Да спасим Българската Църква

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Ира и Любо няма смисъл да ви убеждавам в каквото и да било. Един ден ще ви се наложи да погребете някой близък и сами ще откриете кое колко значи за вас. Правила няма - има връзка. Не е задължително да си се родил в България, да говориш български език и да си носител на културната си принадлежност. Случаи всеки ден виждам около себе си. Просто аз съм от хората, които държат на връзката с бг идентичността, защото тя ме прави човек на първо място и ми дава ориентир в живота. Винаги съм се чудила какво крепи духовно хората загубили връзката ... засега виждам, че това е преди всичко материалният свят, облагите му и спомените. Лично мен това не ме удовлетворява.
Аватар
Gonzo#1

Мнение от Gonzo#1 »

krimon написа:
Gonzo#1 написа:
krimon написа:
църквата поддържа традиционния български календар - симбиозата между езически и християнски обичаи/практики започнала в 9 век и оформена през 19 век, се поддържа и до ден днешен все от същата тази институция ...
i ako ia niama, nie ne spazvame kalendara, a? nema institucia-nema pravoslavni?
tva ako e mislene......
Точно така, Гонзо#1, ако я няма институцията, няма го и православието.
Едно време богомилите са проповядвали да се излезе от храма, за да се осъществи по-чиста връзка с Господа :twisted:
Izvini me Krimon, ako te zasiagam, ne sam saglasna, parvo 6tot viarate e neshto lichno, i ne e zadaljitelno da sam ba6 pred oltara da si kaja molitvata, vajnoto e da e ot sarce, v Bibliata go pi6e btw, pa moje i da sam v antreto, a osven tva ne sam ni katar, ni bogomil, ni albigoika ni tamplier, jiveia SEGA, v 21 vek i eresite sa mi 4ujdi, osven ot ist.gl. to4ka, kakto i ot literaturna. pravoslavieto go imam i da go izpoviadvam ne mi e zadaljitelno nujna carkva
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

mama_kenga написа:Ивето Беличка и Бг-мона що не ударят едно рамо? Нали те са предводители на бълг.общност.
Вместо да дават 3 000 за коктейл, ако са ги дали за коктейл, де...
Exxxx, кенг няма да престанеш и това е!
Ние с Ива сме дали своята част! С Томата (мъжът й) сме едни от основателите, приходите от първия концерт (Кафе с автограф) Ива дари за църквата.
Аз дадох моята част и пари и време и съм член и си плащам вноската.
Нас не ни мисли - по-добре ТИ кажи само на шриланковците ли ще помагаш или се чувстваш българка само като носиш флага на състезания и се срещаш със състезателките, защото те няма с кой друг да се видят ;)

Аз се чувствам горд, че нещичко съм дал за да има такива като теб дето НЕ дават и пак да има!
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Кримон ти защо мислиш,че до сега никой не сме погребвали? :roll:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

krimon написа:Ира и Любо няма смисъл да ви убеждавам в каквото и да било. Един ден ще ви се наложи да погребете някой близък и сами ще откриете кое колко значи за вас. Правила няма - има връзка. Не е задължително да си се родил в България, да говориш български език и да си носител на културната си принадлежност. Случаи всеки ден виждам около себе си. Просто аз съм от хората, които държат на връзката с бг идентичността, защото тя ме прави човек на първо място и ми дава ориентир в живота. Винаги съм се чудила какво крепи духовно хората загубили връзката ... засега виждам, че това е преди всичко материалният свят, облагите му и спомените. Лично мен това не ме удовлетворява.
взе ми думите от клавиатурата
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Gonzo#1 написа:Kulturna identi4nost ne se pravi i nasila, smiatam go znaesh.
мхм, няма съмнение. Просто коментирам това, в което вярвам. Ти нали и без това си 1/4 българка - нямаш проблеми. Аз обаче съм 1000 % :)
Gonzo#1 написа:Ti v BG seka nedelia li be6e na carkva? Viarata e v sarceto, v ubejdeniata i kadet se seti6 o6te, nasila s 4lensi vnos i "daite da dadem, da se obedinim" nema da stane. I ne stava duma za dumite, koito niakoi znae, a za natovarenostta im sas smisal, i to emocionalen, ne samo semantika, misleh 4e si go razbrala
Не съм вярваща, не съм ходила почти на църква в неделя, тук ми се е случило може би 2 пъти годишно ... но институциите поддържат вече казах какво :wink: С една дума, за нищо на света не бих била безразлична към съдбата на бг църква в Монреал, както ти не си безразлична към някаква бедна жена и си я поканила на Коледа. Морал няма да чета, всеки си има собствен.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

IRA написа:Кримон ти защо мислиш,че до сега никой не сме погребвали? :roll:
просто има голяма разлика, когато погребваш в чужбина, поне за мен
тогава се сещаш какво са правили близки и роднини, какви са традициите, какво е важното, за да предадеш близкото си същество на отвъдния свят
ilka

