Obratno v Bg

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

MechoPuh написа:Abe k'vo se zadalbahte tolkova.
Ia da otvorim edna tema "Obraten v Bulgaria" i togava shte vidite vie kon bob iade li. Da jivei at canadskite obratni...imam predvid che sme na obratnata strana na zemiata, t.e. vsichki sme obratni na obratnite v BG, koeto avtomatichno ni pravi obratni, zashtoto sme naopaki na obratnite, koito ne sa obratni ako gi poglednesh naobratno. :idea:
Ами какво да кажат тия дето са в Австралия, сиреч на обратната страна и на най-обратните канадци ... :wink: :lol:
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Мнение от bliasaka »

PoLuX написа:Има, Кольо, всичко има - и пазари, и борси, и домати - всичко :-) само дето ми се струва, че най-много прекупвачи има - затова се получава тая фрапираща разлика между изкупната и крайната цена - затова не им се работи на хората на село - защото целия им труд заминава в джоба на други. А те сами да тръгнат да си продават доматите не върви - все пак продукция има постоянно, а ходенето до пазара и стоенето там си е разход... и пак са нагъзени хората, искат не искат... Честно казано, не знам как се оправят хората в провинцията...

Иначе това за телефоните е вярно - такива украшения си купуваме ние тук :-) гъзарията над всичко... Но всеки си прави сам преценката какво може да си позволи и какво не... Абе какво говоря сега се сетих, че познавам хора, които са си взимали заем, за да могат да купят мобилен телефон (два!)... ужас :-) всякакви луди има.
Za sajalenie prostotiata v BG niama granici.Az imam /imah/ poznati v BG,koito kato izlizahme niakade po zavedeniata niamaha pari,no inache imaha telefon za 500 lv.Gazar,nali? 8) I si gi okachat po vratovete.Da se vijdat.Inache kak shte se razbere,che imat skap telefon.
V Canada edno ot parvite neshta,koito mi napraviha vpechatlenie beshe,che hora,koito karat koli ot po 20K dolara i nagore polzvat cell phones ,koito nashite BG gazari dori i ne biha poglednali.
imalizna4enie

Мнение от imalizna4enie »

Men nai-me kefe6e kato se praveha selskite ergeni 4e govoriat po "gese-ema" a toi puk vzeme 4e zvunne :lol: Da ne govorim 4e 99% niamaha pari da si platiat smetkite

Abe ..bogata e bg du6a :beer:
Rien n'est si dangereux qu'un ignorant ami, mieux vaudrait un sage ennemi.
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Ей пак почнахте с обобщенията... като казах че познавам един такъв не значи, че всички са такива - познавам други 100, на които телефона им е необходим, и имат такъв телефон, какъвто могат да си позволят - пък ако ще от 50, ако ще и от 1000 лв да е. А простотията е болест, дето ходи по хората, а не само по българите :-) друг е въпроса накъде ще избие :-) тук като няма с какво да се похвалят хората (примерно с коли от по 20к и нагоре), минават тънко с GSM-а :-)))) А това с 99-те % звучи просто несериозно :-) стига глупости... освен ако не става въпрос наистина за селски ергени, защото както вече казах, мога да говоря само за градските ергени :-)
alexa

Мнение от alexa »

