McGill University

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Dee

McGill University

Мнение от Dee »

jivot i zdrave da poluchim vizite, myjyt mi shte kandidatstva tam magistratura.

obache sega razglejdame saita i se poqvqvat dosta vaprosi. veche izpratihme edin e-mail do "Chemical Engineering department" i sega chakame otgovor.

ako nqkoi e proverqval, ili kandidatstval, moje li da ni otgovori na nqkolko vaprosa, shte sme mnogo blagodarni.
1. trqbva li da imame Evaluation Comparative des Etudes Effectuees hos du Quebec ot ministerstvoto ili universitetyt sam ocenqva dali diplomata e equivalent? ako da, kolko vreme otnema?
2. trqbva li da ima "Core Permanent" ili samo sertificata za selekciq e dostatychen za dokazvane, che sme Quebekari :wink:
3. kakvi sa srokovete za kandidatstvane za esenen semestyr, 2007, zashtoto mislq che nqma da uspeem za zimniq 2007?
4. ako ne mu priznqt bakalavyr, kakva e procedurata, moje li da douchi za bakalavyr i togava da kandidatstva za magistyr?

dano temata da byde pozlena i za drugi, koito imat podobni namereniq.

d :roll:
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Първо, не гарантирам за 100% достоверност и изчерпателност.

Второ, напишете няколко емайла с тези въпроси до някои университети в Монреал (McGill i Concordia) например.
Уверявам ви, че ще ви отговорят с НАЙ-ГОЛЯМО внимание и ентусиазъм.

Това което евентуално ще ви се наложи, а подобна инфо може да получите от мейлите с тях е
1. диплома + академична справка + конспекти на всеки предмет (с подпис и печат от професора и уни на всеки конспект)
Това при вас трябва да бъде, оригинал + превод от лицензиран преводач (на англ или на фр, без значение незав от уни, тук и 2 та са офиц)

+
акад справка + конспекти, оригинал на български, пратени от САМИЯ университет, къдфето си учил в бг, с печати върху плика
(ето защо предварителната комуникация с унив в монреал е КРАЙНО ЖЕЛАТЕЛНА)
след като взаимно уточните, какво ще се праща, на какъв адрес и кога, отивате и свършвате тази работа още докато сте в бг.
Ако унив в бг не ще да ви праща тези док до Канада, Приготвяте предварит един плик, отивате в уни, прибирате вс, запечатвате, удрят ви 4-5 печата на унив отгоре, и отивате лично и го пращате от пощата. (При мен именно така стана, но това го направи майка ми, защото аз вече бях в Монреал)

След като пратите всичко това до един от университетите в Канада, е достатъчно. Дори да не учите в него, той може да прати необх информация и документация до друг университет, който ви трябва (май е безплатно) и не се налага повторно пращане на оригинали от бг.

Това което даден университет може да ти признае са конкретни изпити (дори да са над 90 % от всички), не самия бакалавър.
Опитайте предварително да пратите всички тези документи, и ще ви отговорят кои точно изпити ще ви се признаят, на колко кредита се равняват, и оттам колко ви трябват още за доучване.

Пишете до унив и питайте всички тези неща. Човек трябва сам да си изгради картината, с търсене лично по неговия въпрос.

Ето че се сетих още нещо. Сроковете за есента 2007 са някъде декември 2006 (но това май е за undergraduate - т.е бакалавър), а за магистър не знам.
Опитайте да се регистрирате и да подадете документи направо преди да сте дошли. Намерете начин да платите 50-100$ рег такса, а регистрацията става онлайн.
Пак ви казвам всеки въпрос, който ви хрумне, си го записвате някъде, и пращате редновно мейли до унив.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
grobari

Мнение от grobari »

Относно академичната справка, да, направете връзка с университета още докато сте тук и вижте кой там се занимава с тези неща, запознайте се с него, вземете телефони и др. такива каквито се сещате, подсигурете се при обаждане от Канада да ви свърши бързо работата, за да нямате проблеми.
бъди красив труп!
foxxbatter

Re: McGill University

Мнение от foxxbatter »

1. trqbva li da imame Evaluation Comparative des Etudes Effectuees hos du Quebec ot ministerstvoto ili universitetyt sam ocenqva dali diplomata e equivalent? ako da, kolko vreme otnema?
>> Зависи. Принципно казват че в задължително от тази година, но ако има/ло предишни студенти от вашия университет в БГ + имате магистратура от БГ, най-вероятно няма да ви се наложи. Университета прави първоначална "филтрация" на база собствен опит и ако нещо не им харесва ви пращат на евалюейшън. Смятам ако сте завършили по-големите БГ университети няма да имате проблеми.

