Standart i sredna klasa dohodi v Canada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

IRA написа:[
Това в червеното ти си си го въобразили и си градиш цялата теория около него. Защо някой е избран и дали има по добър кандидат не можеш да знаеш. Толкова ли е некадърно това момиче ,че не можеш да приемеш, че са я харесали заради качествата й?
Koi kachestva ? Moje bi kachstvoto poznat na poznatia na intervuto ?

Otnovo IRA, procheti vnimatelno primera kojto sam dal.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

п.с. Не споря, сигурно си прав. Просто ми е любопитно, защо за голяма част от българите е по лесно да приемат обяснението за връзките, отколкото това че може да бъде даден шанс на един млад човек с потенциал за развитие.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

IRA написа:п.с. Не споря, сигурно си прав. Просто ми е любопитно, защо за голяма част от българите е по лесно да приемат обяснението за връзките, отколкото това че може да бъде даден шанс на един млад човек с потенциал за развитие.
I az ne sporia :) . Niama nishto losho v tova da se davat takiva shansove !

Vaprosa e v tova che se davat samo na opredeleni hora ...
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Е живот ,какво да правиш. И аз искам да спечеля от тото , ама няма, все на други се случва :D .
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Дай да видим следната история дали е връзкарство или нетуъркинг.
Пристига мой приятел от България преди 2 месеца. Започва да си подава резюмета. Той е геолог/еколог, но не е работил в нефтения бизнес. Подал ни той нашият човек резюмето и във фирмата където работя (без аз да знам, аз му казах, че няма смисъл да подава за геолог). Той обаче кандидатствал за техник-геолог (това е долното ниво на геолозите и не изисква университеска диплома). Един ден моят мениджър ме пита "Абе, така и така познаваш ли тоя човек, идва от България. Подал си е резюмето, а пък на нас ни трябва техник-геолог." Аз направо онемях... С този мой приятел сме учили заедно, дипломирахме се заедно, започнахме работа заедно... И като почнах аз да го хваля този пич пред моя мениджър - "Викам му - На моя приятел английския не му е идеален, обаче е геолог с 8 години стаж, умен е, печен е, и аз ГАРАНТИРАМ за него. Ще го пратя на необходимите курсове, лично ще го тренирам, за 18 месеца ще го направя истински нефтен геолог".
Моят мениджър каза "ОК", извика го на интервю и след 3 дни моят приятел почна работа в моя тим (през един офис от мен).....
Та значи, в задачата се пита - това връзкарство ли е?

П.С. Само да уточня, че НИКОГА няма да гарантирам за човек, само защото е българин.
НАздраве
Joy

Мнение от Joy »

Да, разбира се, че е връзкарство. Връзкарството бива доста видове с най-различни схеми:

-Човек си подава сам документите, а работодателят интересувайки се за него, получава от сигурен източник добри отзиви (твоя случай)
- Човек отдавна си е подал документи, на които никой не обръща внимание докато в един момент фирмата случайно не получава отзиви от някъде и не изравя СВ-то му.
-Човек никога не си е подавал документи, но познат имащ бизнес-контакти с фирмата го препоръчва. В този случай може да има както приятелски, делови взаимоотношения, така и зависимост на компанията от бизнес-партньора в някаква степен.
-Човек пуска многократно СВ-та на които никой не обръща внимание докато не открие познат в дадената фирма, който собственоръчно да предаде СВ-то където трябва. В този случай може да има препоръка от страна на човека, може и да няма- достатъчен е факта на познанство.
- Фирмата никога не пуска обяви за работа извън пределите на предприятието и вакантните места се обявяват в много тесен кръг. Човек научава от познат за вакантно място и си пуска СВ. Компанията го наема с презумпция, че е познат на "вътрешен човек" без да се знае конкретно личността на първия.
- Съвсем случайно на интервю за работа, интервюиращия и интервюирания намират общ познат работил или работещ във фирмата. Подходящата кандидатура за поста е открита.

Хайде стига, мога да изброявам до утре...Схемите са много, да не говорим, че може да има и комбинации от няколко схеми. Както и да го наричате, всичко това си остава гадно, тъпо, отвратително и нечестно връзкарство. МНОГО разпространено в Квебек и да не кажа повече...пълно е със "затворени" фирми, както и постове, където без връзки НИКОГА няма да влезне човек отвън. Ако ще...най-кадърния да е.