kakto e trugnalo v skoro vreme cenite na mobilnite tel.uslugi she se sreshnat s tezi na stacionarnite i togava Bg shte e s nai-mnogo GSM-i na glava ot naselenieto :D !
T'va go mislia suvsem seriozno...Precenete sami slednata vuzmognost:
1.Stacionaren telefon -analogov t.e. nai-malko triputi nabirash dokato ucelish,puk veche analogovite gi taksuvat na impuls,s abonamentna taksa 9,60lv./ako e duplex/,a za prava liniia beshe poveche -mislia che 12 lv.Dori i po cial den da si na rabota,nakraia izliza che si govoril nai-malko za 7-8 lv na mesec :? .Smetkata e iasna-17-18lv-za nishto
2.Abonament na ogranichen plan kum M-tel e 12lv.na mesec.Edin telefon vtora upotreba moge da se kupi dosta tunko ako ne si maniak i ne iskash"sichko sam da si prai "telefona,naprimer za 50-80lv.si vzemash neshto koeto ne e gazariia ,ama raboti OK.Ako ne iskash da se zarobvash s abonament ,kupuvash si edna Prima -karta -20 lv-v tova chislo obiknoveno ima promociia na vaucher za razgovori za 10 lv.Znachi kartata ti izliza 10lv.Kato gi izgovorish/imash pravo na 5 nomera po tvoi izbor s koito da govorish na tunka tarifa/,si kupuvash nov vaucher -obiknoveno sa v promociia-naprimer plashtash 60 lv.,a govorish za 90 lv.i t.n.
E,koe e po-izgodno stacionaren ili mobilen .zasega e trudno da se preceni ,no tova che e trudno da se preceni veche oznachava che dvete uslugi sa supostavimi i se dobligavat kato cena.
Davam tazi banalna informaciia za horata koitoot poveche vreme na sa v BG.
Аватар
p4eli4ka
Обратна връзка:

Мнение от p4eli4ka »

Не ми се искаше да се намесвам в този спор, но ме предизвикахте с това отношение към хората, носещи GSM-ите си на врата. Аз също съм в това число. Но аз лично не си нося телефона на врата, за да правя впечатление някому. Напротив - нося го на врата, защото от известно време насам на много мои приятелки им пребъркваха дамските чанти, докато стоят на автобусната спирка или докато си вървят по неосветените улички, за да се приберат от работа късно вечерта. Няколко от тези 24-25 годишни момичета бяха обрани в автобуса. Кажете ми тогава: за гъзария ли всички ние носим телефоните си на вратовете, или просто се предпазваме от кражби :?:
А за тези, които си мислят, че тук в BG GSM-те са ненужни, много грешат. Аз си купих първия GSM със стипендията, която получих в университета. С прима карта съм и не съм си купувала ваучер от месец август. Звъня от него, само когато се отнася за нещо спешно, но за сметка на това всеки който иска да говори с мен може да ме открие на него по всяко време от денонощието (и честно казано доста често ми звънят различни мои познати или пращат sms-и от интернет, което разбира се излиза най-евтиния вариант). Надявам се, че няма да предизвикам спорове с моя отговор на тази тема. Исках само да изкажа и моето мнение.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

На гол тумбак - чифте пищови...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
todor73

Мнение от todor73 »

С прима карта съм и не съм си купувала ваучер от месец август. Звъня от него, само когато се отнася за нещо спешно...

E nema sto mnogo nujen, goliamo govorene ste e padnalo. che to na vseki qgql na varna veche ima publ. tel. baba ti s tia 200 - 300 lv. samo za aparata deto si vqrzala steshe da si plasta smetkite oste 20 god na telefona. ama za kvo li pisha to v ezikovite sa zadqljitelni che studenkite niama da imat. ujaaas.
Аватар
p4eli4ka
Обратна връзка:

Мнение от p4eli4ka »

Драги ми
Към todor 73:
Първо не съм дала 200-300лв. за телефона си, както ти редполагаш. Казах вече, че телефона си купих със стипендията за успех, която получих от университета (взех 80лв. за не помня колко месеца на куп). А не ми се иска да намесваш баба ми, защото явно не си прочел постинга, които беше преди моя, отнасящ се за цените на цифровите и аналоговите телефони. Щяла да си плаща телефона 20год. - абе ти луд ли си? С тия такси и за половин година няма да и стигнат. И аз не съм взимала пари от никои, за да си купя телефон. Родителите ми решиха, че е добре да имам, тъй като съм студентка в град, различен от града в който съм родена, а и живеех в квартира с хазайка, която нарочно не вдигаше телефона, защото знаеше че не търсят нея. Родителите ми искаха да имат връзка с мен, това лошо ли е??? Предложиха ми ако искам със стипендията да си купя - и го направих. И това че имам телефон, не означава, че трябва да не го свалям от ухото си. Както вече писах, аз го използвам повече за това, които иска да се свърже с мен да го направи без да има проблем, без да се чуди като съм излязла кога ще се прибера или като пътувам защо се бавя, да не би нещо да е станало с мен.

