Нови сме,помагайте!!!
Нови сме,помагайте!!!
Здравейте скъпи съфорумци! И ние отскоро решихме да поемем по дългия път наречен имиграция в Квебек.След като прекарахме 1 седмица в четене на форума вече сме по-навътре в нещата(или поне така си мислим).Изненадаха ни добрия тон и желанието на всички да помагат,затова и ние молим за помощ.Ето и малко информация за нас:аз съм на 27г.,а съпругът ми на 31г.Имаме 2 деца-на 2 и 3г.И двамата сме вишисти-аз съм бакълавър със специалност български и английски език(това са двете филологии взети накуп).Квалификацията ми е учител по двете.В момента съм по майчинство,а иначе съм учител по английски. Мъжът ми е магистър.Завършил е педагогика на изобразителното изкуство със специалност живопис.Квалификацията му е учител по рисуване. В момента длъжността му е Дизайнер-коректор и технически редактор.Френският ни е на ниво 0,затова първо мислим да го понаучим и после да подаваме документи.Ето и въпросите ,на които търсим отговори:Каква сума трябва да подготвим като цяло?Колко месеца ни трябват,за да научим френски на средно ниво?Ако си завършил Езикова гимназия и английска филология смята ли се,че образованието ти е предимно на този език?Ако имаме пари в детски влог могат ли да се декларират?Имаме още много въпроси,но тях ги оставям за после.Благодарим ви предварително за помощта!!! 

Re: Нови сме,помагайте!!!
Каква сума трябва да подготвим като цяло
виж статиите на портала в ляво
Колко месеца ни трябват,за да научим френски на средно ниво?
в твоя случай за да вземеш интервюто няколко месеца, за да нямаш проблеми с езика няколко години. все пак си даскалка по английски, знаеш как се учи език
Ако си завършил Езикова гимназия и английска филология смята ли се,че образованието ти е предимно на този език?
не
Ако имаме пари в детски влог могат ли да се декларират?
ше ги прехвърлите друга сметка за малко и ще стане
виж статиите на портала в ляво
Колко месеца ни трябват,за да научим френски на средно ниво?
в твоя случай за да вземеш интервюто няколко месеца, за да нямаш проблеми с езика няколко години. все пак си даскалка по английски, знаеш как се учи език