Блазе им на наивните, които искрено си вярват, че всичко е в техни ръце!
Stoni

Мнение от Stoni »

Блазе им на наивните, които искрено си вярват, че всичко е в техни ръце![/quote]

Ако ми пееш за часни фирми, така си пееш олимпийската :beer: :beer:

Политиката на всяка частана фирма, мойта каруца не е друца :idea:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Stoni написа:Ако ми пееш за часни фирми, така си пееш олимпийската :beer: :beer:

Политиката на всяка частана фирма, мойта каруца не е друца :idea:
exactly, никой частник не е заинтересуван да наеме некадърник, за да му плаща, а онзи да си клати краката :roll:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Stoni

Мнение от Stoni »

Ееее ако си ги вдига незнам :wink:
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Joy написа:Да, разбира се, че е връзкарство. Връзкарството бива доста видове с най-различни схеми:

...

Хайде стига, мога да изброявам до утре...Схемите са много, да не говорим, че може да има и комбинации от няколко схеми. Както и да го наричате, всичко това си остава гадно, тъпо, отвратително и нечестно връзкарство. МНОГО разпространено в Квебек и да не кажа повече...пълно е със "затворени" фирми, както и постове, където без връзки НИКОГА няма да влезне човек отвън. Ако ще...най-кадърния да е.

Блазе им на наивните, които искрено си вярват, че всичко е в техни ръце!
Абе някой пита по-рано, но никой не му обърна внимание май - къде (в коя държава, град, провинция и т.н.) не е така, къде няма връзкарство? Айде вземете се в ръце, нищо ненормално няма в това да препоръчваш познати хора, или съответно да се вслушваш в препоръки от познати хора.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

аз, аз, аз питах :lol: :oops: :lol:

да бе верно, вие това нещо наречено "препоръки" дето си го слагате в края на СВ-то - за връзкарство имате ли го :wink:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Joy, бих искал да ти задам няколко въпроса относно дадените от теб примери за връзкарство, като евентуалните отговори няма да подлагам на коментар. Те ще са само за лично ползване така да се каже. Просто искам да се убедя дали правилно съм те разбрал.

Та след всичко казано от теб, бих искал да знам дали ти самата в ролята и с всичките отговорности на работодател би правила така:

- Никога няма да търсиш сведения за кандидата за работа от други източници и по други начини, освен чрез посочените от самия кандидат.
- Никога няма да обръщаш внимание на каквито и да е устни препоръки от който и да било за когото и да било, а ще разчиташ и ще се основаваш само на писмените такива, представени от кандидата за работа.
- Никога няма да назначиш във фирмата човек, чиято кандидатура не е подадена по "каналния ред".
- Ще следиш най-стриктно между служителите във фирмата да няма никакви родствени, приятелски и какъвто и да е друг тип връзки, възникнали преди постъпването на дадените служители в твоята фирма.

Благодаря ти педварително!
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Проблемът е че кандидатите лъжат като разпрани на интервютата, затова хората предпочитат да наемът някой с препоръки, защото поне ще знаят какво наистина може човекът.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Stoni

Мнение от Stoni »

Тая болест си е наша алергична реакция, организма на КОМУКОЦКЪРКОЦЪРА реагира остро при наличие на подобен вид тяло, избива, започва да пуши и се души, защото създадената в него защитна реакция неадекватна на заплахата е придобита в КОМУРЕЛАЦИОСИНДРОМУКУС в течение на ненам колко са вече години.....аре ако има доктори по социология на НЮКОМУИМИГРАНТИЛОСА да се изказват :wink: :beer: :beer: :beer:
Stoni

Мнение от Stoni »

Lub0 написа:Проблемът е че кандидатите лъжат като разпрани на интервютата, затова хората предпочитат да наемът някой с препоръки, защото поне ще знаят какво наистина може човекът.

Та и преди това лъжат, по границата, та и преди това с дипломите, та и преди това с работата си в Кракозия, та и преди в детската градина, та и техните са полъгвали и баба им и по пра ам как не са ми роднини незнам :nenam:
Заключено