въпрос за НАЧАЛНИ УЧИЛИЩА
- avve
- Обратна връзка:
много моля ако някой има информация /под каквато и да е форма - линкове и т.н./ да пише за това как се приемат децата в първи клас и изобщо как е в началните училища? прегледах темите във форума, но нищо съществено не намерих и това започва да ме притеснява, защото се надявам Септември да се сбъскам с този проблем и се чувствам ужасно неподготвена! За тези, които обичат да си острят зъбите ще кажа, че търся такава информация по сайтовете, но ми е притеснено от работата и не мога да попадна на нищо съществено!
Вълнуват ме конкретни въпроси като:
-колко време предварително трябва да си запиша детето в първи клас и мога ли да го направя от БГ
-по колко часа на ден учат децата и ако си сам родител кой може да ги гледа след у-ще, пари, време и прочие
-ако реша да мина на социал каква сума се дава за детето / предваритело моля без кометари за това кой работи, кой мързелува и лежи на социал и т.н./
Благодаря предварително!
-колко време предварително трябва да си запиша детето в първи клас и мога ли да го направя от БГ
-по колко часа на ден учат децата и ако си сам родител кой може да ги гледа след у-ще, пари, време и прочие
-ако реша да мина на социал каква сума се дава за детето / предваритело моля без кометари за това кой работи, кой мързелува и лежи на социал и т.н./
Благодаря предварително!
Savoir c'est pouvoir!
- Sneji
- Най-любезен форумец
Re: въпрос за НАЧАЛНИ УЧИЛИЩА
Пиша директно в стовя постинг след въпросите ти:
avve написа:много моля ако някой има информация /под каквато и да е форма - линкове и т.н./ да пише за това как се приемат децата в първи клас и изобщо как е в началните училища? прегледах темите във форума, но нищо съществено не намерих и това започва да ме притеснява, защото се надявам Септември да се сбъскам с този проблем и се чувствам ужасно неподготвена! За тези, които обичат да си острят зъбите ще кажа, че търся такава информация по сайтовете, но ми е притеснено от работата и не мога да попадна на нищо съществено!
-колко време предварително трябва да си запиша детето в първи клас
Тук училището започва в началото на септември и обикновено седмица преди това започват записванията. Ако пристигнете по-късно, не е проблем детето да бъде запидано и през средата на срока. Дъщеря ми, средно на месец има поне по един нов съученик.
и мога ли да го направя от БГ
Не
В училището на дъщеря ми започват в 9:10 и свършват в 15:40. Има специални програма "Преди и след училище", предназначена за децата, чиито родители работят от по-рано или до по-късно. Два часа преди и два часа след училище с децата се занимава учител в самото училище. Нямам представа колко се плаща, но със сигурност се плаща.
-ако реша да мина на социал каква сума се дава за детето /
Нямам никаква представа
предваритело моля без кометари за това кой работи, кой мързелува и лежи на социал и т.н./
Благодаря предварително!

- avve
- Обратна връзка:
благодаря
благодаря ти , снежи, за инфото! а случайно да имаш линкове, за да мога да прочета по-задълбочено по темата! също ме интересува децата веднага ли почват да учат или имат нещо като празна година, в която учат езика!? доколкото разбрах учат паралелно езика с учебния материал
Savoir c'est pouvoir!
-
Re: благодаря
Първо трябва да решиш къде ще учи детето ти, защото различните уилищни бордове имат различни разпоредби. Например някъде вземат децата, навършили съотв. възраст преди 1 октомври, на други места вземат деца родени през календарна година. Избери си конкретен район и потърси информация за съотв. School Board. Ако не знаеш как, кажи за къде става въпрос, някой може да има линкове за там. Освен това някои училища си имат сайтове и там можеш да потърсиш инфо.avve написа:благодаря ти , снежи, за инфото! а случайно да имаш линкове, за да мога да прочета по-задълбочено по темата! също ме интересува децата веднага ли почват да учат или имат нещо като празна година, в която учат езика!? доколкото разбрах учат паралелно езика с учебния материал
- Sneji
- Най-любезен форумец
Нямат празна година, училище се започва веднага. Ако детето е на 7 години, ще го сложат направо във втори клас, но ще има допълнителна учителка, която ще се занимава индивидуално с него по четене и писане.
Училището на дъщеря ми е към Peel district school board, тук повече: http://www.peel.edu.on.ca/index.asp
А тук можеш да видиш координатите на всички училища в онтарио: http://esip.edu.gov.on.ca/english/profi ... ?ID=B66125
Училището на дъщеря ми е към Peel district school board, тук повече: http://www.peel.edu.on.ca/index.asp
А тук можеш да видиш координатите на всички училища в онтарио: http://esip.edu.gov.on.ca/english/profi ... ?ID=B66125

