здравейте суфорумци

вече мога и аз да напиша нещо за града, в които съм, пък дано е от полза на някои

пристигнах в понеделник и успях да понатрупам впечатления, най-вече за атмосферата, доста за хората (някои от тях са приятели на съпруга ми и ни бяха на гости в БГ за сватбата, тъй че ги познавам доста добре вече), за цените, работата и т.н. в общи линии не съм суглсна с това, което всички мислят, а именно че града е твърде малък и скучен. съвсем си е нормален, а и доста красив (поне според мен) - има downtown с типичните вuсоки стъклени офис сгради, но са запазили и по-старите тухлени, викториански тип, които аз много харесвах в Англия и се радвам, че ги има и тук. разстоянията са много големи, улиците - огромни, движението - смешно улеснено за българин, магазини - всякакви, молове има 4 които аз знам, сигурно има поне още толкова. изненада ме храната в магазините - ние не ядем навън, защото на мен никак не ми харесва, но всичко намерих в супермаркетите - зеленчуци, кисело мляко (дори 0% е много добро), БГ сирене, плодове... за останалото е ясно, че го има. дрехи и обувки има всякакви - аз си купих италиански боти на супер цена, дрехите ми харесват повече от тези, които продават в БГ - има всичко на много добри цени. наемите за апартамент са 400 за 1 bedroom и около 500 за 2 bedroom в South Регина, който е доста скъп квартал, на 5 мин от downtown. къщите са направо невероятни! има и от онези типичните - дървените с покритие, но те са в крайните квартали. останалите са строени по-отдавна, имат страхотна архитектура, масивни са и с прекрасни дворове - имам снимки и се чудя как да ги кача в галерията, моля ако някой знае, да ми каже!
проблемът естествено възниква с работата - работа има, и то много и всякаква, но не за току-що пристигнали. за мен конкретно решението ще бъде сертификaт от университета тук - взима се за 6 месеца, има го по моята специалност, не струва много, но искат тоефл. моят изтече миналата година, така че ще се взима нов - дати има на всеки 2 седмици, но все пак си е забавяне

друг вариант обаче май няма, защото и за секретарка не се класирам без опит тук... не знам как си намирате работа, моля дайте идеи, малко се притеснявам, имаме доста разходи

аз търся в сайтове и в местните вестници... сега ще има и някакво експо тук - работодателите ще се срещат с потенциални кандидати за работа - естествено и там ще ида
друго, което открих и може да бъде от полза на идващите след нас - един от вариантите човек да се интегрира и да си създаде контакти тук са така наречените Community Centers. в Regina всеки квартал си има такъв център. в него се организират всякакви активности за възрастни - от готвене и шиене до танци. струваше ми се тъпо, но всъщност е много сигурен начин да се вклиниш и да те приемат сред тях, а съответно и да си създаваш приятелства, дори и за работа да се ослушваш. аз се записах на 2 курса, така свиквам и с езика по-бързо, което е добре, защото тук си имат особен начин на говорене и на мен лично ми е доста трудно да ги разбирам, макар от години да го говоря ежедневно - просто сленга им е специфичен, дори значенията на някои думи са си техни някакви измишлйотини... както и да е, Community Center доста ми помага в тази насока.
това се сещам засега, ако можете помагаите с идеи за търсене на работа... ако някои има въпроси - с удоволствие ще отговоря, а също така моля админите да ми кажат как да кача снимките в галерията!