Lub0 написа:Колкото до това как определят синиър и джуниър, определено си зависи от опита, който имаш и за който разказваш по време на интервюто с конкретни проекти, твоето конкретно участие в тях и т.н. Още не съм видял някой да са го изпитвали като ученик и да са го карали да пише команди.
Lub0, извинявай, ама не мога да се въздържа тука да не те "светна".
Личи си, че не си търсил работа скоро.

Преди 2000-та година сигурно са вземали на работа без изпити, даже съм чувала, че дори да си признаеш на интервюто, че не знаеш някои от нещата, изброени в изискванията, са вземали хората с думите: ми ще ги научиш.
Не и след 2000-та обаче. От около 30 интервюта, на които съм била, нито едно не ми се размина без изпит. За едно от местата дори държах 2 изпита. След спукването на ИТ балона някои работодатели бяха толкова одзверели, че попадах просто на куриози. В една от фирмите ми дадоха 4 задачи за програмиране за 30 мин тотал, като условието на едната беше страница и половина гъсто напечатан текст.

Познай колко време ми отне да го прочета!
Имам доста познати в ИТ, включително завършили университети в USA, които напоследък си търсиха работа - те също минават през изпити. Особено в големите и престижни фирми това е вече твърда практика. По-голям е шанса при малките фирми, които нямат професионален подход при подбора, да няма изпити.
А пък да не ти разправям за един много близък мой човек, който преди няколко месеца беше поканен на "интервю" в Майкрософт. То не бяха изпити, не беше чудо. Два дена изпити в Торонто, и след като ги премина успешно, го поканиха на техни разноски за 3 дена в централата в Сиатъл. От тях два дена бяха непрекъснати интервюта и изпити с различни комисии. Всяка комисия му даваше задачи в различни области.
Не твърдя, че мнението ми е меродавно, просто така стоят нещата около мен и моите познати. Може пък да е просто до късмет...
Между другото, много ми е чудно това което казвате, че junior или senior позициите се определяли според човека, а не според обявената позиция. Аз досега не съм видяла нито една обява, където да има степенуване на позициите и да не е определено предварително дали позицията, за която се кандидатства, е junior или senior. Т.е., ако в обявата пише, че търсят junior админ или дивелъпър, не търсят ли именно такъв човек?
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.