beckythomas9 написа:MrGeek написа:
Нещо повече - интелигентността на българските деца се проявява най вече в тукашната среда. Най-малкото защото те умеят да се възползват от наистина ценните ресурси.
Сигурен ли си, че ДЕЦАТА умеят да се възползват от тези ресурси? Според мен го правят преди всичко родителите, а след като те успеят да изградят определена ценностна система у детето, едва тогава то започва да се възползва самО от тях. Но според мен всичко тръгва от родителите, с много малки изключения. Затова успехите на българските деца тук по-скоро говорят за това какви са техните родители.

Позволявам си да отговоря на въпроса, зададен към MrGeek, преди него, като родител на дете, учещо в Канадско училище.
Мисля че канадското начално училище дава що-годе равни права на всички деца в него и амбицията на родителите (както е в България) тук почти не играе роля. Освен това мисля, че едно дете на 10-12 години тук е вече формирана личност.
Друг е въпросът, че децата на имигрантите имат може би по-силна мотивация за успех, каквато би трябвало да имат родителите им тук, ако искат да оцелеят и успеят в новата страна.
А за повечето канадци - това е родина, карат я както могат и както дойде..