2. trqbva li da ima "Core Permanent" ili samo sertificata za selekciq e dostatychen za dokazvane, che sme Quebekari :wink:
>> CSQ копие ви трябва да кандидаствате. Пърманент код се издава вспоследствие като ви приемат и след като попълните една форма. Не е спешно никак.

3. kakvi sa srokovete za kandidatstvane za esenen semestyr, 2007, zashtoto mislq che nqma da uspeem za zimniq 2007?
>> Срока за Есен 2007 принципно трябва да е някъде към Април 2007. Ето какво изрових след кратко търсене.
http://www.mcgill.ca/applying/graduate/ ... l/#CHEMENG

4. ako ne mu priznqt bakalavyr, kakva e procedurata, moje li da douchi za bakalavyr i togava da kandidatstva za magistyr?
>> Таф лък. Може да се доучи разбира се. Кан-Тагнра е казал един добър подход как се признават курсове.
Аватар
SAVANNA
Обратна връзка:

Мнение от SAVANNA »

Kan_Tangra написа:1. диплома + академична справка + конспекти на всеки предмет (с подпис и печат от професора и уни на всеки конспект)
Това при вас трябва да бъде, оригинал + превод от лицензиран преводач
За конспектитие - верно ли всеки трябва да е подписан от съответния преподавател и това за всички предмет ли през цялото следване??? :shock:

А ако имаш магистратура и искаш да ти я признаят или приравниш пращаш ли конспекти и справки за бакалаварската специалност?
Dee

Мнение от Dee »

blagodarq na vsichki za otgovorite, sega shte znaem kakvo tochno da pitame.
vsyhstnost nie pratihme e-mail, no vse oshte chakame otgovor ot tqh. ne znam dali shte ni otgovorqt. pak shte pishem, ako trqbva.

d :)
Veliko

Мнение от Veliko »

Dee написа:obache sega razglejdame saita i se poqvqvat dosta vaprosi. veche izpratihme edin e-mail do "Chemical Engineering department" i sega chakame otgovor.
До кога прати е-мейла? Ако е до някоя секретарка, я нищо няма да получите, а някое готово писмо с бла-бла в него. В този бизнес, кем. енг., се работи на друго ниво. Първо, намираш професор, който ще ти даде стипендията, а след това следват формалностите, описани подробно по-горе. Занимаването с тази работа от БГ е загуба на време, подготви документацията и контактите на професорите, които ти харесат. Като дойдеш тука-действаш. Каква е процедурата-пишеш на някой проф (или на всичките), пращаш му подробно резюме, препоръки и пр. докс дето да види, че може да свършиш работата. Той ако се заинтригува, ще ти се обади по тел. или е-мейл, и ще се видите да те огледа подробно дали можеш свърши работата. Ако те хареса, всички процедури се придвижват от секретарката-дипломи, тойфели-мойфели и пр. Не знам как е в МакГил, но можеш да почнеш септ., януари или май-ако са на триместър. Ако си с яки препоръки, публикации и пр., ще ти признаят и история на БКП, (ако знаете какво е това). И накрая, цялата работа е голяма доза късмет и добро стечение на обстоятелствата. И нема се отказвате, ако пишете на 100, все един може да ви вземе :lol:
Life goes on. It always does, until it doesn´t!
survivor

Мнение от survivor »

Veliko написа:Не знам как е в МакГил, но можеш да почнеш септ., януари или май-ако са на триместър.
За съжаление в МкГил има програми, които започват само през септември. Трябва да си провери за конкретната програма.
Заключено