Standart i sredna klasa dohodi v Canada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
jovani

Мнение от jovani »

Здравейте,

Мина много време от както за последен път писах в този форум, движен както от възможността да поразсея скуката си, така и от желанието да споделя някои интересни и позитивни мисли, надявайки се да помогна на някого. В момента съм канадски гражданин (станах такъв точно 7 месеца след изтичането на 3-те години) и продължавам да жъна успехи в професионалната си кариера.

Не е тайна, че отвреме на време чета форума - явно това си е краста, която не се отказва лесно. Случвало се е да се дразня от някои мнения, други са ме разсмивали и забавлявали, но като цяло не мога да твърдя че съм научил нещо полезно от написаното тук. Намесата ми в този момент е продиктувана от писанията, и в частност от поредното такова в тази тема, на участникът с ник: Стони.
Не само, че на този човек му е трудно да напише едно свързано изречение, но освен това и продължително и безцеремонно зацапва всяка тема с невероятни измислици и съчинения, в които вменява какви ли не конспиративни идеи, поредната от които е че едва ли не десетки тоталитарни отдели на бившата "Кракозиянска Република" са се грижели за назначението на... барманите в заведенията.

Сега с риск да обидя участника Стони ще си позволя да напиша няколко неща:
1. Стони, не се ли усещаш че постоянните ти намеси в този форум гонят сравнително интелигентни хора, които в противен случай биха могли да дадат полезен съвет на някой нов имигрант, наместо да се тормозят с псевдоконспиративните ти недомислици.
2. Лично мен много ме възмущават хора, които без изобщо да имат някаква представа за нещата са готови да залеят с поток от безпочвени глупости мнението на човек, който искренно и честно споделя неща от личния си живот. Не че аз съм от един гъол с батето, нито съм съгласен с него за всичко, но поне на мене той ми звучи искренно, за разлика от твоите съчинения.
3. Вместо да заливаш форума с поток от безсмислици защо не споделиш откровенно нещо от твоя личен живот - какво си постигнал, на кого си помогнал, с какво си се преборил, каква неправда си поправил - тази информация ще е позитивна и може да помогне на някого, за разлика от бръщолевениците ти на които сме свидетели.
4. Това, че ти си имал проблеми в училище, и че си се измъчвал от учителите, които са се опитвали да ти налеят нещо в главата ти е изглеждало като конспирация на КОМУНОМЪЧИЛОСИТЕ спрямо теб не означава, че всички сме длъжни да ти четем глупостите в почти всяко едно мнение. Прочетох всичките ти мнения внимателно и имам изградена представа за теб - мога да ти дам обяснение за повечето от проблемите в твоя живот, за това как дори и като си се уволнявал от казармата си се издънил (както на много други места) и затова не търси под вола теле, а гледай как да си решаваш своите си проблеми на место да всяваш омраза в очите на "непросветените" с писанията си. Аз например дори от казармата намерих начин да се освободя и това ме прави това, което съм: винаги търся и намирам начин да си реша моите проблеми, наместо да ръмжа по форумите, та понякога ми остават сили да помогна и на други. В моя живот никога не съм си създавал врагове, а само приятели и една от причините е че съм се опитвал да провокирам позитивните страни в характера на хората, с които комуникирам (всеки човек има позитивни качества), а не съм търсил конфронтация и изливал негативизъм (освен в редки случаи, когато считам тези действия за обществено полезни, както в случая).
5. Ако изкаш да си говориш за политика, комунизъм или каквото и да е там, може да ми задаваш въпроси: имам двама дядовци, които са работили на много високи постове в ЦК на БКП, баба преподавателка по математика и по-късно заместник министър, баща и майка строителни инженери с много проекти в България и половин дузина страни по света, пра-дядо богат землевладелец преди 9 септември, пра-пра дядо учител и т.н. Живял съм в квартал Лозенец в София, съседи са ми били Пенчо Кубадински, Пеко Таков, Добри Джуров и други подобни, някои от които съм виждал да се събират на една маса с дядовците ми. Мога да ти разкажа защо, какво и как се случвало преди 10 ноември, а и след това - желателно е преди това да прегледаш някой учебник по социология и политология от което искаш издание и година за да разбереш информацията, която мога да ти предоставя.
6. Бих ти препоръчал също да прегледаш Канадската "Харта за права и свободи", както и Канадската конституция и закони, наместо да създаваш омраза и всяваш негативизъм с безпочвените си писания. Много от критиките към Канадската действителност в този и други форуми са свързани с желанието на хората за по-добър живот, за по-ясни правила, за по-добро интегриране на имигрантите в тази страна - неща, които вярвам са приоритети на новото правителство, и са залегнали в неговате програма. Тези критики напълно съответстват на текста на сертификата за Канадско гражданство: "As a Canadian, you must uphold the principles of democracy, freedom and compassion which are the foundation of a strong and united Canada". В твоите критики аз не виждам никакво желание за разкриване на истината, на демократично приемане на чуждото мнение, както и на съчувствие към хората, които споделят искренно трудностите си, били те обективни или субективни.

