Отново искам да се допитам до онези от вас, които имат някакъв опит или идеи за това как да се извади български паспорт, след 1 януари 2007 г., въпреки че моят изтича през 2008. До тогава има време, а искам да си го сменя, преди да ми го поискат за слагане на визата, за да не го правя от Канада впоследствие.
Не съм сигурна дали в районното няма да ми кажат да дойда след година, или да ми кажат, че не е сега моментът. Ако твърдя п ък, че съм го загубила може да ме глобят, както и ако са ми го откраднали.
Бих искала да ме посъветвате. Благодаря Ви предварително на всички!
Не би трябвало да имаш проблем, отиваш в районното по местоживеене и си купуваш бланка, попълваш я и с една снимка и платена такса я даваш на съответното гише.
На мен в родния ми град ми искаха да е под 6 месеца валидността на паспорта, за да си го подновя, но се регистрирах в София (така или иначе живея тук от 4г) и нямах никакъв проблем в местното районно.
А цените са 30 лв. за месец, 60 лв. за 3 дни, 150 лв. за 8 часа (т.е. 1 работен ден) за хора от 14 до 58г. http://www.mvr.bg/Guide/new_BG_documents_10.htm
п.с. Оставаха ми 11 месеца от валидността. Пробвай, пък ако ти направят проблем ще го мислим
Благодаря на zaia и другите сладурковци за изказаните предложения, даже бих могла да си го изпера, ако нямаше да ме глобят.
Но моят паспорт изтича след повече от 1 година, може да е година и половина чак. Ще ми разрешат ли според вас доброволно да го сменя след нова година?
За година и половина не знам дали ще им направи впечатление и дали ще ги удовлетвори обяснението ти. Но за година валидност няма проблем, поне не съм чула някой в Сф да е имал проблем с това. Аз много се израдвах като ми приеха документите без думичка да кажат
Абе не мога да разбера какво ти не разбра от това, което ти казахме. Не разбирам от какво те е страх да отидеш в РДВР-то и да питаш - там хора не ядат. Какъв ти е проблема да отидеш и да пробваш, вместо да питаш 100 пъти едно и също нещо.
Отиваш и казваш, че искаш да си смениш паспорта, защото ти трябва 18месеца валиден паспорт за виза, като те питат за къде - казваш за Канада, ми що не 12месеца - ми щото процедурата е 6месеца и аз кандидатствам за едногодишна виза. Аз така си смених моя паспорт, въпреки, че оставаха към 15 месеца.
Ако ти кажат, че не може, което е малко вероятно - хвърляш паспорта в печката и отиваш след една седмица. Казваш, че са ти го откраднали в автобуса, плащатш глоба от 50лв (може и да е по-малка) и си вадиш нов.
Ако не искаш да плащаш глоба, а новият паспорт ти трябва скоро просто отиди на другия ден на друго гише и разиграй първата сценка отново и се надявай да мине номера.
А ако ти трябва толкова спешно нов паспорт си плати 50лв глоба!
Абе научете се да лъжете малко и да се правете на интересни и да се оправяте сами с администрацията, мислите с главите си и не разчитайте на други да го свършат вместо вас, защото ако не го можете това, тогава не сте за Новия свят.