За детските лекарства
-
Става въпрос за две отделни неща. Здравната осигуровка осигурява здравни услуги, а лекарствената осигуровка в Квебек осигурява жителите на провинцията при купуване на лекарства с рецепта.mborodin написа:Извинявам се за намесата си,но и мен ме заинтригува темата.Искам да попитам защо е необходимо да имаш частна застраховка или така се печелят повече привилегии в здравните услуги?И какво точно ти осигурява държавната здравна застраховка?
Държавната здравна застраховка покрива всички базични медицински нужди, като личен лекар, изследвания, болнично лечение. Не покрива зъболечението, а от 2 години не покрива и очните прегледи. Ако искаш да лежиш в болница при по-добри условия (сами в стая напр.) си плащаш, а ако имаш частна осигуровка могат да ти възстановят част от сумата.
Лекарствената осигуровка е специфична за Квебек. Специално в Квебек ВСЕКИ гражданин е длъжен да има допълнително сключен и договор за prescriprion drug insurance. Това е различно от другите провинции, където тази осигуровка не е задължителна.
В Квебек съществуват два такива плана: (1) държавен план, който покрива всички желаещи лица над 65 години, безработни, социално осигурени, всички, които нямат частна осигуровка, както и децата на гореизброените категории; (2) частни осигуровки, които се осъществяват чрез работодателя. Още веднъж, това са осигуровки, специфични за prescription drug coverage и е в допълнение към здравната осигуровка.
http://www.ramq.gouv.qc.ca/en/citoyens/ ... ndex.shtml
Доста важно ми се струва уточнението, че дори да не си регистриран, дължиш пари, а нямаш покритие:
Доста важно ми се струва уточнението, че дори да не си регистриран, дължиш пари, а нямаш покритие:
Please note
Certain persons mistakenly believe that by paying a premium through their income tax they are automatically registered for the Public Prescription Drug Insurance Plan. Actually, the only way for them to register for the public plan is to contact the Régie directly, unless they belong to a category of persons whom the Régie registers for the public plan automatically.
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
Не е точно това уточнението. Както по-горе беше обяснено не всички дължат пари.Nadi a написа:http://www.ramq.gouv.qc.ca/en/citoyens/ ... ndex.shtml
.
Уточнението е че много хора си мислят ,че се регистрират автоматично когато плащат вноската към данаците. А то не е така. Трябва се обадиш в режито и да се регистрираш. Нас като имигранти ни регистрират когато отидем да си вадим здравните карти. Ако в по-късен етап проимаш допълнителен план към работодателя, пак трябва да се обадиш в режито и да ги информираш за да те изключат от публичният план. Ако не го направиш на време , ти пращат писмо да си внесеш сумите. Ти им пращаш писмо че имаш застраховка и нещата приключват до там, но си е разправия. Според мен важното е (това вече беше споменато по-горе) да се обаждате за всяка промяна, примерно ако след време престанете да имате план към работодателя си ,то трябва да се обадите пак в режито за да ви запишат в публичният план.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
Не се изразявам добре и затова не става ясно.
Когато си попълваш данъчната декларация има точка в която се отбелязва дали имаш допълнителен осигурителен план, ако нямаш дължиш сума към публичничт план.Тази сума я плащаш заедно с таксите към правителството, просто няма как да пропуснете да я платите ако данъчната ви декарация е попълнена правилно. Както beckythomas9 беше написала по нагоре:
Безработните не плащат нищо към публичният план. Членовете на различните професионални организации които нямат допълнителен план с работодателят си са задължени да имат план с съответната организация, примерно с ордерът на инженерите. Студентите обикновено имат доп. застр. с университета, те също трябва да се обадят в режито и да ги информират.
Когато си попълваш данъчната декларация има точка в която се отбелязва дали имаш допълнителен осигурителен план, ако нямаш дължиш сума към публичничт план.Тази сума я плащаш заедно с таксите към правителството, просто няма как да пропуснете да я платите ако данъчната ви декарация е попълнена правилно. Както beckythomas9 беше написала по нагоре:
За писмото. Аз имам допълнителна застраховка с работодателят ми от 2004. Когато започнат застраховката с работодателят ми имах някакви спомени ,че при изваждането за медицинската ми карта ми казаха ,че трябва да се обадя някъде и да съобща за допълнителната застраховка. Разпитах колегите имигранти и те ми казаха ,че никъде не трябва да звъня и съответно не се обадих от мързел. Миналата година получих писмо,че дължа суми към публичният план на Квебек за 2004 и 2005, ако не съм съгласна с това да им се обадя. Аз съответно им се обадих и от там ми казаха да изпратя писмо от застахователите си от кога ми е започнала застраховката, колко човека покрива и какъв ми е планът. Аз това и направих и съответно не съм плащала нищо.beckythomas9 написа: Лекарствената осигуровка е специфична за Квебек. Специално в Квебек ВСЕКИ гражданин е длъжен да има допълнително сключен и договор за prescriprion drug insurance. Това е различно от другите провинции, където тази осигуровка не е задължителна.
Безработните не плащат нищо към публичният план. Членовете на различните професионални организации които нямат допълнителен план с работодателят си са задължени да имат план с съответната организация, примерно с ордерът на инженерите. Студентите обикновено имат доп. застр. с университета, те също трябва да се обадят в режито и да ги информират.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Радой Ралин
Радой Ралин
То и аз това исках да кажа за автоматичното регистриране, амаIRA написа:Не е точно това уточнението. Както по-горе беше обяснено не всички дължат пари.Nadi a написа:http://www.ramq.gouv.qc.ca/en/citoyens/ ... ndex.shtml
.
Уточнението е че много хора си мислят ,че се регистрират автоматично когато плащат вноската към данаците. А то не е така. Трябва се обадиш в режито и да се регистрираш.

Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
к
Един съвет и от мен
Когато купувате лекарства винаги питайте в аптеката дали няма намаление, ако е с карт-малади. Съвсем скоро ни се наложи да купуваме 1 лекарство с рецепта. В Жан Кутю аптекарят без да се интересува имаме ли нямаме ли някакви застраховки ни го предложи за около 100$. Ако не бяхме попитали за намалението от застраховката щяхме да си го платим на тази цена. Оказа се, 4е със застраховата това лекарство струва около 30$.
А за деца до 1 година мисля, че лекарствата са безплатни.

Когато купувате лекарства винаги питайте в аптеката дали няма намаление, ако е с карт-малади. Съвсем скоро ни се наложи да купуваме 1 лекарство с рецепта. В Жан Кутю аптекарят без да се интересува имаме ли нямаме ли някакви застраховки ни го предложи за около 100$. Ако не бяхме попитали за намалението от застраховката щяхме да си го платим на тази цена. Оказа се, 4е със застраховата това лекарство струва около 30$.
А за деца до 1 година мисля, че лекарствата са безплатни.