Православни Църкви в Монреал

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
gen Fon Klinkerhofen

Православни Църкви в Монреал

Мнение от gen Fon Klinkerhofen »

Привет,
бихте ли споделили адреси на Източноправославни църкви в Монреал (без арменски или униатски с православна служба). Известна ми е сръбската църква и няколко украински но за едната от тях се оказа, че въпреки че службата и архитекртурата бяха православни църквата бе униатска.
В този аспект смятам че ще е от помощ както за мен така и за други битуващи в монреал.

До скоро!
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

... :oops: :beer:
Последно промяна от anito на Пон Авг 11, 2003 1:52 pm, променено общо 1 път.
Обичам да преча
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Добрютро!
Сещам се за тая сръбската (српската ;) ) дето е до парка Уестмонт, предполагам и ти за нея говориш. В околовръст около нея ако се повъртиш, няма как да ти убегне булеварда Мезонньов. Тръгваш по него по левия тротоар и ще намериш една румънска. Не знам къде точно е ама май между преките Грийн и Атуотър. И хубаво се оглеждай, че може да я подминеш, аз лично 100 пъти съм минавал от там и я видях някъде на 101 минаване, толкова е невзрачен входа.
Румънците са православни, нали така? За униатска - не знам какво означава тази дума :( => нищо не мога да ти кажа.
Joy

Мнение от Joy »

Как са православни румънците?Не са ли католици?
Моля те,генерале,обясни за непросветените в делата божии какво означава това "униатска"!
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Джой, явно и двамата сме на прав път :)

-------
...
In the late 1980s, the Romanian Orthodox Church, by far the largest denomination, claimed some 16 million members--roughly 70 percent of the total population.
...
The next largest denomination, the Catholic Church in the late 1980s had about 3 million members, who belonged to two groups--the Eastern Rite Church, or Uniates, and the Latin Rite Church, or Roman Catholics.
...
-------
Извор: http://countrystudies.us/romania/48.htm

Ба, според това излиза, че униатите са католици?? К'о ста'а тука, н'нам.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Uniatite priznavat za glava na crkvata si Papata, ama slujbata im poveche prilicha na pravoslavna, abe edni hibrdi sa te mejdu katolici i pravoslavni. Naloji mi seda ucha teya podrobnosti dokato byah v bg, a i imam edna mnogo dobra priyatelka ukrainka ot Lvov(Lviv na ukrainski) :wink:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
milaiva

Мнение от milaiva »

Горещо препоръчвам гръцката църква на Côte Ste-Catherine, ъгъла с Wilderton, автобус 129. Богата на икони и определено има атмосфера.
Гост

Мнение от Гост »

Униатското движение възниква през 80-те години и представлява опит на католици и православни да обединят Църквата. Засега не е постигната целта, но има договорени много допирни точки. Основният проблем е "триединството" на Бог, син и дух /според православните/ и субординацията им /според католиците/. Не виждам нищо лошо в униатска църква.

Румънците са православни /по-голямата част от населението и официално приетата религия в държавата/. Сигурно знаете, че и те празнуват като нас 1 март с мартеници, казват "Да" и "Не", обща дума между двата езика - "картоф" :P
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Hey, Ombi, druga obshta duma mejdu bulgari i rumanci e:
kashkaval. :wink:
a, ti brkash neshto uniatite s ekumenicheskoto dvijenie, koeto e za obedinyavane na pravoslavni i katolici, am si prava, che i uniatite sa zatova, samo che sa po-stari kato dvijenie. Inache, az primerno, vapreki, che oficialno sam katolik ne vyarvam na vsichki vreli-nekipeli deto mi gi razpravyat katolicheskite sveshtenici, osobeno za Deva Maria, a i drugi neshta kato protivozachatachni sredstva, predbrachen sex i drugi podobni. Ayde be, vse pak jiveem v 21 vek. No, ianche e gotino chovek da poseti crkva, da si pouspokoi nervite, da poslusha malko relaksirashta muzika, pak veche na koy kakvoto mu e kef, pravoslavna, katolichesjka ili uniatska crkva. Samo ne vi preporachvam da hodite v opredeleni protestantski crkvi deto skachat kato hamavi. Ayde da ne spomenavam denominacii da ne obidya naykoy. :lol:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
gen Fon Klinkerhofen

ok, Ani

Униите са именно прехвъркяне на дадена цъква (като институцуя) в под власта на папата. Много от тези църкви са зазпазили всичко което ги определя като такива, обреди и догми, но са подчинени на римокатолическата църква.
Що се отнася до 80-те години на века (тва беше яко ! :D ) първата уния на Българската Православна църква с римокатолическата е направена от цар Калоян, тъй като само по този начин папата е допускал признаването на монаршеската му титла. По това време напрежението между България и Византия е било в поредния си апогей (не случайно Калоян се сдобива с прозвище гръкоубиец) и знаейки че е невъзможно да бъде признат за император(което е искал) от Византийския император или Патриарх (което Симеон около 200 години преди това е постигнал), Калоян преговаря и сключва за уния със заапазване на абсолютно всички догми и особености на службата на Православната ни църква.
Унията не трае дълго, след блъфиранията и заплахите за специално организиран кръстоносен поход срещу България в случай че Калоян не освободи пленения император на Латините Балдуин Фландърски (а е известно че Балдуин така е не бива освободен) взаимоотношенията между двете духовни системи се прекъсват и Българската църква се връща в лоното на Православието, което тя така и не е напускала никак освен на документ. От това време има заапазени малко униатски църкви в България.
Естесвено униите не са от тогава . След схизмата се появяват в различни държави (да спомена се Украйна, там има доста униатски църкви).
Не препоръчвам на православех християнин да посещава униатска църква, при наличието на православни.

