EDNA MINUTA MALCHANIE - A DALI TRIABVA DA MALCHIM?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Sven
Обратна връзка:

EDNA MINUTA MALCHANIE - A DALI TRIABVA DA MALCHIM?

Мнение от Sven »

Мисля си за прадядо ми - човек, чийто образ познавам само от снимка. Баща ми ми е преразказвал думите му:
"да имах крака от желязо - четири пръста биха се изтрили за седемте лета що бях на война". Става дума за двете Балкански и Първата световна. Да ме прощават вярващите в бог, но пред този портрет застивам, както не бих и пред икона!
После се сещам за бащата на моя баща - дядо ми - човек, когото уважавам не само заради достолепието на 83-те му години, но и заради двете дупки от куршум в рамото му получени при форсирането на Драва през Втората световна.
Чудя се на баща ми за трите години служба на флагмана "Дръзки" и направо подивявам от яд като се сетя как на 24 юни 2001 излетях от Лондон, как на 25-ти си преспах у дома във Варна и как на 26-ти сутринта стоях с глава нула номер в редовете на родната казарма, недоумяващ и невярващ в собствената си постъпка.
Права си Софи - всеки от нас си има причина за това което върши. Моята причина беше и все още се нарича - Канада. Дано и аз да съм бил прав, защото понякога се разколебавам.
Софи, съжалявам за кумеца ти! Страшно е когато един художник захвърли четката, за да държи автомат. Още по-страшно е че жертва таланта си по този начин заради "дете на година и половина, което трябва да яде". Кажи ми обаче, колко талант е нужен за да изрисуваш кръст върху ковчега на другар?
В моменти като този сме импулсивни и лесно се поддаваме на чувствата си - а не бива! Трябва първо да помълчим, после да помислим.
Помислете сега върху една сентенция от най-новата ни история че: " Българските войници нямат загубена битка, а българските политици нямат спечелена война".
За мен отговорът е прост. Както преди 100 години по полетата на Сливница и под стените на Одрин, когато под знамената на тази армия са вървели хора като моя и вашите прадядовци, като моя и вашите дядовци - така и днес за нея се сражават същите доблестни сърца! Пет от тия свидни нам сърца завинаги престанаха да туптят в Ирак - и това е болка на всички нас.
Саможертвата за цел, на която си се обрекъл доброволно е истинско безсмъртие. Цената на живота е несравнимо малка пред това да пожертваш този живот за страната, която наричаш своя родина!
Кажете ми - за какво и в името на какво се пожертваха пет български живота?
Отговорете ми и на другия въпрос. Защо българските политици нямат спечелена война?
Хайде пак назад към родословието.
Защото по времето, когато са воювали нашите прадядовци и дядовци, политиката на България са водили дядото и бащата на човека, който държи съдбата на страната в момента.
Просто въпрос на приемственост - не мислите ли? Приемственост по бойните полета, приемственост и в държавността.
Голямата беда на българите като нация и народ е липсата на историческа памет или по скоро игнорирането на тази памет. Защо никога не се учим от миналото? Защо повтаряме грешките на тези преди нас?
Това което мога да кажа за себе си е че изключително ценя три неща - българският народ, българската история и българската литература.
Исторически е фактът, че под смъртната присъда на несравнимия гений на българската поезия - Никола Вапцаров, стои подписа на Борис III. Пак родословие, а?
Е не знам за вас, но аз лично не давам дори и една хилядна от този гений срещу цялата скапана Кобургска династия.
Всеки народ си заслужава управниците! Just think about it!
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Flanker

Мнение от Flanker »

BRAVO Sven! Naistina nyama kakvo da se dobavi ili moje bi samo edna sentenciya koyato mnogo uvajavam i koyato prochetoh naskoro pak v tozi forum po drug povod... "Tezi koito zabravyat minaloto si sa obrecheni da go prejiveyat nanovo"!!!!!!! Naistina mnogo kasa nacionalna pamet imame i postoyanno se vodim ot strastite, a ne ot faktite. Jalko e! :cry:
Plamen

Мнение от Plamen »

