Здравейте съфорумци
Не искам да се бъркам много в темата ви, само ще изкажа някои мои наблюдения имайки предвид че скоро бях и на западния бряг, и в Калгари, и в Едмънтън, а и от повече от 2 години живея в Отава... та макар и за малко да съм била на запад не съм била сляпа, нали...
Ще ви направя тук малък разбор, който е
личното ми мнение и не ангажирам никого с него. Все пак по вкус и цвят приятели няма, нали така?
Отава е хубав и чист град, много спокоен и подреден. Все пак правителството е тук и са се постарали доста да прилича на културна и приветлива столица. Сградите около Парламента придават европейски привкус и усещане за нещо близко и познато. Пълно е със събития, оперни постановки, фестивали, много езера и реки наоколо, паркове и подредени градини изпъстрени с цветя през лятото... но на мен ми идва малко плоска. Аз съм планинар човек и бидейки от Пловдив окото ми е свикнало сутрин като се събудя да се спре във нещо поиздигнатко и зелено отсреща. Гатино парк е много красив, реки, езера, замръзнали водопади през зимата, пързаляне с надути автомобилни гуми и ски по пистите, велосипедни алеи, разхождащи се свободно мечки... абе готино е, но е по-скоро хълм, отколкото планина. Напомня ми доста по-ниската част на Родопите.
Колкото до работата - много е индивидуално за различните хора. IT- специалистите и в Нунавут да отидат, ако са добри ще си намерят бързо и добре платена работа, така е и тук. Има доста администрация, хотели, финансови сгради(е, не колкото в Торонто де, Торонто е столицата на финансите все пак)... но се иска добро познание и на двата езика, защото е столица и франсетата доста натискат за билингизъм. Аз лично по едно време си бях стегнала куфарите да ходя на запад, но вече не съм сама и трябва да се съобразявам и с мненито на половинката. Мъка, мъка...

Има го момента, както много пъти е казвал Хълбой, че тук се ползват благинките и на 2-те провинции. Но защо човек да се напъва с пица диливъри, като може примерно да бъде платен като бял човек докато си учи езика някъде другаде? А и четох, че в Албърта смятат да махат таксите за висшето образование... хммм.
Калгари - много чист и подреден град. Даунтауна ми хареса много. Архитектурата си е американска - небостъргачите на центъра и широките прави улици... но за разлика от някои други градове сградите са чисти. Казват най-кофтито в Калгари било времето, защото е непредвидимо, резките промени в температурите били нещо нормално. Имало такава приказка - ако не ти хареса времето сега, ела след 15 минути. Най-вероятно ние сме хванали точно тези вторите 15 минути, защото на 24 и особено на 25 декември през деня си беше топло за мен. На центъра всички небостъргачи са вързани по между си с топли връзки - малките остъклени като мостчета над главите ви тунели, свързващи билдингите наоколо. Гледах заплащането в нета - абе не е много по-различно от Онтарио. Същата работа. Но пък процента на безработица в Калгари е най-ниският в Канада, поне за сега. Друг е въпроса, че там може би се намира по-лесно бяла работа, но не съм живяла там, не мога да кажа. Има и друг тънък момент - ако някой е геодезист какво ще търси примерно в Отава? Всяка работа си има своето най-подходящо място за реализация. Хората са доста различни - има и много мили, имаше и големи дървари. Мен реднеците не ме дразнят - срещнахме много мил човек скаубойска шапка и ботуши и си поговорихме, беше страшно готин... Не знам как стоят нещата с културната част. На центъра видяхме ресторант в типичен каубойски стил като по старите филми - голяма екзотика. Банф е на около час и половина. Няма място за сравнение с Гатино парк. Прилича на места на Рила, на други ми напомня Пирин... езеро след езеро... представям си какво е лятото, но дори и през зимата си е прекрасно - чувстваш се като в истинска зимна приказка. Цените обаче са си солени - курортни. В Калгари вечеряхме в Red Lobster - не ми се стори нито по-евтино, нито по-скъпо от Отава. Ако курсът им по английски за новодошли е платен ( абе носят се някакви легенди за 1000$, но по-ми се чини че е около 550 на човек) си е супер, имайки предвид че повечето които пристигат не са с перфектен английски или френски. За сравнение - в Квебек миналата година беше 115$ на седмица. Не си спомням там да видях паркове в града, което ме разочарова малко. Ако бъркам, моля да бъда поправена. И все пак, Отава, Ванкувър(най-вече), Монреал, Торонто... имат доста зелени площи в самите градове.
Едмънтън - с гордост носи, според мен, широко разпространеното си име Дедмънтън. Прекарахме там 2 дни. Мъртвило. Има няколко прилични сгради и това е всичко. А, да, и прочутият МОЛ, ама с него се изчерпва май всичко, което може да се види там. Ами, молът го обиколихме за около 4 часа, чак толкова голям не е.Но има доста неща събрани на куп. Всички магазини, които сте свикнали да виждате из различните краища на вашите градове си ги представете събрани на куп. Нищо повече от това. Единствено за децата ми се стори, че е подходящо, защото е пълно с различни атракции за тях. Кафето им е отвратително, по гадна черна и безвкусна вода не бях пила. Обслужването в 4 звезден хотел беше под всякаква критика. Толкова груби хора не бях срещала на куп, поне тук в Канада. Много ми напомни за Ню Йорк(по отношение на грубостта). Не знам за бандите, ние спахме на центъра и там се разхождахме до късно през нощта, нямахме никакви проблеми, но всички заведения до едно бяха затворени на 24-ти вечерта. Всички, с изключение да един Старбакс. Драхти и умрелия град. Ако не отивам в Едмънтън с уредена преди това работа, изобщо не бих отишла точно там. Освен това ми се стори доста изолиран, в средата на нищото.
