Няма нищо лошо,човек да се похвали ,когато вижда ,че труда и плановете му се сбъдват .Kan_Tangra написа:Ами тука ще се въздържа да обяснявам, че много като хвалба ще излезе, но накратко казано няма проблеми с женитеи тъй като ми е доста натоварен графика , караме само по същество
Последно във фирмата за една свободна позиция дойдоха поне 20тина човека на интервю, а колко са подали св, не се знае. И в крайна сметка само на един я дават, а така като ги гледах по физиономия, всичките ми изглеждаха сериозни и учени момчета. Така че свободната позиция не е като взетата. Ама с повече нетуоркинг и кърлинг, всичко си идва ня мястото.![]()
А сега сериозно : успех, хубаво е че имаш конкретни цели
В твоя случай,е нормално да се чувстваш горд и стъпил на правия път.
В крайна сметка, Конкордия е един световно известен с реномето си университет, а факта ,че го завършваш успешно и в същото време веднага намираш реализация по-професията , е нещо наистина хубаво
и то не само за теб /е ,естествено най-вече за теб / но и за другите Българи в Канада /или кандидат емигранти / ,защото такъв успех - означава ,че нещата СТАВАТ И МОЖЕ ДА СТАНАТ И УСПЕХЪТ ,АКО НЕ НА 100% ,ОСИГУРЕН - ТО ПОНЕ Е ПОДСИГУРЕН.
Това ,което ти си споделил,за себеси - не е хвалба , а ИЗБИСТРЕНА СТРАТЕГИЯ , и тя ще е от полза на не един Бг тръгнал или стъпил в Канада.
Друго едно твое наблюдение,а имено , че стипендията и възможноста да заработваш по-стажове допълнителни финанси , които ти позволяват добър стандарт на живот в Монтреал /имено там - защото там наемите са по-ниски / , е също от полза като инфо .
С една дума , човек - с ум в главата ,като прочете това което си споделил ,тук във форума, може да си извлече една наистина добра стратегия за себе си или семейството си , и ще ти е благодарен - сигурен съм ,за инфото и времето което си загубил за да го дадеш тук.
И така ,до тук ,все неща ,за които имаш /не ,че ти е дотрябвало / моето искрено уважение .
Но аз подхванах нашия разговор - не защото исках да омаловажа постигнатото от теб и/или правилността на изводите ти , точно обратното ,- правя ти евала ,за това което и както го правиш , а най-вече за това ,че го споделяш.
Подех този разговор ,защото ми се стори , че някъде по-горе
/в първият ти постинг /, ти употреби ирония по-отношение на хората взели решение да се преместят /или преместили се вече / в Албрета ,
нещо, ми се стори,че беше от рода на : - хайде неудачниците ,дето сте на пиците или другите ебани работи - бегайте към Алберта ако щете 15 - 20 долара , ама до-толкова , то и без това друга работа там нема само обща работа и те това е .
Подчертавам ,че това горното е моя интерпретация ,а не конкретно написано от теб - но така го споделям ,защото на мен и на други мои приятели тука - така ми/ни прозвуча. - ако не съм / не сме били прави , те моля да ме/ни извиниш .
Специялно за Калгари,нещата ,както ги виждам аз ,са следните:
- много табели от рода на "терсиме работна ръка - подайте документи " , "олл пост'с авейлабал аплай уит-ин " /
такива табели - плакати киснат почти на всеки ъгъл или сграда-офис ,пред магазини , по-площадки и покрай шосетата /
- предполагам , по-голямата част от обявите са за ЖЕНЕРАЛ тип работа . /но в моя случай , а и в случая при моя приятел/съсед ние подадохме и започнахме работа в сферите които сме си специялисти - дали това е късмет или следствие на голямото предлагане на работа в града , - не мога да ОБОБЩАВАМ - НЯМАМ ТОВА МОРАЛНО ПРАВО , още по-малко поради причината ,че поне при мене - аз започнах на работа от първия ден , на моя приятел тук, му се наложи да поработи обща работа към 4 - 5 месеца ,преди да почне / намери / приемат да работи като програмист / НО ТОВА СА ЧАСТНИ СЛУЧАИ - НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВЯТ ГЕНЕРАЛНИ ИЗВОДИ ОТ КОИТО.