Мнение от ilka »

krimon написа:, ако я няма институцията, няма го и православието.
Едно време богомилите са проповядвали да се излезе от храма, за да се осъществи по-чиста връзка с Господа :twisted:
това пък за институцията откъде го измисли - вярата в бога няма нищо общо с църквата, а си е лично духовно преживяване
айде де - ако не си послушен, значи не си християнин :twisted:
ЛОГИКА
пак сме тук :-)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз пък винаги съм се чудила защо хора ,които държат много на бг идентичността си напускат страната. Не е ли точно зради материалният свят, по-високите доходи?
Ми ако напускаш страна защото не чустваш на мястото си и нямаш много допирни точки с голяма част от остатъка от населението, защо ти е тогава да пазиш бг идентичността си , от която бягаш всъщност. :roll:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

И сега кво стана, ако не ходим на църква не сме Българи? Ако не висиме посред нощ на велигден със свещичка пред някоя църква нищо не разбираме от БГ традиции? Ако някой умре в чужбина трябва да го погребваме в гробището на църквата?
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

И изобщо за какво вие църква да ви учи на Българщина и традиции, това аз лично не мога да разбера? Попа ли ви дава рецепти за баниците?
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Не съм го измислила аз, отдавна хората са го написали - институциите правят както държавите, така и поддържащите им функции - един аспект от които е културата /хехе, и идентичността/. Един народ, който няма институции - управленски, религиозни, образователни - не е народ. Пък било то и единичният представител на това да се чувства еди какъв си. Така е било и с българите под турско робство - нямали са свои представителни институции и не са съществували за пред света. Чак когато създават Българската Екзархия 1871г. почват да съществуват "официално". Такава е и тукашната ни съдба - без държавните, религиозни и образователни институции ще бъдем претопени за едно поколение. Само слепите не го виждат. След като сме в чужда държава образователна и религиозна институции са минимуа за поддържане на българщината на чужда земя.

специално да се преповторя за сетен път - не става въпрос за вярата вътре във вас, за това в какво вярвате и изповядвате и дали с те въобще вярващи ... културно причислявате ли се към ортодоксалното християнство ?
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Lub0 написа:И сега кво стана, ако не ходим на църква не сме Българи? Ако не висиме посред нощ на велигден със свещичка пред някоя църква нищо не разбираме от БГ традиции? Ако някой умре в чужбина трябва да го погребваме в гробището на църквата?
популистко изказване
нищо не си разбрал от това, което пиша
Lub0 написа:И изобщо за какво вие църква да ви учи на Българщина и традиции, това аз лично не мога да разбера? Попа ли ви дава рецепти за баниците?
моята идентичност не минава през българската кухня
за голямо мое съжаление, повечето българи само с това се отъждествяват - с луканки, баници, суджуци, сливова ракия и дамаджани :)
Последно промяна от krimon на Вто Дек 19, 2006 12:11 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Gonzo#1

Мнение от Gonzo#1 »

krimon написа: Ти нали и без това си 1/4 българка - нямаш проблеми. Аз обаче съм 1000 % :

...както ти не си безразлична към някаква бедна жена и си я поканила на Коледа.
tova balgarsko deto go imam mi stiga, pove4e i ne iskam, a i nikoi ne me e pital dokato sam bila neza4enata, ta...no comment.
imenno morala mi, hristianskite mi cennosti, pa bili te i protestantski ili ezi4eski, me karat da pokania tazi jena, bih pokanila 10 homeless, ako imah miasto v kashti. iskam da kaja 4e predpo4itam parite mi da otivat konkretno za niakoi, da vidia radossta v o4ite mu, podarak da napravia na niakoi, a ne za niakva kup4ina kamani, pa bila tia i bg carkva, moje bi sam pragmati4na, tova mi e vijdaneto i ako ne si vidiala salzi ot radost v o4ite na star 4ovek, samoten, zabraven, ako i 4 TIRa sve6ti da prodade6 v 4etst na bg carkva, ni6to ne si vidiala.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

IRA написа:Аз пък винаги съм се чудила защо хора ,които държат много на бг идентичността си напускат страната. Не е ли точно зради материалният свят, по-високите доходи?
Ми ако напускаш страна защото не чустваш на мястото си и нямаш много допирни точки с голяма част от остатъка от населението, защо ти е тогава да пазиш бг идентичността си , от която бягаш всъщност. :roll:
казах, че не ме удовлетворява - трябва ми и друго :)
и не го намирам в квебекската или канадската култура
освен това, поводи много да се напусне една страна - да не се ограничаваме :wink:

А пък това, че сме "избягали от идентичността си" - е малко ... тъпичко :(
Заключено