Ако протежето ти се издъни, ти самият се издънваш и е голям риск да препоръчваш някого, за когото не знаеш как работи. Не че този тип връзкарство няма място, но точно поради тази причина то естествено се ограничава.filipne написа: Само ще повторя, че не сам против професионалните прпоръки, а против непрофесионалните такива. Пример - познаваме се от някъде - не от работата , и аз съм ти првил някакви услуги. Ти си нямаш и бегла представа що за специалист съм аз. Дори и като човек не ме познаваш добре. Но казваш две думи на твой познат и, хоп !, моето CV е сред подбраните. За такива неща говоря.
Standart i sredna klasa dohodi v Canada
Еднозначно не може да се отговори дали е нормално и полезно, защото има различни видове връзкарство. Единият вид е този, при който индивидът се препоръчва, назначава се и се доказва във времето. Втория вид е този, при който индивидът се препоръчва, назначава се и нищо не доказва във времето. В грубия и пошъл смисъл на думата връзкарството не може да бъде нито нормално, нито полезно. А в най-грубия е отвратително, когато, за да се намести един индивид със съмнителни качества или без всякакви такива се отстранява индивид с доказани качества. Обаче всички варианти съществуват навсякъде по света. Моята мисъл най-вече беше, че ти се опитваш да се бориш с вятърни мелници, а тази борба (казвам ти го като най-приятелски съвет) е безсмислена и обречена на провал.filipne написа: Може би си права, че навсякъде има връзки. Но някъде те са повече ( или почти всичко) другаде по-малко и са по-скоро изключения отколкото правило.
По-интересното е, че огромното мнозинство тук смята връзкарството за нещо нормално и дори полезно. Всеки сам може да си направи извода кой може да бъде доволен от "втория начин" .....
Чаровни усмивки,
Joana
"... и аз открих свободата, дивата соколова свобода, която ме остави без дъх, сякаш пред мен се откри един живот с вятър, слънце и гонени от вятъра облаци, живот, за чието съществуване не бях и подозирал." "Сенки в рая", Ремарк
Проблема е, къде е вероятноста това да ти се случи е по-голямаJoana написа:Еднозначно не може да се отговори дали е нормално и полезно, защото има различни видове връзкарство. Единият вид е този, при който индивидът се препоръчва, назначава се и се доказва във времето. Втория вид е този, при който индивидът се препоръчва, назначава се и нищо не доказва във времето. В грубия и пошъл смисъл на думата връзкарството не може да бъде нито нормално, нито полезно. А в най-грубия е отвратително, когато, за да се намести един индивид със съмнителни качества или без всякакви такива се отстранява индивид с доказани качества. Обаче всички варианти съществуват навсякъде по света. Моята мисъл най-вече беше, че ти се опитваш да се бориш с вятърни мелници, а тази борба (казвам ти го като най-приятелски съвет) е безсмислена и обречена на провал.filipne написа: Може би си права, че навсякъде има връзки. Но някъде те са повече ( или почти всичко) другаде по-малко и са по-скоро изключения отколкото правило.
По-интересното е, че огромното мнозинство тук смята връзкарството за нещо нормално и дори полезно. Всеки сам може да си направи извода кой може да бъде доволен от "втория начин" .....
Чаровни усмивки,
Joana

На мен в Бг. връзки не са ми трябвали последните 15-16 год. от живота ми там ,сам си създавах бизнеса ,сам си го развивах стъпка по стъпка и сам определях съдбата си,без да съм зависим от връзки,конекшъни,нетуоркинг или както искайте го наричайте за разлика от тук Канада ,където без връзки може да си намериш работа само чрез агенция в някоя фабрика ,а всъщност самата агенция ти се явява ;връзката;Тук даже и за един прост шофьор митрябват връзки,кандидатствам ли някъде за работа и не кажа ли -познавам еди кой си който ми каза,че ...,пращаме еди кой си... шансовете ми да ме наемат падат с 80%,ако ще и с потходящия експирианс да съм за тази работа.Пишеш кофи с мастило да се обесняваш кой си,какъв си докато те те гледат като абориген,просто такава е съдбата на нас имигрантите макар и с канатски паспорти,приемат ни с голямо недоверие и резерви /не оспорвам дали са прави,само констатирам/.За това появи ли се нашия човек ,който да каже само -тоя е наш човек нещата вече придобиват друга свтлина,започватш вече да се избелваш и те възприемат по като бял роб ,а не черен кюнец от Тамбустан. 

