Как да постъпя?
Как да постъпя?
Когато преди два месеца си изпратих документите до Виена все още не работих за себе си и писах във формуляра,че работя във фирмата от... до сега. Преди седмица реших да напусна и да започна сам да се осигурявам! Искам да попитам дали да казвам на интервюто,че съм напуснал работа и се самоосигурявам или въобще да не повдигам тематама? Дори и да стане на въпрос къде работя в момента не е ли по-добре да кажа,че продължавам да си работя в старата фирма! Все пак,ако кажа че съм напуснал и съм започнал да се осигурявам сам, това неминуемо ще доведе до доста въпроси към мен! От друга страна всяко укриване на истината може да се окаже фатално... Дайте съвет!
И аз имам подобен проблем! Реших да си ползвам правото на борса,защото така хем си спестявам пари за осигуровки,хем няма да се налага да задълбаваме на интервюто!
Пък и,ако взимаш максимални точки за стаж едва ли някой ще те пита защо си напуснал! Може дори да им кажеш,че си напуснал няколко месеца преди интервюто,за да отидеш до Франция да си усъвършенстваш френския! 

Хора,що се занимавате с глупости.....Естественно,че трябва да напишете истината и само истината.Все пак не забравяйте ,че канадската страна също може да си прави проверки.А пък и не е толкова фатално ако на интервюто ви попитат защо сте си сменили работата(според мен едва ли ще се задълбават чак толкова),все пак нали затова учите френски за да можете да се разберете с човека отсреща и да можете да обясните за какво става дума!А ето ви един добър и очакван въпрос на копйто можете да се подготвите с няколко предварително заучени фрази-Защо си сменихте работата?-Ами защото.......
Айде успех!
Като дойдете тука,колко пъти ще има да обяснявате на интервюта за работа ,какво сте работили и защо......Така ,че тренирайте отсега.
Айде успех!
Като дойдете тука,колко пъти ще има да обяснявате на интервюта за работа ,какво сте работили и защо......Така ,че тренирайте отсега.

Това че не са ви ги погледнали не означава, че препоръките не са сред изискванията за документи за интервюто и изобщо не означава, че не ги гледат по принцип.Kwon-Do написа:Да бе??!!!Жена ми носеше препоръки ама ВЪОБЩЕ не й ги и погледнаха.Много се ядосахме тогава.защото давахме ,давахме зор за тия препоръки пък.....
Не знаех, че има изискване да се носят препоръки на интервюто. В тази връзка ние нямахме. Носихме за всеки случай трудовите си договори, но всичко, което на интервюто гледаха, бяха трудовите книжки. Аз си сменям работата по два пъти в годината
та за улеснение на мосюто му дадох справката си от НОИ - там целият ми стаж е сумиран и не му трябва да събира сам месеците работа тук и там. Това беше при нас.

Имаш право да си поискаш трудовата книжка във всеки един момент без да си длъжен да даваш обяснения. Тя по принцип трябва да си е в теб. Понякога работодателите ги пазят, за да не се изгуби.Gavrosh написа: Не ми е ясно под какъв предтекст да си искам трудовота книжка за интервюто да не говориме за препоръки.
Виж за препоръките вече е проблем. И аз не съм искала, щото не искам да се издавам, а трябва да дадеш някакво обяснение.

Докато се усмихнеш...се озъбиш!
- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
Нормално е твоята ситуация да се променя. Никой не очаква от теб да се залостиш на едно работно място, понеже ти предстои интервю. Дори да не повдигнеш въпроса тогава, следващите документи, които се изпращат в Букурещ, искат доста подробна информация относно месторабота и местоживеене за 10 години назад - там ще се обясняваш
Сега се сещам, че моето интервю беше на един 18 юни и тъкмо бях в процес на смяна на работата. И аз така се притеснявах, обаче се оказа, че нямало нужда...
Не е по темата, ама сега се сетих - ако някой е живял над 6 месеца в чужбина да не се ослушва, ами да си изиска свидетелсвто за съдимост от съответната държава, че понякога пада голямо чакане.(това не е нужно за интервюто, а за Букурещ).
И моите препоръки никой не ги и погледна, а така се надявах!
Представяйте документите, които се изискват и нищо повече - това може да оплете ситуацията в някои случаи, вместо да в от помощ...

Сега се сещам, че моето интервю беше на един 18 юни и тъкмо бях в процес на смяна на работата. И аз така се притеснявах, обаче се оказа, че нямало нужда...
Не е по темата, ама сега се сетих - ако някой е живял над 6 месеца в чужбина да не се ослушва, ами да си изиска свидетелсвто за съдимост от съответната държава, че понякога пада голямо чакане.(това не е нужно за интервюто, а за Букурещ).
И моите препоръки никой не ги и погледна, а така се надявах!