School
Zdravey,
az imam sin na 7 god. - 1st grade.
Nie dosta se pritesniavahme kak ste se adaptira.
Na praktika izliza, che dezata se opraviat po-barzo i lesno ot nas.
Za ezika - moje da se smuti dosta v nachaloto, no moje i da niama problemi - zavisi ot deteto. I v dvata sluchaya svikva dosta barzo.
Uchilisteto zapochva v 9.00, ima 1 chas obedna pochivka i svarshva v 15.30.
Ekvivalenta na BG zanimalnia se naricha day care. Zapochva ot 7.30, sled koeto gi vodiat do shkoloto v 9. Za obiada ima 2 varianta, lunch program v uchilisteto (okolo $20/monthly), ili razhodka do day care i obratno. V 15.30 gi vodiat pak v day care do 18.00. Nie plastame okolo $200/m za day care, no e razlichno v razlichnite provincii.
S dve dumi: pritesnyavayte se poveche za vas, otkolkoto za deteto.
Ako imash vaprosi: gosho2@mts.net
USPEH
az imam sin na 7 god. - 1st grade.
Nie dosta se pritesniavahme kak ste se adaptira.
Na praktika izliza, che dezata se opraviat po-barzo i lesno ot nas.
Za ezika - moje da se smuti dosta v nachaloto, no moje i da niama problemi - zavisi ot deteto. I v dvata sluchaya svikva dosta barzo.
Uchilisteto zapochva v 9.00, ima 1 chas obedna pochivka i svarshva v 15.30.
Ekvivalenta na BG zanimalnia se naricha day care. Zapochva ot 7.30, sled koeto gi vodiat do shkoloto v 9. Za obiada ima 2 varianta, lunch program v uchilisteto (okolo $20/monthly), ili razhodka do day care i obratno. V 15.30 gi vodiat pak v day care do 18.00. Nie plastame okolo $200/m za day care, no e razlichno v razlichnite provincii.
S dve dumi: pritesnyavayte se poveche za vas, otkolkoto za deteto.
Ako imash vaprosi: gosho2@mts.net
USPEH
-
- Обратна връзка:
Niakoi znae li kak e polojenieto s uchilishtata i detskite gradini vav Vancouver?
:idea:
Po specialno me interesuvat slednite vaprosi:
1) Moje li deteto da se zapishe vednaga pri pristigane?
2) Kak stava izbora na uchilishte - po raion ili po jelanie?
3) Kakvo dolu gore se plashta v public uchilishtata, resp. detskite gradini?
4) Vsichko ostanalo za koeto se setite, che triabva da znae edin novopristignal (sas sem. i deca).
Samo da utochnia, che stava duma za 11 i 3 godishni deca. S frenskia se opraviat dobre (vse pak sa Montreal-cheta). Tova bi li im pomognalo s neshto?

4) Vsichko ostanalo za koeto se setite, che triabva da znae edin novopristignal (sas sem. i deca).
Samo da utochnia, che stava duma za 11 i 3 godishni deca. S frenskia se opraviat dobre (vse pak sa Montreal-cheta). Tova bi li im pomognalo s neshto?
Първо бих посъветвал родителите с деца в началното училище за нищо да не се притесняват.
Информацията ми е за Newfoundland, но предполагам че важи за цяла Канада.
1. Лятото няма никой в училище и записването става чак 1 седмица преди учебната година (6 септември), т. е. края на август, началото на септември.
2. Записват се в най-близкото квартално училище. Решават в кой клас да бъде според това какво е учило детето в България и владеенето на езика. Elementary School e до grade 6, ~ нещо като нашия 5-ти клас. Нищо не се плаща, само някои учебни помагала, освен това редовните училищни узнудвания за спонсорство и други дребни суми.
3. Занятията са от 8.30 до 2.50, нашият ходи пеша (11 г.). Но малките трябва да се водят и взимат.
4. Занятията са като забавачка, в сравнение с българските.
---------------
5. Сошъла се дава на семейство, не на дете. Зависи от провинцията и други условия. Например, могат да ти дадат $1070 месечно, детските добавки са $260 тук, но да различни в различните провинции и зависят от дохода на семейството.

