Здравейте на всички,
Най-вероятно ще повторя мнения на други съфорумници и теми които вече са били коментирани, но се водя изцяло от желанието си да направя опит за тълкуване и да дам мнението си около „МИТ И ИНТЕРВЮ” и това как протича то при селекцията на провинция Квебек.
И преди да продължа, бих искал да направя една отметка.
*Този сайт е изключително полезен, защото тук всички поели по пътя на емигранта намират отговори на доста свои въпроси и доста обобщена и рафинирана информация за различните фази на процеса. Въпреки това, за някои хора даването на мнение тук е лишено от всякаква мисъл…/с извинения за крайното изказване/.
Моят призив: „Мили хора бъдете по-внимателни и определете граница на своята пропускливост за информация относно темите тук!”
Фаза 1. МИТ – „Всичко изглежда по-страшно от колкото е!”
Всичко започва с една наистина излишна, масова психоза преди самите интервюта, която според мен доста изкривява действителността. И разбира се, тя се дължи на притеснението и високата миза, която всички залагаме на това начинание. Но тя води до изкривяване на реалността и добива исполински размери в добронамереното – Уж!, желание за помощ и даване на доста субективна информация.
Интервюто - първо и преди всичко е строго индивидуално, във всички негови части, начертани като рамка. Не забравяйте това, че всички Вие сте различни и носите различни характери, различен стил на общуване, и че не бива да се претопявате в общата рамка на поведение и уеднаквяване с останалите кандидати. Всичко зависи от Вашата лична мотивация и вяра за успех, положено старание и упоритост! Наистина вярвайте в собствените си сили и различия, понякога те могат да Ви отличат от масата и да бъдат Големият плюс за Вас!
Няма да давам личен пример, за да не си противореча и Ви затворя в поредната рамка на професия, образование, познание по езика и др. На кратко, успяват всякакви кандидати, било то инженери, филолози, артисти и целият спектър от професии, с по- добри или по-слаби познания по френски.
Информацията която четете, не винаги трябва да важи и за Вас!
Фаза 2. ОЗВЕЗДЯВАНЕ – „Полет в небесата на Успелите”
Проявете пропускливост и към информацията, която Ви дават всички преминали успешно интервюто. Това е втората Психозо- фаза.
Четем до припадък всички мнения на преминалите успешно – един съвет, спрете в разумно време иначе стигате до… Стил но обличане, Ужас! С костюм или с пуловер – паника? Нива на френски, всички са Франкофони…получавате първи симптоми на тахикардия? Интервюиращ - разрези по дължина и ширина…Да се шегуваме или не – вдигаме кръвно. Франкофония – брех след интрвюто всички започват да говорят един литературен френски, амфброзий небесен се лее…
Истината е, че главозамаяни хората строят едни небесни кули, пък другите дето им предстои изпитанието, да ги катерят…/нородопсихология/
Виждаме примери, за невероятни противоречия от крайна откровеност за слаби/ основни познания по френски преди интервюто - до преборване за ниво Франкофон след него…парадокс ли е това…или испанска муха?
Ами много просто, ниво F в сертификата за селекция, Мили преминали интервю Франкофони, не Ви прави наистина такива. И хилядите хвалебствия след това, не помагат на хората на които им предстои интервю. /С извинения към хората, които наистина имат високи и реални познания по езика/
Моля Ви, запазете приличие и бъдете открити, понякога дори и няколко месеца учене на Френски, може да ви доведе до ниво Франкофон, с малко повече късмет, аналитичност, познание на друг чужд език, късмет при зададените въпроси, уравниловка на точки в полза на професията и стажа, подкрепа от втория кандидат и т.н.
И за край на това словесно излияние, извода:
Запазете здравия си разум за интервюто, вярвайте на себе си и партньора си, четете селективно и правете разумни заключения, подгответе се сериозно според вашите лични критерии, бъдете информирани, но не приемайте всички тълкувания за единствени и последни…
Успех на Всички на които им предстои интервю…
С благодарност към Модераторите, които от време на време приземяват Хвърковатите Херувимчета…
Търпението,
Адекватността,
И истински полезната информация…
До всички на които им предстои ИНТЕРВЮ...и всички любопитни!