Представяйте документите, които се изискват и нищо повече - това може да оплете ситуацията в някои случаи, вместо да в от помощ...
Представителна извадка тип "паплач"

Благодаря на всички,които писаха по темата и специално на леля Екимка за точния отговор! Искам да попитам на кой от трите варианта ще се гледа най-добре,когато се попълват документите за Букурещ?
1. Да си ползвам правото на борса и да не давам пари за осигуровки?
2. Да помоля фирмата(ЕТ),където работя на процент,да ме водят на работа и да си плащам осигуровките чрез тази фирма?
3. Да си извадя БУЛСАТ номер,на който да се осигурявам сам?
4. Ако получа дата за интервю (да речем през декември),да си стегна багажа и да отида за няколко месеца да поработя във Франция!
Ако избера варианти 3 или 4,какво е най-добре да пиша във формуляра за Букурещ,ако мина успешно интервюто?
1. Да си ползвам правото на борса и да не давам пари за осигуровки?
2. Да помоля фирмата(ЕТ),където работя на процент,да ме водят на работа и да си плащам осигуровките чрез тази фирма?
4. Ако получа дата за интервю (да речем през декември),да си стегна багажа и да отида за няколко месеца да поработя във Франция!
Ако избера варианти 3 или 4,какво е най-добре да пиша във формуляра за Букурещ,ако мина успешно интервюто?
- darklady
- Непокорна
Това е прекалено и ненужно притеснение. Сега си представи, че в посолството в Букурещ на едно бюро седи човек като всички нас и гледа само да изпълнява указанията, които са му дадени. В тази връзка там няма да се преценяват по-добри и по-лоши варианти, нито ще се сумират разни точки по отделни показатели. Всички тези неща са направени вече във Виена и са дооформени на самото интервю. Служителите се интересуват единствено от това да се спази непрекъснатост на периодите при описание на дейностите за последните 10 години. Какво точно си правил им е достатъчно да знаят, а защо точно това си правил, а не друго - те не се интересуват. Дори да се пропусне някой месец или дори година в описанието, хората ти изпращат после формуляр с молба да попълниш какво си правил за липсващите периоди. Така че спокойно като му дойде времето ще опишеш всичко по реда си - дали си бил безработен, работещ, самоосигуряващ, на работа във Франция ....все едно е, важното е да нямаш празен период в обясненията си.ramone написа:Благодаря на всички,които писаха по темата и специално на леля Екимка за точния отговор! Искам да попитам на кой от трите варианта ще се гледа най-добре,когато се попълват документите за Букурещ?1. Да си ползвам правото на борса и да не давам пари за осигуровки?
Успех и се надявам да съм внесла малко спокойствие в мислите ти.

Невъзможното е предизвикателство!
- Nilvap
- Обратна връзка:
Много правилно са казали хората преди мен.
В Букурещ изпълняват 2 стандартни процедури за да могат да ти издадат виза - медицинска проверка и проверка по сигурността.
Във връзка с проверката по сигурността както може да се досетите - хората искат да знаят какво сте правили по всяко едно време (за да не сте тренирали в терористичен лагер например), но не се интересуват от дейснотта ако тя не противоречи на техните изисквания.
А иначе за интервюто с хората от Виена - ние също не сме носили там препоръки от работодатели - освен това не са ни и искали.
Единственото нещо което сме носили без да има нужда беше разпечатки от интернет трудови борси на предложения по моята специалност. Всичко друго беше за сверка със нотариално заверените копия - която мосю Ламе направи много обстойно и по списък.
Поздрави и успехи в начинанието,
Павлин
В Букурещ изпълняват 2 стандартни процедури за да могат да ти издадат виза - медицинска проверка и проверка по сигурността.
Във връзка с проверката по сигурността както може да се досетите - хората искат да знаят какво сте правили по всяко едно време (за да не сте тренирали в терористичен лагер например), но не се интересуват от дейснотта ако тя не противоречи на техните изисквания.
А иначе за интервюто с хората от Виена - ние също не сме носили там препоръки от работодатели - освен това не са ни и искали.
Единственото нещо което сме носили без да има нужда беше разпечатки от интернет трудови борси на предложения по моята специалност. Всичко друго беше за сверка със нотариално заверените копия - която мосю Ламе направи много обстойно и по списък.
Поздрави и успехи в начинанието,
Павлин