Прадажба на апартамент в БГ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
Val

Прадажба на апартамент в БГ

Мнение от Val »

Здравейте.

Някой има ли опит в продажбата на апартамент в БГ дистанционно :D от Канада?

Ако има такива, бихте ли ми помогнали със съвет как е най-добре да се организира при положение, че нямаме роднини в града, където е апартамента. Имаме приятели, които ще помогнат, например за огледите на апартамента.

От една страна, не ми се иска прекалено да ги обременявам. От друга, нямам представа дали агенциите са коректни и дали не вземат голяма комисиона.

Ако имате опит, моля, споделете го, ако предпочитате тук или на ЛС.

Благодаря предварително.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Ще трябва да направите пълномощно на някой, за да продадете апартамента - вие ще решите на кой.
А за комисионните на агенциите - между 1.5 и 3 % от цената на сделката. Моят съвет е просто да си я включите в цената или да се разберете с агенцията вие колко чисто искате да получите, а те да си слагат отгоре за комисионната. Ако не искат - питайте за комисионната им и просто я добавете към желата от вас цена.
Алелуя
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

ще ти е необходимо генерално пълномощно, тоест много подробно описание на имота, а не от тези пълномощни където с две изречения упълномощаваш някой да ти плати тока, парното или да те представлява пред НЕК, данъчни и т.н. Имай предвид обаче че трябва да имаш 100% процента доверие на тези приятели, ако им извадиш такова пълномощно. Напоследък обаче има една врътка с декларацията за данъчни задължения, която се вади единствено лично от собственика и не може от упълномощен от него човек, което означава че нотариуса няма да се съгласи на продажба ако ти лично не си там. Та да не се наложи спешно да хващаш самолета :D
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Val

Мнение от Val »

Jeeves, sasho,

Благодаря за отговорите, както и на jess за ЛС. :-)

А някой има ли опит с агенции и можете ли да препоръчате такива, които са ефективни и коректни?
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
survivor

Мнение от survivor »

И аз следя с интерес темата и направо завиждам на Вал за личното съобщение от Джес :D Без майтап, живо ме интересува.
Alina

Мнение от Alina »

Hi Survivor, :D

na kratko: Zavereni pulnomostni ot posolstvoto, njakolko vida sa, po 10-12$ parcheto. Az platih mislja 60$ obsto. Njakoi sa v 2 exempljara.
I plateni vsichki danuci i zadulzenija kum durzavata::((( Vkl. zdravnite:::((( I bankova smetka v BG, stoto stava duma za golemi pari i njakoi gi prevezdat directno ot smetka po smetka.

Imam gotin agent no e v Plovdiv. Mnogo e seriozen. Cenata mi ja dava chista.
Последно промяна от Alina на Сря Авг 30, 2006 9:41 pm, променено общо 1 път.
Alina
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Верно е това, което казва sasho71. За пълномощното и другото... аз понеже изхождам от това, че пълномощното ще ти го прави юрист, за това не обясних подробно.
Сега ще ви кажа кой ще бъде най-лесния и най-сигурен начин, за да няма излишни притеснения.
Все някой трябва да ви движи нещата в Бг, нали? И този някой ще отиде/ще си хареса един нотариус с район, в който влиза недвижимият имот. Ще му обясни случая - така и така - има апартамент /примерно/, но собствениците са в чужбина. Апартаментът е във вашия район и следователно ние искаме вие да извършите евентуалната сделка при покупко-продажбата. Искаме да ни кажете какви документи ще са ни необходими, за да осъществим сделката. Щом нотариусът ще изповядва сделката, той ще ви каже всичко. То реално и от НЕГО зависи всичко, защото той ЩЕ ОСЪЩЕСТВИ СДЕЛКАТА. За това ще попитате какво точно пълномощно ще го задоволи /може даже да ви го направи, а имотът ще бъде конкретизиран със сигурност в него/. Ще ви каже как да го заверите, какви още декларации трябват и как да стане подписването им от хората, които са в чужбина. Цялото това удоволствие при нотариуса, заедно с пълномощното, няма да ви струва повече от 20-30 лв.
Изключения винаги има, говорим за нормални тарифи /10 лв от тях ще са за пълномощното, а останалите за устна консултация/. Не изключвам възможността и да ви вземе само 10лв за пълномощното, а за консултацията нищо /или още 10/ - това зависи изцяло на какъв нотариус ще попаднете и т.н.
Крайната мисъл ми беше - че от България, където и ще се изповяда сделката, за 20тина лева може да почерпите вода от извора с абсолютно достоверна информация, при това от човек, който направо може да осъществи и сделката.
Така че - Успех
ПС - и още нещо от кухнята - дори да наемете юрист/адвокат да движи нещата от Бг, той със сигурност пак ще прави консултации с нотариус, който ще извършва сделката. По този начин ще минете още през един човек и ... разходите ще бъдат по-големи.
За София и Пловдив мога да ви свържа с подходящи хора - нотариуси и адвокати.
Успех :)
Alina

Мнение от Alina »

Евала

Много добре си го описал. Общо взето телефонните консултации след твоят пост стават излишни. Моят агент ми беше направил готови пълномощните при нотариус и ми ги изпрати атачнати на мейла, със всички мои данни вътре включени, къде се намира имота, имаше описание на всичко. Аз само ги принтирах, подписах се и ги занесох за заверка в посолството тук, и ги върнах обратно с обикновена поща.
Alina
bateto

Мнение от bateto »

Къде се намира и колко струва апартамента.Имам интерес към закупуване на недвижими имущества в Бг.Ако ми представлява интерес мога да ви платя кеш в Канада.
Заключено