Защо не?
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Ами ако трактора се окаже нещо съвсем различно от това за което са го представили ? Това си еhullboy написа: Ako otidete na promotsja za traktori tova ste vi kazat che s tozi nov model traktor ste spetchelite
poveche ot staria vi takav ili tozi na konkurentite.
Tova znachi li che vie ste dobar farmer i che nepremenno ste imate pachalba.
Znachi li che njama da ima dazd, graduska, pozar ili da se pojavjat njakakvi nasekomi koito da vi
unistozat rekoltata.
лъжа, нали ?
Свободен е този пазар на който няма държавно или друго регулиране/субсидиране. С други думиhullboy написа:
Tova e svobodnja pazar idvate i se konkurirate tuk s tsjal svjat. Tuk se vizda koi moze i koi ne.
всички кандидати се третират еднакво, имат равен старт и най-добрия печели. Точно в това е
проблема в Канада. Че едни са по-равни от други !
Сега вече успя да ме объркаш !hullboy написа:
Prosto badete otkrovenni sas sebe si. Priznaite si che ne ste dostatachno dobri i tova e.
Otidete na uchiliste obrazovaite se, nauchete se da pravite nestata taka kakto iskat rabotodatelite tuk i
tova e.
Studentski zaemi ima , uchilista ima kakav e problema.
E njakolko godini ste ziveete po skromno, njama da ima vakantsii do skapi kurorti no tova e tsenata.
Tezi hora koito da uchili tuk za inzineri, doktori, informatiki sa poharchili 100 000 $ za 5 godini za
obrazovanie. Otdelno uchilistata sa tuk a ne njakade po sveta s neizvesten proizhod i oste po samnitelni
diplomi.
Materialnata baza e po dobra.Vodjat gi na praktika studentite.
Koi zasluzava rabotnot mjasto sega? Vie ili tozi s tukasnoto obrazovanie koeto mu e struvalo 100 000
$.
По една случайност моята скромна личност вече е минала по този път.
Имам не само БГ образование ( което според теб не струва нищо ) имам и Канадско такова
(Университетско).
Сега аз към кои спадам ? Към лъжците със скапано БГ образование или към тези дето заслужават
големите заплати щото са учили тук ?

Между другото аз не съм единствения имигрант или българин с канадско образование.
Ако си реалистичен оптимист виждаш и осъзнаваш/признаваш и добрите и лошите страни наhullboy написа:
Moja savet e: Badete realisti. optimisti i zivota ste vi izglezda po drug nachin
действителността. Ако обаче виждаш само цветя и рози и нищо друго, то живота ти ще изглежда по
друг начин , но .... само ще изглежда , няма да бъде друг !
Няма лошо ! Самазалъгването е начин за справяне със стреса

Cheers !
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Ами дай му я наколко месеца след като дойдеш тукnikito написа:Хълбой, имаш едно Бургаско от мен. как да ти го изпратя, френд,
съгласен съм, че човек хвърлял пари за да покрие ценза в канада ще бъде за предпочитане при работа, до доказване на противното, напр. го мързи да работи, или друга подобна причина.

