Информация за спонсорството на роднини

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Gerry

Информация за спонсорството на роднини

Мнение от Gerry »

Скъпи съфорумци, от известно време проучвам въпроса за възможностите, които съществуват, за спонсорство на роднини с цел трайно заселване в провинция Квебек.
Моят интерес по-точно е свързан с възможността да стана спонсор на родителите си. Според информацията, която прочетох, трябва да сключа с тях договор за спонсорство, който е с продължителност 10 години. Съгласно този договор се задължавам да се погрижа за техните основни нужди - от храна, облекло, подслон, както и да поема грижите за здравето на зъби, очи, уши /слухови апарати/. Ако те по някаква причина получават социални плащания /социални помощи/, аз се задължавам да възстановя тези разходи на съответните институции. Всичко това поставя пред мен изискването за определен минимален доход, който е посочен в табличен вид в официалните сайтове, и който аз трябва да удостоверя с документ пред имиграционните власти. Изискванията към спонсорираните лица - в случая - моите родители - са да преминат през медицински прегледи, за да се установи дали не страдат от заболявания, чието лечение изисква разход на много средства.
Във връзка с всичко това не можах да си отговоря на няколко въпроса:
- Има ли някакъв минимален период от време, през който аз трябва да съм пребивавала на територията на провинция Квебек, за да мога да стана спонсор, или е възможно да спонсорирам родителите си веднага след като си намеря добре платена работа?
- Какъв документ трябва да поискам за дохода си - вероятно бележка от работодателя?
- Пред кого трябва да бъдат представени документите за спонсорство - пред посолството във Виена, както беше при процедурата за имиграция, пред посолството в Букорещ, или има някакво компетентна инстанция на територията на Квебек?
- Предполагам, че медицинските прегледи трябва да преминат в МЦ "Вита". Но моите родители са на възраст над 60 години и вече страдат от хронични заболявания. Има ли някакъв шанс да бъдат одобрени и изобщо по какъв начин мога да се информирам за заболяванията, които са пречка за успешното преминаване на прегледите?
- Ако спонсорираното лице започне работа след преселването си в Квебек, дали би могло да получава след време някаква пенсия за това, или пенсията също се счита за социално плащане и разходите трябва да се възстановят от мен на съответните институции?
- Възможно ли е, докато трае цялата тази процедура, родителите ми да живеят при мен в Квебек като посетители, или трябва да бъдат в България.
Моля всеки от вас, който има някаква информация по темата, да ни запознае с нея, или да сподели своя личен опит!
Благодаря за интереса към темата!
Късмет и успехи на всички! :)
pumpy

Мнение от pumpy »

Аватар
VanBC
Модератор

Re: Информация за спонсорството на роднини

Мнение от VanBC »

Gerry написа:- Има ли някакъв минимален период от време, през който аз трябва да съм пребивавала на територията на провинция Квебек, за да мога да стана спонсор, или е възможно да спонсорирам родителите си веднага след като си намеря добре платена работа?
Няма минималем период, можеш да ги спонсорираш по всяко време стига да удовлетворяваш изискванията.
Gerry написа:- Какъв документ трябва да поискам за дохода си - вероятно бележка от работодателя?
За Квебек не съм сигурен. За другите провинции искат Printout-C. Това е специален документ който данъчните ти пращат (безплатно) по твоя заявка и който отразява какви данъци си платила.
Gerry написа:- Пред кого трябва да бъдат представени документите за спонсорство - пред посолството във Виена, както беше при процедурата за имиграция, пред посолството в Букорещ, или има някакво компетентна инстанция на територията на Квебек?
Документите се пращат в Канада. Адреса го има на сайта на имиграционните (сега нямам времемда го търся, пък и за живущите в Квебек може да е различен от този за другите провинции)
Gerry написа:- Предполагам, че медицинските прегледи трябва да преминат в МЦ "Вита". Но моите родители са на възраст над 60 години и вече страдат от хронични заболявания. Има ли някакъв шанс да бъдат одобрени и изобщо по какъв начин мога да се информирам за заболяванията, които са пречка за успешното преминаване на прегледите?
Повечето родители са на такава възраст, но обикновенно нямат проблеми с медицинските. За да имат проблеми трябва да боледуват от нещо което изисква големи разходи от страна на медицинската система.
Gerry написа:- Ако спонсорираното лице започне работа след преселването си в Квебек, дали би могло да получава след време някаква пенсия за това, или пенсията също се счита за социално плащане и разходите трябва да се възстановят от мен на съответните институции?
Пенсията е два вида. Първият вид е нормална пенсия -тази за която си си внасял пенсионни вноски. Размер и се определя от размера и количеството на вноските които си внесъл. Вторият вид е социална пенсия - дава се на хора над определена възраст които по една или друга причина не са внасяли пенсионни вноски. Родителите ти евентуално ще имат право на такава пенсия, но не знам подробностите. Доколкото знам, социалната пенсия не влиза в плащанията за които спонсорът е отговорен.
Gerry написа:- Възможно ли е, докато трае цялата тази процедура, родителите ми да живеят при мен в Квебек като посетители, или трябва да бъдат в България.
Възможно е, но трябва да се организира правилно. Виж другата тема към която poumpy ти е дал линк.
Obey gravity ... It's the law!
Заключено