Има ли гобленарки тук :-)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Joy

Мнение от Joy »

И откъде-накъде ТИ ще ми даваш директиви какво ще си оставям на децата и какво не? Дори баща ми не си позволява да ми нарежда какво да правя с живота си, а тя тръгнала хобитата ми да съди! Свободното си време и парите си ще харча точно така, както намеря за добре и вилеров гоблен засега не ми влиза в приоритетите. Точка.
:shock: :shock: :shock: Момеее, успокой малко топката!
Ший си каквото искаш за бога! На въпроса ти отговорих ТОЧНО! Магазините цитирани от anxeli са най-обикновенни шивашки и изборът е почти нулев.
Ама чудя се защо се разправям да ти отговарям като на опит за помощ отговаряш със зъбки... Като видиш едно чиленце по 5 дол. и си помисли пак готова и оригинална комплектовка ли ще ти излезне по-евтино или собствена!

Да, пари за съветите си не съм ти искала, но едно мерси поне нямаше да е излишно или ПОНЕ да не си демонстрираш простотията!

Аман от такава в този форум!

Успешно комплектоване!
Аватар
bbb

Мнение от bbb »

Independent написа: Както и да е, имам някои идеш, събота и неделя ще се поразходя и ще видя кое как.
Bouclair est quebekarska compania.Niama nujda da hodish fo Toronto.Ima dostatachno magazini i v Montreal http://www.bouclair.ca/fr/files/quebec-montreal.html

Eto ti programka deto ti pravi goblenche ot vsiaka snimka.http://www.pcstitch.com/PCSStandard/PCSStandard.aspx

Dava ti shemata i nomerata na koncite. :D
Стойте далече от прожекторите.После ще е късно. :) :) :)
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Благодаря, БББ, за линка. Гледам, че имат магазин сравнително близо до нас, явно ще се ходи на "излет" събота и неделя.

А програмката си я бях изтеглила преди сто години и по спомени без валидна регистрация (или кракче) е абсолютно безполезна. И все пак благодаря и за нея!
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
bart

Мнение от bart »

Tia taja programa struva poveche ot originalen goblen, be!
Ne vizhdash li che zhenata e na social i za creditna karta ne e sanuvala... :lol:
Za takiva kato tebe ima magazin Dolarama. Ama i tam za 30-tina vrazki koncheta she trebva 30 $ da dadesh... Eeee, nema bez pari bate! Ama kvo sega, ot dolaramata 30 $ ne e kato 30 evro za original. Pak na dalavera! Nalitaj na boklucite soicialgiii! Da zhivej China! I socialnata sistema na Quebec za takiva strahotni vazmozhnosti na bezrabotnite zheni! :lol:
Аватар
mima++

Мнение от mima++ »

Айде ако обичате не съсипвайте темата на момичето с мнения за социала! :evil:
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Аз понеже много, ама много мразя някой да заблуждава хората, си направих труда да проуча пазара, магазините, наличностите, цените и така нататък на всичко, което ме интересува. Затова се включвам за пореден път с цел да разбивам митове и легенди от писанията на иначе уважавани от мен форумци.

И така:

Ако ще започвате тепърва, за първоначално оборудване:

1. Гергефче - 2-3 долара в зависимот от големината и материала (дърво, метал, пластмаса)
2. Линеал за разграфяване - от 1 долар за линия в презряните от всички доларови магазини до десетина долара за гигантски шивашки линеал във Фабриквил. Забележка: така и не намерих разграфена канава, така че най-вероятно ще ви трябва, щото дори и готовите се продават с неразграфена такава.
3. Маркер или креда за разграфяване - 3-4 долара. Нужен е пак по същата причина.
4. Ножичка - предпочитам ножичката ми за нокти да си стои в несесерчето за нокти, та нова такава е пак от порядъка на 1 до 3 долара в зависимост от магазина.
5. Кутия-несесер за шивашки принадлежности - 2 долара. Добра идея е, ако човек ще си прави "колекция" от всички конци за бъдеща употреба.
6. Позлатени иглички Анкор - 3 долара, 4 броя в пакет. Не са задължителни, защото повечето готови комплекти ги включват.

Първите три ще са ви необходими дори ако си купувате готови комплекти от по 50 евро!

След това "консумативи" за всяко гобленче:

1. Канава - Аида-18 20 долара за метър (при ширина 1.50 м), в Уолмарт парче 30х45 см (пак Аида-18) е 2-3 долара.
2. Конци - Анкор 8 метра намерих за 75 цента, 6 метра - за 39 цента (като намерих пълната гама). За съжаление на ДМЦ попаднах само един път, подобна цена, но с ограничен избор. Никъде не видях конци за по 5 долара кълбенцето! Таблици за преминаване от ДМЦ към Анкор - да се пита гугъл. Освен това, ако ще се бродират цветово не-критични неща (покривки, възглавнички, декоративни кърпи, апликации - каквито се сетите "боклуци") - комплект от 50 цвята от неизвестна за мен марка (дори не и запомних името) бяха от порядъка на 15 долара, изглеждаха като да са стандартните 8 метра.

Една малка сметка: 20 цвята, за два от тях ще ми трябва три "кълбенца", общо 24. Умножено по 39 цента - 9.36. С 14% такса: 10.67. Значи за гоблен 20х30 см - макс 15 долара. Което, сългасете се, е дооооста далече от прословутите 50 евро за оригинален гоблен.

Ако нямате първоначален инвентар - добавете още петнадесетина долара за най-необходимите неща от първия списък. Които се дават еднократно, а вещите ще ви служат вярно години напред.

Адреси на магазините нарочно не давам. Ако някой го интересува, да ми пише бележка.

И понеже съм злобна претенциозна гъска (много се гордея с тази си титла), не мога да се въздържа да не кажа следното.
Как аз, която съм тук има-няма година, досега съм успяла да намеря всичко, което ми е трябвало (и не говоря само за гоблени тук), а хора, които са тук години преди мен все още живеят с мисълта за ужасно скъпите (!) неща в квебешката действителност (и отново мисълта ми е не само за гоблените). Отговора са го дали умни хора доста преди мен: който иска - търси начини, който не иска - търси причини.

За онзи, който си позволи да коментира кредитната ми карта и работната ми заетост:
Душко, гледай си в копанката, а не надничай в порцелановите сервизи на хората! И като надминеш 500 долара лимит на кредитната си карта, напиши един възторжен пост против социалджиите!
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Инди, последните ти три реда са доста злобнички, даже почти достигаш нарочената ти титла по-горе. Иначе си се постарала да проучиш пазара, което е похвално, може да помогне на някоя нова гобленарка :wink:
Заключено