Прав си Свен. Не трябва да мълчим. Страшно е когато някои умират с хиляди, а други даже сами да са вършат поразии за милиони. Ние вече сме си казали думата.
И на мене ума ми не побира как е възможно да се случат всички тия исторически истини и никой да не си вземе поука. Когато навремето всички ентусиазирано тръгваха към урните все това ги питах, абе хора, не помните ли какво са правили роднините на въпросния човек, та сте такива оптимисти.
честно казано незнам кой е по-голям дивак. Този който убива или се взривява за да предпази семейството си от нещо, или този който тихо и мирно обрича милиони на мизерия и глад.
Аз се ужасих един ден когато Gorge W. каза /по повод първите жертви на войната в Ирак/ че това били "приемливи военни загуби". То бива цинизъм, ама това е направо невероятно. Та мисълта ми беше че нашите аматьори има от кой да се учат...защо ли все с губещите се хващаме :?: Дано тоя път да се окаже че щатите са печелившите и за пръв път в историята на модерна Блгария да не загубим...
Аватар
shnorhela
Лисодав
Обратна връзка:

Мнение от shnorhela »

Аз се ужасих един ден когато Gorge W. каза /по повод първите жертви на войната в Ирак/ че това били "приемливи военни загуби". То бива цинизъм, ама това е направо невероятно. Та мисълта ми беше че нашите аматьори има от кой да се учат...защо ли все с губещите се хващаме Дано тоя път да се окаже че щатите са печелившите и за пръв път в историята на модерна Блгария да не загубим...
Пламене, още в студената война, както и сега доста хора на запад знаят едно правило на Варшавския договор и се ужасяват истински, като говорят за руснаци. Та става дума за "6% процента жертви по време на военно учение са допустим порядък в невоенни условия, а във военни такива се определя от ситуацията". Говори ми Пламене, говори ми за американците където всеки ковчег се отразява на морала на нацията, та камо ли коравите правила на Варшавския договор, знаеш че и не липсваха жертви при "невинни" занятия.
Plamen

Мнение от Plamen »

Шнорхел, нали ония бяха лошите, а тия са добрите...аз нещо не виждам разлика. А иначе за мене убийството във всичките му разновидности /включително и в името на народа/ си е убийство...
Руснаците са изпитали на гърба си тези 6%. Може и нашите да са имали подобно правило. Ами емериканците...гадното е когато официално разбереш че няма такова нещо като добър или порядъчен политик...това е като да разбереш след години че баща ти е бил пияница... :roll:
Аватар
bat Nicky

Re: EDNA MINUTA MALCHANIE - A DALI TRIABVA DA MALCHIM?

Мнение от bat Nicky »

Sven написа:...Всеки народ си заслужава управниците! Just think about it!
Sven, свалям ти шапка защото и моите дядовци са проливали кръвта си за това парче земя, може би защото са го чувствали именно като такова. Но сега времената вече са други. На нас земя вече не ни е нужна. И защото толкова години се опитвахме безуспешно да разбием циментовия зид с главите си сме пръснати навсякъде по света. Именно защото не желаем да сме част от този народ, който заслужава такива управници !!!

А на който му харесва - да си стои в родината.
Последно промяна от bat Nicky на Сря Дек 31, 2003 1:28 am, променено общо 1 път.
HisShadow

Мнение от HisShadow »

Bravo Sven,

takova dalgo pissanie i nito edna pravopisna greshka ! Ti napravo si shampiona na foruma, do sega ne biah vijdal takova postijenie ot saforumets.

stilat ti e napravo profesionalen - da ne bi niakoi da ti e poratshal tova pamfletshe ?
Аватар
Sven
Обратна връзка:

Мнение от Sven »

Bravo Sven,

takova dalgo pissanie i nito edna pravopisna greshka ! Ti napravo si shampiona na foruma, do sega ne biah vijdal takova postijenie ot saforumets.

stilat ti e napravo profesionalen - da ne bi niakoi da ti e poratshal tova pamfletshe ?
HisShadow, znae6 li priatelu? Uspia da me nakara6 za mig po4ti da sujalia, no ne za "dalgoto mi pisane" a za pisaneto mi izob6to! Samo za mig oba4e.
Ako imam da kaja ne6to - opitvam se da go napravia iasno i dobre. Kato niamam kakvo da kaja - prosto si mul4a!
Budi jiv i zdrav!
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Аватар
gez
Обратна връзка:

Мнение от gez »