- МОИТЕ ЛИЧНИ ВИЖДАНИЯ ЗА ОБСТАНОВКАТА ТУК СА :
А / града е млад,търпи икономически бум , строи се с бесни темпове , предлагането и търсенето бясно растат , цените на имотите и наемите също .... - оказва се ,че който е имал пари и е купил тук някакъв имот отпреди 3-4 години - в момента ако го продаде си е почти милионер .
Б / имено и може би ,защото е млад града , все още не са изградени родови кланове - които и чийто имена да са достатъчна необходимост ЗА ПОЛУЧАВАНЕТО НА СВОБОДНОТО РАБОТНО МЯСТО ОБЯВЕНО В МЕДИЙТЕ - НО ТОВА СА ВСЕ ПАК МОИ ИЗВОДИ а не меродавно и 100% вярно становище!!!
В / местни ...., аз тука не виждам - поне не от рода на :
"-ти знаеш ли моя дядо и пра дядо са строили ей това и това също "
ако има местни - те са все още в ,ъъъъъъъъ , УЧИЛИЩАТА 1 - 5 КЛАС.
или ако броиме местни като родени в Канада - да познавам един - шефа ми той е от Ванкувар,роден е там .
тези кито аз виждам са емигранти като мене - индийци ,китайци , украинци , поляци , унгарци , един германец има в работата ми и един румънец . а и от сомалия има един - ама той напусна работа преди два дена - но има и 4ерни има и с чалми , общо казано според мен 90% тук сме емигранти и поради тази причина и поради причината ,че английския не ни е роден език - всеки се старае да разбере другия, при това с пълното съзнание , че ако не го направи - ще си е за негова сметка.
Г / наемите - сложно нещо , през зимата откакто е започнала де по-мои наблюдения - цените падат ,......... но като дойдохме тук беше нещо страшно - а предполагам през идващтото лято ЛУДОСТТА ЩЕ Е ПЪЛНА. но не е невъзможно да се намери нещо подходящо - НО ТРЯБВА ВРЕМЕ И УПОРИТО ТЪРСЕНЕ висящ остава въпроса , кой каде ще живее през това време .
Д / цените на храната аз лично ,като си ги сравнявам по-бележките /поне тези от които пазя от гр.Квебек/ няма разлика . и тука има промоци и намаления и обезценявания и местенца от кадето може да се купят неща на изключително изгодни цени.
Е / за колите - има хора дето плащат 200$ за застраховка а и има такива дето и по/за 60$ ЗАВИСЕЛО ОТ МНОГО НЕЩА - а аз все още не съм в нещата така ,че инфо не мога да дам.
И / здравните застраховки : - принципа е , - ако надхвърлиш определен доход ще си ги плащаш от джоба 40$ на месец , ако не ще ти ги спестят и дадат на края с декларацията зюа данаци .
тук е момента да кажа че,има фирми които предлагат бенефити един от които е те да ти плащат тези пари - аз лични имам късмет че,фирмата за която работя е от горе-упоменатя вид.
К / и в Алберта имало провинциялен данък - не само общо държавен такъв , но провинциялният се включвал ако дохода Ви за година надхвърлял 150 000 долара /по-принцип аз не ги разборам тези неща - но знам във форума има хора с подходящите знания - те да кажат по-конкретиката кое как е и защо е така ./
Л / в Калгари наистина се говори само на английски - поне по-мои наблюдения.
пак на основание на същите да кажа че,намирам че знанието на френски тук е РЕАЛНО ПРЕИМУЩЕСТВО . - останал съм с впечатлението , от гр.Квебек ,че там знанието на английски на мен лично никога не ми е било от преимущество - точно обратното - когато съм бил по-интервюта за работа винаги са ме питали интервюиращите - " ..... ама какво правите с вашия английски тука ? "- аз никога не намерих правилния отговор на този въпрос - последния път ,когато ми се постави горе доло същия въпрос - беше когато кандидатсвах в АНАФАРМ ..... отговорих: - ами в обявата пише че английския е даже задължителен ......... отговора който получих беше : - да ама хората с които евентуално ще работите са франкофони. /абе както и да е - да се брои за лирическо отклонение това последното!!! /
Kan_Tangra,
в крайна сметка , ти предлагам ,- ако имаш идване насам към Калгари някога , - драсни два реда , да пием по-едно ,че и повече