Ако си завършил Езикова гимназия и английска филология смята ли се,че образованието ти е предимно на този език?
не
Ако имаме пари в детски влог могат ли да се декларират?
ше ги прехвърлите друга сметка за малко и ще стане
Не ви съветвам първо да учите, а после да подавате документи, особено след като ти знаеш английски! Аз също съм учителка по английски и трябва да ти кажа че ми е много лесно- около 80% от лексиката се покрива, а по отношение на граматиката е по-сложен, но за ниво интервю просто са ти нужни два-три месеца не повече. А след като сте чели форума знаете,че се чака доста до интервюто така че не губете време!!! А и следващите интервюта са чак октомври!
Успех!
Успех!
Какво значи два - три месеца ще са достатъчни? Френският не е език, който може да се "научи" на бързи обороти, още повече, че имаш деца. Кой ще ги гледа? Знаеш, че интензивно обучение по език означачава 6 часа в клас и поне още половината вкъщи. По-добре почнете да учите, минете поне първо ниво и после подайте документи и учете успоредно. Повечето хора правят така. Освен това докато си съберете документите ще мине известно време.
Няма да се затрудниш с ученето, първо защотото имаш подготовка както по англ. така и по български, което ако питаш мен е по-важно и ще ти помогне повече и второ френският е доста по-близък като концепция до българския, отколкото англ. език.
Не е добре да се явиш на интервю сричайки. Там се иска самочувствие и увереност, слабият език със сигурност ще ти я отнеме. Що се отнася до добрия англ. език, то той е нож с две остриета, като поразгледате форума ще разберете какво имам предвид. По-добре забрави, че говориш английски и се подготви максимално добре по френски.
Колкото по-рано започнете процедурата, толкова по-добре. Макар и намалени таксите за виза, тенденцията е процедурата да става все по-скъпа.
Много добре обмислете документите за трудовия стаж. Какво сте завършили и доколко съотвества на позициите, които заемате. Стаж по специалността уж не трябва, но ако питаш мен направо си е задължителен. Важно е да сте работили поне 6-9 месеца на позиция, която изисква вашето образование. Какво означава, обаче, "по специалността" може да разбереш чак на интервюто, когато или ще ти признаят стажа или не.
Научете всичко за Quebec. Направете го така,че да ви е интересно. Не мислете за оставане в англ. част. Работете, учете и планирайте всичко така, че да е свързано с оставане във френската провинция. После я камилата, я камиларя.
Това, че имата деца ще ви помогне много.
Успех и направете кавото трябва, пък да става каквото ще!
Няма да се затрудниш с ученето, първо защотото имаш подготовка както по англ. така и по български, което ако питаш мен е по-важно и ще ти помогне повече и второ френският е доста по-близък като концепция до българския, отколкото англ. език.
Не е добре да се явиш на интервю сричайки. Там се иска самочувствие и увереност, слабият език със сигурност ще ти я отнеме. Що се отнася до добрия англ. език, то той е нож с две остриета, като поразгледате форума ще разберете какво имам предвид. По-добре забрави, че говориш английски и се подготви максимално добре по френски.
Колкото по-рано започнете процедурата, толкова по-добре. Макар и намалени таксите за виза, тенденцията е процедурата да става все по-скъпа.
Много добре обмислете документите за трудовия стаж. Какво сте завършили и доколко съотвества на позициите, които заемате. Стаж по специалността уж не трябва, но ако питаш мен направо си е задължителен. Важно е да сте работили поне 6-9 месеца на позиция, която изисква вашето образование. Какво означава, обаче, "по специалността" може да разбереш чак на интервюто, когато или ще ти признаят стажа или не.
Научете всичко за Quebec. Направете го така,че да ви е интересно. Не мислете за оставане в англ. част. Работете, учете и планирайте всичко така, че да е свързано с оставане във френската провинция. После я камилата, я камиларя.
Това, че имата деца ще ви помогне много.
Успех и направете кавото трябва, пък да става каквото ще!
Elmo, във форума има огромно количество полезна информация. Въпреки това битуват определени схващания, които не винаги са верни или отразяват конкретен случай или даже са грешни. За пример:

Това също:
По голям майтап не бях чувал скорои второ френският е доста по-близък като концепция до българския, отколкото англ. език.

Това също:
Моя съвет е да четете, но предимно официалните документи и да си правите изводите сами.Важно е да сте работили поне 6-9 месеца на позиция, която изисква вашето образование. Какво означава, обаче, "по специалността" може да разбереш чак на интервюто
Здравей, elmo. Аз съм в сходна в твойта позиция, тъй че не мога да ти кажа нищо категорично, освен по въпроса с английския:
"Ако си завършил Езикова гимназия и английска филология смята ли се,че образованието ти е предимно на този език?".
За съжаление НЕ. Би се считало, ако си завършила френска езикова гимназия и/или френска филология.
Английският не ти носи точки с изключение на изрично упоменатите в "Knowledge of languages-English-Comprehension/Verbal skills", 6 точки мисля бяха. Четейки във форума, даже си мисля, че (поне някои от интервюиращите) леко се дразнят от английския.
2-3 месеца за научаване на френски на мен лично ми се струват малко, ама ти си знаеш колко бързо учиш езици. Лексиката е близка до англ., по корена на много думи ще се ориентираш за значението. За граматиката не съм сигурна, различна е, но във всички случаи ще ти е от полза, че вече знаеш една чужда граматика.
За разходите и аз много се рових и търсих, но май досега не съм успяла да намеря нещо обобщаващо "черно на бяло", дет' се вика, всички разходи. За разходите след интервюто можеш да видиш тази тема. Пък ако се намери някой доброволец, скоро преминал "по пътя", да сподели разходите преди интервюто и аз ще му бъда много благодарна.
Айде, официалните такси са ясни - CAD390x1+CAD150x3=CAD840 (2 възр + 2 деца), ама после:
- преводи
- нотариални заверки
- куриери
- референции
- УРОЦИ(КУРСОВЕ) по френски - това май е най-голямото перо??
Добре поне, че не ти трябват всички пари накуп, а поетапно.
Успех!
"Ако си завършил Езикова гимназия и английска филология смята ли се,че образованието ти е предимно на този език?".
За съжаление НЕ. Би се считало, ако си завършила френска езикова гимназия и/или френска филология.
Английският не ти носи точки с изключение на изрично упоменатите в "Knowledge of languages-English-Comprehension/Verbal skills", 6 точки мисля бяха. Четейки във форума, даже си мисля, че (поне някои от интервюиращите) леко се дразнят от английския.
2-3 месеца за научаване на френски на мен лично ми се струват малко, ама ти си знаеш колко бързо учиш езици. Лексиката е близка до англ., по корена на много думи ще се ориентираш за значението. За граматиката не съм сигурна, различна е, но във всички случаи ще ти е от полза, че вече знаеш една чужда граматика.
За разходите и аз много се рових и търсих, но май досега не съм успяла да намеря нещо обобщаващо "черно на бяло", дет' се вика, всички разходи. За разходите след интервюто можеш да видиш тази тема. Пък ако се намери някой доброволец, скоро преминал "по пътя", да сподели разходите преди интервюто и аз ще му бъда много благодарна.
Айде, официалните такси са ясни - CAD390x1+CAD150x3=CAD840 (2 възр + 2 деца), ама после:
- преводи
- нотариални заверки
- куриери
- референции
- УРОЦИ(КУРСОВЕ) по френски - това май е най-голямото перо??
Добре поне, че не ти трябват всички пари накуп, а поетапно.
Успех!
Това също не е вярно:
При мен специално 45% от точките ми бяха за езици, т.е. чисто субективна преценка. Ако се бях доверил на разпространените твърдения във форума, още не трябваше да съм си подал документите....

