филология като втора специалност

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
tsveta&miro

филология като втора специалност

Мнение от tsveta&miro »

здравейте,

търсих назад в темите, но не открих това, което ме интересува (знам къде е бутона search )

имам втора специалност филилогия, но придобита по времето, когато все още в Софийски университет "Кл. Охридски" имаше втора специалност - продължителността й е две години. В бакалавърската ми диплома с основната специалност е записана и втората, но никъде не пише, че втората специалност е със степен бакалавър. Четох, че за да се зачете специалност като втора, трябва да е със степен висока поне колкото първата специалност.

някой да има личен опит с тази дилема?

мерси!
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Трябва да може да се докаже, че тази втора специалност не си я карала по същото време /разбирай в същото учебно време/ - може събота или неделя... трябва да е с отделен хорариум...
За 2 години обучение получаваш 4 точки допълнително. Степента не е от значение в случая - по принцип системите ни на обучение са различни и съотвенто това, което ще ти признаят е относително понятие и въпрос на техен избор, но не пречи да го споменеш.
Имаш ли самостоятелна диплома за тази специалност или не?
Изображение
tsveta&miro

Мнение от tsveta&miro »

tornado написа:Трябва да може да се докаже, че тази втора специалност не си я карала по същото време /разбирай в същото учебно време/ - може събота или неделя... трябва да е с отделен хорариум...
За 2 години обучение получаваш 4 точки допълнително. Степента не е от значение в случая - по принцип системите ни на обучение са различни и съотвенто това, което ще ти признаят е относително понятие и въпрос на техен избор, но не пречи да го споменеш.
Имаш ли самостоятелна диплома за тази специалност или не?
основно часовете бяха в събота и неделя, по някои предмети и вечерно време от 19.00ч., но никъде не пише, че са били през уикендите.
след хорариума на първата ми специалност е записан и хорариумът на втората (на един общ лист). самостоятелна диплома нямам - но под бакалавър по ... пише: втора специалност ....
Последно промяна от tsveta&miro на Сря Яну 04, 2006 9:48 am, променено общо 1 път.
survivor

Мнение от survivor »

И аз имам втора специалност филология от СУ, само че продължителността й беше 3 години. Няма отделна диплома за нея, като ти издават дипломата ти пишат че си специалист по еди какво си (първата специалност) и по еди какво си - втората. В емиграционните документи бях вписала "Deuxième spécialité", ама какво са признали от него и колко точки са ми дали не мога да ти кажа. Аз си имах магистърска степен и събирах точките и без втора специалност. В академичната справка ти вкарват и тези курсове отделно. Тук по принцип няма еквивалент на това чудо. Така че ти си впиши нещата както са, а те вече тук в Министерството на образованието си имат отдел по приравняванията, и си е тяхна грижа да търсят еквивалент. Но ако разчиташ от точките от тази втора специалност за да ти я признаят като втора бакалавърска степен, аз не бих разчитала на това. Тук например като ми направиха еквивалент на дипломата, заради тази втора специалност предполагам ми признаха 4-годишен бак (при магистратура от България) вместо 3-годишен бак, какъвто признаха на други хора с магистратури от СУ.
tsveta&miro

Мнение от tsveta&miro »

survivor написа:Но ако разчиташ от точките от тази втора специалност за да ти я признаят като втора бакалавърска степен, аз не бих разчитала на това.
не, интересува ме дали ще ми дадат още 4 точки за интервюто.
надявам се да! 4 точки не са малко!
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Разбирам притесненията ти, но наистина опира до тяхното решение. Дали ще ти го признаят - божа работа. Знам за случай, при който на самото интервю на кандидата - без той дори да е подозирал или претендирал, интервюиращия е преценил, че може да му даде точки и за втора специалност.
Така че - пиши я - нека фигурира по документи, но преценката ще е тяхна и дано не опира точно до тези 4 точки!
Изображение
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

8) п.с. Само да добавя... Знам и за случай, при който не признават второ висше, дори със студентстване по съвсем друго време.
Изображение
tsveta&miro

Мнение от tsveta&miro »

мерси за отговорите!
Заключено