Standart i sredna klasa dohodi v Canada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
jovani

Мнение от jovani »

Добър ден - днес е хубав, слънчев ден и смятам до 1 час да отида до басейна, вечерта ще прегледам още веднъж темата, така че сега е момента да задавате въпроси.

Филмът "Дунав мост" не съм имал възможност да гледам, но ако ме питаш дали родителите и дядовците ми са получавали пари "кеш" или "под масата" - отговорът ми е, че не са, защото имам представа за материалното им състояние и как се е променяло с времето.

Не мога да твърдя, обаче че това никога не е ставало с други хора - нямам данни за тази или обратната теза. Това, което знам е, че след 10 ноември много от тогавашните управляващи не са били по-богати от обикновени бармани, месари, таксиметрови шофьори - някои са подведени под отговорност, но доколкото знам няма осъдени за корупция. Естествено е, че хората от високите постове на властта са имали повече материални придобивки (например лично МПС Волга вместо Лада или Москвич; 3 стаен в Лозенец, наместо панелка в Люлин) и по-високи доходи. Но като процент от общите доходи разликата не е била толкова голяма, колкото би могла да бъде в едно капиталистическо общество - сами може да прецените с просто око разликата в стандарта на най-богатите и най-бедните преди 10 ноември и след това. Проблемът на системата не беше в корупцията, а в липсата на стимули за усъвършенстване на производството и инициативност на хората, което в крайна сметка доведе до този резултат - въпрос на намаляла продуктивност, повечето от вас сте свидетели на дефицита в последните години. Надеждата на комунистите е била в повишаване качеството на образованието и самоконтрола на индивидите, което не е могло да се потвърди от практиката - например батето, а и много други са намирали начин да се "борят" със системата; други са били разочаровани от действията на първите и са се отказали да работят продуктивно; трети просто не са имали стимули да го правят; съществуват и други фактори като йерархична система на взимането на решения по "политически причини" - последното впрочем го има навсякъде, дори и в капиталистическите фирми в Канада, разликата е, че всеки има право да си направи своя фирма и да се конкурира, ако смята, че продукта му е по-добър или се произвежда по-ефективно. Във всяка една затворена система - било то монопол или комунистическо предприятие има вградена латентност към промени, а по-скоро желание за запазване на статуквото. Мога да напиша още много по този въпрос, но се надявам да си довършите тази теза сами... упражнението в мислене винаги води до плодотворни резултати (поне според мен).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Мани ги, джовани материалните придобивки, халал да са им/ви!!!!

Я кажи по-добре защо и как съсипаха държавата, кажи за участието на тези "бивши партизани" наизлезли от многобройните отряди борещи се срещу монархо-фашизма :wink: в Народния съд, в създаването на лагерите и убийството на не малко хора без съд и присъда!

п.п. само да кажа, че съм си прочела книжките, които препоръчваш
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
jovani

Мнение от jovani »

Кринонски,
никой не ме е гонил бе човек - ако бях просто материалист в БГ имам много добри условия за развитие, но за мое щастие други идеи ми се въртят в главата. Моят съвет е да я прочетеш темата ако искаш да ме критикуваш. Ако имаш конструктивна критика, моля напиши я: кажи какво не ти е харесвало тогава, на какви проблеми лично си била свидиетел и т.н. (теза и доказателствена част - ти си историк и би следвало да го владееш това изкуство). Аз много съм слушал за репресирани и съм сигурен, че е имало такива - би трябвало да се намерят някои, които четат този форум и се надявам да ми отправят критика, но с факти не взети от филми, а от реалният им живот. А ето и още една мисъл - Българските управляващи по мое мнение са били сравнително разумни и миролюбиви хора - в БГ не е имало предаване на евреи; война с Хитлер; не е имало масово преселение на народи; не е имало военна намеса от страна на СССР. Според мен повечето от проблемите ни идват от факта, че сме малка страна и не сме имали пръст в големите геополитически разпределения - останалото е просто сравнително разумна политика с цел запазване на мира и целостта на страната в условията на външен натиск, последното се практикува и в наши дни.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

jovani написа:...не е имало военна намеса от страна на СССР.
и примерно Червената армия изобщо не е стъпвала в България 1944 г :wink:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
jovani

Мнение от jovani »

krimon написа:
jovani написа:...не е имало военна намеса от страна на СССР.
и примерно Червената армия изобщо не е стъпвала в България 1944 г :wink:
И за това са виновни именно комунистите, предполагам...