Хубаво е човек да се самоуспокоява....това също е вид терапия
Успех с френския,франкофони или не важното е, че хората успяват.....а да незабравяме, че и психиката е мнооого важна.А колкото до народопсихологията......Прочетете Марко Семов.И все пак някои немогат да приемат победата на другия
Успех на всички !

страхотно мнение. Най-сетне някой да напише това. Честно, не бих могла да го кажа по-добре. Поздравявам те за това, което мислиш McMoore. Абсолютно подкрепям всяка твоя дума. Дори това за фр. може изобщо да не се хабиш да го обсъждаш, защото съм далеч от мисълта че то е най-важното, макар повечето хора да го смятат за съществения и значим фактор, който осигурява заветния сертификат за селекция. Най-изумително е, когато видя мнения , в които фигурират дори френски изрази. Гордея се с мнението ти
В отговор на Jadi:
Приемам победите на другите и то с голяма радост, на моят сертификат също "грее" ниво F -франкофон, но не злоупотребих с това...
Езика е важен разбира се за едно добро представяне, но моят протест бе срещу хората които дават нереални мнения и стресират остналите, подвластни на собственият си егоизъм и мнимо себедоказване...
Успех,
МcMoore
Приемам победите на другите и то с голяма радост, на моят сертификат също "грее" ниво F -франкофон, но не злоупотребих с това...
Езика е важен разбира се за едно добро представяне, но моят протест бе срещу хората които дават нереални мнения и стресират остналите, подвластни на собственият си егоизъм и мнимо себедоказване...
Успех,
МcMoore
Браво, друже!
Аз от доста време не съм се появавал из тоя форум, защото имах доста други грижи на първо място, но мога да кажа следното. Браво на McMoore! Ако някой помни какво написах след минаването на интервюто /първо/ от мен и съпругата ми, може би ще се сети, и че доста остро бях отговорил на Мадам на моменти. И бяхме върнати. Аз ако не знам достатъчно тоя пусти френски / всъщност и го харесвам като език/, как аджеба ще се скарам с госпожата. Вярно , че бях и притеснен, та правете си сметка - а инак 6-7 месеца се бях нагърчил да уча френски, та чак го бълнувах вече. Второ интервю - задава на съпругата ми отново въпросите от първото, а мен ме метва защо ,аджеба годишната печалба е само толкова. И като ми омръзна да и обяснявам и на френски, и на английски, а тя все да не ме разбира...... сещайте се! Ами....пак не го минахме! И пак ни върнаха- по - високо ниво на френски да им доказвам! Така че, драги ми съфорумци, да ви напомня за така наречения субективен фактор- ние всички сме различни, така че , различно ни оценяват - няма значение какво имаме в сметката и в главата. Айде чао засега на всички, че мен ме зоват други задължения!
Аз съм съгласен с McMoore, но бих искал да допълня, че въпреки всичко мненията на съфорумците които са минали интервюто ни бяха изключително полезни, тъй-като те спомогнаха да се подготвим психически за нашето интервю, да си изградим един "успешен" профил и дори да обмислим различни стратегии как да реагираме при определен развой на нещата на самото интервю. Аз все още споделям мнението че познанията по френски са изключително важни за успешното минаване на интервю, но пак повтарям че психологическия профил, който показваме на интервюто е също толкова важен. Затова всеки на който му предстои интервю е добре да извлече само полезната информация от постингите, като много често трябва да чете "между редовете". 

Евала! Аз лично смятам, че успешното минаване на интервюто си е голяма доза късмет. Аз със два месеца сериозно учене на френски, при положение че никога не съм го учила преди, а да не говорим че бях ужасена от езика, в момента в който започнах да го уча, според заветния ми сертификат за селекция съм F. По моя преценка пълен абсурд. Та рецепта за това няма. Просто седнете, поучете, потрудете се или както се казва направете каквото трябва, пък да става каквото ще. И Късмет хора, много късмет ви желая на интервюто.