edelwais написа:anxeli написа: ...Парен Валяк, ами това са нещо като техни "Щурците"
anxeli, вече почти окончателно започвам да се подготвям да ти ставам фен

само дето мисля, че се казват "Парни Валяк"
тук.
лелее, как ги бях забравил, даже имат песнички на сайта май...
п.с. което пък ме подсети за Бео Дугме

Parni Valjak (Парен валяк или Валяк на пара) легендарен хърватски рок състав от Загреб. В момента празнуват 30 години от създаването си и същевремено заявиха че това е края на тяхното съществуване.
Най голяма популярност състава имаше в периода 1980-1988 година когато се нареждаха между няколко най знаменити рок състава в бивша Югославия.
Bjelo Dugme (Бялото копче) легендарен босненски рок състав от Сарайево, съществувал повече от 20 години. Ръководен от създателя си Горан Брегович, този състав се радва на изключителна популярност в цялата бивша Югославия. След окончателно му разпадане, Брегович успешно популяризира балканската музика в световен мащаб.
Още на времето смятан от специалисти за най великия плагиятор, с редица автори и изпълнители оплакващи се че печели пари от техните песни, Брегович продължава да показва че е малкия майстор на големите сметки. Чужда или негова, музиката в негови продуцентски ръце винаги се е радвала на изключителна популярност.