Бягай на далеч от Спиди може да е по евтино но виж това http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... F%E8%E4%E8
или пусни на търсачката "Спиди" и ще видиш .....
Май като цена- качество UPS са за предпочитане поне каквото съм чел до сега от хората които са минали по този път. Не че DHL или Fedex са за пренебрегване но май е по скъпо с тях.
Съветът ми е не използвай Спиди или Булпост (това е мое мнение разбира се)
Успех
Ние използвахме Спиди.
Та точно както казваш е - ти плащаш в началото само в едната посока, а след това посолството се задължава да ти ги изпрати със същата компания която ти си използвал за твоя сметка и ти си плащаш при получаването.
Доколкото разбрах така става.
Ние нямахме никакви сериозни проблеми.
Едниственото което се сещам като проблеми беше :
1. Вместо домашния си адрес дадохме офиса на Спиди от който го пратихме за адрес за връщане, та когато трябваше да ни връщат паспортите ни се обадиха от Букурещ да ни питат на кой адрес - на този който е посочен за получаване или на този на който са изпратили всичко останало.
2. Не може да се проследи онлайн пратката чак до Букурещ - но може да им се обадиш и по номера на товарителницата те ти казват до къде е стигнал в Румъния - там работят с партньори. Също така не можеш да проследиш пратката наобратно, а само чакаш - нас гореспоменатото обаждане ни даде инфо кога е пратено от там.
Та това е - ние нямахме проблеми - ако си решил да ги ползваш - успех. Изпращането със Спиди отнема 2 до 3 дни да стигне до там и толкова обратно. Цената както вече си проверил е 3-4 пъти по-евтина от ДиЕйчЕл - на нас ни взеха 20 лв за всяка от посоките - така че според мен си струва.
И ние ползвахме Спийди. И при нас беше така, както са го описали Nlivap. Питаха ни по мейла на кой адрес да пратят паспортите, тъй като адресът ни за кореспонденция е пощенска кутия. Взехме си паспортите от офиса на Спийди и си платихме вторите 20 лв. За щастие, нямахме проблеми
Навремето проверявах онлайн пратката.
До румънската граница беше сайта на СПИДИ, след това беше сайта на румънския им партньор, но със същия номер на товарителницата.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Ние също платихме 20 евро в двете посоки и можехме да си проверяваме пратката онлайн до посолството в Букурещ, но на връщане не. Не сме имали проблеми. Преди това всички документи ги пращахме с DHL, но за паспортите разликата в сумата беше огромна - искаха ни 189лв само за обратната посока, като времето за доставка е същото.
Аз лично си проверявах пратката на документи там, с номера на българската товарителница от Спиди. ПРАТКАТА ИЗЛИЗА САМО НА РУМЪНСКАТА ВЕРСИЯ! Не знам дали е проблем на сайта им или английската версия работи за други пратки, но така и не ми излезе пратката там. В централния офис на Спиди, на телефона на международен отдел, служителката която ми вдигна даже не беше убедена дали пратките могат да се проверяват там, те за проверка се обаждат в Румъния да питат... На мен този сайт ми го даде служител от местния клон където изпратих документите, и според мен си работи, още повече, че датата и часа който показа сайта за пристигането на моите докс съвпадна с това което ми каза по телефона служителката от Спиди.
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано
Beks, не се стеснявай да ползваш Спииди. Ние преди около 1 месец си пуснахме паспортите с тях и нямаше проблем. Процедурата е същата както я описват останалите Според нас не си заслужава да плащаш толкова много пари за UPS ili DHL. Успех