ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ СОФИЯ - лично мнение
Може би е добре началните нива да се карат по стандартния начин - с обяснения на думите и граматиката на български, докато човек се поориентира, особено за хора, учещи за първи път чужд език. Изглежда начинът на преподаване във френския институт е подходящ за хора с поне някаква представа що е то френски език, както и за такива, които имат достатъчно свободно време да се занимават сами вкъщи. Не мисля, че някой го мързи да учи или не се старае, въпреки че знае, че наученото ще му е полезно в Квебек. По-скоро има различни хора, с различен начин на живот, както и различен маниер на учене, затова и не всички са във възторг от френския институт. Групите там често са големи, учителят и да иска не може да обърне достатъчно внимание на всеки един.
specialno kam krimon
------------------------------------------------------------------------------
абе тези дето не са доволни от обучението във Френския институт защото не се било превеждало - очаквам ги с нетърпение да додат тук и да споделят колко плащат на преводачите си по институциите, които трябва да обиколят и колко на тези, които ще ходят с тях на работа, за да им превеждат
------------------------------------------------------------------------------
абе тези дето не са доволни от обучението във Френския институт защото не се било превеждало - очаквам ги с нетърпение да додат тук и да споделят колко плащат на преводачите си по институциите, които трябва да обиколят и колко на тези, които ще ходят с тях на работа, за да им превеждат
хаха, аз също съм учила във Френския институт - можеш да ми прочетеш мнението в тази тема на 1 стр.
Там няма нищо подобно, което ти описваш - просто, семпло и ефективно обучение без никакви класики от френската литература ... не се излагай, моля ! Никакви анализи, никакви прочити на класическа литература не е имало, то и няма текстове от подобно естество в Панорама, по която учих аз ... сега може да са сменили системата.
Там няма нищо подобно, което ти описваш - просто, семпло и ефективно обучение без никакви класики от френската литература ... не се излагай, моля ! Никакви анализи, никакви прочити на класическа литература не е имало, то и няма текстове от подобно естество в Панорама, по която учих аз ... сега може да са сменили системата.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
О. и аз си пазя всичко, но най-съкровенното ми- първата тетрадка-речник изписана от-до и запълнена с точен превод благодарение на най-добрата ми учителка, която ме влюби във френския и ми даде най-много- Мимчо от Квебек-град. За 3 мес. тя ми даде толкова, колкото за всички нива във френския център не дават. По-късно тя започна да преподава във френския център и беше много разочарована от начина на преподаване там. Както и да е-сигурна съм, че и там е дала много на учениците си, но съм сигурна, че на нас ни даде много по-полезни неща и за много по-кратко време.
И да, убедена съм, че начинът на преподаване с директен превод е много по-ефективен!!! Думата или фразата на секундата се запечатва в съзнанието без да се чудиш и маеш, да правиш аналогии, да си мислиш за едно, пък то било друго и тем подобни. Гледам си сега тетрадката и се възхищавам от Мимето. От първите дни ни е давала директно изрази или сложносъставни съществителни. За литературните фрази обясняваше как ще каже на разговорен или жаргон това французина, даваше куп поговорки и много, много уличен френски. Обясняваше къде французина в бързата реч "изяжда" звуци и цели срички при бързото произнасяне и как литературното произношение се превръща в разговорно. И ние с удоволствие тренирахме готиния жаргонен или просто разговорен с нея в междучасията или на път към къщи. Не беше чак толкова лоша Панорама, но нищо подобно там нямаше. Моите уважения!
Тези, които са имали щастието да им преподава и в Квебек знаят за какво говоря.
И да, убедена съм, че начинът на преподаване с директен превод е много по-ефективен!!! Думата или фразата на секундата се запечатва в съзнанието без да се чудиш и маеш, да правиш аналогии, да си мислиш за едно, пък то било друго и тем подобни. Гледам си сега тетрадката и се възхищавам от Мимето. От първите дни ни е давала директно изрази или сложносъставни съществителни. За литературните фрази обясняваше как ще каже на разговорен или жаргон това французина, даваше куп поговорки и много, много уличен френски. Обясняваше къде французина в бързата реч "изяжда" звуци и цели срички при бързото произнасяне и как литературното произношение се превръща в разговорно. И ние с удоволствие тренирахме готиния жаргонен или просто разговорен с нея в междучасията или на път към къщи. Не беше чак толкова лоша Панорама, но нищо подобно там нямаше. Моите уважения!
Тези, които са имали щастието да им преподава и в Квебек знаят за какво говоря.
Govoria za CAMPUS
Joy, prevoda e efektiven za TEB, za drug moje da ne e, ta ne absolutizirai, ako obi4a6! Za mnogo hora e vajno naprimer da znaiat kak se pi6e edna duma, za da ia zapomniat i polzvat, tova po 1 kup pri4ini, kato zritelna/ asociativna,/situativna pamet primerno. Za drugi e vajno da ia 4uiat / sluhova pamet/, ta razli4no e za vseki.
Vse pak ima lingvisti, nevrolingvisti, psiho i socio lingvisti, i drugi, koito ne sa na preden plan v 4ujdoezikovoto ubo4enie, i tezi hora rabotiat, zaedno s didaktici i metodisti, ta kato se gledat poslednite/ 10-13 godini/ metodi po 4ujd ezik, frenski v slu4aia, moje da se napravi izvoda nakade otivat ne6tata i kak se progresira.
Za iarak primer moje da se hvane edno Mauger ot 60te godini i Camus ili Panorama primerno i da se tarsiat razlikite.
Vse pak ima lingvisti, nevrolingvisti, psiho i socio lingvisti, i drugi, koito ne sa na preden plan v 4ujdoezikovoto ubo4enie, i tezi hora rabotiat, zaedno s didaktici i metodisti, ta kato se gledat poslednite/ 10-13 godini/ metodi po 4ujd ezik, frenski v slu4aia, moje da se napravi izvoda nakade otivat ne6tata i kak se progresira.
Za iarak primer moje da se hvane edno Mauger ot 60te godini i Camus ili Panorama primerno i da se tarsiat razlikite.