Моят интерес по-точно е свързан с възможността да стана спонсор на родителите си. Според информацията, която прочетох, трябва да сключа с тях договор за спонсорство, който е с продължителност 10 години. Съгласно този договор се задължавам да се погрижа за техните основни нужди - от храна, облекло, подслон, както и да поема грижите за здравето на зъби, очи, уши /слухови апарати/. Ако те по някаква причина получават социални плащания /социални помощи/, аз се задължавам да възстановя тези разходи на съответните институции. Всичко това поставя пред мен изискването за определен минимален доход, който е посочен в табличен вид в официалните сайтове, и който аз трябва да удостоверя с документ пред имиграционните власти. Изискванията към спонсорираните лица - в случая - моите родители - са да преминат през медицински прегледи, за да се установи дали не страдат от заболявания, чието лечение изисква разход на много средства.
Във връзка с всичко това не можах да си отговоря на няколко въпроса:
- Има ли някакъв минимален период от време, през който аз трябва да съм пребивавала на територията на провинция Квебек, за да мога да стана спонсор, или е възможно да спонсорирам родителите си веднага след като си намеря добре платена работа?
- Какъв документ трябва да поискам за дохода си - вероятно бележка от работодателя?
- Пред кого трябва да бъдат представени документите за спонсорство - пред посолството във Виена, както беше при процедурата за имиграция, пред посолството в Букорещ, или има някакво компетентна инстанция на територията на Квебек?
- Предполагам, че медицинските прегледи трябва да преминат в МЦ "Вита". Но моите родители са на възраст над 60 години и вече страдат от хронични заболявания. Има ли някакъв шанс да бъдат одобрени и изобщо по какъв начин мога да се информирам за заболяванията, които са пречка за успешното преминаване на прегледите?
- Ако спонсорираното лице започне работа след преселването си в Квебек, дали би могло да получава след време някаква пенсия за това, или пенсията също се счита за социално плащане и разходите трябва да се възстановят от мен на съответните институции?
- Възможно ли е, докато трае цялата тази процедура, родителите ми да живеят при мен в Квебек като посетители, или трябва да бъдат в България.
Моля всеки от вас, който има някаква информация по темата, да ни запознае с нея, или да сподели своя личен опит!
Благодаря за интереса към темата!
Късмет и успехи на всички!