задала Малечка,също ме вълнуват.Прекрасно разбирам,че Квебек не е някаква панацея и че там ни очакват с отворени обятия,със сигурност ще ни бъде много трудно в началото ,а може би и по нататък,но...............да останем в България ли,с 18лв.детски ,които не стигат за близалки за детето,камо ли за друго.Та така.Ще опитаме,пък ако не потръгнат нещата(да не дава Господ),винаги можем да се върнем обратно.
ps.Малечка я ми пиши едно лс.,ако искаш :lol:
Поздрави. :wink:
peter_pan
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

ako dawaha detski takiwa kakwito dawat tuk w kitaj ili w somaliq ili w pakistan, bihte li otishli tam? ako ne, nqma smisal da idwate tuk; polowinata pakistan i indiq sa tuk + nqkakwa chast ot kitaj; samo za edni detski edwa li si struwa da se bie patq; wijte kak stoi waprosa s potencialnata wi realizaciq po washite profesii i kakwo shte wi kostwa da go naprawite? towa e mnogo wajen wapros, pone spored men
точно така мисля по въпроса:)
arci

Мнение от arci »

Еее,Питър Пан ,ти си ме разбрал съвсем буквално,исках да кажа ,че живота в България също не е лесен,пък и не вярвам някой да предприеме такава важна стъпка като емиграцията само заради парите.Мисля,че повечето желаем да намерим по спокоен живот за нас и децата ни.Ами това е. :lol:
Поздрави :wink:
peter_pan
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

spokojstwie tuk ima, daje prekaleno golqmo; 4esto si mislq kakav e problema da go ima i v bg i sigurno stawa wapros za wse oshte niskite zaplati v bg i wisokite smetki, ama 4owek ne trqbwa edni smetki da go wadqt ot rawnowesie tolkowa; sigurno ima i drugi pri4ini v bg da ne e tolkowa spokojno; mislq 4e v bg horata imat oshte kakwo da gubqt - kashti, imoti, nasledstwa i t.n.; tuk taka ili ina4e pone izwestno wreme si na kwartira kato powe4eto drugi hora i nqma problem s plashtaneto na smetkite, no problema tuk e 4e nqma nishto koj znae kakwo powe4e ot towa; pozdrawi
arci

Мнение от arci »

Високите сметки и ниските доходи някак си ги преодоляваме,но несигурността дали утре фирмата в която работиш няма да фалира или дребния ни бизнес не може да отговори на новите изисквания,мисля ,че това са основните неща,които ни карат да емигрираме.Лично мое мнение де :wink: След време може би ще разсъждавам като теб,но за момента съм силно мотивиран да видя и живота в Канада. :lol:
Поздрави :beer:
peter_pan
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

naj-estestwenoto neshto tuk e edna firma da falira; dnes imash rabota, utre ne; kato q zagubish si namirash druga sashtiq den; waw wseki golqm grad e taka wklyu4itelno sofia
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

peter_pan написа:naj-estestwenoto neshto tuk e edna firma da falira; dnes imash rabota, utre ne; kato q zagubish si namirash druga sashtiq den; waw wseki golqm grad e taka wklyu4itelno sofia
ти скоро търсил ли си работа (изискваща някаква квалификация) в София? и какво въобще правиш в Мон, а не се върнеш да си потърсиш равновесието тук в някой голям град, включително София и да си плащаш наема с работата, която ще намериш на същия ден?
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
peter_pan
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

to4no towa smqtam da naprawq sawsem skoro; kogato se ozowa w sofia/ varna ili nqkoj drug grad shte wi uwedomq swoevremenno; ne wijdam kakaw e problema s tarseneto na kwalificirana ili nekwalificirana rabota w kojto i da e BG grad; ubeden sam 4e kakto ima ediniq tip, taka ima i drugiq; w BG naem sam plashtal blizo 8 godini w razli4ni gradowe i nikoga ne mi e bilo trudno da go plashtam s kwalificirana ili nekwalificirana rabota kakto dojde tam;)
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Milenka написа:
ти скоро търсил ли си работа (изискваща някаква квалификация) в София?
Milenka, а ти търсила ли си скоро квалифицирана работа в Монреал ?
Квалифицирана работа обикновено означава добре платена, а за такива позиции желаещите са доста. Да добавя още, че квалификацията, опита, знанията и уменията на кандидата далеч не са единствените критерии за подбор ...