към lub0:
Аз съм преценила, че мога да си позволя този разход. Знам много добре от какво съм се лишила, за да го притежавам. Все едно аз да недоумявам, защо си напр. си си купил кънки за лед, макар че ще отидеш на парзалка 1 път през зимата.

Заради всичко което написах предния път, затова искам да се махна от тази държава. А тези, които искат да се върнат - ами както си преценят. Ако мислят, че тук ще живеят по-добре - дано, пожелавам им го.
todor73

Мнение от todor73 »

pchelichke,
s dopqlnitelno dadenata info sqm sqglasen che ti e triabvalo . ok.
za 20 god. beshe poveche metaforichno.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Разликата е, че едни зимни кънки за някаде максимум 3% от моя месечен доход, а не минимум 300% както е в повечето случаи при собствениците на мобилни телефони в БГ-то... затова и казах "на гол тумбак, чифте пищови"...

Успех в имиграцията,
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

lub0 ти май отдавна не си стъпвал в България :-) струва ми се, че даваш мнение по неща, за които си чувал само мненията на другите... хората тук не са толкова зле (психически), че да си свалят и последната риза от гърба, че да си купят GSM - както казах малко по-нагоре, всеки прави това, което може да си позволи. Някои си мислят, че могат да си позволят повече, но акъла им идва след известно време и си сядат на задниците. И съм сигурен, че това е така не само в България, а навсякъде по света... (е тук ще кажете вие разбира се аз не мога да претендирам, че знам как е :-)). Та стига сте ни плюли - и ние тук сме хора, и ние си позволяваме някои глезотии :-) то и един ТВ е колкото 2-3 заплати тук, но всяко семейство има такова, нали така? Обвинете ги хората сега, че гледат ТВ, след като не вземат достатъчно пари... ааааа на какво прилича това - я да взимате газовата лампа и вечер цялото семейство да се събира покрай нея... толкова пари взимате, това ще правите!
Silistra

ДО П4ЕЛИ4КА

Мнение от Silistra »

ми телефона може да си го носиШ и в сутиена , хем на сигурно място , хем не е гьzария , хем прави сьдаржанието по голямо :wink:
LUB0 -ти си готин пи4 , вси4ко което каzваШ ме кефи :lol:[/quote]
Silistra

Re: ДО П4ЕЛИ4КА

Мнение от Silistra »

ми телефона може да си го носиШ и в сутиена , хем на сигурно място , хем не е гьzария , хем прави сьдаржанието по голямо :wink:
LUB0 -ти си готин пи4 , вси4ко което каzваШ ме кефи :lol:
Аватар
balbi

;-)

Мнение от balbi »

p4eli4ka написа: Но аз лично не си нося телефона на врата, за да правя впечатление някому. Напротив - нося го на врата, защото от известно време насам на много мои приятелки им пребъркваха дамските чанти, докато стоят на автобусната спирка или докато си вървят по неосветените улички, за да се приберат от работа късно вечерта. Няколко от тези 24-25 годишни момичета бяха обрани в автобуса. Кажете ми тогава: за гъзария ли всички ние носим телефоните си на вратовете, или просто се предпазваме от кражби :?:
Desi iskam da ti kaja samo v otgovor na tova za prebyrkvaneto na damskite 4anti, 4e tvoya variant e dosta po-opasen, zashtoto sym bil svidetel na tova kak sybaryat momi4e dvama i ediniya si osukva rykata okolo shnur4eto i kysa... spored men po-dobriya variant, ako ima takyv e da ti bryknat v 4antata.
Ako nqkoj popadne na men sigurno shte se ozori dokato mi vzeme telefona, no ne znam pri edno momi4e kak e polojenieto. Ina4e priznavam, 4e e udobno, zashtoto lqtoto kato trygnesh po fanelka i kys gashta nqma kyde da go slojish...
Samo deto moya telefon e prastar i nqma djadja za vrata:)
Заключено