Данъци, данъчни декларации и от сорта

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

bgmontreal написа:с информация от тук и от там става една бозааа
Не боза, ами мазало, че даже и манджа с грозде. :shock:
То се е видяло, че поне първата година ще се ходи при специалист. Прерових архивите вчера, разбрах че имало трима българи, които се занимават с това. На единия очевидно му знам някакви координати ... кхъ-кхъ, така де! Сега остава само да се чака края на февруари.

Разбрах освен това, че имало и едно животно, което се казвало "данъчно планиране". Но никой не казва къде се среща и каква трева пасе! И какъв точно ти е келепира от него :oops:

Да не приказваме, че днес отново колежката ми обясняваше колко много пари щели да ми върнат, направо със злато щели да ме засипят. И как на тях първата година им били върнали 6000 долара. Ама не каза това преди колко време е било.... Шок и ужасТ! Мразя данъчния сезон!

Да не забравя да благодаря на всички за отговорите и за това, че внесохте цвят в сивия ми делник :wink:
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Аре стига, бе! На мен ако ми върнат 6 бона ще си купя къща! :lol:
Имам приятели, които се доближиха до подобни цифри - всичките имат деца, споделиха, че май им изплатили накуп некакъв апор фамилиал, ама аз нито имам деца, нито ме интересува на кой за какво и колко точно са му върнали.
Глей си в паничката - има за всички! Ако доплатиш - бъди горда, че храниш некой на социал :lol: :twisted: И се радвай на една система, която насърчава безделниците! Не ми се изпада в подробности, но понеже сме работили и учили едновременно - ако ни е - сега имаме и заем да изплащаме - освен данъци!
Извод - не работете и нема да имате никви грижи!
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Elia написа:Извод - не работете и нема да имате никви грижи!
това да не е кебешки вариант на "Учи, за да не работиш!" :lol:
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Аз пък имам една приятелка, която реши да си попълни сама декларациите - колкото изчисли, толкова и върнаха. Държа да отбележа, че не е счетоводител и никога не е била - просто чете внимателно преди да попълва :lol:
Пък бгмонреал много ме натъжава - що тогава в работата ме питаха как съм искала незнамквоси - като семейна или като самостоянелна данъчна единица!
Изображение
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

krimon написа:
Elia написа:Извод - не работете и нема да имате никви грижи!
това да не е кебешки вариант на "Учи, за да не работиш!" :lol:
Не съвсем - като учиш и като работиш се вътриш довойно, бе мила! Хем заем плащаш, хем данъци (щото не е лесно да учиш и работиш на фул тайм :lol: )
Квебешката поговорка гласи: Лежи, за да не плащаш!
Не я ли знаеш, ма! :lol:
Изображение
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Elia написа:Аз пък имам една приятелка, която реши да си попълни сама декларациите - колкото изчисли, толкова и върнаха...
В масовия случай, винаги ти връщат толкова колкото сам си си изчислил. Разликата между самостоятелното попълване и попълването от специалист не е в това колко от изчисленото ще ти върнат, а в самите изчисленията - специалиста знае как да ги направи така, че да ти върнат максималното (или да ти вземат минималното) 8) . Аз вече си ги попълвам сам, но моята декларация е максимално проста (само едно Т-4), пък и вече имам някакъв опит. Първите няколко години обаче ползувах услугите на специалист.
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Бе не знам - според мен декларациите са направени от хора за хора - едва ли са чак тоооолкова сложни! Ние предпочетохме услугите на специалист, щото нямаше кой да отдели толкова време (никой така и не разбра колко точно), за да си ги попълним сами :lol:
Изображение
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Danatsi

Мнение от hullboy »

Zdraveite

beckythomas9 napisa
след многобройни изчисления се получава цифра, която е или с + или с - отпред. Дали ще е на лист хартия или електронно; дали ще е направено от специалист или от теб, резултатът е виден. Доколко ще е верен ако сам си правиш данъците зависи от доста предпоставки,
Za vas ne e li vazno dali tazi tsifra ste e vjarna sled kato ste zagubili vreme za mnogobroini izchislenja.
Za men e vazno. Parvo za da znam dali dalza i vtorro ako zagubja poveche ot 2 chasa i pak ne e vjarno po dobre da ida na spetsialist. Ima takiva za 30 $ gi pravjat. no pone ste e vjarno.