- hullboy
- Изгонен от форума
Canada
Zdrasti filipne
Da sporja s teb ne vizdam smisal.
Ako pak resa da go napravja ste trjbva da kazes dosta poveche ot tova koeto si napisal.
I nai veche po konkretno.
Promotsiite ne sa zadalzitelni , te sa po zelanie, nikoi ne te kara da hodis tam
Da si chul njakoi njakade po sveta da pravi negativna promotsja. Zastoto az ne sam chul za takava.
Ti naistina li smjatas che njakoi ste kaze na promotsja tozi traktor e los ne go kupuvaite.
Za tova imas galava za da mislis. Hodi na promotsii na goljami izvestni firmi.
Sega traktora ti e vinoven che njamas pechalba taka li?
Sastoto vazi I za darzavite. Zasto ne ides na promotsia za emigratsia v Chukotka I tam imat nuzda ot rabotna raka.
Koi te tretira razlichno? 90 % ot firmite v Canada sa chastni
Kade vidja darzavno regulirane subsidirane
Kakvo ti e obrzovanieto v Canada?
V Canada moze da zavarsis vsichko. Vkluchitelno I takova obrazovanie koeto ne se tarsi.
Davam primer.
Pravata na eskimosite v blizost do severnja polus
Migratsiata na kitovete prez zimata.
Ekspet po politicheskite parti v Laos.
Canada li ti e vinovana che si izbral tova obrazovanie
Kade ot Canada e po dobre?
Da te lekuvat ako se razbolees. Da ti dadat sotsialna pomost za da ne si na ulitsata i da ne si gladen ako njamas rabota.
Da ti dadat zaem ( kredit za biznes ) v razmer na 30 000 – 50 000 $
Haide kazi na vsichki da idem tam.
Pozdravi
Hullboy
Da sporja s teb ne vizdam smisal.
Ako pak resa da go napravja ste trjbva da kazes dosta poveche ot tova koeto si napisal.
I nai veche po konkretno.
Promotsiite ne sa zadalzitelni , te sa po zelanie, nikoi ne te kara da hodis tam
Da si chul njakoi njakade po sveta da pravi negativna promotsja. Zastoto az ne sam chul za takava.
Ti naistina li smjatas che njakoi ste kaze na promotsja tozi traktor e los ne go kupuvaite.
Za tova imas galava za da mislis. Hodi na promotsii na goljami izvestni firmi.
Sega traktora ti e vinoven che njamas pechalba taka li?
Sastoto vazi I za darzavite. Zasto ne ides na promotsia za emigratsia v Chukotka I tam imat nuzda ot rabotna raka.
Koi te tretira razlichno? 90 % ot firmite v Canada sa chastni
Kade vidja darzavno regulirane subsidirane
Badi konkreten.държавно или друго регулиране/субсидиране
Kakvo ti e obrzovanieto v Canada?
V Canada moze da zavarsis vsichko. Vkluchitelno I takova obrazovanie koeto ne se tarsi.
Davam primer.
Pravata na eskimosite v blizost do severnja polus
Migratsiata na kitovete prez zimata.
Ekspet po politicheskite parti v Laos.
Canada li ti e vinovana che si izbral tova obrazovanie
Kade ot Canada e po dobre?
Govorime da sa te prieli legalno, da ti dadat vazmoznost da uchis, da ti dadat studentski zaem.aко обаче виждаш само цветя и рози и нищо друго, то живота ти ще изглежда по
друг начин , но .... само ще изглежда , няма да бъде друг !
Da te lekuvat ako se razbolees. Da ti dadat sotsialna pomost za da ne si na ulitsata i da ne si gladen ako njamas rabota.
Da ti dadat zaem ( kredit za biznes ) v razmer na 30 000 – 50 000 $
Haide kazi na vsichki da idem tam.
Pozdravi
Hullboy
- Lub0
- Обратна връзка:
Завършването отново на университет в Канада е нож с две устриета, според мен. Защото по този начин задраскваш целият си опит от преди това, като идеш на интервю за работа излиза, че си завършил преди 6 месеца и нямаш никакъв опит и се конкурираш с хора на по 20 години...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
тя бирата до тогава ще се скапе,Ами дай му я наколко месеца след като дойдеш тук ... ако все още имаш желание да му даваш нещо .....Защото нещата от БГ изглеждат доста по-различно от действителността тук