Не знам колко лесно се намира такава работа в България, но тук определено не е лесно, а понякога е и невъзможно да се намери такава.

Е, това се разбира малко по-късно , обикновено когато човек започне да си търси работа тук.

Относно спокойствието, че няма да останеш без работа. Определено няма такова нещо. Който е решил да идва в Канада за да му е спокойно, че няма да го уволнят е безпочвен оптимист.

Места се закриват всеки ден, компании фалират ежедневно. Особено на хората със големи заеми за жилища никак не им е спокойно дали ще си загубят добре платената работа.

Относно децата : Кебек е може би едно от най-добрите места в Света за отглеждане на деца. От финансова гледна точка - сумите отпускани за детски са доста високи. От гледна точка на среда - ниска престъпност. Най-обчо казано всичко е направено за децата.
Аватар
pantera
Обратна връзка:

Мнение от pantera »

1.
male4ka написа:ako si sam s 3 malki deza i redovno ti boleduvat imach li pravo na bolnicen list ili detegledacka kak se zaplachta
За болничен лист,зная че нямаш право ,но се консултирай с хора ,които са тук и са имали такива проблеми.
Според мен важно е също да знаеш,че не зависимо дали детето е на градина или не плащаш за този ден.Не дай боже и трите ти деца да се разболеят.
2.
male4ka написа: za detski gradini kak niakoi koito iska da si gleda dezata mojel da otkrie nechto kato gradina i imal pravo da gleda 5 deza a 2 jeni 9.
Единия начин е да гледаш деца вкъщи без лиценз,т.е нелегално,но не зная дали тези пари които ще ти дават родителите ,примерно 12 долара на ден за дете,ще ти стигат.Има доста разходи, пък и за теб трябва да остане някой долар.Другия начин е откриване на детска градина,но наистина трябва да имаш собствено жилище,преди това минаваш доста изпити(френски ,английски,първа помощ) и не на последно място трябва да си педагог.
3.
male4ka написа:ta vaprosa mi e ot koia vazrast priemat v detski gradini i vaobchte kak si gledat maikite tam bebetata i dezata.
Точно не зная от коя възраст приемат ,може би зависи и от самата градина.Когато търсех градина за дъщеря си ,в една от тях ми казаха ,че имат и две бебета.
4.
male4ka написа:ima li rabota na polovin raboten den
Дори и да има,мисля че това което ще вземеш като пари,няма да ти стига до никъде ,ако наистина мислиш да си без социална помощ.
5.
male4ka написа: ako hodich na frenski koi moje prez tova vreme da gi gleda niakakvi predimstva zatova ce si sam i t.n.
Ходят на градина и се молиш да не се разболяват,защото ако направиш определен брой отсъствия от училище, има вероятност да те изключат.Ппедимството е ,че ти дават 7 долара на ден за детето.
Желая ти успех и късмет!
П.ПАко съм на твое място-не бих рискувала да емигрирам.
Да живееш без някои от нещата, които искаш е неразривна част от щастието. Бъртранд Ръсъл
Аватар
pantera
Обратна връзка:

Мнение от pantera »

nikito написа:браво милена,
добре казано.
щом се справя с три деца в БГ, тогава ще успее и там.
даже да не работи с детските и социала ще живее по-добре от тук.
а за какъв шок говорите изобщо? децата свикват на промяната, ако е по-добра много лесно
Децата свиквали бързо и нямало за тях шок-глупости големи,моля те ела и питай моята щерка на 2 години да видим тя какво ще ти каже.
Много се ядосвам на такива като теб
:twisted: :twisted: :twisted:
Да живееш без някои от нещата, които искаш е неразривна част от щастието. Бъртранд Ръсъл
peter_pan
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