Стони, ако след всичко това, което написах искаш да направим един откровен и честен диалог ще те помоля също ясно да изразиш позицията си - без недомлъвки, бръщолевеници и недомислици - направи го като един интелигентен човек:
1. Напиши тезата си
2. Напиши едно изложение в подкрепа на тази теза, използвай доказателствен материал, източници или дори факти от личния си живот (но ги опиши така, както са се случили), наместо някакви измислици и свободни съчинения, съшити с бели конци. Например вместо предишното си мнение кажи за кой барман ти лично знаеш, че е назначаван с предложение на председателя... председателя на какво... от къде знаеш това - чел ли си го, някой каза ли ти го, свидетел ли си; кой общински партиен съвет... кои са хората от отделите "оперативен на стопанска, ДС, Криминална и РИ.С." за които знаеш, че са одобрявали барманите... така както я беше написал тезата ти ми звучи като на откровен лузър, дето си мисли че целият свят конспирира срещу него.

Копирам ти мнението за да няма "туй-онуй":
Stoni написа:Батка,
през въпросната 1986 година всеки бар беше включен в обектите на "комплексната система", допълнително се разглеждаха като обекти по 68 МП или обект на Балкантурист.Всеки барман се назначаваше по предложение на председателя..... пред общинския партиен съвет, предварително проучен от оперативен на стопанска, ДС и Криминална + РИ.С мнение се подписваха шефовете на всяка от службите и районния начлник на полицията под чиято шапка тогава беше и ДС,поради факта ,че началника беше от ДС.След което я носеше на оперативката на първия секретар на "любимата" с предложение за мнение.
Всяко предложение е прието по простата причина ,че всичко вече е предварително решено.Нямаше как нито един барман да стане барман
ако някой от заинтересуваните служби не го е вербувал.Единствен проблем беше на службите проблема с членовете на партията, защото на това ниво тези служби по инструкция #1 нямаха право да вербуват членове на партията.Но член на партията се ставаше след 33 г.освен ако не си бил ОЦК, което не върви с професионалната ти кариера та дори и да си станал управител

Пич Батка, избирай отговора

- негласен сътрудник или
- не си бил барман......

Хайде, със здраве Стони, надявам се да се поучиш от това как се изразява честно, почтенно, откровенно и добре оформено мнение - аз сам си го написах, не ми е помагало 6-то Упр. на МВР, ДС, Щази или който и да било.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani

Мнение от jovani »

Опс, пропуснах да отбележа че имам чичо, който е бил партиен секретар на квартал Лозенец в София, имам много други известни и именити роднини, и не познавам лично човек, който да каже лоша дума за тях, дори и след 1990 година - ако това има някакво значение, разбира се.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа:Опс, пропуснах да отбележа че имам чичо, който е бил партиен секретар на квартал Лозенец в София, имам много други известни и именити роднини, и не познавам лично човек, който да каже лоша дума за тях, дори и след 1990 година - ако това има някакво значение, разбира се.
Което не означава че изброената от теб рода са били добри хора. И затова това което казваш няма почти никакво значение.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Мухахахахахахахахахахаха, започва да става много интересно. Раздвоение и разтроение, без значение, важното е да става фън. :lol: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Godis

Мнение от Godis »

Stoni написа:Но член на партията се ставаше след 33 г.освен ако не си бил ОЦК..
Само това да прочете човек и му става ясно на Стони колко са му ясни нещата и доколко може да му се вярва на писаниците:)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа: В момента съм канадски гражданин (станах такъв точно 7 месеца след изтичането на 3-те години) и продължавам да жъна успехи в професионалната си кариера.

