От къде в Монреал да купя адаптер 110 -> 220

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
DonPatso
Обратна връзка:

Нови стандарти?!

Мнение от DonPatso »

Бгканада Приятелю недей да съдиш за ел.напрежението в Канада по надписите на захранващите устройства на електроуредите с които разполагаш в момента.Ти още малко ще създадеш нов стандарт!!!!
Невъзможно е един трансформатор с намотки изчислени за напрежение 120в. да работи на 220в. защото ще замирише и ще почне да свети горейки като факла.И тъй като стандартното ел напрежение в канада е +-110в .хората могат да си ползват ел уредите без да правят пожари.
НО щеше да е много опасно ако имаха в апартаментите си 2 вида напрежение както пишеш ти 120/240в. което е немислимо.
Абе еййй! Всичко което виждаш е триизмерно не забравяй!
Аватар
DonPatso
Обратна връзка:

относно някои основни закони в електротехниката

Мнение от DonPatso »

Искам да допълня също че това дето го пишеш че всеки уред който има трансформатор за 220в. може спокойно да работи тука на 110в.не е вярно дори според всеизвестният закон на ОМ.Защото при понижение на напрежението се повишава ампеража тоест тока и съответно уредът ще работи докато не му гръмне някой от следващите елементи във веригата му които не са изчислени за по високият ток който ще се получи за нужната консумация на уреда.
Друго ВАЖНО нещо е че променливото напрежение има честота която тука е 60 hz. и е различна от тази която се използва в Европа.
ТАКА че КОЙТО НЕ ЗНАЕ ЗАКОНА НА ОМА ДА СИ ОДИ ДОМА!!!!!!!!
Аватар
DonPatso
Обратна връзка:

разбира се има уреди които са изчислени и направени

Мнение от DonPatso »

разбира се има уреди които могат да работят и на двата стандарта
и също така на 220 и на 110в. като повечето компютри ,зарядни устройства и т.н.НО те са изчислени и направени да работят така както например компщтрите си имат задълйително отделно захранващ
блок който поема тези функции .
bgcanada

Мнение от bgcanada »

явно не съм обяснил добре. Ставаше въпрос че уред на 220 волта от България може спокойно да работи тука ако се включи на контакта на печката (което не препоръчвам на никой да прави) и то само по принцип.
Дон Пацо, ти нали не си мислиш че щом нещои ти се струва опасно на тебе знначи никой и никъде не го прави :wink:
Относно това длаи има или не 2 напрежения не смятам да споря- провери сам. А за да не е опасно и за да не се налага да карат всяка седмица в болницата някой опърлен елспециалист контактите на 120 и 240 волта са различни (естествено това не би спряло никой истински Едисон да се опърли, но все пак помага).
За трансформатоори на 120 и 220 волта мога много да ти обяснявам, но съм сигурен че не е нужно. И за закона на Ом съм чувал (чета форумите редовно) :wink:
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Adisson e super za takiva adapteri. :beer:
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

M.Sc. написа:Zdravei, az pazaruvam vsi4ko ot Adisson. Adapter ot 110 volta na 220 volta...interesno. ...

Ta , na vaprosa, viz saita i si preceni koi magazin e po-blizko do teb.

http://www.google.ca/local?hl=fr&lr=&q= ... l&ct=title
Ne vijdam kvo e interesnoto, az si kupih takyv ot Adisson & vse o6te ba4ka. :beer:
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

bgcanada написа:явно не съм обяснил добре. Ставаше въпрос че уред на 220 волта от България може спокойно да работи тука ако се включи на контакта на печката (което не препоръчвам на никой да прави) и то само по принцип.
Дон Пацо, ти нали не си мислиш че щом нещои ти се струва опасно на тебе знначи никой и никъде не го прави :wink:
Относно това длаи има или не 2 напрежения не смятам да споря- провери сам. А за да не е опасно и за да не се налага да карат всяка седмица в болницата някой опърлен елспециалист контактите на 120 и 240 волта са различни (естествено това не би спряло никой истински Едисон да се опърли, но все пак помага).
За трансформатоори на 120 и 220 волта мога много да ти обяснявам, но съм сигурен че не е нужно. И за закона на Ом съм чувал (чета форумите редовно) :wink:
Taka e, tuk ima 110-120V za vsi4ko no za gotvarskite pe4ki e ne6to kato 220-240V. :beer:
Аватар
VanBC
Модератор

Re: относно някои основни закони в електротехниката

Мнение от VanBC »

DonPatso написа:Искам да допълня също че това дето го пишеш че всеки уред който има трансформатор за 220в. може спокойно да работи тука на 110в.не е вярно дори според всеизвестният закон на ОМ. Защото при понижение на напрежението се повишава ампеража ...
:briah:
Закона на Ом гласи:
U = I*R, или I = U/R

Сега ако можеш да ми обясниш как като намалиш U, и I ще се увеличи (при положение, че R е константа) :roll: ?
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
DonPatso
Обратна връзка:

Смятай!!!