Така дотук с униите... я да видим сега румънците (много ги любя и особено фетиша който те наричат история на румъния)

Румънската църква е православна. Особеното е че много преди да има Румънска църква на територията на днешна Румъния има Православни църкви.... защо? ЗАЩОТО ТОВА СА БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ. ПРЕЗ ЦЯЛОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА 1ВАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ТЕРИТОРИИТЕ НА ДНЕШНА РУМЪНИЯ СА В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ХАН, ЦАРСТВО И ИМПЕРИЯ. Така че Борис първи е този който е създал православната църковна система по тези земи. Дори и след отхвърлянето на Византийското господство от Асеневци в определени моменти отново въпросните територии са си Български. Така че Румънците имат Православие останало по тези земи от времето когато там хората са били нарични Българи.
Думата румъния се появява доооста късно, след като тези северни земи (бидейки не особено плодородни и привлекателни - нека не заабравяме че тези земи наречени от император Траян "провинция Дакия" след като ги превзема са и ЕДИНСТВЕНАТА РИМСКА провинция , която Римската империя изоставя без бой, просто безинтересна.) биват лесно оставени от Отоманската държава да се управляват под формата на ВАСАЛНИ КНЯЖЕСТВА - Влахия и Молдова... та когато те се обединяват правят най младата (след Македония) държава в Европа.
По късно Молдова е отнета и анексирана от руския император Александър 2ри, но там и до дедн днешен са останали Българи с поколения от времето на Първата Българска държава , а именно Бесарабските Българи.
Та извинявам се за нескритата ми любов към румънската история но те имат абсурдни версии по въпроса и веднъж ми се наложи да им доказвам кой кум - кой shot :P ... еее не сват.
Така че наистина румънските църви са Източноправославни и се служи на черковно славянски език (последното да се провери).

Арменската църква е наричана православна но се приема за ерес от Източното православие и не е highly recommended.

А що се отнася до правотата на униите и обединяването на църквите, аз съм напълно несъгласен както е и становището на Православното Християнство.

Само една ще спомена , след разцеепването на църквата (до преди схизмата има само една единствена християнска църква) Източноправославната Църква НЕ Е ПРОМЕНИЛА НИТО НА ЙОТА ХРИСТИЯНСТВОТО, СЛУЖБАТА, ДОГМИТЕ И ПРИНЦИПИТЕ МУ, в нейно лице виждате християнството такова каквото е било в оригиналния си вид.

Не искам да обидя католиците, но за сравнение католицизма е приел много нови догми и принципи, и е променил стари с времето, като е правил това в името на дадени интереси.
Други църкви няма да коментирам без да са ме питали.

Малеее как се разписах...

Благодаря заа информацията ако знаете още адреси дайте.
Благодаря!
Joy

Мнение от Joy »

Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Ех, Генерале, защо не си тук да обясниш историята на моите приятели румънци :cry: Не че те нещо много са се запъвали, ама това е защото не съм ги подхващала сериозно. А не ги подхващам, щото доникъде няма да стигна - няма да мога да излагам факти като тебе, а само ще се пъна: абе ние сме преди вас бе :evil:

Пиши, пиши, пък аз ще взема да си го разпечатам и да си го науча. (като не съм учила, когато му е били времето... :oops: )
Обичам да преча
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

anito написа:Ех, Генерале, защо не си тук да обясниш историята на моите приятели румънци :cry: Не че те нещо много са се запъвали, ама това е защото не съм ги подхващала сериозно. А не ги подхващам, щото доникъде няма да стигна - няма да мога да излагам факти като тебе, а само ще се пъна: абе ние сме преди вас бе :evil:

Пиши, пиши, пък аз ще взема да си го разпечатам и да си го науча. (като не съм учила, когато му е били времето... :oops: )
Имам колега в курса по френски - Румънец. Когато правих презентация на България, не забравих да отбележа какви територии е заемала "едно време" - Румъния е била в България (както и други наши съседки).
Явно моя колега беше доста на "ти" с историята, защото веднага каза - "уи, се вре".

А според мен в някой отношения наистина са доста напред от нас Румънците

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
gen Fon Klinkerhofen

Къесметлия си Марко, тези които ме познават лично знаят какъв огромен скандал предизвика моята презентация, огромен спор свързан с некомпетентни твърдения от страна на румънците (всички грачеха срещу мен - евала на Българите ниой не се намеси в моя защита), отне ми три дни , но на 3тия след като им фраснах в по време на поредна презентация неоспорими доказателства (вкл. енциклопедя Британика, Вебстер и пр. неопровержими източници на информация) братятата зазмлъкнаха и потънаха дълбооооко под чиновете. Публично изисках извинения за това че съм бил обиден от тяхното невежество и това съвсем ги деморализира. От там нататък се провъзгласих в титла Румънокнотос. А румънците до края на нивото бяха послушни и мили и скромни.
Заключено