5. Ако изкаш да си говориш за политика, комунизъм или каквото и да е там, може да ми задаваш въпроси: имам двама дядовци, които са работили на много високи постове в ЦК на БКП, баба преподавателка по математика и по-късно заместник министър, баща и майка строителни инженери с много проекти в България и половин дузина страни по света, пра-дядо богат землевладелец преди 9 септември, пра-пра дядо учител и т.н. Живял съм в квартал Лозенец в София, съседи са ми били Пенчо Кубадински, Пеко Таков, Добри Джуров и други подобни, някои от които съм виждал да се събират на една маса с дядовците ми. Мога да ти разкажа защо, какво и как се случвало преди 10 ноември, а и след това - желателно е преди това да прегледаш някой учебник по социология и политология от което искаш издание и година за да разбереш информацията, която мога да ти предоставя.
6. Бих ти препоръчал също да прегледаш Канадската "Харта за права и свободи", както и Канадската конституция и закони, наместо да създаваш омраза и всяваш негативизъм с безпочвените си писания. Много от критиките към Канадската действителност в този и други форуми са свързани с желанието на хората за по-добър живот, за по-ясни правила, за по-добро интегриране на имигрантите в тази страна - неща, които вярвам са приоритети на новото правителство, и са залегнали в неговате програма. Тези критики напълно съответстват на текста на сертификата за Канадско гражданство: "As a Canadian, you must uphold the principles of democracy, freedom and compassion which are the foundation of a strong and united Canada". В твоите критики аз не виждам никакво желание за разкриване на истината, на демократично приемане на чуждото мнение, както и на съчувствие към хората, които споделят искренно трудностите си, били те обективни или субективни.

.
Е това и е грешката на Канадската държава и на Българската. Че вместо да ви извози през 1990 в Северна Корея или Куба ви позволява да цитирате Канадската конституция като Канадски граждани вместо "Комунистическия манифест".
Що не седна да я четеш канадската конститюция на времето с членовете на Политбюро или да беше същия радетел за "демоктатично приемане на чуждото мнение" какъвто си сега?
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

bateto

Мнение от bateto »

Джовани ти пък какво подпали,има различни хора на свта ,такива които обичат да обичат и такива които обичат да мразят.Другото са си житейски философии,политически системи и правов ред. :D
jovani

Мнение от jovani »

За хората от родата ми, които познавам лично, смятам че мога да твърдя че са били добри и почтенни хора, или поне повечето. Например единият ми дядо е бил пратен да учи за адвокат в София, наследник е от богато семейство. По това време обаче модата е била - "комунисти" с/у "фашисти", така както по наше време беше "хеви метали" с/у "гъзари" или каквото беше там. Убежденията на дядо ми са му осигурили 5 присъди, последната от която е доживотен затвор, имам също леля, която е родена в затвора преди 9-ти септември от родители, осъдени на смърт за убежденията си. След 9-ти е секретар на ЦК на БКП и е спасил доста хора от репресии...

Нека не забравяме, че по това време половината население на Европа е било с леви убеждения, втората световна война, голямата рецесия и т.н. Ако се позамислите малко ще разберете, че голяма част от правата и свободите на които се радваме в демократичният свят са създадени именно като реакция на развитието на комунизма по света. Добре е да прегледате някои исторически филми - има такива по "History Channel" ако ви мързи да мислите или четете книги за това какво е означавал капитализма през 1930 година. Например тук в Канада е имало демонстрации на работници, борещи се за 10 часов работен ден, защото са работили по 12-14 часа при много интересни условия на труд... по време на рецесията съм гледал филми как работници се редят на опашка и чакат някой да падне от строежа за да вземат следващият работник, чакащ на редицата и т.н. В Торино, Италия например има улици, наречени "Победа на Съветите", "Съветски съюз", има "Палат на трудещите се" и т.н. - все свидетелства за лявата ориентация на хората по света по онова време...