Мнение от DonPatso »

Елементарно !!! просто замести буквичките с цифри и сметни!
Аватар
DonPatso
Обратна връзка:

нямам време

Мнение от DonPatso »

нямам време да преподавам електротехника , не ми плащат за това.
достатъчно информация снесох по въпроса.Както виждаш формулата
е достатъчно доказателство.сега ако почна да търся и константи тука ще стане като виртуален колеж.
Аватар
DonPatso
Обратна връзка:

добре!

Мнение от DonPatso »

съпротивлението на първичната и вторичната намотка на даден трансформатор зависи от сечението на проводника бе приятел !!!!да не говорим че и тука си има формули ...
Оставям те да МИСЛИш! и повече нема да преподавам.
става и без формула -само логика.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

изглежда ми като Don Patso да спори с двама електроинженери, хем от тия дето са два пъти инженери - там и тука.
може и да бъркам :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
bgcanada

Мнение от bgcanada »

:D В спора се ражда истината. Верно е че Дон Пацо е малко нервен, но това не е грях нали така :?:
Тука малко се получи къде го чукаш, къде се пука. Започнахме от адаптери, минахме през различните напрежения в Канада (просто исках да споделя малко информация за лзбителите на факти) и накрая до мощност на трафове стигнахме.
Според мене и Ван и Пацо са прави. По формулата на Ом излиза че когато едното намалява то и другото намалява (демек съпротивлението е константа, т.е. отношение между ток и напрежение), но Пацо е прав че когато имаме мощност нещата са малко по-различни. За да не бъъда многословен ще добавя само че при константна мощност (а в повечето случаи тя е такава) ако падне напрежението се увеличава тока. Това пбаче е вярно само с много груби допускания и в не особено голям диапазон от разлики, защото ако драстично се намали трансформираната мощност от един трансформатор (да кажем че трансформира само 10% от номиналната си мощност, при 10% от номиналното си напрежение) то тока не е 10%, а доста повече, защото всички параметри на трафа се променят.
Май стана много объркано, но идеята ми беше че до тука всеки е по малко прав :thumbsup:
Аз за разлика от Пацо нямам нищо против да разяснявам на желаещите на лични съобщения (за да не пълним форума с баластра) какво може, какво не е желателно и даже какво е задължително да се избягва за да не се убеждават сами бъдещите кандидат Едисоновци колко бързо може да изгори една симпатична 5 етажна зграда (жокер- 10 минути :wink: ).
Svilko
Обратна връзка:

Мнение от Svilko »

Наистина много задълбахте темата :)
За DonPatso, мога да кажа че не е прав за това че няма напрежение 240V. Има си го навсякъде по къщите, просто си е напрежение между две от фазите. И съм сигурен че е 60Hz. Тия две фази измерени към нулевия проводник ни дават 110-115V. Следващия стандарт тука е 600V междуфазно и 340V към нулевия проводник. Даже един път го усетих с ръка, има разлика от нашия 220. Разтриса някъде до рамото че и нататък ;) Не е много приятен :)
Това са моите наблюдения. Така че за уреди които ползваме в БГ, ако на стикера си пише 220-240V 50-60Hz не виждам какъв е проблема да се включват тука. Друг е въпроса че контактите са малко по-други, тия за 240V. Но в Reno Depot мисля че могат да се намерят всякакви такива неща.
За трансформатори не вземам отношение, по-горе е обяснено ;)
Аватар
DonPatso
Обратна връзка:

да

Мнение от DonPatso »

именно бгканада това ми беше мисълта че всеки ел консуматор си има определена мощност и от там следва P=UxI, ot koeto sledwa че за да получи необходимата му мощност за да може да работи нормално този уред ще му е нобходим по висок ТОК. Защото I=P/U и какво става ако
U е 2 пъти по малко?????? В по добрият случай няма да работи.
А колкото до 240 в. от печката аз не бих рискувал там да си включвам
уред с вентилатор или друго ел моторче който не е от канада .
Но това е друга тема и е доста дълга.
С200 не знам приятелю??? иначе с инженери в бг съм спорил доста
вервай ми.[/b]
Заключено