Дата на Дубликат

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
alkaponbg

Дата на Дубликат

Мнение от alkaponbg »

Проблем ли ще е това че дубликата на брачното свидетелство е с дата от 2002г.(просто тогава ни се наложи да си извадим 2 броя и не сме ги ползвали, в момента са същите само дето таксата е по-голяма а ние имаме 2 броя неизползвани). Да не кажат че за тези 4 години може да сме си променили брачния статут? Или да си извадим нови за всеки случай?
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
Аватар
kurta007

Мнение от kurta007 »

Mоже и да важът обаче аз не бих рискувал ако бях на твое място :wink:
Veronica
Обратна връзка:

Мнение от Veronica »

triabva da proverite, zashtoto duplikata na akta za rajdane naprimer e s validnost 6 meseca
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Според някои, включително и властите, дубликатите /когато са издавани специално за чужбина и имат този прословут правоъгълен печат отзад/ важат 6 месеца от издаването им.
Според други, включително и наши съфорумци, тези дубликати си важат без срок.
Сам си направи сметката. Но да ви кажа - един такъв дубликат струва 6 лв. Решението е ваше.
Успех
Rick77

Мнение от Rick77 »

Veronica написа:triabva da proverite, zashtoto duplikata na akta za rajdane naprimer e s validnost 6 meseca
Е как ще е 6 месеца, валидността му е безсрочна. Няма логика да е иначе, защото ограничен срок на валидност имат само документи, в които информацията подлежи на изменение, а при акта за раждане случаят не е такъв.
Veronica
Обратна връзка:

Мнение от Veronica »

Da i az taka misleh, no v obshtinata kadeto se vadiat mi kazaha , che sa validni 6 meseca. Specialno gi pitah zashtoto po kasno mi triabvashe dublikat i iskah na vednaj da si izvadia, no ne stava.....moje bi pri prevoda i legalizaciata gledat koga e izdadeno
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Нямам думи... :shock: Как е възможно един незнаен чиновник от незнайна общинска администрация да придобие в очите ни такъв огромен авторитет, че да ни направи слепи и глухи за всяко друго писание и слово по отношение на даден въпрос.
Един ЧИНОВНИК казал... И няма вече законови изисквания, няма съществуваща практика във всички общини в цялата държава и т.н.

Ето какво казва Столична община:
Списък на административни услуги свързани с гражданска регистрация
Описание на административната услуга: Издаване на дубликат на удостоверение за раждане;

Нормативни документи - закони, укази, наредби, правилници, инструкции: ЗГР, ЗМДТ, ЗЗЛД, Наредба на СОС 06.02.2003;

Нормативно необходими комплектоващи документи (копия) за стартиране на услугата: заявление по образец, лична карта, документ за платена такса в СО;
Време за извършване на обикновена услуга: 5 дни;

Цена за извършване на обикновена услуга: 1.50 лв;

Общински структури - изпълнители на услугата: длъжностно лице по гражданско състояние в районна администрация, кметство или квартал;
Така е и в Пловдив:
Препис от акт за раждане; дубликат (за родените в периода 1911г. - 1964 г. в гр. Пловдив)
--------------------------------------------------------------------------------

Отговорни лица:
Е. Георгиева
Звезделин Запрянов
Необходими документи:
1. Устна заявка
2. Документ за самоличност
Срок за изпълнение: до 3 дни
Срок на валидност:
Такса: 1.10 лв. за страната / 3.10 лв. за чужбина
Същото е и в Пазарджик:
5. Удостоверение за раждане – дубликат

Издава се за родените в Община Пазарджик след 1911 год. включително. (Преписи от актове за раждане, съставени до 1910 год. включително, се издават от Държавен архив – Пазарджик).

Необходими документи:
· Документ за самоличност;

Срок на изготвяне:

· За страната – веднага;
· За чужбина – 2 дни;

Срок на валидност – няма

Такса:

· За страната – 3.00 лв.
· За чужбина – 13.00 лв.
Така мога да продължа до безкрай и всеки път ще е видно, че актовете по гражданското състояние на българските граждани нямат срок на валидност, независимо дали са за ползване в страната, за чужбина или...за друга планета . Но не...няма смисъл, аз не съм ЧИНОВНИК.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
bravo

Мнение от bravo »

Edinstveniat dokument s 6 mese4en srok na validnost e SVIDETELSTVO ZA SADIMOST.
Veronica
Обратна връзка:

Мнение от Veronica »

v kraina smetka vseki si poema riska
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Veronica написа:v kraina smetka vseki si poema riska
Точно така.
На привържениците на горната тези за безсрочността на тези документи не им ли се струва най-малкото странно, че администрациите на съвсем различни областни градове говорят едни и същи неща?!?! При положение, че редовия 'чиновник' от цената на цялата тази услуга НЕ получава нищо освен работа, защо ще му е да си "измисля" такова нещо. Като тук говорим за едно и също нещо, казано от администрацията в Пловдив, София и т.н.
Другото нещо е - някой задава ли си въпроса - каква е разликата между свидетелство, издадено за чужбина, и такова, издадено за България? Защо са различни и в какво точно се състои разликата? Защо на допълнителния печат на свидетелството за чужбина има ДАТА?
Ей такива простички въпроси си задавам и не знам отговорите. Честно казано - не ме и интересуват. По презумпция българските граждани 'знаят' законите на Република България. Де факто - това е imposible. Но честно казано хич и не ми се рови в най-различни нормативни актови, правилници по прилагането им и наредби, за да опитам да оборя някой 'чиновник', който от няколко години не прави нищо друго, освен да чатка на пишеща машина най-различни удостверения. За това предпочитам да му повярвам. За това и защото същият този чиновник няма абсолютно никакъв, какъвто и да било, стимул да ме лъже, а напротив. С тази услуга аз само му създавам работа, която няма да му бъде заплатена повече... или да му дадат бонус към заплатата.
Та такива мисли ми минават през главата.
Наистина всеки си поема риска.
Успех
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

На простичките въпроси, които си задаваш Jeeves, отговорът също е простичък - невярната информация е дадена поради некомпетентност. Не става въпрос за умишлено въвеждане в заблуждение за да търсим мотиви, а за непроверена и грешна информация от едно длъжностно лице. И ако ти безрезервно вярваш на всеки чиновник само защото заема определена длъжност или защото трябва да съзираш някакви користни цели за да се усъмниш, то наистина поемаш своите рискове.
Иначе и аз си задавам простички въпроси. Като тези: "Какво би могло да се промени за 6 м. в съдържанието на акта ми за раждане, че да се изисква този срок на валидност?" и "Защо не е посочен този срок на валидност, след като го има, върху самият документ, както е при свидетелството за съдимост, например?". Но за разлика от други, при нужда аз се ровя в официално публикуваните писмени източници и намирам своите простички отговори. Ако не ги намеря сам, готов съм да си платя за да ми ги намерят. Но не бих платил за да ми кажат, а за да ми докажат.
Хайде стига толкова, приключвам с тази тема. Всеки е свободен да вярва на когото и в каквото си иска.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Заключено