otnosno namiraneto na kwalificirana rabota situaciqta v bg e nesrawnima s tazi tuk; tuk kakto e kazano i po-gore weroqtnostta da se nameri kwalificirana e po4ti rawna na 0. Mnogo e trudno i sa neobhodimi mnogo prirawnqwaniq i kakwo li oshte ne da se probie prez sindikalnata mafiq tuk. V BG ne sashtestwuwat takiwa maloumiq; shto se otnasq do ideqta da se imigrira sam roditel s 3 deca towa e powe4e ot smelo; da ne zabrawqme cenite na biletite sashto za kanada za 4 dushi; ne trqbwa da se prenebregwat i razni nemalowajni podrobnosti kato obshtestweni peralni i kakwo li oshte ne, koeto si e 4ista mizeriq; da se perat drehite na decata w tezi peralni e ujasna perspektiwa; da se perat na raka sashto; posle idwa i waprosa kakwo shte se raboti; s trite deca mislq che nqma da moje nishto; na men mi e qsno che 18 leva sa palna podigrawka kato detski v BG, no moje bi ima nqkoj kojto da pomaga ot wreme na wreme; tuk nqma da ima koj; waobshte mnogo neshta trqbwa da se premislqt opredeleno za i protiw
Аватар
c200

Re: kak stoi vaprosa s bolnicnite

Мнение от c200 »

malecka написа:ako si sam s 3 malki deza i redovno ti boleduvat i.......
.striaska me ce vav foruma kato cetoh ce lekarite bili nebrejni i mnogo se cakalo ami to vece v balgaria niama takiva golemi opachki i kak temperaturata ne ia smiatali za bolest i che presluchvali dezata prez drehite
Ако децата са малки (разбирам под 6-7 години) ще ходят на градина. Над 18 месеца ще ги приемат навсякъде, за по-малките невинаги има подходящи условия и трябва повечко да се търси градина. Според мен обаче най-добре да си ги гледаш в къщи. За три малки деца под 6 години детските (федерални + провинциални + харпърските 100 пари) ще излязат грубо 1500 $, даже и плюс. Aide social за сам човек последно като го бистреха във форума беше 530$. Стават общо 2 бона на месец.

Ако ги пратиш на градина, 3х150$ = 450$, т.е. трябва с евентуалната почасова работа да изкарваш повече от тези + aide social, разбирай над 1000$. Не е невъзможно, но не е нужно да е самоцел, с 2 бона на месец може да се живее.
Като поотраснат и тръгнат на училище, ще имаш и време да работиш.

За лекарите - десетина пъти сме ходили, прегледа винаги е бил максимум 5 минути, диагнозата и лечението - винаги подходящи. Просто не губят нито секунда, това е.
Знам за страховити истории с чакане по 12-14 часа, но например на Южния бряг никога не съм чакал повече от час и половина, което според мен е нормално, токова съм си чакал и в БГ. Личен лекар нямаме, така че говоря за центровете за спешна помощ, където ходят такива като нас.

Досега за плюсовете, сега малко минуси (мисля че с три деца проблемите са същите и в БГ):
В началото трудно ще намериш човек, на когото да се довериш ( и да е свободен) да ти гледа децата, а все се налага понякога.
Ще ти трябва кола, колкото по-бързо, толкова по-добре.
Ако ще работиш, трябва да е наблизо, няма как да си позволиш час-два път дотам и обратно.
До 12 годишна възраст няма как да оставяш само дете в къщи (то и не трябва де:) )

А, и най-големия минус - рискуваш да те посрещне някой опитен имигрант, който да ти отрови живота с приказки за местната действителност. Преждеговорившите скептици поне се мъчат да се изразяват аргументирано и са бледа сянка на това, което можеш да чуеш иначе.

Както и да е, може и нищо от това да не се случи, понякога и късметът помага :)

П.С. Пропуснах най-важното - за първите 3-4 месеца са нужни поне 8-10 бона, иначе ще бъде малко лотария.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
Mani
Обратна връзка:

интересно

Мнение от Mani »

не ви ли прави впечатление, че никой досега не писа " ела аз ще те посрещна и помогна с каквото мога" най лесно е с мъдри съвети.Ето това е нашата Българска общност за съжаление.
miteto
Модератор

Re: интересно

Мнение от miteto »

Mani написа:не ви ли прави впечатление, че никой досега не писа " ела аз ще те посрещна и помогна с каквото мога" най лесно е с мъдри съвети.Ето това е нашата Българска общност за съжаление.
Ами ето, ти имаш възможност да го напишеш. Верно не даваш мъдри съвети, само мъдри наблюдения :roll:
Заключено