При влизане в Канада - как да пренеса парите освен в кеш?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Joy

Мнение от Joy »

anju написа:Joy, 18 000 са много пари, та те по стотачки са 180 бр.! Не си представям къде да ги сложа. А и имаше ли някакво ограничение на летище София за сумата която изнасяш? В смисъл колко е максимума без да се занимаваш да ги декларираш и да се обясняваш?
Лимита ако не се лъжа е 10к щатски на човек. Може и да е променено. Ние бяхме трима и пренесохме всичкия разрешен лимит за трима (леко дори надхвърляхме,но не се заядоха), което е повече от два пъти твоята сума. Не сме имали проблеми с това къде да ги сложим. :lol: Ако ти се подаряват на някой 50 дол. за няколкочасов прелет, толкова сигурен, колкото не може да бъде повече, купувай чекове!
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

Joy, pak se izkazva6 nepodgotvena

eto ia informaciata direktno ot izvora:
1. При износ

а. Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят левове и чуждестранна валута в наличност до 8000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута без да е необходимо да декларират това писмено, като могат да преминат през “зелен коридор”. Ако сумата е от 8000 до 25 000 лв.следва да се декларира писмено във валутна митническа декларация. Когато паричните средства са над 25 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута се попълва начина на придобиване на средствата и е необходимо да се представи удостоверение от данъчната администрация, че лицето няма просрочени данъчни задължения, като номерът му се вписва във валутната митническа декларация. За местните физически лица удостоверението се издава от данъчното подразделение по постоянен адрес, а за чуждестранните физически лица – от данъчното подразделение по адрес на последно пребиваване на лицето в страната.
б. Чуждестранни физически лица могат да изнасят български левове и чуждестранна валута в наличност в размер над 25 000 лв. без удостоверение от данъчната администрация, след деклариране пред митническите органи, ако стойността на изнасяната валута или левове не надвишава стойността на внесените и декларирани средства при последното влизане на лицето в страната, за което пътника представя предходна валутна декларация при внос .
http://www.customs.bg/index_bg.html
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

Има 2 лесни начина (за които знам, че работят). Може да има и други...

1) Пътнически чекове
ОББ издава пътнически чекове в канадски $. Аз ползвах такива. Отиваш в банката (аз ходих в централния клон на Св. Неделя в София), поръчваш ги, след 2 дена си ги взимаш.
Взимат 0.5% комисионна при издаването. На 10000$, това са 50$.
Когадо дойдете в Канада, тези чекове се депозират в някоя банка и нямаш никакви проблеми - ако си отвориш сметка в съответната банка, няма комисионна при осребряването. Депозираш ги и те се появяват веднага в банкомата :lol:
Когато ни издаваха чековете, забелязах, че курсът е много по-изгоден, отколкото ако бях купувал кеш :D
Предимства: разполагаш с парите веднага, лесно е, няма комисионна при осребряването
Недостатъци: На практика тези чекове са си подписани лични банкноти (с други номинали) и носиш едно тесте (зависи от номиналите и сумата)

2) Поименни чекове
Удобни за по-големи суми. Носиш една хартийка само. Комисионната при издаването е по-малка (0.2-0.3%). Няма комисионна при осребряването (ако е в банка). НЕ разполагаш с парите си веднага - трябва да минат 30-20 дена и тогава. На едни познати не искаха да им взимат чековете в RBC, защото не бяха виждали съответната бланка. Имаха доста разправии. Допълнително усложнение беше, че чекът беше в евро (малко дивотия е в Канада в това отношение).
Друг един познат дойде с такъв чек в канадски $ и нямяше никакви проблеми.

При всички случаи си носете малко КАНАДСКИ $ в брой. Познатите, за които стана дума дойдоха през юли без нито стотинка в канадски $ освен чековете. На летището им поискали такса за work permit (150$) и те нямали. Оперделено нямя да ви се искат допълнителни усложнения заради някаква подобна глупост при пристигането. Това за work permit-a не се отнася за permanent resident-ите де... да не се уплаши някой
:wink:

Ако се опитате да си осребрите чековете в change бюро, ще има комисионна, ама не знам колко е.
anju

Мнение от anju »

Много благодаря за тази информация
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

Ако се опитате да си осребрите чековете в change бюро, ще има комисионна, ама не знам колко е.
Ами зависи.

При нас ако има обмяна от една валута в друга няма комисионна, просто обменяме по курса на деня. Пример: Ако ми донесеш 100 ЮС долара в травел чек аз ще ти дам 110,30

Ако обаче няма обмяна - т.е. носиш ми канадски чекове и искаш канадски кеш - комисионната е между 1 и 2% в зависимот от сумата.

Не знам как е на други мест
Банката също взима комисионна ако не сте неин клиент, т.е. нямате сметка там.
Защо предпочитат Квебек?
Kоя е Aлберта?
Joy

Мнение от Joy »

Илияна, аз излишно подчертах, че инфото ми е по стари спомени и много приблизително. Не става въпрос за декларация- попълването и отнема минутка и не е никакъв проблем. Ние попълвахме декларация и минахме и по-бързо отколкото пре зеления коридор. :? Проблема е лимита за сума, след който се изисват допълнителни документи от БНБ или нещо такова. Така беше до колкото си спомням по мое време- сега както виждам, някакви данъчни изисквания след 25 000, което е и по-висок лимит.
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

Джой, когато не си сигурна в това което казваш по-добре не го казвай.
Защо предпочитат Квебек?
Kоя е Aлберта?
Joy

Мнение от Joy »

iliana написа:Джой, когато не си сигурна в това което казваш по-добре не го казвай.
:lol: :lol: Кое по-точно да не казвам и в кое не съм сигурна? Как съм пристигала в Квебек? :lol: :lol: Илияна, какво да говори или не, ще казваш на детето си! Аз споделям собствен опит (не съм бюро-справки) и ти не си тази която по-добре знае какво и как е било. Задръж малко тона!
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

syglasno tozi zakon http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/ ... 50803.html
за суми над 5000 лева се изка само декларикане :wink: както е написано тук
Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 60 от 2003 г.)
(1) (изм. доп. ДВ бр. 54/2006г.) Местни и чуждестранни физически лица могат да внасят и изнасят неограничено количество левове, чуждестранна валута в наличност и платежни инструменти на приносител при спазване на определените в този закон изисквания.
(2) Размерът на подлежащата на деклариране пред митническите органи валута при внос и износ на суми над 5000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута в наличност се определя в наредбата по ал. 6.
(3) (изм. ДВ бр. 105/2005 г., изм. доп. ДВ бр. 54/2006г.) При износ на суми над 25 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута в наличност местните и чуждестранните физически лица декларират пред митническите органи размера и произхода на паричните средства, включително на платежните инструменти на приносител като представят удостоверение от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, че нямат просрочени задължения.

ще ви се искапроизход на парите,само ако са над 25000 на човек :wink:
Мечката се мие, чисти
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка.
Заключено