Social i stipendia za uchene v universitet

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Stoni

Мнение от Stoni »

bravo написа:
Stoni написа:Само вид от най-последния клон в еволюцията на сапиенса,може да зададе така,тук и сега такъв въпрос?!?!?!?

izviniavai, am 6to si tolkoz ZLOBEN? ti siguren li si, 4e si ot nai-evoluirania klon? 6tot az izpitvam leki samnenia..........

Злобен съм и още как!!!
Нямам претенции,никакви относно мястото ми в клона,но където и да съм,предпочитам да ползвам клона така,че той да не исъхне или тия дето го подпират да не минат на друго дърво и на моите деца да се случва това дето се случва на родителите Ви.
Системите се създават с една цел а КОМУЛАПАЛУС не я разбира и се отнася с нея както мароканския скакалец с нова територия.
Злобен съм и още как.
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Бе не знам и аз към кой от всички клони на еволюцията да се определя ама и на мен нищо не ми стана ясно от тая наистина интересна за мен тема.
Хем я четох два пъти внимателно! :shock:
Няма ли кой да обясни с думи простички за кво става въпрос мамка му?
Значи ако сме на социал или шомаж нямаме право да учим нещо!
Така ли е?Или не?
Док............
TROUBLEMAKER
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Ако нямаш пари и работа вземаш прословутия социал и се предполага, че си търсиш работа в туй време.
Ако учиш и нямаш пари, вземаш заем/стипендия, предполага се, че учиш на пълен ден и нямаш време за работа.
Ако си работил, вземаш парите за безработица, но се предполага, че си търсиш работа в туй време.

Горните три са си самостоятелни категории и обикновено не се мешат, поне в общия случай. За специалните случаи се питат агентите/агенциите, които дават парите, форумът не е баш извора :)

Комбинациите с КОФИ и социал не са ми ясни, но не е голяма радост, към 600$ на месец на глава мисля.
КОФИ + безработица не го знам, агентът от Emploi Quebec най-добре ще каже
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

poumpy написа:
bis написа:
poumpy написа: що да не може...
ако си успял да събереш необходимия брой часове работа за да имаш право на chomage и те съкратят в подходящия момент, никой не може да ти каже какво ще правиш докато чакаш нещо след това....
Dokato si na chomaj i uchish nad 11 h na sedmica se iska razreshenie ot agenta v CLEto , inache ti spirat shomaja, ako na svoia glava uchish.
нека да правим разлика между chomage и aide sociale и тогава да коментираме кой агент да питаме и къде
все пак докато си на chomage можеш да си чакаш каквото си искаш, включително и COFI
Poumpy mnogo dobre znam razlikata i ne oburkvaj horata. Na cocial imash agent ot s?curit? de revenue, a kato si na chomage imash agent v emploiquebec. I tochno s tozi agent imash vzemane davane.

Dokato si na chomage ne sedish i chakash rabotata da ti padne a ia tursish za koeto triabva da si disponible -demek da ne uchish poveche ot 11 h. na sedmica.
Tova vaji dokato si nashomaj i dokato ti go PLASHTAT.
Posle stavash prosto chovek bez dohodi i mojesh da pravish kakvoto si iskash - naprimer da chakash rabotata da se poiavi. Ti pak mojesh da si mislish che si na chomage ama nikoj ne ti plashta.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
pumpy

Мнение от pumpy »

bis написа: Na cocial imash agent ot s?curit? de revenue, a kato si na chomage imash agent v emploiquebec. I tochno s tozi agent imash vzemane davane.

Dokato si na chomage ne sedish i chakash rabotata da ti padne a ia tursish za koeto triabva da si disponible -demek da ne uchish poveche ot 11 h. na sedmica.
Tova vaji dokato si nashomaj i dokato ti go PLASHTAT.
Posle stavash prosto chovek bez dohodi i mojesh da pravish kakvoto si iskash - naprimer da chakash rabotata da se poiavi. Ti pak mojesh da si mislish che si na chomage ama nikoj ne ti plashta.
ти кога си бил на chomage лично, защото аз съм в момента
нямам агент от CLE и изобщо нямам никакъв агент - търся си работа активно, но пусто все не намирам.....
парите си ги получавам съвсем редовно, стига да попълвам декларациите на всеки две седмици, а и уча за DEC както се сещаш на full time. миналия семестър съм имал седмици и с по 13 часа седмична заетости и пак не е имало проблем с плащанията.
напълно съм сигурен, че докато чакаш КОФИ можеш да си на шомаж защото чакането не отнема възможността ти да си търсиш работа и да си на разположение да почнеш такава когато намериш
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

poumpy написа:ти кога си бил на chomage лично, защото аз съм в момента
нямам агент от CLE и изобщо нямам никакъв агент - търся си работа активно, но пусто все не намирам.....
парите си ги получавам съвсем редовно, стига да попълвам декларациите на всеки две седмици, а и уча за DEC както се сещаш на full time. миналия семестър съм имал седмици и с по 13 часа седмична заетости и пак не е имало проблем с плащанията.
напълно съм сигурен, че докато чакаш КОФИ можеш да си на шомаж защото чакането не отнема възможността ти да си търсиш работа и да си на разположение да почнеш такава когато намериш
На пълен ден колеж е на 25-30 часа обикновено. А в декларациите на две седмици които подаваш се изисква да пишеш дали учиш и колко часа на седмица това означаа че ти просто не декларираш че учиш което е опасно. Правят проверки. Но си е твоя работа.
Когато бях на шомаж и разбрах това се свързах с агента си и само с негово разрешение учех. Така че говоря от опит. Пък всеки да прави каквото иска. Да си чакаш КОФИто е едно а да го посещаваш докато си на шомаж е друго.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
LaRue

Мнение от LaRue »

poumpy написа: напълно съм сигурен, че докато чакаш КОФИ можеш да си на шомаж
Това ДА, но когато започнеш да учиш на фул тайм НЕ.
Госпожо, преди да виснете във форума изключихте ли печката???
This Account Has Been Suspended
Изображение
pumpy

Мнение от pumpy »

LaRue написа:
poumpy написа: напълно съм сигурен, че докато чакаш КОФИ можеш да си на шомаж
Това ДА, но когато започнеш да учиш на фул тайм НЕ.
full time учене е и 12 часа седмично и 35 часа седмично...
с 13 часа седмично ДЕКЛАРИРАЙКИ ги имаш право на шомаж - това от личен опит, не виждам защо трябва да крия часове....
с 35 няма да имаш право защото разбира се не ти остава време да си търсиш работа
ivandi

Мнение от ivandi »

Doktora написа: Няма ли кой да обясни с думи простички за кво става въпрос мамка му?
Значи ако сме на социал или шомаж нямаме право да учим нещо!
Така ли е?Или не?
Док............
Док, докато си на социал можеш да учиш в университет като вземаш до 6 кредита на сесия. Плащаш си всичко сам. Ако кредитите са повече ще ти спрат социала и ще те пратят да кандидатстваш за заем и стипендия.

Амплоато плаща за обучение максимум до ниво колеж. Няма значение дали си на социал или на шомаж. Това обучение обаче трябва да си го "издействаш", т.е. да убедиш агента си. Той решава дали да те прати и всичко е доста субективно. Ако си на шомаж ти плащат таксите, учебните материали, транспорта и по $220 на седмица за периода на обучение. Ако периодът на платения шомаж се застъпва със започване на училище, ти доплащат до тази сума, ако това, което получаваш като шомаж е по-малко. Не знам какви са цифрите, ако си на социал.

Не вярвам това да важи само за наше село. В Монреал може би е по-трудно с убеждаването на агентите.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Заключено