Спонсориране на родители

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
AAA

Спонсориране на родители

Мнение от AAA »

Тази сутрин пуснах темата в секцията Имиграция в Квебек, но явно посетителите там са основно хора все още живеещи в България, а моят въпрос е насочен по-скоро към тези, които вече са в Канада. Прилагам към този текст вече написания в другата секция:

Повече от 3 години чакам да се финализира досието на майка ми за да пристигне да живее в Canada. Всъщност, формалностите в Canada и Quebec минаха много бързо - за 8 месеца. За съжаление от както докумените отидоха в посолството в Букурещ, нещата се блокираха и не помръдват изобщо. От октомври 2003 майка ми чака формуляра за медицинските прегледи и не го получава, защото "имали страшно много молби за имиграция и нейния ред не бил дошъл още". Иначе има потвърждение от тях, че нищо не липсва и че трябва само да мине преглед и да и се издаде визата. Пробвах какво ли не: разговори по телефона с Букурещ, писмо от депутата в района ми, и т.н. Дори смятах да плащам на адвокат да задвижи нещата, но адвокатката, с която говорих ми каза, че реално няма легална основа, на която да ги накара да придвижат досието и въпреки мнoгoто писма, които ще им напише, те пак могат да се протакват и дори да сложат досието най-отзад. С две думи всичко зависело от добрата воля на служителите в посолството, които в по-голямата си част са местни румънци...... Въпросат ми е: някои от вас имал ли е подобен проблем, след като досието на родителите му е отишло вече в Румъния и знаете ли начин, по които мога да отблокирам нещата. Предварително ви благодаря за съветите.
survivor

Мнение от survivor »

Едни мои познати имаха същия проблем и им бяха казали че нищо не може да се направи за да се отблокират нещата, дори може да има обратен ефект. Две години след започването на процедурата им дадоха на хората поне туристическа виза, защото и това не им даваха.
Интересно ми е откъде е по-добре да се подават документите - от България или от Канада :nenam: То е ясно че от България е по-евтино, ама дали ако човекът има туристическа виза няма да стане по-бързо ако е от Канада :nenam:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

survivor написа:Едни мои познати имаха същия проблем и им бяха казали че нищо не може да се направи за да се отблокират нещата, дори може да има обратен ефект. Две години след започването на процедурата им дадоха на хората поне туристическа виза, защото и това не им даваха.
Интересно ми е откъде е по-добре да се подават документите - от България или от Канада :nenam: То е ясно че от България е по-евтино, ама дали ако човекът има туристическа виза няма да стане по-бързо ако е от Канада :nenam:
най добре е с хуманитариамн виза от канада (ако са здрави).
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
AAA

Мнение от AAA »

Advokatkata, s koiato govorih mi kaza, 4e kogato vsi4ki fees se predplatiat (kakto e v moia slu4ai), tova zabavia neshtata, a ne gi uskoriava, zashtoto te sa si polu4ili parite i niama zashto da barzat... Za men e iavno dosta kasno, no za tezi, na koito im predstoi sponsorship odiseia savetite na advokatkata biaha: 1. Dokarvate roditelia tuk kato turist i ot tuk zapo4vate tzialata protzedura. Imigrantskata visa se polu4avala do 1 godina. 2. Ako vse pak reshite da minete po standartnia pat (a sega tova zna4i da 4akate blizo 3 godini samo v Canada i Québec otdelno ot mnogogodishnoto 4akane v Rumania), v nikakav slu4ai ne predplashtaite vsi4ko, a samo zadaljitelnite fees.

P.S. KolioBalkanski, kakvo imash v predvid pod humanitarian visa? Thanx!
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

AAA написа:... za tezi, na koito im predstoi sponsorship odiseia savetite na advokatkata biaha: 1. Dokarvate roditelia tuk kato turist i ot tuk zapo4vate tzialata protzedura. Imigrantskata visa se polu4avala do 1 godina....
Ima li problem, ako wizata na roditelia e za 6 meseca, t.e. ako se apply-wa ot tuk, moje li da ostane w stranata do wremeto na re6enieto ? I kato se apply-wa ot tuk, parwo do Fedelanite li se podawat dokumenti ?

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
AAA

Мнение от AAA »

Spored promenite ot april 2005, kogato poditelite sa v protzes na sponsorirane, mogat da stoiat kato turisti dokato se polu4i imigrantskata viza. Nai-dobre shte e da gi pokanish s multiple entries visa, ako e vazmojno. Vse pak, ako reshish da deistvash po nestandartnia na4in (iavno mnogo po-barz), te savetvam parvo da govorish s advokat, zashtoto za tova opisana protzedura niama. Vav vsi4ki slu4ai oba4e (dori i kogato roditelite sa v BG) protzedurata se zapo4va v Canada (4aka se okolo 2 godini), sled tova se iska certificat de sélection ot Québec (4aka se okolo 1 godina) i sled tova se iska visata ot posolstvoto v saotvetnata strana. Kakto ve4e kazah, v Rumania 4akam ve4e 2,5 godini (sled kato sam minal ve4e tuk prez Canada i Québec).