сериозно, не знам как изглеждат нещата погледнати от канада в канада, но ми се струва, че ако беше толкова по-зле от БГ то тогава двете приятелски семейства щяха да намекнат или да ни предупредят с думите: момче ти си с три деца, стои си в електрото и си преподавай там, тук не можеш се оправи и т.н.
съгласен съм че образованието е важно и човек трябвада си направи преценка какво ще учи и т.н. защото това все пак отваря врати,
ама защо очакваме всички да станем началници бре? и да взимаме супер кеш,
преди месец един американец "емигрирал" в БГ сподели на класа където преподаваше следното:
баба ми и дядо ми са емигранти от германия, които преди втората световна са забегнали в САЩ, тези хора платиха цената на емигрантите, за да може ние (имаше предвид баща си и майка си и него самия) да сме добре и да се наслаждаваме на привилегиите които сащ дава.
ето това е което правим, и мисля че всички си мислят същото: ще бачкам и ще гледам поне децата да уредя,
така е мислила баба ми преди да дойде от кавала в БГ, тогава за тях тук е било място където да не умрат от глад.
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
E tova e veche realistichno mnenie !nikito написа:тя бирата до тогава ще се скапе,Ами дай му я наколко месеца след като дойдеш тук ... ако все още имаш желание да му даваш нещо .....Защото нещата от БГ изглеждат доста по-различно от действителността тук
сериозно, не знам как изглеждат нещата погледнати от канада в канада, но ми се струва, че ако беше толкова по-зле от БГ то тогава двете приятелски семейства щяха да намекнат или да ни предупредят с думите: момче ти си с три деца, стои си в електрото и си преподавай там, тук не можеш се оправи и т.н.
съгласен съм че образованието е важно и човек трябвада си направи преценка какво ще учи и т.н. защото това все пак отваря врати,
ама защо очакваме всички да станем началници бре? и да взимаме супер кеш,
преди месец един американец "емигрирал" в БГ сподели на класа където преподаваше следното:
баба ми и дядо ми са емигранти от германия, които преди втората световна са забегнали в САЩ, тези хора платиха цената на емигрантите, за да може ние (имаше предвид баща си и майка си и него самия) да сме добре и да се наслаждаваме на привилегиите които сащ дава.
ето това е което правим, и мисля че всички си мислят същото: ще бачкам и ще гледам поне децата да уредя,
така е мислила баба ми преди да дойде от кавала в БГ, тогава за тях тук е било място където да не умрат от глад.
Ne stava duma za nachalnicheski dlajnosti obache, a prosto za dobre palteni "umni" dlajnosti
Uspeh !
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
E, spored Hullboy tova e osnovnia nachin za uspeh !Lub0 написа:Завършването отново на университет в Канада е нож с две устриета, според мен. Защото по този начин задраскваш целият си опит от преди това, като идеш на интервю за работа излиза, че си завършил преди 6 месеца и нямаш никакъв опит и се конкурираш с хора на по 20 години...
P.S. Procheti vnimatelno negovia posting za tova koj zaslujave i koj ne
-
ima dve neshta koito mnogo pristigashti NE razbirat:
1. stranata ti predlaga opredeleni uslovia na igrata.
2. ti si svoboden da se konkurirash s ostanalite igrachi, povtariam konkurirash. nai-dobrite oceliavat. estestven podbor.
koito ne e dovolen mranka ili se vrashta.
jivota v can. e truden za povecheto hora. dori i za mestnite. niakoi ako si e pravil iluzii mnogo e sbarkal. po mnogo pokazateli v Ca e po-dobre, po mnogodrugi v Bg e ama mnogo po-dobre. zavisi ot prioritetite i kakvo iskash:
1. kachestvo na jivot ili
2. standart na jivot
ili
3. i dvete.
derzaiteeeeeeeeeeeee.

