Защо Канада?
Кажете какво е това прословуто "оправяне"
Щото аз не горя от желание да се оправям, нито да ме оправят
Какво се подразбира в имиграционния контекст на тази думичка. Може би нещо като къща, кола, банкова сметка около 10 000 долара, екскурзийка всяко лято и зима и т.н. Оправянето само материално ли е или има и други измерения ? Ко шъ кажеш, Джой, въпреки че не обичаш да спориш с демагози кат мен

- Independent
Джой, аз ти дадох няколко примера с хора, които са се оправили бързо, включително и моята особа. Това, че ти решаваш да четеш по диагонала и да виждаш само нещата в подкрепа на твоята теза, си е лично твой проблем. А "оправилите се" не идват да пишат в тоя форум, щото си имат достатъчно работа.JOY написа:Колкото до решенията на хората, на тях са им нужни факти, а не глупости от рода "със сигурност бързо ще се оправите". Ами къде го тоя бе, джанъм, който "бързо се е оправил"? Да дойде пък да разкаже как се е оправил, колко бързо и какво точно си е оправил!
Казваш, че искаш да помогнеш на хората. Знаеш ли на мен приказки като твоите колко ми помогнаха? Ще ти кажа - точно николко, даже наопаки. Толкова ми навредиха, че не ми се говори сега. И за тия неща, които според теб били абсолютно невъзможни мога да кажа нещо. Откакто съм тук (а то е по-малко от година), съм видяла толкова невъзможни неща да стават реалност, включително и от първа ръка. Затова, моля те, недей да обобщаваш кое било възможно и кое не. Това, което за едни е невъзможно, за други е въпрос на малко усилие.
Пак във оня мой пост, който ти така удобно избягваш, бях казала, че всичко зависи от самите хора, от мотивацията им, възможностите им, сигурно и от късмета им.
Искала да помогне на хората! С какво, бе джанъм? С приказки за това как със 150 лева заплата ще са по-щастливи ли? Или с приказки за това тук да забравят всичко, което са постигнали, и да се задоволят с обща работа във фабрика, намерена с връзки (е това направо ме уби, но хайде без лирични отклонения). Знаеш ли как действат такива приказки на един новодошъл, който само преди два дни е ревал до изнемога за това, което оставя след себе си? Имаш ли представа колко хора са се отказали от плановете си за емиграция точно подплашени от такива приказки като твоите? Сега какво ще ми кажеш - че тия хора са по-щастливи в България, така ли? Може, ама те никога няма да разберат къде са по-щастливи, щото така и не са дошли тук да видят какво е, да сравнят. Каква помощ е това, за бога? Ще ти кажа каква - никаква. Това е опит да се смачкат в зародиш всички опити за устройване, типична тактика "на Вуте да му е зле", проява на пораженческо мислене и купища други работи, които винаги съм ненавиждала.
Ето, аз пък да ти кажа. Познавам много успели хора тук. Емигранти. Не задължително българи. Някои от тях може и да не са с доходи 200+, но те са щастливи ТУК, доволни са от това, което са постигнали ТУК, и не искат да се връщат ТАМ. Дали е защото е невъзможно човек да се оправи ТУК?
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
- hullboy
- Изгонен от форума
Canada
Zdraveite
Alternativna profesia - agent na Money Gram za da njama Leni v koja druga firma da otide
V pisanjata na Joy ima nesto kato prikazkite i deistviata na star voinik v kazarmata.
Na mladia voinik samuchuvstvieto trjbva da se smachka, trjbva da se machi malko za da vidi kakvo e bilo na staria kagoto toi e bil mlad. Kak taka ste idva v Canada novia imigrant i vednaga ste se chuvstva stastliv.
Sega seriozno.
Poznavam momiche v Ottawa. V Bg se e zanimavala s muzika. Sviri na tsigulka. Razbra che s tsigulkata ne stava i se zapisa v Algonquin college da uchi za meditsinska sestra.
Vze si studentski zaem i izkara parvata godina ot septemvri do mai. Ljatoto imaha nesto kato staz v bolnitsa.
Predpolagam che ne samo na neja sa predlozili rabota prez ljatoto v bolnitsata kadeto bese na staz.. Tja se saglasi i raboti tsjaloto ljato.