В предишното си мнение визирах процесите в Полша, Чехия и Унгария.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Хахаха :lol:
Майко мила, ами как според теб идват на власт :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Леле, ама ти съвсем нищо не знаеш или ни смяташ всички тук за на по 10 години! Унгария 1956, Чехия 1968, Полша 1980. :shock:
jovani

Мнение от jovani »

Кримонски,

След 9 септември 1944 е логично комунистите да дойдат на власт, поради независещи от тях самите причини. Ако това не беше така, дядо ми може би щеше да си умре в затвора, а пък ти може би щеше да видиш висше образование само в мечтите си - не ти знам историята, но моля те бъди обективна.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

обаче, ако търсиш обективност, на мястото на дядо ти в затвора са отишли други хора, които не са повече или по-малко виновни от него, а техните деца и внуци не са успели да завършат висше образование, защото са се оказали с неподходящи родители :evil:

Малко лирично отклонение за личната ми история /без особени подробности/: майка ми и баща ми са редови партийни членове на БКП от началото на 50-те години и винаги самоотвержено са ме възпитавали в "комунистически дух и самосъзнание". Все още поддържат "идеите" на великата партия, единият е член на БСП, другия смята че все още си е член на БКП :shock: Минала съм през ДКМС във "висшите ешлони" и се погнусих завинаги от тази система. Аа, да, да не си помислиш, че само ти си виждал на живо Пеко Таков, Добри Джуров и сие /даже бай Тошо/.... имала съм тази чест, даже съм разговаряла с тях.
jovani

Мнение от jovani »

Проблемите, които визираш са съществували и съществуват навсякъде по света, за съжаление, дори и в този момент. Желанието за отмъщение, жестокостта, реваншизма, корупцията, неравнопоставеността са за съжаление дълбоко вкоренени недостатъци на човешката природа. Не ми се рови в стари рани, но щом стигнахме до там ще ти кажа, че и в Канада например е имало убийства на мирни демонстранти, военни експерименти с невинни хора след втората световна война (провери името "Dudley George" в google, както и съчетанието "Duplessis orphans"). Това за съжаление са горчиви примери в човешката история, които според мен е добре да не забравяме, за да не изпаднем отново в същата ситуация, в която например някои народи постоянно са.

Поради горните неща аз не се наемам да бъда защитник на която и да било формация или политическа платформа. Смятам, че всеки е отговорен за своите лични постъпки. В тази връзка смея да твърдя, че не съм намерил факти, доказващи вина на моите родители и дядовци в репресиите, а точно обратното - имам и много доказателства за това.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

jovani написа:Поради горните неща аз не се наемам да бъда защитник на която и да било формация или политическа платформа. Смятам, че всеки е отговорен за своите лични постъпки. В тази връзка смея да твърдя, че не съм намерил факти, доказващи вина на моите родители и дядовци в репресиите, а точно обратното - имам и много доказателства за това.
ако имаш нужда от оправдание - търси си го

Моят личен морал и на повечето нормални хора говори едно: участвали са във власта на много важно ниво /нали така - ЦК на БКП не е трънки и глогинки!/ - пряко те са поддържали този режим и с тяхна помощ е съсипана държавата България - икономически и политически, но и се е извършил геноцид към себеподобни българи.
Аватар
myha

Мнение от myha »

jovani написа:Проблемите, които визираш са съществували и съществуват навсякъде по света, за съжаление, дори и в този момент. Желанието за отмъщение, жестокостта, реваншизма, корупцията, неравнопоставеността са за съжаление дълбоко вкоренени недостатъци на човешката природа. Не ми се рови в стари рани, но щом стигнахме до там ще ти кажа, че и в Канада например е имало убийства на мирни демонстранти, военни експерименти с невинни хора след втората световна война (провери името "Dudley George" в google, както и съчетанието "Duplessis orphans"). Това за съжаление са горчиви примери в човешката история, които според мен е добре да не забравяме, за да не изпаднем отново в същата ситуация, в която например някои народи постоянно са.