1. stranata ti predlaga opredeleni uslovia na igrata.
2. ti si svoboden da se konkurirash s ostanalite igrachi, povtariam konkurirash. nai-dobrite oceliavat. estestven podbor.
koito ne e dovolen mranka ili se vrashta.
jivota v can. e truden za povecheto hora. dori i za mestnite. niakoi ako si e pravil iluzii mnogo e sbarkal. po mnogo pokazateli v Ca e po-dobre, po mnogodrugi v Bg e ama mnogo po-dobre. zavisi ot prioritetite i kakvo iskash:
1. kachestvo na jivot ili
2. standart na jivot
ili
3. i dvete.
derzaiteeeeeeeeeeeee.

filipne, един въпрос. Твоите колеги, с които завърши канадски университет намериха ли добре платена работа вече ? Само ти ли си в тази ситуация или и те ?
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
да, мисля че гледам реалистично, дано не сбъркам с преценката си,
вярвам че ще успея да се справя, защото тук (не съм грейт бизнеспич) съм се справил и се боря за да оцелея заедно с още 4 души в къщи, които са на моя отговорност, ето защо малко се дразня като чета ревльовци да пищят че в канада е зле.
хора и в америка е зле, там даже още повече. но знаетели колко мои приятели, които идваха на уроци по енглиш при мен заминаха със зелени карти и ми се обаждат от там,
даже си мислех по едно време че за мен с лънце нема да огрее, то не че е огряло, ама чакам за септеври да мина интервюто, ако Господ ми помогне, щот без Него копането за 1 гдина ще изчезне след 20 минути градушка, или наводнение,
нека после Емел Етем ти обяснява, че немали кеш за туй или онуй, или че кмета бил виновен че водата течала надолу, а не нагоре, ама нищо,
стига че се дразня повече
вярвам че ще успея да се справя, защото тук (не съм грейт бизнеспич) съм се справил и се боря за да оцелея заедно с още 4 души в къщи, които са на моя отговорност, ето защо малко се дразня като чета ревльовци да пищят че в канада е зле.
хора и в америка е зле, там даже още повече. но знаетели колко мои приятели, които идваха на уроци по енглиш при мен заминаха със зелени карти и ми се обаждат от там,
даже си мислех по едно време че за мен с лънце нема да огрее, то не че е огряло, ама чакам за септеври да мина интервюто, ако Господ ми помогне, щот без Него копането за 1 гдина ще изчезне след 20 минути градушка, или наводнение,
нека после Емел Етем ти обяснява, че немали кеш за туй или онуй, или че кмета бил виновен че водата течала надолу, а не нагоре, ама нищо,
стига че се дразня повече
Hullboy, много хубави думи си написал. Съгласен съм с повечето от тях и смятам, че Канада е място, където човек има достатъчно възможности за реализация.
Основна грешка, която правят новодошлите/бъдещите емигранти е, че гледат на Канада като на каца с мед, и очакват едва ли не
още от летището да получат лъжица, с която да бъркат в нея
Това съвсем не е така и колкото по-бързо човек разбере, че САМ
трябва да се грижи за себе си, толкова по-добре. :idea:
Съгласен съм обаче и с една от тезите на filipne, според която пазарът на труда е обект на силна регулация. Тази регулация не е
задължително да идва от държавата. Съществуват десетки организации, асоциации, бордове и други професионални обединения, които формално имат за цел да гарантират качеството на работата/услугите в дадена област. Това е официалното им предназначение.
Аз обаче изобщо не вярвам на тези приказки.
Основната цел на тези организации е да защитават интересите (разбирай доходите) на членовете си като ограничават достъпа до професията за външни хора!
Примери: инженери, лекари, учители, преводачи, счетоводители, адвокати, ...
Всяка от тези професии си има регулираща организация, която налага сложни, скъпи и бавни процедури за тези, които сега кацат и искат да се конкурират с "колегите" си за място под слънцето.
Аз се считам за късметлия, защото имам IT - професия. За нея (все още) няма измислени регулиращи организации и пазарът на труда е наистина свободен. Някои може да поспори, че и тук има дискриминация, но аз такава все още не съм забелязвал.
Като професионалист с добро образование от България, с доста годинки опит и добър английски, не съм имал никакъв проблем с работата си в Канада до сега. Не съм чувствал липса/нужда от "местно" образование или подготовка. Колегите са ме приемали спрямо това което мога и правя, а не спрямо това къде съм учил.
Един новодошъл лекар/учител/преводач/... би искал да види подобни условия за себе си, когато пристигне, само че вместо това се сблъсква със стена от правила и изисквания. Това НЕ е свободен пазар на труда.
Съгласен съм, че всяка професия си има определени изисквания и особености свързани с конкретната страна. Например канадските закони са си канадски закони и българските прависти няма как да са ги учили. Какво да кажем за лекарите обаче, които са учили 6 години и още толкова са специализирали? Могат ли тези 10-12 години да бъдат просто така зачертани? Или учителите - 5 години учене на педагогика, психология, съответния език или предмет и накрая... teacher's schoolboard! Ха! Добре дошли на свободния пазар! Дори и преводачите си имат паразитна организация...
Според мен много хора се чувстват излъгани, защото очакваниятата им се разминават с реалноста тук. Тези очаквания се формират в галвите ни и е НАША грижа да ги подлагаме на критичен поглед. Това, че наш познат/роднина е заминал за канада преди 5 или 10 години и сега има собствен бизнес/добра работа и ходи на карибите всяко лято НЕ е гаранция, че и на нас ще ни се случи същото
Част or разминаването се дължи и на обективни фактори, които наистина не се споменават по рекламните материали за Канада. Във всяка държава разпределението на труда представлява пирамида:
1) На най-долните (широките) пластове стоят позициите, които не изискват особено образование/квалификация. Естествено тези хора са най-много.
2) Средните нива са по-малобройни и се заемат от позиции изискващи все по-висока квалификация.
3) Горните нива са за top management и други мечтани позиции
Всички ние се стремим към средните и горните нива. Самата система за приемане на нови емигранти допуска основно хора с висока степен на образование и опит. Естествено е тези хора да искат/очакват да работят нещо, което отговаря на тяхното ниво. Те НЕ искат/очакват да продават в супермаркет или в Макдоналдс за 7.50 на час. В същото време пазарът си е пирамидален има физически ограничения. В средните и горните нива просто няма място. В резултат на това се получава т.нар. underemployment.
Много ми хареса и изказването на Pincher: "Страната ти предлага определени условия на играта".
Приемаш или не, играеш или не...?