-
- Обратна връзка:
Kvoto i da filosofstvame vrazki, networking ili kvoto tam mu se vika si triabvat i v Canada i v Bg i USA i Europe... navsiakade taia zemia se nasseliava ot hora... e v gorata ima i razni drugi sazdania... no pone vav firmite vsichkoto tvar e hora
... ta uspeha na vseki ot nass zavissi do goliama stepen ot vzaimootnosheniata s horata...
Filipne, podpissa ti e strahoten... vmesto da se vazmushtavash che kotkata ia niama v staiata shto ne ia potarsish tam kadeto e...

Filipne, podpissa ti e strahoten... vmesto da se vazmushtavash che kotkata ia niama v staiata shto ne ia potarsish tam kadeto e...

Батка, не ми разсмивай коня, че ще изкърти довараbateto написа:На мен в Бг. връзки не са ми трябвали последните 15-16 год. от живота ми там ,сам си създавах бизнеса ,сам си го развивах стъпка по стъпка и сам определях съдбата си,без да съм зависим от връзки,конекшъни,нетуоркинг или както искайте го наричайте за разлика от тук Канада ,където без връзки може да си намериш работа само чрез агенция в някоя фабрика ,а всъщност самата агенция ти се явява ;връзката;Тук даже и за един прост шофьор митрябват връзки,кандидатствам ли някъде за работа и не кажа ли -познавам еди кой си който ми каза,че ...,пращаме еди кой си... шансовете ми да ме наемат падат с 80%,ако ще и с потходящия експирианс да съм за тази работа.Пишеш кофи с мастило да се обесняваш кой си,какъв си докато те те гледат като абориген,просто такава е съдбата на нас имигрантите макар и с канатски паспорти,приемат ни с голямо недоверие и резерви /не оспорвам дали са прави,само констатирам/.За това появи ли се нашия човек ,който да каже само -тоя е наш човек нещата вече придобиват друга свтлина,започватш вече да се избелваш и те възприемат по като бял роб ,а не черен кюнец от Тамбустан.

Там където си се развивал сам - Мгурата, беше управлявана схема, знаел или не си бил част по линия "Балкан", мисля, че един път ти го казах ама явно забравяш, както и да е :

Смях в залатаbateto написа:На мен в Бг. връзки не са ми трябвали последните 15-16 год. от живота ми там ,сам си създавах бизнеса ,сам си го развивах стъпка по стъпка и сам определях съдбата си,без да съм зависим от връзки,конекшъни,нетуоркинг или както искайте го наричайте за разлика от тук

Абе бате, мисли малко преди да пишеш. То излезе, че си в Канада от вчера, защото си имал бизнес в БГ през последните 16 години (нали под бизнес не разбираш далавераджийство)
Не ми се обяснява като ученичка ,обаче като сте простаци или се правите на такива ще ви го обясня цветно:
Написах:;На мен в Бг. връзки не са ми трябвали последните 15-16 год от живота ми там.
Ключовата дума в случая е ТАМ.
А ето ви го и по цветно,малка автобиография
На 42год. съм ,в Канада съм от близо 5,при елементарна аритметика се вижда ,че съм дошъл тук на 37-38 ,от което следва че имам 15-16 год трудов стаж в бг. ,ако приемем ,че съм започнал на 21-22 год/последните 15-16г. ТАМ/
На Магурата не ми е стъпвал крака ,това ,че съм имал чейнж бюро и заложна къща в част от времето,когато съм развивал частен бизнес е била напълно законна дейност.
Ето още по цветно,на 22год. започнах работа в Балкантурист-Интерхотели-1986 год не с връзки,а защото това си бях избрал да уча -ИМТ/институт межд. туризъм/,започнах като барман и стигнах до управител.Това ми беше периода на наемен работник ,макар и по вече да работех за себе си отколкото за държавата ,т.е. комунистическия режим ,презирах го и единственният начин да се боря против него бе да го подяждам,така ,че може да ме броите за десидент ,който е помогнал с нещо този режим да рухне ,а не да подскачам като маймуна по митинги и площади.Това продължи до 30та ми годишнина ,когато държавното стана частно и аз се преориентирах напълно към легален частен бизнес.
Тва е продължавайте да се правите на шутове/ки/ и да се бъзикате с мен ,това ме забавлява ,както разбирам и вас.