Поради горните неща аз не се наемам да бъда защитник на която и да било формация или политическа платформа. Смятам, че всеки е отговорен за своите лични постъпки. В тази връзка смея да твърдя, че не съм намерил факти, доказващи вина на моите родители и дядовци в репресиите, а точно обратното - имам и много доказателства за това.
e mi kak shte namerish Jovani DS ne spi :)

A kolkoto do ybiistvata na demonstranti v Canada v sravnenie s BG sa prashinki
Moga da ti kaja che bashta mi e lejal v Belene i shte ti kaja zashto:
Ychil e v Sf v politehnikata i zashtoto e hodil na lekcii na nemski profesor e zatochen napravo na karierata s drygi negovi kolegi
Diado mi razstrelian i bezsledno izcheznal /posledno chyh za niakakav masov grob / no koi shte se rovi sega,obiaven za vrag na naroda zashtoto bil fabrikant !!!
Aide ti ne mi govori za Canada moliatise
Ti niamash vina za tvoite rodnini ,no pone se zasrami i zamisli malko ot tehnite dela
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
jovani

Мнение от jovani »

Очаквам да видя факти и препратки, а не мнения от филми и свободни съчинения. Знам много добре за народният съд, експроприяцията, концлагерите, но не ги вади тези неща от контекста на Втората Световна Война и навлизането на Червената Армия в България. Лично не оправдавам всяко едно насилие в каквато и да било форма, просто питам да кажем какви са били репресиите след 1973 година - времето в което съм бил роден и на което съм бил свидетел.

Лично аз съм имал конфликти с всяка несправедливост, която съм срещал в моя живот - вероятно положението ми ме е спасявало от проблеми, но отново - говоря само за себе си - не съм се боял да застана на страната на справедлива кауза, дори несъответстваща с идеите ми и затова са свидетели всички които ме познават - имал съм конфликти с учители, в моето училище не е имало издънки на комсомолски деятели (под моето зорко ръководство :) ), много от приятелите ми нямат моите роднини (може и да има такива хора, които ме познават, тук във форума), но знаят за какво говоря. Дали съм искрен ще оставя сами да си прецените - както писах: трудно ще ми бъде да предоставя обективни доказателства на хора, които не ме познават.
Аватар
myha

Мнение от myha »

Aaa zabravih da dopalnia ,ne sam bil chlen na DKMS poradi faktite koito opisah po gore,koeto mi povlia v harakteristikata i priemaneto v po elitni ychilishta sled 8 klas ,az mislia che pri tebe ne e imalo tozi problem
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

jovani написа: Лично не оправдавам всяко едно насилие в каквато и да било форма, просто питам да кажем какви са били репресиите след 1973 година - времето в което съм бил роден и на което съм бил свидетел.
то просто е смешно да се говори за един установил се режим от 30 години ... обикновено в първите години и десетилетия се унищожават враговете и се извършват кръвопролитията, докато управляващите се окопават и отрупват с подобаващи привилегии и власт, която ще осигури спокойствие да царуват ... Ти сега искаш да ти говоря за началото на залеза на системата, но за съжаление и там не са малко издънките и репресиите, както удобно се наричат убийствата на хора. Например, коя година става убийството на Георги Марков, български десидент в Лондон ?
jovani

Мнение от jovani »

За Кримон - икономиката на България се е развивала много добре до началото на 80-те години - и ако се позамислиш, ще видиш, че качеството на живот, хигиена, чистота, индустриализация не са отстъпвали много на тези в развитите капиталистически страни в нито едно отношение - наука, медицина, образование, технологии, култура и каквото се сетиш. Проблемът е, че нещата "спират" в онзи момент, а наскоро (2002) БГ успя да надмине БВП-то на България от 1985-1986 <поправка преди = 1980/> година.
Муха - тук заставам на твоя страна, ако това, което си написал е вярно... Дали е добре човек да се поучи от грешките на предците си или е по-добре да се обвинява и да се търсят пороците на миналото - ти на това си свидетел и няма друг, който по-добре да знае отговора на този въпрос от теб. Съжалявам за това, което ти се е случило на теб и на роднините ти и съм сигурен, че и моите роднини имат някаква вина за това. Затова нека да заровим тези постоянни обвинения и гледаме напред, помнейки своето минало, и познавайки недостатъците на човешката природа, ако искаме да не повтаряме тези грешки отново, за пореден път. Това беше и основният ми мотив за моята намеса, след няколкостотинте мнения, дадени от участника Стони.
Последно промяна от jovani на Нед Авг 13, 2006 10:41 pm, променено общо 1 път.
Заключено