Stana septemvri i doide vreme za vtorata godina v uchiliste. Pochna uchiliste no ot bolnitsata prodalziha da ja tarsjat. Tja im kazva: ne moga na uchiliste sam prez denja, imam da ucha vecher.
Ot bolnitsata ja ubezdavat ela nostna smjana, sabota, nedelja kogato mozes.
A momicheto oste ne e zavarsila. Sigurno ne ja kanjat za starsa sestra no vse pak ja kanjat i se pochva ot njakade.
Ne razbiram zasto da e nevazmozno da se pochne. Eto vi ziv primer.
Hullboy
Alternativna profesia - agent na Money Gram za da njama Leni v koja druga firma da otide

V pisanjata na Joy ima nesto kato prikazkite i deistviata na star voinik v kazarmata.
Na mladia voinik samuchuvstvieto trjbva da se smachka, trjbva da se machi malko za da vidi kakvo e bilo na staria kagoto toi e bil mlad. Kak taka ste idva v Canada novia imigrant i vednaga ste se chuvstva stastliv.
Sega seriozno.
Poznavam momiche v Ottawa. V Bg se e zanimavala s muzika. Sviri na tsigulka. Razbra che s tsigulkata ne stava i se zapisa v Algonquin college da uchi za meditsinska sestra.
Vze si studentski zaem i izkara parvata godina ot septemvri do mai. Ljatoto imaha nesto kato staz v bolnitsa.
Predpolagam che ne samo na neja sa predlozili rabota prez ljatoto v bolnitsata kadeto bese na staz.. Tja se saglasi i raboti tsjaloto ljato.
Stana septemvri i doide vreme za vtorata godina v uchiliste. Pochna uchiliste no ot bolnitsata prodalziha da ja tarsjat. Tja im kazva: ne moga na uchiliste sam prez denja, imam da ucha vecher.
A momicheto oste ne e zavarsila. Sigurno ne ja kanjat za starsa sestra no vse pak ja kanjat i se pochva ot njakade.
Hullboy
-
- Обратна връзка:
Re: Canada
Или нещо си се побъркал, или граматиката ти не е в ред ама не мисля че има само 2 алтернативи за изпращане на пари, ама си и доста ограничен в мисленето си та може и това да е. Пари да съм здрава да изкарвам, начини има доста и различни за пращане.hullboy написа:Zdraveite
Alternativna profesia - agent na Money Gram za da njama Leni v koja druga firma da otide![]()
Sega seriozno.
Poznavam momiche v Ottawa. V Bg se e zanimavala s muzika. Sviri na tsigulka. Razbra che s tsigulkata ne stava i se zapisa se v Algonquin college da uchi za meditsinska sestra.
Predpolagam che ne samo na neja sa predlozili rabota prez ljatoto sled staza v bolnitsata kadeto bese na staz.. Tja se saglasi i raboti tsjaloto ljato.
Stana septemvri i doide vreme za vtorata godina v uchiliste. Pochna uchiliste no ot bolnitsata prodalziha da ja tarsjat. Tja im kazva: ne moga na uchiliste sam prez denja imam da ucha.
Hullboy
Independent написа: Откакто съм тук (а то е по-малко от година), съм видяла толкова невъзможни неща да стават реалност, включително и от първа ръка. Затова, моля те, недей да обобщаваш кое било възможно и кое не. Това, което за едни е невъзможно, за други е въпрос на малко усилие.
Пак във оня мой пост, който ти така удобно избягваш, бях казала, че всичко зависи от самите хора, от мотивацията им, възможностите им, сигурно и от късмета им.
Искала да помогне на хората! С какво, бе джанъм? С приказки за това как със 150 лева заплата ще са по-щастливи ли? Или с приказки за това тук да забравят всичко, което са постигнали, и да се задоволят с обща работа във фабрика, намерена с връзки (е това направо ме уби, но хайде без лирични отклонения). Знаеш ли как действат такива приказки на един новодошъл, който само преди два дни е ревал до изнемога за това, което оставя след себе си? Имаш ли представа колко хора са се отказали от плановете си за емиграция точно подплашени от такива приказки като твоите? Сега какво ще ми кажеш - че тия хора са по-щастливи в България, така ли? Може, ама те никога няма да разберат къде са по-щастливи, щото така и не са дошли тук да видят какво е, да сравнят. Каква помощ е това, за бога? Ще ти кажа каква - никаква. Това е опит да се смачкат в зародиш всички опити за устройване, типична тактика "на Вуте да му е зле", проява на пораженческо мислене и купища други работи, които винаги съм ненавиждала.