Според мен най-голямата грешка, която правят хората се състои в нежеланието им да се поучат от историята и да търсят позитивните фактори във всеки обществен строй, наместо да повтарят до безкрай едни и същи проблеми - такива на които сме свидетели до ден днешен.
jovani

Мнение от jovani »

Ами наистина се поувлякох малко бате, ама този Стони наистина много ме издразни, пък и вярвам че ще стане шоу в темата. Колкото до критиката на адаша ми: ами аз бях на 17 години през 1990 и не съм могъл да я чета тази конституция в Политбюро тогава... В момента използвам уменията си в Канада, така както преди съм ги използвал в Италия и в друга страна, а не "политическата си закваска". Не искам да правя никой комунист или да набивам убежденията си на който и да е - давам мнение, аз самият познавам много добре недостатъците на тогавашната система, но не мисля, че сипането на безмислици помага на някого, дори действа по същият начин, но с обратен знак, както многото безмислици, които са били направени преди 10 ноември.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Не може да си почтен човек и да си комунист. Както и да си секретар на ЦК на БКП и да спасяваш хората от репресии. Уважавам личното ти мнение, роднинските ти чуства, въпреки че тези обичани от теб хора не уважаваха тези неща. Ама просто заради децата дето пишат и четат тук трябва да ти напиша това. Щото те могат и да ти повярват на безсмислиците.

jovani

Мнение от jovani »

За да пресека всякакви подхвърляния ще кажа също, че никога не съм писал под друг псевдоним в този форум. Аз съм достатъчно интелигентен и откровен човек - нещо, което вярвам се вижда с просто око, за да си позволя подобни волности - през последните 6-7 месеца бях много зает и не съм писал изобщо във форума - е, имах и 2 ваканции в чужбина през това време, но това не променя горенаписаното.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:За да пресека всякакви подхвърляния ще кажа също, че никога не съм писал под друг псевдоним в този форум...
Джовани, това от къде ти хрумна (защото другия вариант е проговарянето на гузната съвест)? :lol: :rotfl: :rotfl:
jovani

Мнение от jovani »

Ivan1007 написа:Не може да си почтен човек и да си комунист. Както и да си секретар на ЦК на БКП и да спасяваш хората от репресии. Уважавам личното ти мнение, роднинските ти чуства, въпреки че тези обичани от теб хора не уважаваха тези неща. Ама просто заради децата дето пишат и четат тук трябва да ти напиша това. Щото те могат и да ти повярват на безсмислиците.
Винаги и във всяка една страна управляващите са обект на критика и нападки - някъде основателни, някъде не. Ако обаче критикуващите за момент се поставят в положението на управляващи ще видят и трудностите на една такава позиция - взимането на решения в условията на липса на избор, или избирането на най-доброто решение измежду различни алтернативи, всяка от които има негативни страни. Представи си България - 7 млн. души всеки от които за себе си мисли че е най-важен и всеки дърпа чергата на своята страна. Пенсионерите искат високи пенсии, работниците искат работа, собствениците на бизнеси - ниски данъци (противоречи на първите), учениците - добро образование (противоречи на третите), пияниците искат бирата да е без пари, престъпниците искат да няма съдилища и т.н. Е как с един ограничен бюджет могат да се удоволетворят всички тези хора. Тук във форума имаше хора, които пишеха, че влизането на БГ в ЕС не е "алтернатива", повечето в БГ не им харесва, че има дупки по улиците - все едно че всичко друго е на 6, обаче дупките им пречат. Ами тогава защо тези хора не видят в това възможност да си направят фирма, да потърсят връзки и да почнат да асфалтират тези пътища? Хем няма да има дупки, хем пари ще изкарат.