A az ste gi izkaram tezi 30 $ za tezi 2 chasa koito sam zagubil da pravja mnogobroini izchislenja.

Kogato rabotis s programa nisto ne smjatas, programata smjata vmesto teb.
Nikoga ne sam go pravil na hartia.
Parvata godina otidoh na spetsialist
Sled tova uchih i sega si go pravja sam no samo elektronno

BGMontreal e v Montreal
Obarnete se kam nego.
Toi e v tozi biznes.

Pozdravi

Hullboy
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Аз лично ползвам bgmontreal и съм много доволен от него. Препоръчвам го на всеки, ще му спести много време и ще му разясни всичко, което не му е ясно. Успех.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
pumpy

Мнение от pumpy »

Independent написа:
bgmontreal написа:с информация от тук и от там става една бозааа
Не боза, ами мазало, че даже и манджа с грозде. :shock:
То се е видяло, че поне първата година ще се ходи при специалист. Прерових архивите вчера, разбрах че имало трима българи, които се занимават с това. На единия очевидно му знам някакви координати ... кхъ-кхъ, така де! Сега остава само да се чака края на февруари.

Разбрах освен това, че имало и едно животно, което се казвало "данъчно планиране". Но никой не казва къде се среща и каква трева пасе! И какъв точно ти е келепира от него :oops:

Да не приказваме, че днес отново колежката ми обясняваше колко много пари щели да ми върнат, направо със злато щели да ме засипят. И как на тях първата година им били върнали 6000 долара. Ама не каза това преди колко време е било.... Шок и ужасТ! Мразя данъчния сезон!

Да не забравя да благодаря на всички за отговорите и за това, че внесохте цвят в сивия ми делник :wink:
ако всичко написано тук те интересува има само един отговор - приготвяш си малко пари, обаждаш се на данъчен специалист, консултираш се и знаеш за какво става дума не само за миналата година, но и за следващата/ите. аз лично се видях с bgmontreal на втората седмица от пристигането си в Канада и до сега мога да кажа, че съм само напред от гледна точка на данъци и пари, а освен това е и супер готин човек след като свършим с документите :D
beckythomas9

Re: Danatsi

Мнение от beckythomas9 »

hullboy написа:Zdraveite

beckythomas9 napisa
след многобройни изчисления се получава цифра, която е или с + или с - отпред. Дали ще е на лист хартия или електронно; дали ще е направено от специалист или от теб, резултатът е виден. Доколко ще е верен ако сам си правиш данъците зависи от доста предпоставки,
Za vas ne e li vazno dali tazi tsifra ste e vjarna sled kato ste zagubili vreme za mnogobroini izchislenja.
Za men e vazno. Parvo za da znam dali dalza i vtorro ako zagubja poveche ot 2 chasa i pak ne e vjarno po dobre da ida na spetsialist. Ima takiva za 30 $ gi pravjat. no pone ste e vjarno.

Hullboy
Естествено, че е важно! Аз до скоро имах много елементарни неща за изчисляване и си ги смятах сама. Не е толкова сложно! Бих казала, че е полезно да знаеш как се изчисляват данъците. От скоро ми ги смята специалист, т.к. се намесиха повече фактори, но не виждам съществена разлика, за съжаление. Всичко зависи от ситуацията. Ако нямах RRSP нищо нямаше да ми върнат накрая. :evil:
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

Е със сигурност няма да ти върнат повече от колкото си платила
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Аватар
Mark

Re: Danatsi

Мнение от Mark »

beckythomas9 написа:.. Ако нямах RRSP нищо нямаше да ми върнат накрая. :evil:
Kak wliae RRSP na wra6taneto ?
A ako ima6 i akcii ot firma primerno ?