Евтиното заради 7%-те GST е малко легенда между другото. Верно плащат само GST, но базовата цена е доска по-скъпа от това, с което съм свикнала тук. Е, не за всичко де, но там видях артикул, който си купих точно преди да замина за 18.99+15% такси(Отава), същото нещо в Едмънтън беше 29$ + 7% такси. Калкулациите ги оставям на вас. Пак казвам, не всичко е така, но за някои неща базовата цена е по-висока.
Само като заключение да ви кажа, че ако пристигах сега щях да отида или във Ван, или в Калгари. И за да не ми скокнат защитниците на другите градове, да уточня че съм била и в
Торонто, и в Монреал. Скъпотията в Торонто и огромните задръствания, за съжаление, бутат мнението ми за града малко по-надолу. Торонто също е чист и с доста възможности град, езерото много ми хареса и островите в него, даунтауна е лъскав и чист, напомня Ню Йорк с огромната разлика че е чисто, подредено и лъскаво. Е, няма го 5-то авеню де, не можем да си изкривим душата. Докато го разглеждахме се виждаха предимно тъмни азиатски физиономии. Аз не съм расистка, най-добрата ми дружка в Университета е черно момиче от Нигерия, и все пак се почувствах доста странно там.
Монреал е истински хаос. Има красиви места като Ботаническата градина, Ораторията, МакГил, метрото е много удобно, по-крайните кварталчета наистина изглеждат добре, но има и такива бардаци и то точно на центъра... Уж имало и културен живот, но четох напоследък едни мнения, които малко ме отрезвиха... Общо взето улиците са най-мръсните, които съм виждала досега в канадски град. А и като чета тук, повечето оплакващи и недоволни са от Монреал. Нищо лично, просто наблюдения. Не казвам, че няма и доволни хора, аз лично познавям няколко такива. Има и друг фактор който не е за пренебрегване - ако някой е с много добър или отличен френски, определено това е градът за него. Ако владее на много добро или отлично ниво и двата официални езика, тогава освен Монреал може да се помисли и за Гатино-Отава град.
Ванкувър - центъра е хаос, между лъскавите сгради скътани разни бараки... само развалят красивият пейзаж на града. Валяло дъжд 2-3 месеца през зимата. И кво от тва! Всичко е толкова зелено цяла зима, че не е за описване. На сред декември там помирисах роза. Казват, хора на социал почти нямало, всеки си намирал работа бързо, стига да иска. БГ общност там има и е супер, за мен е просто Номер 1. Хората са позитивни, спокойни, силно впечатление ми направи, че почти няма дебели хора. Жълтите били много - ами по-добре жълти отколкото мързеливи арабески. Познавам добре няколко жълти и мога да заявя, че всички работят яко и са много умни. Не знам с тях приятелство дали може да се прави, по-скоро не, но винаги като имаш нужда от помощ са готови да ти помогнат и не искат нищо в замяна, много са търпеливи... не казвам, че няма изключения. Метрото във Ван, т.н. Sky Train е много удобно и по данни на всеки 45 секунди пристига нов влак. Интересното е, че влакът няма машинист, всичко е автоматизирано. Ако се намери квартира близо до метрото, имам предвид новодошли без коли, е безкрайно удобно и бързо транспортно средство. Малко обаче ми се стори скъпичко там като цяло, но има и магазини с много добри цени, а и човек като си работи редовна бяла работа това не го касае. Наемите са по-евтини от Отава, но купуването на жилище е по-скъпо. Има супер кварталчета с разкошни гледки, езера, реки, океан, острови, планина.. Само проблема със земетръсите мен лично малко ме притеснява. Колкото до престрелките и престъпността - ами видяхме и тази част на града, и ако не ходиш там какво ти пука. Парковете са прекраси, направо ми спря дъхът.
Виктория на мен лично много ми хареса, доста напомня Пловдив и Варна, нещо смесено между двете. Чиста и красива, подредена. Разбира се, има и не много лицеприятни райони, видяхме и тях, но повечето са свестни кварталчета. На 22-ри декеври там беше +14 градуса. Имат си и стари замъци като Квебек сити или Парламента в Отава. Абе красив град, много красив. И бял, което за мен е големият минус. Там почти не видях малцинства, имам предвид цветни малцинства. Което е кофти, затворено общество, не са свикнали с имигранти. По мое мнение, намирането на работа там ще е доста трудно. Но като хубост, климат, чистота, подреденост- на мен много ми хареса. И все пак, човек не живее с хубост, работа му трябва. Предимно туристически град, какво се работи през дъждовния сезон няма идея.
Стига ви толкова, че много дълго стана това. А и трябва да готвя

и разни други работи