А тва е страницата на нашето училище. http://school.esdnl.ca/stmatthews/
Информацията ми е за Newfoundland, но предполагам че важи за цяла Канада.
1. Лятото няма никой в училище и записването става чак 1 седмица преди учебната година (6 септември), т. е. края на август, началото на септември.
2. Записват се в най-близкото квартално училище. Решават в кой клас да бъде според това какво е учило детето в България и владеенето на езика. Elementary School e до grade 6, ~ нещо като нашия 5-ти клас. Нищо не се плаща, само някои учебни помагала, освен това редовните училищни узнудвания за спонсорство и други дребни суми.
3. Занятията са от 8.30 до 2.50, нашият ходи пеша (11 г.). Но малките трябва да се водят и взимат.
4. Занятията са като забавачка, в сравнение с българските.
---------------
5. Сошъла се дава на семейство, не на дете. Зависи от провинцията и други условия. Например, могат да ти дадат $1070 месечно, детските добавки са $260 тук, но да различни в различните провинции и зависят от дохода на семейството.

А тва е страницата на нашето училище. http://school.esdnl.ca/stmatthews/
За децата
Тука ги хранят дабре! (За храната и дебелите трябва отделна тема).sasho71 написа:абе Джордж7,
то само бели и дебели деца имате , блазе виот нашенците-индийци, шри ланкиийци и китайци си немате
Нашето училище е в краен квартал и има само още 1 индийче, освен моя син. Иначе в центъра на града, дето са евтините къщи под наем има много черни и мургави дечица и още се раждат усилено.
Ама тва е отскоро в Newfoundland, даскоро тук почти нямало цветни. Иначе някои местни канадци още се плашат като ги видят в първия момент, отделно не магат да им (ни) зацепат на акцента, очакват да чуят "Newfie". Ама ще свикнат.

- MrGeek
- Путлер Капут
Нещата по принцип си зависят от самото дете, но няма друга държава в света (това го казвам абсолютно убедено), където едно дете, дошло от другия край на света да се чувства почти като у дома си. Моят син започна преди една година в кварталното училище, което всички описваха като "много лошо". Като новопристигнали ние нямахме друг избор. Каква е равносметката? Той в момента говори перфектен английски (дори аз самият съм изумен), има страшно много приятели, които го възприемат почти като тартор, има учител, който обожава и изобщо някак си съвсем естествено нещата си еволюираха до тези дни, когато полчихме писмо, че го приемат в едно от най-престижните училища с изучаване на френски (Late French Immersion Program). Въпреки дребните проблеми, не мога да не отбележа, че развитието на сина ми в момента надминава доста предварителните ми очаквания - както от страна на самата ситема (независимо от многобройните й проблеми изобщо не ми идва на ум да я сравнявам с българската такава), така и от страна на неговите способности.prace написа:Всичко изглежда хубаво и спокойно. Точно от каквото се нуждаят децата.
А някой би ли споделил как е прието детето му от другите деца. Говоря за това, че е чужденче. Как се чувстват децата ви в училище? Има ли каквато и да е дискриминация или предполагам си зависи и къде е училището, разбира се.
1. Може. Може и да се позабавиш малко ако искаш.alexiworld написа:Niakoi znae li kak e polojenieto s uchilishtata i detskite gradini vav Vancouver?:idea:
2. Строго по район.
3. За училище - нищо (с изключение ако има някаква по-особена програма може да поискат 100-150 на година). За детската градина - от 600 до 900, но съществуват субсидии за семействата с нисък доход (под 2 минимални работни заплати).
4. Под игото не ми се пише... трябват ти пари, останалото се оправя
Ами виж сега Гийк, то мита за перфектното българско образование отдавна трябваше да е разобличен, ама пусто не си го даваме... Мога да кажа само, че методите на преподаване, както и подбора на материала и неговото поднасяне са на светлинни години от същите в БГ.MrGeek написа:Нещата по принцип си зависят от самото дете, но няма друга държава в света (това го казвам абсолютно убедено), където едно дете, дошло от другия край на света да се чувства почти като у дома си. Моят син започна преди една година в кварталното училище, което всички описваха като "много лошо". Като новопристигнали ние нямахме друг избор. Каква е равносметката? Той в момента говори перфектен английски (дори аз самият съм изумен), има страшно много приятели, които го възприемат почти като тартор, има учител, който обожава и изобщо някак си съвсем естествено нещата си еволюираха до тези дни, когато полчихме писмо, че го приемат в едно от най-престижните училища с изучаване на френски (Late French Immersion Program). Въпреки дребните проблеми, не мога да не отбележа, че развитието на сина ми в момента надминава доста предварителните ми очаквания - както от страна на самата ситема (независимо от многобройните й проблеми изобщо не ми идва на ум да я сравнявам с българската такава), така и от страна на неговите способности.prace написа:Всичко изглежда хубаво и спокойно. Точно от каквото се нуждаят децата.
А някой би ли споделил как е прието детето му от другите деца. Говоря за това, че е чужденче. Как се чувстват децата ви в училище? Има ли каквато и да е дискриминация или предполагам си зависи и къде е училището, разбира се.