Друга "легенда" е:Би се считало, ако си завършила френска езикова гимназия и/или френска филология
Често повтаряна заблуда е: Трябва да посочиш по-ниско ниво на английски отколкото на френски. Това може да е вярно в някои от случаите, но не и във всеки. Аз лично ако не бях взел 6 точки за английски (което е 10% от всичките ми точки и въобще, ама въобще не е малко !!!) щях да си взема интервюто точно никогаЧетейки във форума, даже си мисля, че (поне някои от интервюиращите) леко се дразнят от английския

При мен специално 45% от точките ми бяха за езици, т.е. чисто субективна преценка. Ако се бях доверил на разпространените твърдения във форума, още не трябваше да съм си подал документите....

Последно промяна от becks на Пон Юни 19, 2006 7:07 am, променено общо 1 път.
Благодарим на всички за съдействието.И ние мислим,че ще ни трябват поне 5-6 месеца за езика,защото знаеш ли Jaba много си прав за децата,а и някой все трябва да изкарва парички.Имам още няколко питанки:Завършила съм езикова гимназия,но от там имам и едно свидетелство за професионална квалификация за мениджър.Важи ли то за втора специалност и трябва ли да имаш стаж по него,за да ти го признаят?Мъжът ми има от казармата някаква диплома от ШЗО.А тя?Смятате ли,че на въпроса от теста "Are any of the diplomas mentioned in the previous question on the list of favoured trainingpresented below?" във раздел Fine arts and applied arts-Graphic communications and design съпругът ми отговаря на изискванията?Ами това е засега,после пак.
ОК, за това не твърдя, че съм 100% прав, но за мен това:Jeeves написа:Beks, не съм съгласен с теб. Завършилите френска езикова гимназия получават автоматично 2 точки отгоре, защото са учили на френски език.
е нещо такова:e) études en français - 2
postsecondaire
Факултет за френско обучение по електроинженерство към ТУ:
http://www.tu-sofia.bg/Bul/faculties/foe/foe-home.htm
А за френските гимназии, това че учат 1-2 предмета на френски, незнам дали го зачитат за обучение на френски

Jeeves написа:Пичага, явно не си в час с френските гимназии. Те не учат 'един-два' предмета на френски, а ВСИЧКИ предмети на френски език.
И точките са точно тези, които си посочил.
Казвам го от личен опит.
Поздрави

Jeeves, мен днес малко ме сърбят пръстите и ми се спори. Сигурно си прав за френските гимназии, че им го признават за обучение по френски.
Но аз също от опит мога да ти кажа, че в никоя френска не учат ВСИЧКО на френски