Ето, аз пък да ти кажа. Познавам много успели хора тук. Емигранти. Не задължително българи. Някои от тях може и да не са с доходи 200+, но те са щастливи ТУК, доволни са от това, което са постигнали ТУК, и не искат да се връщат ТАМ. Дали е защото е невъзможно човек да се оправи ТУК?
За какво обобщаване от моя страна ми говориш?

Не знам как подобно изказване не обиди кримон или survivor или който и да било друг, инвестирал за няколко години много повече усилия, отколкото за цял живот в България- мен лично това ме обижда ИЗКЛЮЧИТЕЛНО!
И що се касае до моята собствена професия, за която дръзваш да знаеш по-добре от мен, ще ме извиняваш много- когато минеш сама по този път и преживееш поне толкова, колкото на мен ми е минало през глава за 4 години, тогава ще спориш по въпроса възможно ли е, доколко и с какви усилия!Така че винаги имаш шанс (и то не малък) да се оправиш бързо.
Обаче, ако си тръгнал от България без грам образование, с голямо самочувствие и манталитет "всички са ми длъжни" тук ще ти е мноооого трудно. И късмет ще ти трябва да си намериш работа във фабрика, две години ще са ти малко да си приравниш дипломите, ако си си купувал изпитите и изобщо ще ревеш наляво и надясно, че много неща се премълчавали и че си бил излъган.
Прекалено отскоро си тук за да имаш съждения за "оправянето" на болшинството и за това на кой колко и какво му струва това "оправяне".
И...що се касае до тези евентуално, които биха се изплашили да тръгнат четейки НЕОСПОРИМИ ИСТИНИ за това какво евентуално би им коствало, ами...както каза survivor "който се страхува от вълци, да не ходи в гората". Това е реалността. Ако не са готови да се борят със зъби и нокти, да инвестират евентуално доста годинки от живота си, ако не са готови в случай на необходимост да се преквалифицират и учат наново, ами по-добре да не се гмурват в дълбоки води!
Бъди сигурна, че думите ми не са продиктувани от мисълта "на Вуте да му е зле". На Вуте би му било много по-зле да тръгне неподготвен за това какво го очаква, да открие след пристигането си, че с професията си тук няма никакъв шанс. Вуте, преди да вземе решение, трябва да проучи професионалните си възможности в Канада и после да слуша "оправили се" за 1 година програмистки.
Вуте също така трябва да е много добре наясно, че факта, че някой "оправил се" или дори съвсем "неоправил се" се чувства прекрасно, съвсем не означава, че той самият, дори много по-добре "оправил се" от първия, ще се чувства по същия начин. Защото емоциите и това кой как изживява имиграцията си, загърбването на цял един живот зад себе си, изоставяне на Родина и роднини, това НЕ Е ПОДВЛАСТНО и не зависи изцяло от факта кой доколко е "оправен". Надявам се да не го разбереш на собствен гръб, но да го проумееш някога въобще, е важно! Макар поради факта да не лепваш етикети на хората с лека ръка.
Желая ти да останеш все същата оптимистка, когато ти свърши един ден контракта и се изправиш сама пред надежда на голям късмет за да намериш нова работа! Защото не способностите ти, нито истинската ти диплома ще свършат работа, а само случая и евентуално връзките ще изиграят ролята.
Хълбой, ти никога не си ми изглеждал глупав- не ме карай да си променям мнението. Върни се назад и прочети отново какво съм писала. НЕВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ РАБОТИ КАТО ТАКЪВ С БЪЛГАРСКА ДИПЛОМА! НЕВЪЗМОЖНО Е ПРИРАВНЯВАНЕТО! За бога- всеки е свободен да учи наново! Ако завърша сега за икономист В КАНАДА, със сигурност ще започна работа като такава. Моля- учи наново, върни се с години в развитието си, забрави за дипломите си, за квалификациите си, за опита си, започни от нулата и заповядай!Poznavam momiche v Ottawa. V Bg se e zanimavala s muzika. Sviri na tsigulka. Razbra che s tsigulkata ne stava i se zapisa v Algonquin college da uchi za meditsinska sestra.
