jaba написа:...
Jaba, не приемай нещата толкова лично. Аз споря за езика, защото тази тема една от "градските легенди" разказвани тук. Повторени няколко пъти тези неща се приемат за стандарт, помогнали са на много, но на още повече са свършили лоша услуга.
Повторил/а си няколкото "легенди", приемани за универсални:
1. Повече ще ти помогне знаенето на български, отколкото на английски
доброто познаване на ез. правила в бълг. език е много по-важно от това, че знаеш английски. Говоря три западни езика и тия работи не си ги измислям
Аз твърдя, че не така, просто защото знаенето на чужд език предполага познаването на езиковите правила в родния.
2. В повечето случаи е по-добре при самооценката по английски тя да бъде занижена.
за да разбереш защо е нужно да се занижават нивата на английския
с това правиш лоша услуга на кандидати, които трудно събират необходимите точки и умишлено (!!) ги занижават
3. 7-8-9 са нива на френски, които не могат да бъдат защитени с някоко месеца учене, още повече че се започва от нулата.
как взе решението да пишеш толкова високо ниво на френския? Пожелавам ти най-чистосърдечно успех, защото 9 означава много добро ниво
Това е друг често даван съвет за "ниско" и "високо" ниво според собствените ни критерии, без да се отчитат особеностите на другата кандидатура.
Пак повтярям, че единствения съвет, който мога да дам за езика е всеки да си направи преценката сам и да не прилага "проработили" стратегии. Твърдя, че при мен нещата се развиха в добра посока (засега поне - да чукна на дърво) и значително бързо, въпреки че някои неща които правих бяха в разрез с горните "градски легенди".