Има 2 лесни начина (за които знам, че работят). Може да има и други...
1)
Пътнически чекове
ОББ издава пътнически чекове в канадски $. Аз ползвах такива. Отиваш в банката (аз ходих в централния клон на Св. Неделя в София), поръчваш ги, след 2 дена си ги взимаш.
Взимат 0.5% комисионна при издаването. На 10000$, това са 50$.
Когадо дойдете в Канада, тези чекове се депозират в някоя банка и нямаш никакви проблеми -
ако си отвориш сметка в съответната банка, няма комисионна при осребряването. Депозираш ги и те се появяват веднага в банкомата
Когато ни издаваха чековете, забелязах, че курсът е много по-изгоден, отколкото ако бях купувал кеш
Предимства: разполагаш с парите веднага, лесно е, няма комисионна при осребряването
Недостатъци: На практика тези чекове са си подписани лични банкноти (с други номинали) и носиш едно тесте (зависи от номиналите и сумата)
2)
Поименни чекове
Удобни за по-големи суми. Носиш една хартийка само. Комисионната при издаването е по-малка (0.2-0.3%). Няма комисионна при осребряването (ако е в банка).
НЕ разполагаш с парите си веднага - трябва да минат 30-20 дена и тогава. На едни познати не искаха да им взимат чековете в RBC, защото не бяха виждали съответната бланка. Имаха доста разправии. Допълнително усложнение беше, че чекът беше в евро (малко дивотия е в Канада в това отношение).
Друг един познат дойде с такъв чек в канадски $ и нямяше никакви проблеми.
При всички случаи си носете малко КАНАДСКИ $ в брой. Познатите, за които стана дума дойдоха през юли без нито стотинка в канадски $ освен чековете. На летището им поискали такса за work permit (150$) и те нямали. Оперделено нямя да ви се искат допълнителни усложнения заради някаква подобна глупост при пристигането. Това за work permit-a не се отнася за permanent resident-ите де... да не се уплаши някой
Ако се опитате да си осребрите чековете в change бюро, ще има комисионна, ама не знам колко е.