Za tezi, koito se interesuvat ot protzedurata, mojete da posetite sita na Citizenship and Immigration Canada/Citoyenneté et Immigration Canada (CIC):

http://www.cic.gc.ca/english/sponsor/out.html
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Значи моят казус е малко по-различен - миналата година аз също се опитвах да размърдам чиновниците в Букурещ за да ускорят разглеждането на апликация за имиграция, но в друга категория. Отговора който получих беше любезен, но и твърде категоричен - апликациите се разглеждат по реда по който са получени и докато на съответната апликация не й дойде реда никакви опити отвън няма да помогнат тя да бъде придвижена по-бързо. С други думи, имайте търпение, въпрос на време е апликацията да бъде обработена.
За съжаление апликациите за споносиране на родители наистина не са от най-приоритетните и тяхната обработка наистина отнема повече време.
Доколкото знам това дали всички таксите са платени предварително не оказва влияние върху това колко бързо се обработва дадена апликация.
survivor

Мнение от survivor »

KolioBalkanski написа: най добре е с хуманитариамн виза от канада (ако са здрави).
На майка ми скоро й отказаха точно по хуманитарната процедура без никакви обяснения. По хуманитарната процедура е когато искаш да ти дадат постоянен статут, но искаш докато ти се разглежда случая да живееш в Канада. Това е по причина че имаш някакви сериозни основания да не можеш да се върнеш в родината си. Те преценяват дали тези основания са достатъчно убедителни, а ясни критерии доколкото знам няма. За възрастни самотни родители знам че е ставало, но скоро разбрах че и на други в подобни ситуации са отказвали. При нас случаят е 78-годишна жена, вдовица, а единственото й дете е в Канада. Нито ден не сме били на социални помощи, така че и с това не мога да си обясня отказа. Другото което разбрах е че ако приемат човека по този начин, той ще има право да им иска социални помощи, и някои дори си правели сметка точно заради това да минават по тази процедура. Ако те спонсорират, този който те е спонсорирал се задължава да ти поема издръжката в продължение на 10 години.

Ако някой се интересува повече от тази програма, ето линк:
http://www.cic.gc.ca/english/applications/handc.html

Имайте предвид че ако започнете по тази процедура човекът няма право да излиза от Канада, а аз като я започват от Имиграционното министрество ми казаха, че подаващите от Монреал чакали по 3 години и половина.
Сега ще опитаме с многократна туристическа виза и после спонсориране. Само се моля да дадат многократна виза, и то ако може за няколко години, че докато трае процедурата по спонсорирането да може да идва тук. В никакъв случай не трябва да се започва спонсориране ако родителят няма многократна туристическа виза за по-дълго време, това по мои наблюдения от други семейства.

А за сроковете на процедурата и необходимостта от търпение - само ще ви кажа че мои приятели си осиновиха бебе в чужбина, специално гледаха да го осиновят новородено, и една година чакаха докато му дадат виза. Сега мисля че точно за осиновяванията го променаха положението, ама дори и при техния случай нямаше никакъв начин да се ускори процедурата.
survivor

Мнение от survivor »

ААА, даваш безценна информация! А какви са приблизително тарифите на имиграционните адвокати?
AAA

Мнение от AAA »

Survivor,

tarifite za advokati sa razli4ni spriamo selishteto, kadeto jiveesh. V Montreal sa 150-200$/h, no pitai okolo tebe za dobar advokat, zashtoto v mnogo slu4ai mogat da si vzemat honorara i da ne napraviat koi znae kakvo. Az imah kasmet, 4e edin blizak kolega me svarza s tazi advokatka, koiato mi kaza vsi4ko tova savsem 4istosarde4no, no sam 4uval za mnogo hora, koito plashtatat na advokati, za da pridvijat neshtata v posolstvata, no realno tova izobshto ne uskoriava protzedurite...

Koko,
tova, 4e vsiako dosie se razglejda po reda na pristiganeto e viarno samo na teoria, zashtoto maikata na moi priatel, s koito biahme po4nali po edno i sashto vreme i koito ne beshe platil vsi4ko, polu4i imigrantskata si viza oshte prez avgust 2004, a druga blizka poznata (rumanka) predplati kato men (pak po sashtoto vreme) i maika i edva sega polu4i meditzinskite, no vse pak pri neia neshtata privarshvat, a pri men ne e iasno kolko oshte shte 4akam.

Iavno, v tova posolstvo tzari totalna koruptzia i po normalen na4in triabva da se 4aka dokato zabravish kakvo to4no 4akash...Zatova, gledaite da vzemete mnogokratni visi za roditelite i opravete neshtata ot tuk.
Аватар
gazara

Мнение от gazara »

Mnogo blagodaria za poleznata tema az se kaneh da puskam dokumentite za moite roditeli no sled kato pro4etoh vsi4ko mislia da gi pokania v Canada i togava da zadvijdam vsi4ko ,blagodaria o6te vednaj,kasmet na vsi4ki i neka silata bade s vas! :luk:
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

To be eligible for Canadian citizenship, you must have lived in Canada for at least three years (1,095 days) out of the four years preceding your application. When calculating your time in Canada:

each day you lived in Canada before you became a permanent resident counts as half a day;
each day you lived in Canada after you became a permanent resident counts as one day;
only the four years preceding the date of your application are taken into account.
===========================

Mai e po-dobre da badat tuk roditelite, za da im se smiata prestoja za grajdanstwoto

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

хм, сори че са отказали на майка ти
да не би да е по медицински причини?
пробвайте с тоя шашкън:
http://www.migrationlaw.com/
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
survivor

Мнение от survivor »

Кольо, тя изобщо не беше стигнала до медицински преглед. Преценили са че няма достатъчно основания, тук наистина е по преценка и е много субективно. Тази програма не е много известна, но се оказва много несигурна, и го написах за да го знаят хората, които биха се насочили към нея. Благодаря за линка!
dionis

Мнение от dionis »

A ako veche sme podali dokumentite tuk v Canada, no niamame oshte resultat, dali shte dadat mnogokratna viza na roditelia
Заключено