Hi Sven
Kakto vinagi - dosta dobre napisano (s uzkluchenie na merudiata razbira se). No znaesh li, mislia si - zashto vinagi vsichki balgari se chudiat zashto malchat??? I znaqt, che triabva da govoriat, a kakvo - vse poveche si naliagat parcalite i tarpiat kuhite kofi, narecheni politici. Nie sme si vinovni, taka sa ni nauchili ili i az ne znam zashto, obache tarpim bratle, tarpim li tarpim. Chestno da ti kaja ne znam kakvo triabva da se sluchi za da se razmarda tozi narod...imam chuvstvoto, che vsichko bi mogal da ponese. Taka che triabva da ni e qd na nas samite. Drug e vaprosa, che kogato gledame vreme razdelno s conjointe de fait-to vinagi ni hvashta qd samo na politicite, zadeto ne pochitat tolkova mnogo smart na tolkova mnogo narod, za da ima Balgaria...
Мисли за най-лошото, за да стане най-хубавото
Flanker

Мнение от Flanker »

HisShadow написа:Bravo Sven,

Изхождайки от "Всеки мери другите със собствения си аршин" само да попитам "НеговатаСянка" - ти да не си някоя учителка по балгарски с нереализирана мечта за топло журналистическо местенце на което да ти плащат за памфлетчета???
PinkFloyd

Мнение от PinkFloyd »

Така е Свен, много добре написано,
а както казва Пламен, ние сме направили своя избор и затова сме тук.
Само едно нещо не разбирам, защо понякога пишете на Кирилица а понякога на латиница. На мен ми е три пъти по-трудно да пиша на Кирилица, пиша по-бавно и с грешки, ама го правя, този форум е за Българи, а ние си имаме АЗБУКА.
Както и да е, пожелавам на всички весело посрещане на новата година.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Ami, na men Pink Floyd mi e pochti ednakvo lesno da pisha na fonetichna kirilica i na latinica, no predpochitam latnicata, shtoto toya forum osven za bulgari e i za kanadci ot bulgarski proizhod. Tova e moyat izbor! :P
Sven, super posting! Naistina imash talant i dar slovo! chest ti pravi sashto, che ne obrshtash vnimanie na drebnavi zayajdaniya.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
PinkFloyd

Мнение от PinkFloyd »

shtoto toya forum osven za bulgari e i za kanadci ot bulgarski proizhod. Tova e moyat izbor!

Съгласен съм Canuck , всеки има избор как да пише.
Само не разбирам връзката с канадците от Български произход, не ми казвай че са забравили да пишат на български, как тогава въобще четът.
Само един факт да спомена, аз имам тук приятели китайци, от много години живеят тук, никой от тях не ми е казал че е канадец, и всеки от тях знае да пише на китайски.
А един Албанец тук от 3год. в Канада, като го попитах какъв е, ми каза че е Канадец!!!!
Мисля че и това е част от историята на един народ и е твърде показателно.
Flanker

Мнение от Flanker »

Добре казано Pink - каквото и да направим щем или не, си оставаме българи независимо само по "произход" или и по самосъзнание. Във вените ни тече българска кръв която няма как да филтрираме и да отделим българското от нея, та затова ще цитирам Любен Дилов Баща - "И да се гордея и да не се гордея че съм българин пак съм си българин така че по-добре да се гордея!"
Щастлива и късметна нова година на всички независимо какви са и какви се чувстват! :D :beer:
pumpy

Мнение от pumpy »

за тези, които нямат достъп до вестник Труд от сряда 31/12/2003 ще си позволя да препиша нещо от Недялко Йорданов.

"Какво, че ги погребваме сега като герои?
Какво, че ще им вдигнем паметник дори?
Българийо, защо?... Та те са жертви твои...
Как майчините сълзи да пресушим с пари?

А тръгнаха усмихнати... И всеки беше силен.
И мислеше за дом, любима и деца.
Георги, Николай, Антон, Иван и Свилен...
И още... още колко български сърца.

Българийо, защо?... Кажи, родино бедна...
Мълчиш сега... понесла своята вина.
Дано да е последна, дано да е последна
една такава мръсна, убийствена война.

Дано във този век - цинично меркантилен,
открием своя път, намерим своя глас.
Георги, Николай, Антон, Иван и Свилен...
дано след вас да няма герои като вас... "

те за разлика от много от нас ще останат завинаги БЪЛГАРИ
Заключено