Да, ама...да заповядаш от нулата ако е възможно на 20 и кусур или...в краен случай на 30 и малко отгоре, е много трудно или почти невъзможно след 40. За някои професии не е възможно НИКОГА. Върви обясни на един логопед как да завърши наново и да получава 60 дол./час като колегите си-канадци. Или на един психолог...или един адвокат. Хайде списъкът е дълъг.
Налегнете си парцалките и не говорете от името на всички!
Да, а приятелката ти е викана да работи като санитарка. Без членство в Ордера или с току-що получена диплома от местно учебно заведение, НЯМА право да работи като сестра извън учебните стажове.Poznavam momiche v Ottawa....
Не е много по-различно от работа във фабрика. С тази разлика, че вместо да завива гайки на конвейер, ще сменя памперси (също на конвейер).

Джой,
разбирам много добре какво имаш предвид и с приравняването, и с връщането назад.
Добре де, ама ако това приравняване отнема много повече време, нерви и пари от едно учене наново какъв е смисълът? За ен лично не си струва.
Аз лично предпочитам да почна от едно малко по-ниско ниво от това което съм била в БГ, и работейки в мойта област да си доучвам и да се катеря нагоре в йерархията. Това е естетсвения процес на градене на една кариера.
Ти си решила да се целиш директно във високите нива на йерархията. Е - това е твое решение. Би трябвало да си дадеш сметка за трудностите решавайки да поемеш по тоя път.
Казано по дрг начин - ако някоя виетнамка беше дошла в твойта болница в БГ с виетнамска диплома и виетнамски стаж, да поиска твойто място на главна сестра, ти как би реагирала? Може би ще и постелеш червената пътечка?
разбирам много добре какво имаш предвид и с приравняването, и с връщането назад.
Добре де, ама ако това приравняване отнема много повече време, нерви и пари от едно учене наново какъв е смисълът? За ен лично не си струва.
Аз лично предпочитам да почна от едно малко по-ниско ниво от това което съм била в БГ, и работейки в мойта област да си доучвам и да се катеря нагоре в йерархията. Това е естетсвения процес на градене на една кариера.
Ти си решила да се целиш директно във високите нива на йерархията. Е - това е твое решение. Би трябвало да си дадеш сметка за трудностите решавайки да поемеш по тоя път.
Казано по дрг начин - ако някоя виетнамка беше дошла в твойта болница в БГ с виетнамска диплома и виетнамски стаж, да поиска твойто място на главна сестра, ти как би реагирала? Може би ще и постелеш червената пътечка?
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Ами, за това става въпрос, Илияна- не винаги има шанс или още по-малко пък "оправянето" е бързо. Дали поради факта, че образованието ти се цени по-малко от виетнамско или поради факта, че процедурата по приравняване е прекалено дълга- без значение. Имаш право да живееш, но нямаш право да работиш. Или по-точно, работи си по фабриките колкото искаш- Канада има нужда от квалифицирани кадри, но не и с чуждо образование. А вие, с чуждото, ами не хранете надежда, че ще взимате хляба на нашите квалифицирани кадри.iliana написа:Джой,
Та...да се върнем назад за приравняването на виетнамката, която да вземе поста на старша сестра в бг. Ако тя е минала съответното приравняване, е добре дошла да заема пост по възможностите си в която и да е болница. Приравняване означава обучение на особенностите на дадената специфика в дадената страна- не обучение от А и Б. Въпросът е, че НЯМА възможност за приравняване на бг дипломи! Т.е. ние сме учили всякакви други глупости, но не и сестринство. Българските сестри са всичко друго, но не и сестри.
И...въпросът не е само за сестрите. Така стоят нещата за огромно количество професии. Но това е отделна и дълга тема.
Шокира ме убедеността на независимата дама за купените дипломи и некадърността на хората, които не се "оправят" бързо.
Раздаването на илюзорни надежди във форума е напълно безплатно, безотговорно и ненаказуемо.