Основна грешка, която правят новодошлите/бъдещите емигранти е, че гледат на Канада като на каца с мед, и очакват едва ли не
още от летището да получат лъжица, с която да бъркат в нея

трябва да се грижи за себе си, толкова по-добре. :idea:
Съгласен съм обаче и с една от тезите на filipne, според която пазарът на труда е обект на силна регулация. Тази регулация не е
задължително да идва от държавата. Съществуват десетки организации, асоциации, бордове и други професионални обединения, които формално имат за цел да гарантират качеството на работата/услугите в дадена област. Това е официалното им предназначение.
Аз обаче изобщо не вярвам на тези приказки.
Основната цел на тези организации е да защитават интересите (разбирай доходите) на членовете си като ограничават достъпа до професията за външни хора!

Примери: инженери, лекари, учители, преводачи, счетоводители, адвокати, ...
Всяка от тези професии си има регулираща организация, която налага сложни, скъпи и бавни процедури за тези, които сега кацат и искат да се конкурират с "колегите" си за място под слънцето.
Аз се считам за късметлия, защото имам IT - професия. За нея (все още) няма измислени регулиращи организации и пазарът на труда е наистина свободен. Някои може да поспори, че и тук има дискриминация, но аз такава все още не съм забелязвал.
Като професионалист с добро образование от България, с доста годинки опит и добър английски, не съм имал никакъв проблем с работата си в Канада до сега. Не съм чувствал липса/нужда от "местно" образование или подготовка. Колегите са ме приемали спрямо това което мога и правя, а не спрямо това къде съм учил.
Един новодошъл лекар/учител/преводач/... би искал да види подобни условия за себе си, когато пристигне, само че вместо това се сблъсква със стена от правила и изисквания. Това НЕ е свободен пазар на труда.

Съгласен съм, че всяка професия си има определени изисквания и особености свързани с конкретната страна. Например канадските закони са си канадски закони и българските прависти няма как да са ги учили. Какво да кажем за лекарите обаче, които са учили 6 години и още толкова са специализирали? Могат ли тези 10-12 години да бъдат просто така зачертани? Или учителите - 5 години учене на педагогика, психология, съответния език или предмет и накрая... teacher's schoolboard! Ха! Добре дошли на свободния пазар! Дори и преводачите си имат паразитна организация...
Според мен много хора се чувстват излъгани, защото очакваниятата им се разминават с реалноста тук. Тези очаквания се формират в галвите ни и е НАША грижа да ги подлагаме на критичен поглед. Това, че наш познат/роднина е заминал за канада преди 5 или 10 години и сега има собствен бизнес/добра работа и ходи на карибите всяко лято НЕ е гаранция, че и на нас ще ни се случи същото

