Пак за НОИ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
survivor

Мнение от survivor »

А може ли някой да ми обясни какво ще загубя ако не попълвам нищо? Имигрирах през 2002 г. За съжаление не си пазя стария паспорт с печата за излизане. В бг посолството в Отава ми казаха че няма друг вариант освен да си оставя стария паспорт когато си взимам новия. Само да знаете че не е така. А, да - да се върна към стария си въпрос - в моята ситуация какво губя ако оставя нещата така?
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

губиш всякакви права :lol:
бър, и аз съм така ..., но нямам никакво намерение да се занимавам с попълни това или онова, т.е. да им играя по свирката ... не съм там, не съм ползвала услугите, съответно не съм се осигурявала. Да се оправят както знаят, няма да им улеснявам средновековната администрация !
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

krimon написа:...но нямам никакво намерение да се занимавам с попълни това или онова, т.е. да им играя по свирката ... !
и аз така, ама в крайна сметка ще си платя, кво толкова, не е някаква огромна сума, да влачат бе, да им приседнат ...
А аз едва ли ще забогатея с тези 15-20 лева дето ги прибират всеки месец
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Angie

Мнение от Angie »

Здравейте, наистина линкът посочен от Лени в момента не съдържа нищо, но с търсачката в същия сайт и ключова дума заявление открих това - има коментар, а отдолу е представен и текста на заявлението. Дано ви бъде полезен [/url] http://odit.info/article.php?ArticleID=294 [url]
Не си струва да спорим заради невинаги ясните процедури на НОИ. Посещението ми там при което ме питаха сигурна ли съм че искам да си прекратя правата преди заминаване в чужбина понеже "после било много трудно да ги възстановя"?!? и липсата на формат за заявлението в сайтовете на НАП и НОИ ме навеждат на мисълта, че има мъгла около подаването на такова предварително заявление, за да не се спират приходите към НОИ. От друга страна сумата от 79 лв./година не е чак толкова голяма, ако човек не иска да се разправя, ще си идва често през годината и желае да ползва услугите на здравната каса.
Следва да се има предвид, че ако не бъде подадено заявление преди заминаването в чужбина, осигурителните вноски се дължат за целия период на пребиваването извън страната. В тези случаи, ако лицето се осигурява на основание чл. 40, ал. 4 от ЗЗО, осигурителната вноска се внася върху половината от минималния осигурителен доход – например осигурителната вноска за цялата 2005 г. е в размер на 79,20 лв.
:beer:
arina

НОИ

Мнение от arina »

На мен ми обясниха, че проблемът е в парите, които получават ЛИЧНИТЕ НИ ЛЕКАРИ. Но и те нямат вина, защото получават суми за брой пациенти, а не за брой прегледи, а ние сме в списъка им на пациентите. За да се сложи край на това несъответствие, трябва да ни отпишат, но може да стане с наша декларация. И така- задължението е наше. Другият проблем на държавата е да си възстанови платеното до момента- как, като го събере от нас. Съставят се списъци със суми и лихви върху тях, а как ще ги събере държавата от имигрантите- ако има вече някой получил писмо, да пише. А това,че като сме за кратко в България и отидем на мед. преглед- при всички случаи ще е в частна клиника и ще си платим. Бъдещото плащане е ясно, защото не сме здравно осигурени. Проблемът е с това за минало време.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

survivor написа:А може ли някой да ми обясни какво ще загубя ако не попълвам нищо?
Нищо не губиш ЗАСЕГА. Пишат ти на гърба едни пари , дето уж ги дължиш на държавата (защото тя плащала заради теб на личния лекар). Лошото е, че наскоро се пръкна едно образувание АДВ (Агенция за Държавни Вземания). Проектът е тази агенция да вади изпълнителни листи срещу всички, които не са си платили данъци, глоби от КАТ и т.н. И в един хубав момент като се прибереш в БГ, може да те спрат на летището при излизане,защото си длъжник на държавата.
Има хора, дето си мислят, че не са имали никога личен лекар, но има много фалшификации, възможно е да се води човек някъде без да знае, само ЕГН-то е достатъчно за далаверата.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
survivor

Мнение от survivor »

Blagodarja za otgovorite!
Az zadalzhenieto taka ili inache si go imam. V dosieto mi pishe che zdravnoosiguritelnite mi prava sa prekrateni, taka che smetkata ne bi trjabvalo da nababva. Taka cje zasega stigam do izvoda che deklaracii njama nuzhda da popalvam :D Nadjavam se da ne se lazha mnogo.
Заключено