Повярвай ми - дори всичко да "лъсне и блесне" пак ще има хора, дето ще искат да им се назначи някой да им бърше нааканите задничета (с извинение). Ами ако е толкова лесно да се управлява, нека някой от недоволните да се стегне, да си направи партия, да влезе в парламента и да взима той решенията - най е лесно да се стои отстрани и да се сополиви защо това или онова е криво.

Ако някой си е направил труда да стигне до висока позиция, той обикновенно е достатъчно принципен (поне в началото) и е готов да жертва неминуемо името (а понякога и повече) заради своята кауза. Друг е въпросът доколко е способен, а и както се знае "властта променя хората към лошо". Например в БГ ако повечето хора разберат трудностите и намалят желанието си за критика, а потърсят начин да си решат проблемите, нещата няма да изглеждат по различно от тук.

Отговорът ми е по-обширен от проблема, поставен от Иван1007, но се надявам последният да ме разбере.
jovani

Мнение от jovani »

MrGeek написа:
jovani написа:За да пресека всякакви подхвърляния ще кажа също, че никога не съм писал под друг псевдоним в този форум...
Джовани, това от къде ти хрумна (защото другия вариант е проговарянето на гузната съвест)? :lol: :rotfl: :rotfl:
Ами не ми хрумна, ама не можах да намеря друго обяснение на мнението ти в контекста на последните мнения.
Аватар
myha

Мнение от myha »

jovani написа:Здравейте,

Мина много време от както за последен път писах в този форум, движен както от възможността да поразсея скуката си, така и от желанието да споделя някои интересни и позитивни мисли, надявайки се да помогна на някого. В момента съм канадски гражданин (станах такъв точно 7 месеца след изтичането на 3-те години) и продължавам да жъна успехи в професионалната си кариера.

Не е тайна, че отвреме на време чета форума - явно това си е краста, която не се отказва лесно. Случвало се е да се дразня от някои мнения, други са ме разсмивали и забавлявали, но като цяло не мога да твърдя че съм научил нещо полезно от написаното тук. Намесата ми в този момент е продиктувана от писанията, и в частност от поредното такова в тази тема, на участникът с ник: Стони.
Не само, че на този човек му е трудно да напише едно свързано изречение, но освен това и продължително и безцеремонно зацапва всяка тема с невероятни измислици и съчинения, в които вменява какви ли не конспиративни идеи, поредната от които е че едва ли не десетки тоталитарни отдели на бившата "Кракозиянска Република" са се грижели за назначението на... барманите в заведенията.

Сега с риск да обидя участника Стони ще си позволя да напиша няколко неща:
1. Стони, не се ли усещаш че постоянните ти намеси в този форум гонят сравнително интелигентни хора, които в противен случай биха могли да дадат полезен съвет на някой нов имигрант, наместо да се тормозят с псевдоконспиративните ти недомислици.
2. Лично мен много ме възмущават хора, които без изобщо да имат някаква представа за нещата са готови да залеят с поток от безпочвени глупости мнението на човек, който искренно и честно споделя неща от личния си живот. Не че аз съм от един гъол с батето, нито съм съгласен с него за всичко, но поне на мене той ми звучи искренно, за разлика от твоите съчинения.
3. Вместо да заливаш форума с поток от безсмислици защо не споделиш откровенно нещо от твоя личен живот - какво си постигнал, на кого си помогнал, с какво си се преборил, каква неправда си поправил - тази информация ще е позитивна и може да помогне на някого, за разлика от бръщолевениците ти на които сме свидетели.
4. Това, че ти си имал проблеми в училище, и че си се измъчвал от учителите, които са се опитвали да ти налеят нещо в главата ти е изглеждало като конспирация на КОМУНОМЪЧИЛОСИТЕ спрямо теб не означава, че всички сме длъжни да ти четем глупостите в почти всяко едно мнение. Прочетох всичките ти мнения внимателно и имам изградена представа за теб - мога да ти дам обяснение за повечето от проблемите в твоя живот, за това как дори и като си се уволнявал от казармата си се издънил (както на много други места) и затова не търси под вола теле, а гледай как да си решаваш своите си проблеми на место да всяваш омраза в очите на "непросветените" с писанията си. Аз например дори от казармата намерих начин да се освободя и това ме прави това, което съм: винаги търся и намирам начин да си реша моите проблеми, наместо да ръмжа по форумите, та понякога ми остават сили да помогна и на други. В моя живот никога не съм си създавал врагове, а само приятели и една от причините е че съм се опитвал да провокирам позитивните страни в характера на хората, с които комуникирам (всеки човек има позитивни качества), а не съм търсил конфронтация и изливал негативизъм (освен в редки случаи, когато считам тези действия за обществено полезни, както в случая).