Част or разминаването се дължи и на обективни фактори, които наистина не се споменават по рекламните материали за Канада. Във всяка държава разпределението на труда представлява пирамида:
1) На най-долните (широките) пластове стоят позициите, които не изискват особено образование/квалификация. Естествено тези хора са най-много.
2) Средните нива са по-малобройни и се заемат от позиции изискващи все по-висока квалификация.
3) Горните нива са за top management и други мечтани позиции
Всички ние се стремим към средните и горните нива. Самата система за приемане на нови емигранти допуска основно хора с висока степен на образование и опит. Естествено е тези хора да искат/очакват да работят нещо, което отговаря на тяхното ниво. Те НЕ искат/очакват да продават в супермаркет или в Макдоналдс за 7.50 на час. В същото време пазарът си е пирамидален има физически ограничения. В средните и горните нива просто няма място. В резултат на това се получава т.нар. underemployment.

Много ми хареса и изказването на Pincher: "Страната ти предлага определени условия на играта".
Приемаш или не, играеш или не...?

Az sam u4itelka i da ti kaja ne se 4ustvam izlagana ot Canada.Или учителите - 5 години учене на педагогика, психология, съответния език или предмет и накрая... teacher's schoolboard! Ха! Добре дошли на свободния пазар!
O6te na intervuto mi za emigracia mi kazaha slednoto:
Imate hubava profesia, imate staj. No triabva da znaete 4e NIAMA da mojete da rabotite kato u4itelka vednaga. Sled koeto mi dadoha edna papka s informacia kakvo triabva da napravia za da polu4a licenz.
E sega koi e izlagania?
Lekarite sa6to znaiat 4e ne mogat da praktikuvat. Koi gi e izlagal? Te sami sa re6ili da doidat tuk. ne poznavam nikoi nasila ka4en na samoleta.
Da igrata ima pravila i te triabva da se spazvat. I te sa za vsi4ki novodo6li - rusnaci, sarbi, arabi, kitajci - ot kade si kakav si niama osobeno zna4enie.
Vie bihte li iskali na deteto vi da prepodava niakoi/a do6la ot gaza na geografiata? Koiato ne znaete dali izob6to ima obrazovanie ili si e kupila diplomata? Ami ako ima pedofilski naklonnosti ili maltretira decata?
Ili da vi lekuva niakoi deto ne znaete dali naistina e doktor. I po-skoro moje da vi umori otkolkoto da vi pomogne.
Diplomi se kupuvat navsiakade, tazi regulacia na profesiite e nujna za da dokaje6 4e naistina si specialist i 4e niama da nanese6 vreda.
Naistina za lekarite e prekaleno uslojneno. Moje bi procedurata po licenziraneto triabva da e po-uprostena. Osobeno pri nedostiga na lekari v canada.
Za tezi koito teparva 6te idvat - 4etete mnogo za va6ata profesia. Informacia ima. Za niakoi profesionalni organizacii procedurata moje da se zapo4ne o6te ot BG.
I u4ete ezici. Ako 6te da ste profesionalen genii, nikoi niama da vi vzeme na rabota ako ne mojete da komunikirate.
Da, v na4aloto e trudno. O4akvali sme pove4e. Trudno e da raboti6 na po-niska dlajnost ot kolkoto si bil predi. No tova e cenata. Razberete 4e ZAPO4VATE JIVOTA SI OTNOVO.
Kolko ot vas v BG si namerha direktorska dlajnost vednaga sled universiteta?
Tezi koito ste imali biznes - kolko godini vi otne za da go izgradite, da raboti i da pe4elite?
Kolko vis6isti ima - injeneri, u4iteli, lekari, filolozi i kup drugi profesii - koito rabotiat ne6to drugo, 4esto nekvalificirana rabota, lo6o platena, bez sigurnost? Za6to ne pi6tite 4e vi diskriminiraha?
Ami mai e po-lesno da se mranka po forumite.
Canada e hubava za edni i lo6a za drugi. Koi kakto si ia napravi.
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто