Към майките на малки деца!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
ely-st

Към майките на малки деца!

Мнение от ely-st »

Имам питане за ваксините в ВС. Става въпрос за детенце на 2 години и половина. Има си всички ваксини до момента направени в САЩ. Във Ванкувър обаче личния лекар каза че имало специални места където се поставят ваксини и не се правили от него. Има ли някой информация къде се ходи и къде мога да прочета нещо по въпроса?
Благодаря ви!!!
nadiaK.

Мнение от nadiaK. »

Zdravei,az specialno si pravia vaksinite pri lichnia lekar,toi e dosta po vnimatelen:)
Inache mojesh da gi napravish v blizkia ti Fraser Health office.Tam vaksinite se praviat ot med. sestri.mnogo sum uchudena ,che tvoiat lekar ne iska da vi gi bie.Vie v koi kvartal ste?
ely-st

Мнение от ely-st »

White Rock

Ако искаше нямаше да търся къде ги бият. И за мен беше изненада, но системите са различни навсякъде...
Joy

Мнение от Joy »

Не мога да кажа с точност как е в другите провинции, но може би не е толкова различно от Квебек и ще ти кажа как е тук.

Принципно, ваксините се правят в CLSC. Това е системата, която отговаря за социални грижи и обществено здравеопазване. Ваксините там са безплатни и се правят от мед.сестри. Изключително това им е работата-те са в постоянен контакт с провинциални и държавни служби отговорни за ваксинация, правят проучвания, депистажи, водят статистически данни и са единствено отговорни за превенция и промоция на здраве.
Лекарите от сравнително скоро имат също правото да правят ваксини. За целта, всеки лекар трябва да получи индивидуален лиценз. Вероятно е вашият лекар да не е имал такъв. Работата с поставянето на ваксините от лекар е доста съмнителна. Той няма достатъчното обучение по обществено здравеопазване, не му е изключително това работата и често претупват нещата, не следят както би трябвало, не дават неоходимите разяснения и особенно когато идват хора от различни провинции или други страни, пропуските в преглеждане на ваксинационния календар и ваксинационния статус също са много чести. Освен това, много често се случва лекарите да таксуват за поставяне на ваксина, което не е редно, т.к. тя се полага безплатно. Искат си пари като обясняват че имат разходи за материали, хладилник и незнам си още какво. Измислят си всякакви цифри и пациентите са възмутени. Преди няколко дни ми се оплака пациентка, на която лекарят и поискал 10 дол. за противограпна ваксина, която и се полага безплатно. От 60 такива човека ще си сложи 600 дол. лично в джоба.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Ваксините се поставят от педиатър и никой друг. Ако този личен лекар не е и педиатър, не купува и не поставя ваксини ясно е защо не иска да прави изключение само за един пациент. По-добре потърси педиатър отколкото някакво обществено свърталище за социално слаби и болни. Педиатърът ще ти следи календара много точно, ще ти познава детето, всички ваксини се поставят от самия лекар, който мисля е най-квалифицирания в случая. Педиатър с добра практика не таксува за глупости, навремето сме си плащали само противоменингитната ваксина, но сега и тя се покрива от касата.
Циганите - на Сатурн !
Joy

Мнение от Joy »

някакво обществено свърталище за социално слаби и болни.
:lol: Анксели, много неподходящо изказване за човек макар и косвено свързан със системата.

Съществуват университетски програми и магистратури изключително по обществено здравеопазване. Това е дисциплина изучавана години наред и един лекар не може да има нужните знания в тази област с получаване на лиценз за ваксинация, имайки впредвид, че това е мизерна част от подготовката му. CLSC не е "обществено свърталище за социално слаби", а важна служба за обществено здравеопазване, превенция и промоция на здраве, изучаващо санитарните нужди на населението на даден район, водещо епидемиологични изследвания, наблюдения на разпространението на инфекционни болести. Като служба за първична здравна помощ и пряка връзка с населението, те прилагат т.нар. Plan d'action, който се разработва в 18-те агенции за здравен сервиз. Те пък от своя страна са най-висшата организация на локалната мрежа на здравеопазване, занимаваща се с планиране, разпределяне на бюджета и управление и за разработката на плана се ръководят от националната програма за публично здраве, която е определена от закон за публично здраве, разработен от здравно министерство и гласуван от национална асамблея. Националната програма се разработва за 6 области и една от тях е намаляване на инфекционните болести. В Plan d'action заляга превантивна практика и намаляване на заразни болести и част от практическите мерки в това отношение се явява масовата ваксинация на населението.

Нещо май не ти е много ясно как функционира здравната мрежа. Или е нещо несъществуващо при вас, което пък много би ме учудило

Когато говорим за Public Helth като крайна линия стигаща до населението, подразбираме службите на CLSC. Те се ръководят от т.нар. approche populationnelle като визират превантивни мерки сред голяма част от населението. Което включва както изучаване на проблема, наблюдения, реклама и популяризиране, обучение и т.н., така и конкретните индивидуални мерки за крайния потребител на здравна услуга.

CLSC: Centre local de services communautaires
Définition:
Les centres locaux de services communautaires ont pour mission d'offrir, en première ligne, à la population du territoire qu'ils desservent, des services de santé et des services sociaux courants, de nature préventive ou curative, de réadaptation ou de réinsertion
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Joy написа: Работата с поставянето на ваксините от лекар е доста съмнителна. Той няма достатъчното обучение по обществено здравеопазване, не му е изключително това работата и често претупват нещата, не следят както би трябвало, не дават неоходимите разяснения и особенно когато идват хора от различни провинции или други страни, пропуските в преглеждане на ваксинационния календар и ваксинационния статус също са много чести.
Нямам думи! Това изказване ме потресе..........
Joy

Мнение от Joy »

beckythomas9 написа: Нямам думи! Това изказване ме потресе..........
Мен ме потриса по-скоро фактът, че имигрантите проектират медиц. практика от своята страна тук и са абсолютно убедени, че именно това е професионалистът, който им е нужен за неща като ваксинация (пък и често това се отнася и за много други неща). При това много често без значение стажа им тук (нямат много допирни точки със системата по причини на сравнително добро здраве). Дори да го знаят (подозирали, чували от някой и т.н.), те пак го отричат и пред себе си. "Не може някакъв друг специалист да носи по-голяма отговорност за някаква област от здравните грижи от лекаря". Да, но местната система е МНОГО различна и функциите на различните здравни служби и здравни работници също. Лекарите притежават само ТРИ специфични функции не изпълнявани от други здравни специалисти, докато други имат много повече специфични функции, които не могат да бъдат в никакъв случай част от лекарските. В случая с ваксините, лекарите изпълняват малко чисто техническа функция.
Аз съм потресена често да слушам оплаквания от пациенти за злоупотреби от страна на лекарите в това отношение, да виждам грешки и пропуски в статуса, закъснения с ваксини и т.н., но пък и това е разбираемо, имайки впредвид натовареността им с други неща (много по-голяма от тази на български лекар) и фактът, че ваксините са им най-малката грижа. Те са получили правото да поставят ваксини само за удобството да не се разкарва пациента когато така или иначе в нужния момент е при него. Не по други причини.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

:thumbsup:
Браво Джой, научила си си урока. Не се сърди, малко преувеличих със сравнението, но сега ще ти обясня какво имам предвид.
Ако имаше малко дете в Канада щеше да разбереш защо никак не ме интересува службата която се занимава с превенция и промоция на здраве, санитарните нужди на населението, наблюдения, реклама и популяризиране, обучение и т.н. Тази служба е ш%т, което се доказа по време на SARS-кризата, здравните работници в голям процент са недоучени и нехаещи за хигиената, за останалото население да не говорим. Чела съм ги и аз тези бла-бла, много хора се хранят от тях, но не съм възхитена, единственото хубаво нещо е рекламата да се киха в ръкава ако нямаш кърпичка, така ще се ограничи разпространението на вирусите поне малко.
Но не това имах предвид. Когато става въпрос за детето ми, просто предпочитам approach-a към неговия Health да не е толкова public. Предпочитам в чакалнята да има само 1-2 други деца в ден за имунизации (разбирай здрави) и да ни приемат до 15 мин. Не знам тези сестри във вашия център, в този момент, с изучаването на какви инфекциозни болести се занимават, дали от четене и писане на наука им остава време да си ъпдейтват техниките, и колко ваксини са забили днес на конвейера. Когато се слага ваксина, предпочитам педиатъра да погледне детето, да прецени дали може да се сложи ваксината в момента, знаеш че трябва детето да е абсолютно здраво, а това само педиатър може да прецени. На една сестра, извинявай, но и липсва "сферичността" на знанията така да се каже, опита с детските заболявания във всичките им форми и прояви. Може някои да са прекрасни и заещи, но единствения път когато ми се наложи да чакам в пъблик емърджънси с малкия с 40гр. температура 7 часа, на третия час дойде ред и нас да ни прегледа нърс практишънър, която ни лепна работна диагноза мизълс (шарка), която даже и аз знаех че не е вярно, макар че нямам опит, и ни изолира за още 4 часа, след което доктора дойде и каза това е обрив от температурата, нищо ви няма.
Затова предпочитам педиатър. Агейн, лично мнение, частен случай :beer: .
Ах, току що видях и горното ти изказване. Сега и аз вече нямам думи.
Кога ли ще се отървем от тези некадърни търтеи-лекарите - ето, само три функции останаха, учете другари :roll: :roll: :roll: :oops: ...

Точно ти пренасяш българския метод тук, забий му ваксината в гръбчето, точно навреме, по график, както пише в учебника, стига с тези нови глезотии - в предностраничната част на бедрото и след преценка на лекаря :roll: ...
Циганите - на Сатурн !
Joy

Мнение от Joy »

Преувеличаваш анксели не малко, ами доста множко. Набъркваш и неща, които нямат нищо общо и генерализираш въз основа на частни случаи, некасаещи темата и непоказателни за нищо. Мерките за SARS-а, както и за евентуална еппидемия от птичи грип сега, се взимат на държавно и провинциално ниво. Гласуват се програми за превенция, определя се бюджет и съответните служби работят въз основа на препоръките по дадената програма. До колко са ефикасни програмите и доколко са спазвани препоръките и какво конкретно е правено, няма да коментирам- не ми е това работата ни най-малко. Дочух на няколко събрания за мерките против птичи грип евентуално и съм възхитена.

Що се отнася конкретно до ваксинацията, да, обикновенно в чакалнята има не повече от 1-2 деца (всяко дете си има собствен час за целта и са през 30 мин.) и не чакат повече от 10-15 мин. а по-често и въобще не чакат. Няма индикация за ваксина "абсолютно здраве" -от къде измисли подобни неща. Кихане, кашляне, хрема, хрипове и подобни не са противопоказание за ваксиниране. Това не е остра фаза на заболяване, а лекар не е нужен за да знае една майка има ли детето и температура или не. И да не знае, има термометър при сестрата. :wink: Анксели, сестрите занимаващи се с ваксинация, имат съответното образование (задължително университетско със всичката "сферичност" на знания :lol: ), качества, подготовка и често много голям опит в грижи за бебето и детето, детски болести, хранене, развитие на детето и разбира се всичко касаещо бременната, родилка и проблеми от био-психо-социален характер на майката впоследствие (наблюденията на семействата са до 1-ви клас на детето).
Ако има някаква причина детето да бъде видяно от лекар, то той обикновенно е в кабинета наблизо и сестрата ще го препрати. Ако има съмнения по повод неща свързани с ваксините, тя поддържа телефонна връзка с единствения най-голям експерт на провинциално ниво -агенцията, за всякакви въпроси и изяснява на минутата.

Не разбрах какво имаш впредвид с опита ти в емърджънси и какво общо има това с ваксините, но ако е опит да демонстрираш некомпетентност на сестрите, не си познала. Първо, функциите на приемащата сестра там не са поставяне на крайна диагноза, а "триаж"- отсяване и разпределяне. Второ, нечия хипотетична некомпетентност не може да бъде лепвана нито на всички от тази професия, нито пък да е критерий за сравнение между лекари и сестри.
Точно ти пренасяш българския метод тук, забий му ваксината в гръбчето, точно навреме, по график, както пише в учебника, стига с тези нови глезотии - в предностраничната част на бедрото и след преценка на лекаря ...
Не знам за ваксини слагани в гръбчето, нито за такива "след преценка на лекаря". За какъв "български метод" ми намекваш и какво общо имам аз в случая?
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Ха, мен ли питаш, аз откъде да знам.
Както и да е, отплеснахме се. Извода е, не бъркайте личния лекар с педиатър, а и без педиатър можете, трябва ви специализиран център за комунални услуги със специализирани сестри. Там ще ви обслужат най-компетентно.
Циганите - на Сатурн !
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Joy написа:
beckythomas9 написа: Нямам думи! Това изказване ме потресе..........
Мен ме потриса по-скоро фактът, че имигрантите проектират медиц. практика от своята страна тук и са абсолютно убедени, че именно това е професионалистът, който им е нужен за неща като ваксинация (пък и често това се отнася и за много други неща).
А мен пък ме потриса самочувствието ти на всезнаеща и нежеланието ти да приемеш, че има и други в този форум, които имат понятие от медицина; е, не колкото теб, естествено, но поне имат понятие. Изказването ти, че лекарите в Канада не познават ваксините и евентуалните им странични ефекти е абсурдно! Естествено, зависи от лекаря, но мога да те уверя, че тези, които са се грижили за детето ми са били достатъчно компетентни и аз лично винаги съм им оказвала пълно доверие. При това съм изключително взискателна, защото разбирам от медицина и мога да преценя какво и как правят!
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

anxeli написа:...предпочитам approach-a към неговия Health да не е толкова public. ...
:lol:

kakwo im be6e lo6oto na BG dumite w towa izre4enie ne mojah da razbera :"))

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

като чета тук за "общественото здравеопазване" в Канада/Квебек все по-голям страх ме обхваща да не ни се наложи да опрем до него :shock: :shock: И не само "общественото", а и другото :wink: Може би защото не го познаваме, защото сме свикнали с други методи и друг професионализъм, обаче нещо ми липсва .... човечността може би. Не съм много сигурна, защото пък тук са страшно внимателни и мили, а като си спомня в България какви бяха грубянки, гъррр. Дали всички медицински сестри тук са толкова всезнаещи като Джой. Човек, който не подлага поне на мъничко съмненение знанията си и се самоопределя като единица мярка за професионализъм е опасен както за себе си, така и за околните си :roll:
Последно промяна от krimon на Нед Ное 19, 2006 4:30 pm, променено общо 1 път.
Joy

Мнение от Joy »

beckythomas9 написа: А мен пък ме потриса самочувствието ти на всезнаеща и нежеланието ти да приемеш, че има и други в този форум, които имат понятие от медицина; е, не колкото теб, естествено, но поне имат понятие. Изказването ти, че лекарите в Канада не познават ваксините и евентуалните им странични ефекти е абсурдно! Естествено, зависи от лекаря, но мога да те уверя, че тези, които са се грижили за детето ми са били достатъчно компетентни и аз лично винаги съм им оказвала пълно доверие. При това съм изключително взискателна, защото разбирам от медицина и мога да преценя какво и как правят!
Изключително имам огромното желание да приема, че и други във форума имат понятие. Не "от медицина", а от това как работи медицината тук. Защото ...нали се сещате къде може да си ги скриете знанията по медицина и на кого са му изпотрябвали...

Но... :? изказвания на анксели и други които по презумпция би трябвало да са поне от части съдържателни, убиват всякаква вяра, че някой най-сетне ще проумее, че местната система няма нищо общо с българската. Във всеки случай тук постоянно се демонстрира неграмотност в това отношение.

По повод твоите изказвания... Няма да ги окачествявам- прочети ги още веднъж! Освен нападки към мен не съдържат нищо друго. Никъде и никога не съм казвала, че лекарите не познават ваксините и страничните им ефекти. :lol: Това, което казах за лекарите обосновах с факти от ежедневието ми. Говоря за лекарите по принцип, и не за твоя конкретно. Ще кажа и на теб да не съдиш за всички по един единствен пример, въпреки че силно се съмнявам и "твоя пример" да е толкова изряден. Но можеш да ни докажеш да кажем...отвори ни имунизационната си книжка примерно да демонстрираш какво е попълнил на нужното място лекарят и ще ти намеря куп пропуски. :wink: Почти съм сигурна.
Заключено