Стони, ако след всичко това, което написах искаш да направим един откровен и честен диалог ще те помоля също ясно да изразиш позицията си - без недомлъвки, бръщолевеници и недомислици - направи го като един интелигентен човек:
1. Напиши тезата си
2. Напиши едно изложение в подкрепа на тази теза, използвай доказателствен материал, източници или дори факти от личния си живот (но ги опиши така, както са се случили), наместо някакви измислици и свободни съчинения, съшити с бели конци. Например вместо предишното си мнение кажи за кой барман ти лично знаеш, че е назначаван с предложение на председателя... председателя на какво... от къде знаеш това - чел ли си го, някой каза ли ти го, свидетел ли си; кой общински партиен съвет... кои са хората от отделите "оперативен на стопанска, ДС, Криминална и РИ.С." за които знаеш, че са одобрявали барманите... така както я беше написал тезата ти ми звучи като на откровен лузър, дето си мисли че целият свят конспирира срещу него.

Копирам ти мнението за да няма "туй-онуй":
<Stony wrote>
Батка,
през въпросната 1986 година всеки бар беше включен в обектите на "комплексната система", допълнително се разглеждаха като обекти по 68 МП или обект на Балкантурист.Всеки барман се назначаваше по предложение на председателя..... пред общинския партиен съвет, предварително проучен от оперативен на стопанска, ДС и Криминална + РИ.С мнение се подписваха шефовете на всяка от службите и районния начлник на полицията под чиято шапка тогава беше и ДС,поради факта ,че началника беше от ДС.След което я носеше на оперативката на първия секретар на "любимата" с предложение за мнение.
Всяко предложение е прието по простата причина ,че всичко вече е предварително решено.Нямаше как нито един барман да стане барман
ако някой от заинтересуваните служби не го е вербувал.Единствен проблем беше на службите проблема с членовете на партията, защото на това ниво тези служби по инструкция #1 нямаха право да вербуват членове на партията.Но член на партията се ставаше след 33 г.освен ако не си бил ОЦК, което не върви с професионалната ти кариера та дори и да си станал управител

Пич Батка, избирай отговора

- негласен сътрудник или
- не си бил барман......
</Stony wrote>

Хайде, със здраве Стони, надявам се да се поучиш от това как се изразява честно, почтенно, откровенно и добре оформено мнение - аз сам си го написах, не ми е помагало 6-то Упр. на МВР, ДС, Щази или който и да било.

1 Jovani aide da te pitam niakolko vaprosa
Kak se otarva ot kazarmata sam li go postigna ili na diado i tatko familiata ?
2 Stoni moje da si e prostovat,no si go kazva kakto si e po negov nachin jivota ,taka e ocelial v onezi vremena i onazi sistema ,do tolkova sa my stigali znaniata za niakoi neshta ne kato PRAVILIGIROVANITE OT CK NA BKP
3 Za ychilishteto da ne govorim navsiakade vi galeha i biahte s predimstvo
4 Kato kandidatstvashe za Canada popalni li Deklaracita che tvoite rodnini sa ot CK NA BKP ???????
Mai ne si !!!
Znachi si izlagal :)
Mai po Vtoria NACHIN si stignal s yspehite si v JIVOTA !!!!!!
Sega se peresh tyka i se razkrivash koi si zashtoto imash ''KANADSKI PASPORT" a mi predi 7 meseca zashto ne se predstavi ?:))))))
''STRAH LOZE PAZI " !!!:))))))
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
Заключено