Написах:;На мен в Бг. връзки не са ми трябвали последните 15-16 год от живота ми там.
На 42год. съм ,в Канада съм от близо 5,при елементарна аритметика се вижда ,че съм дошъл тук на 37-38 ,от което следва че имам 15-16 год трудов стаж в бг. ,ако приемем ,че съм започнал на 21-22 год/последните 15-16г. ТАМ/
На Магурата не ми е стъпвал крака ,това ,че съм имал чейнж бюро и заложна къща в част от времето,когато съм развивал частен бизнес е била напълно законна дейност.
Ето още по цветно,на 22год. започнах работа в Балкантурист-Интерхотели-1986 год не с връзки,а защото това си бях избрал да уча -ИМТ/институт межд. туризъм/,започнах като барман и стигнах до управител.Това ми беше периода на наемен работник ,макар и по вече да работех за себе си отколкото за държавата ,т.е. комунистическия режим ,презирах го и единственният начин да се боря против него бе да го подяждам,така ,че може да ме броите за десидент ,който е помогнал с нещо този режим да рухне ,а не да подскачам като маймуна по митинги и площади.Това продължи до 30та ми годишнина ,когато държавното стана частно и аз се преориентирах напълно към легален частен бизнес.
Тва е продължавайте да се правите на шутове/ки/ и да се бъзикате с мен ,това ме забавлява ,както разбирам и вас.

Ми той батката е подяждал социализма (демек разреждал е питиетата и е вкарвал външен алкохол за продажба). Страхотен бизнес, няма що. Не се учудвам, че тук не му се отваря парашута...
А иначе барман без връзки, на добро място... и с капитал да започне "частен бизнес" след 10-ти. Ми това звучи почти толкова анекдотично, колкото "един министър се качи в трамвая..."
А иначе прочети си още веднъж това, което си написал и помисли дали визираш бизнес или живота ти! (наемен работник).На мен в Бг. връзки не са ми трябвали последните 15-16 год. от живота ми там ,сам си създавах бизнеса ,сам си го развивах стъпка по стъпка и сам определях съдбата си
А иначе барман без връзки, на добро място... и с капитал да започне "частен бизнес" след 10-ти. Ми това звучи почти толкова анекдотично, колкото "един министър се качи в трамвая..."
Батка,bateto написа:Не ми се обяснява като ученичка ,обаче като сте простаци или се правите на такива ще ви го обясня цветно:
Тва е продължавайте да се правите на шутове/ки/ и да се бъзикате с мен ,това ме забавлява ,както разбирам и вас.![]()
през въпросната 1986 година всеки бар беше включен в обектите на "комплексната система", допълнително се разглеждаха като обекти по 68 МП или обект на Балкантурист.Всеки барман се назначаваше по предложение на председателя..... пред общинския партиен съвет, предварително проучен от оперативен на стопанска, ДС и Криминална + РИ.С мнение се подписваха шефовете на всяка от службите и районния начлник на полицията под чиято шапка тогава беше и ДС,поради факта ,че началника беше от ДС.След което я носеше на оперативката на първия секретар на "любимата" с предложение за мнение.
Всяко предложение е прието по простата причина ,че всичко вече е предварително решено.Нямаше как нито един барман да стане барман
ако някой от заинтересуваните служби не го е вербувал.Единствен проблем беше на службите проблема с членовете на партията, защото на това ниво тези служби по инструкция #1 нямаха право да вербуват членове на партията.Но член на партията се ставаше след 33 г.освен ако не си бил ОЦК, което не върви с професионалната ти кариера та дори и да си станал управител
Пич Батка, избирай отговора
- негласен сътрудник или
- не си бил барман......
След това ще ти обясня и за бюрата....

Stoni, настръхвам като чета какви ги пишеш, но сигурно е верно ... ужас, като се има предвид че почти същите хора управляват и досега, това целото разпределемие на капитала ... яки структури де ... пък някои хора казват, че сега можело да се прави нормален бизнес в БГ ... и не бизнес и трябва на БГ, ами производство, както е тук 80 % PME или преведено цит-цит-ентръоприз, ама дръжки ... само уважавани бизнесмени играчи на едро ...